Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore dataset'i için line-in bağlantısı
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore dataset'i için line-in bağlantısı  (Okunma Sayısı 96001 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Kasım 19, 2010, 18:40:58 ÖS »

aslında benim alımada direk ekranlı ufak bir mp3 player ı c64 e takmak gelmişti, c64 type in motor çıkışını mp3 playera bi şekilde uyarlayıp, mesela oyunun ilk simi yazdığı yerde otamatik pause yapacak space e basınca kaldıgı yerden devam edecek, hatta parçalı oyunlarıda bu şekilde oynuyabileceksin

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
hakdead
Deneyimli

Other computers play, Amiga kill!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Kasım 19, 2010, 18:58:43 ÖS »

bence Metallic güzel bir döküman haline getirip bir yerde mutlaka yayınlamalı, tabii ingilizce ye çevirerek 2 dilde...

Amiga 1200 3.1 rom + fast ata mk3 + Blizzard 1260 50mhz + 128 mb ram + 60 gb 2.5 ide + pcmcia cf reader + pcmcia ethernet
Amiga 3000 3640/25 mhz 2 Chip 8 Fast + 10 gb scsi
Jax
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 19, 2010, 19:28:54 ÖS »

Kşke benim gibi bu işlerden anlamayanlarda bundan yararlanabilse. Mp3 çalardan oyun yüklemek harika olurdu ama ne yazikki benim bunu yapmam olanaksız
hakdead
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 19, 2010, 19:54:14 ÖS »

Kşke benim gibi bu işlerden anlamayanlarda bundan yararlanabilse. Mp3 çalardan oyun yüklemek harika olurdu ama ne yazikki benim bunu yapmam olanaksız
bence iş bilen bir kaç arkadaş bir iki deneme yaptıktan sonra senin gibi ilgili arkadaşlara malzemeyi ve kargoyu ödemen karşılığı yardımcı olur. 

çok fazla endişelenme yapış birinin yakasına

Amiga 1200 3.1 rom + fast ata mk3 + Blizzard 1260 50mhz + 128 mb ram + 60 gb 2.5 ide + pcmcia cf reader + pcmcia ethernet
hakdead
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 19, 2010, 19:56:47 ÖS »

peki aklıma bir soru takıldı.

commodore denince akla ilk olarak kaset geliyor.  1541 ikinci planda.  hiç commodore kullanmamış ve yeni kullanmaya başlayacak birisi olarak soruyorum; kaset ile disket arasında ne fark var?  bildiğim kadarıyla kaset biraz daha yavaş, Metallic in bu yaptığı olay sayesinde kasetin yavaşlığı azıcık da olsa gidecek mi?

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Kasım 19, 2010, 20:24:52 ÖS »

>LW3D & hakdead
teşekkürler

aslında benim alımada direk ekranlı ufak bir mp3 player ı c64 e takmak gelmişti, c64 type in motor çıkışını mp3 playera bi şekilde uyarlayıp, mesela oyunun ilk simi yazdığı yerde otamatik pause yapacak space e basınca kaldıgı yerden devam edecek, hatta parçalı oyunlarıda bu şekilde oynuyabileceksin

ozkano, güzel fikir gerçekten ama her değişik mp3 player için uygulanması biraz zor olur. Başka bir yaklaşım daha var, oyun ismi ekrana geldiğinde c64'ün bekleme yapmasını engellemek. Bu fikir Cassadapt cihazını yapan arkadaşın aklına gelmiş, c64'ün kernel'ı için bir patch hazırlamış. Kernal'a bu patch'i uygulayınca ekrana oyun ismi gelmiyor ve c64 bekleme yapmadan yüklemeye devam ediyormuş. Bu yöntem ara yüklemeli oyunlarda işe yaramaz gerçi, senin aklına gelen yöntemi kullanmak lazım.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Kasım 19, 2010, 20:36:55 ÖS »

Oyunun ismi ekrana geldikten sonra space'e basma durumunda yine 2-3 saniyelik bir boş kısım (header sanırım) olduğunu okumuştum. 1-2 saniye içerisinde space'e basılınca sorun olmuyormuş. Bence bu space olayına fazla kafayı takmaya gerek yok...

Hakdead bu durumda herhangi bir hızlanma söz konusu değil. Ama bazı oyunların tape loaderları tek başına izlenecek güzelliktedir. Mp3 playerdan yükleyerek bu zekten mahrum kalmaz insan.

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4365.msg41692#msg41692

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Kasım 19, 2010, 20:58:26 ÖS »

hiç commodore kullanmamış ve yeni kullanmaya başlayacak birisi olarak soruyorum; kaset ile disket arasında ne fark var?  bildiğim kadarıyla kaset biraz daha yavaş, Metallic in bu yaptığı olay sayesinde kasetin yavaşlığı azıcık da olsa gidecek mi?
hakdead, dataset'e kaset takıp oyun yüklemek biraz uğraştırıcıdır. Bir kaseti takarsın normal yüklenir, diğerini takarsın yüklemez kafa ayarı yapman gerekir. Benim bahsettiğim yöntemde bu tür sıkıntılar yok, yüklemeler de gayet hızlı. Örnek olarak verdiğim mp3'lerin sürelerinden bu anlaşılabilir. Ayrıca LW3D'nin bahsettiği gibi özellikle orjinal kaset oyunlarını müzik dinleyerek yüklemek çok keyifli.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Kasım 19, 2010, 22:56:03 ÖS »

@lw3d, sıkıntı şurdan kaynaklanabilir, oyun headerı yazdıgında commodore bekliyor ama mp3 player beklemeden devam ediyor, metallic'in dediği gibi patch koyularak hiç beklemeden devam edebilir, ama benim dediğim gibi mp3 player a motor sinyali ile ara yuklemeli oyunlarda oynananbilir, mesela commodore Side B yi istediğinde diğer dosya seçilir beklemede kalır spcase e basıca c64 motor u aktif eder loading devam eder

@metallic, dediğin gibi bunu her mp3 player a uygulamak zor bunun yerine custom bir proje guzel olur, aurdino ileuğraşılırsa yapılacak gibi, ben bir o kunaya bakayım

oyun yuklemelerinde hız farkediyor mu kasette 1 dakika suren line in den ne kadar sure biliyor yada hızıdeğiştirme şansın oldumu,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Kasım 19, 2010, 23:17:12 ÖS »

biraz baktım, ardunio nun mp3 shield ı 53$ civarlarında, biraz pahalı, bu shield olduktan sonra c64 e

sd karttan
lcd ekranlı, grafik ekran yada text lcd
butonlu

bir cihaz yapılır

http://www.cutedigi.com/product_info.php?products_id=4327

gördugum kadarı ile bu karttada mp3 decode işlemini micro controller yapmıyor zaten kapasiteside yetmez onun yerine mp3 decode eden çip kullanmışlar

aslında mp3 yerine pcm yani wav kayıt olsa bunu micro controller da yürütebilir böylelikle daya ucuz çiple bu işlem yapılabilir, bu sefer de wav dosyası oldugundan mp3 dosyasın x10 katı kadar yer tutar

Cps2,System11
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Kasım 19, 2010, 23:42:07 ÖS »

ozkano, aslında kernal patch'e pek gerek yok, space tuşuna basmak için gayet yeterli bir süre var. Gerçi spectrum ve msx'de olduğu gibi c64'de de yükleme komutunu verdikten sonra başka bir şeylere dokunmadan yüklemenin devam etmesini görmek güzel olur. Ara yüklemeli oyunlar için şöyle bir şey aklıma geliyor; Tap dosyasını AudioTap ile wav dosyası olarak kaydettikten sonra wav dosyasını GoldWave ile açıp her level'ı ayrı wav dosyası olarak kaydetmek, sonra da bunları ayrı mp3 dosyaları yapmak.

Orjinal bir kaset oyunu için (tap dosyası) kasetten yüklenirken 1dk süren yükleme, line-in bağlantısında da 1dk sürer, hızda bir artış olmaz. Sadece sinyal kalitesi çok iyi olduğu için sağlam bir yükleme olur. Ama tek parça oyunları (prg dosyaları) WAV-PRG'nin Turbo Tape 64 loader'ı ile yüklemek çok hızlı oluyor.

ardunio'ya bir bakayım.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Kasım 20, 2010, 00:17:56 ÖÖ »

evet dataset motor kontrol sinyaliyle çalışan biraz pahalı bir mp3 player yapılabilir dediğin gibi. Ben ara yüklemeli oyunların level'ları için ayrı mp3 dosyaları yapma işiyle uğraşayım şimdilik
Jax
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Kasım 20, 2010, 02:32:13 ÖÖ »

Dataset ile hiç uğraşmadan mp3 player i direk olarak dataset i bağlandığımız port a bağlayabilsek aslında cok daha iyi olmaz mı?
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Kasım 20, 2010, 10:41:19 ÖÖ »

JAX, dataset'i bağladığımız Cassette portuna mp3 player'ı direk bağlayamayız. Cassette portundan 1bitlik digital giriş yapılabilir, analog ses sinyalini direkt olarak veremeyiz. Özellikle mp3 player'lar için analog sesin önce bir opamdan geçirilerek yükseltilmesi, sonra bir hex converter kullanılarak digital'e çevrilmesi gerekli. Yani analog-digital çevrimi yapan (ADC) bir teyp arabirimi gerekli. Bu devre dataset'in içinde zaten mevcut olduğu için dataset üzerinden giriş yapıyoruz.

C64 üzerine direkt giriş yapabilmek için bir teyp arabirimi yaptım ben, hatta c64'ün içine dahili olarak monte ettim. Cassette port'unun üzerinde bir line-in soketi ve bir inverter switch var. Anlatmak için ayrı bir konu açarım. Cassette port'una takılacak bir kenar konnektör de buldum, bu konnektörü kullanarak teyp arabirimini harici olarak (yukarıda bahsettiğim Cassadapt gibi ) yapıp yine anlatırım.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Kasım 21, 2010, 11:28:58 ÖÖ »

C64 üzerine direkt giriş yapabilmek için bir teyp arabirimi yaptım ben, hatta c64'ün içine dahili olarak monte ettim. Cassette port'unun üzerinde bir line-in soketi ve bir inverter switch var. Anlatmak için ayrı bir konu açarım. Cassette port'una takılacak bir kenar konnektör de buldum, bu konnektörü kullanarak teyp arabirimini harici olarak (yukarıda bahsettiğim Cassadapt gibi ) yapıp yine anlatırım.
Bu projede bayağ ilgi çekiciymiş... zaman bulup paylaşırsan çok memnun oluruz.

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: