Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Forumlar üzerine  (Okunma Sayısı 11916 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 07, 2014, 01:46:18 ÖÖ »

http://demoglobin.com/bolunerek-azalma/

Türkiye'de bizlerle ilgili forumların kısa tarihçeleri ve bugünkü durumları ile ilgili naçizane bir değerlendirme. Sizler neler düşünüyorsunuz çok merak ediyorum.
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2014, 08:53:14 ÖÖ »

Zaten bir avuş insanız. Sağa sola dağıldıkça da arada kaybolup gidiyoruz. Ben kendi adıma söylüyorum. Artık sadece cgtr ye takılıyorum.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2014, 09:24:00 ÖÖ »

Güzel bir yazı ve her zamanki gibi güzel tespitler. Kendimce naçizane görüşlerimi yorum olarak yazdım.

Not: Yazının demoglobin'de yazılmasıyla aynı sebepten ötürü yorumlarımı buraya yazmıyorum. Artık oradan okursunuz.
« Son Düzenleme: Ocak 07, 2014, 09:25:37 ÖÖ Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2014, 13:37:38 ÖS »

@nightlord

Şahsen bu yorumların hemen hepsine katılıyorum. Nesli tükenmeye yüz tutan bir avuç insanız sonuçta. Ref ve Alcofribas'ın kendince haklı sayılabilecek nedenlerle daha seçkin bir içerik ve kullanıcı kitlesi ile, alım-satım ağırlıklı olmayan, düzgün gramer kullanımlı, Google ile 5dk'da bulunabilecek yanıtların sorgulanmadığı bir forum hayaliyle yola çıkmalarını da saygıyla karşılıyorum. Ama gönlüm, Retrojen kurucu grubunun da bizim gibi her iki forumda da yer almasını isterdi.  Sonuçta benim gibi birçokları her iki forumun da içeriğinden faydalanıyor ve çok da sorun yaşamıyor.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2014, 13:49:47 ÖS »

Ben bu yazıya yorumu tr-demoscene'de yaptım. Ama sonra baktım ki sizlerden okumayanlar çıkacak, yorum olarak da paylaştım demoglobin'de. Buyrun buradan yakın efendim.

http://demoglobin.com/bolunerek-azalma/#comment-26
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2014, 14:12:25 ÖS »

Retrojen sitesi çok garip bir site. Siteden gerçek bir sebep olmadan attılar. Shax nickli arkadaştı. Burdaysa saygılarımı sunarım. Bir avuç insanız ama retrojen'de insanları ezme politikası var bana göre. İşimize gelen kalır istemediğimizi şutlarız. O nedenle forum yöneticisi LW3D'ye saygım sonsuzdur.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2014, 16:20:58 ÖS »

Özellikle yaşanmışlıklarımdan dolayı uzun zamandır retro cihazları toplayıp (amiga, c64, sinclair, playstation, arcade vs..) elimden geldiğince tamirlerini yapıyor, boş kaldıkça onlarla zaman geçiriyor ve belli parçaları/konsolları takas yapıyorum. Tabi bu işler için zaten azınlık olan insanları bulabileceğim yerler forumlar ve yıllardır hemen hemen hepsine üye olmuşluğum vardır. En çok keyif aldığım da burası.

Ama görüşlerimi kısaca belirteyim; amigaturk başlarda güzel bir forum olmasına rağmen sonrasında iki veya üç kişinin sahibinden.com vitriniymiş gibi kullanılması, açılan abuk subuk başlıklar ve dönen tuhaf muhabbetler yüzünden benim için özelliğini kaybetti ve yıllardır girmiyorum, uzunca bir süre de hem cgtr hem amigaturk üyesiydim. Burası lw3d'nin seviyeli ve objektif tutumu, genelde belli yaşın üstündeki ve 7dx partilerde tanışma şansı yakalayan üyeleriyle son derece aktif bir forumdu ama son yıllarda bariz bir tatsızlık gözlemliyorum. Belki de belli üyelerin yokluğundan dolayı eskisi kadar zengin konular dönmüyor artık. Mesela önceden c64 ve sinclair'e ses girişinden oyun aktarma, disket sürücüye kafa ayarı, kasa beyazlatma, floppy emulator gibi kritik konular konuşulurken, bugün gümrük mevzuatıyla ilgili bir başlığa bile sevinir oldum. Yavuzg ortama süperman gibi yetişti. Alım-satım bölümünde önceden uygun fiyatlarla tertemiz cihazlar görebilirken, bugün her telden hatta çer çöp bile denebilecek cihazları bile rahatlıkla görebiliyoruz. Bunda zaten canı burnunda olan aletlerin yıldan yıla eskimesi konusunun da payı vardır tabi.

Gelelim bana, ben hep tamirat (kendi çapımda tabi), başka cihazlardan oyun aktarmak için kablo yapımı gibi konularla uğraştım. Scene severim ama böyle bir geçmişim olmadığından ve bu saatten sonra da uğraşıp bu işe odaklanacak hevesi içimde hissetmediğimden dolayı işin mutfağında olamam çünkü yazılım konusunu hiç sevmedim hatta hep işin oyuncu kısmındaydım (vigo bazen hafifçe kızardı "üretin biraz kurcalayın" diye ). O yüzden scene ilgi alanıma izleyici olarak girer ama scener'ları da burada pek gördüğümü söyleyemem özellikle son yıllarda. Ama bu bir sitem değil kesinlikle yanlış anlaşılmasın diye söylüyorum, mesela dreamcast için gdi iso'larını cdi yapmayla uğraşırken türkçe kaynak olmadığını görüp yabancı forumlara üye oldum ve onlardan da pek destek göremedim. Sonradan anladım ki iso içindeki boot dosyasını kırmak için elli bin dereden su getirip yok iso"win ce" midir yok dumpcast'ten mi bakalım, bootdreams mi kullanalım derken kimse daha gdrom'un ne olduğunu merak eden adama bir şeyler anlatabilecek vakte sahip olmuyor. Yani scene işinin teknik kısmıyla deli gibi uğraşan adamlara "gelin burada gamepad takaslayalım" demem Ama ben scene forumuna ne kadar uzaksam scene ile uğraşanların da buraya o kadar uzak olduğunu kabul edebiliyorum, keşke ortak bir platform olsa. Bu polyanna tipi bir düşünce falan değil çünkü partilerde tanışıp tamamen aynı ilgi alanını paylaşmasak da yaşanmışlıklarımız sayesinde sabaha kadar sıkılmadan sohbet ettiğim adamlarla senede bir konuşmak da kayıp bence. Üstelik forumun yazılım yönünü de güçlendirip belki bu alana ilgi duyacak üyeleri teşvik etmek de fena olmaz 

Bir de kocaman adamların birileriyle tartışıp partiye gelmemeleri veya birine kızıp forumdan çıkmaları gibi olaylar bana özellikle böyle sıradışı ilgi alanlarını ayakta tutmak için uğraşan bir topluluk söz konusu olduğunda komik geliyor. Bakın bakalım counter, pes, veya çanak-uydu forumlarındaki üye sayısına bir de bakın bizim sayımıza. Kalabalık olmak marifet değil ama böyle basit sebepler yüzünden pireye kızıp yorgan yakmak gibi bir lükse sahip olduğumuza da inanmıyorum.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
venturis
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2014, 16:27:26 ÖS »

Retrojen sitesi çok garip bir site. Siteden gerçek bir sebep olmadan attılar. Shax nickli arkadaştı. Burdaysa saygılarımı sunarım. Bir avuç insanız ama retrojen'de insanları ezme politikası var bana göre. İşimize gelen kalır istemediğimizi şutlarız. O nedenle forum yöneticisi LW3D'ye saygım sonsuzdur.

Ben retrojen.org sitesini tesadüfen farkettim. aslında şikayet duydukları konular bizleri de ilgilendiriyor. Bir örnek vereyim site içi satışlardan rahatsızlar, oradaki arkadaşlar sahip oldukları cihazların çokluğundan ziyade bu cihazlarla ortaya somut olarak ne koyarız düşüncesindedirler. Şu da bir gerçektir ki hiçbir oluşum, disipline olmuş örgüt veya herhangi bir yapılanma mevcudiyetini korumak için radikal önlemler almasın. Bunu olağan karşılamak gerekir. Ben o siteye üye olmadığım, oradaki dialoglar pek hoşuma gitmedi. Biraz hoşgörü gerekir sonuçta biz ve diğer forumlara hep demo hazırlamış insanlar üye olmuyor. Yeni yetmelerde bizi farkediyor, gözlemliyor bizler gibi onlarda koleksiyon yapmak için hevesleniyor. Benim görüşüm mevcut yapıyı korumaktan ziyade senden sonrakilerle de birşeyler paylaşmak gerekir. Kendi aramızda eleştiri yapmak gerekirse bende site içi satışlardan rahatsızım. Ama sözüm herhangi bir arkadaşı ortaya koyarak değil. Hepsi benim gözümde değerli insanlar. Benim tek sıkıntım retro ile ilgili bir konuyu takip ederken birden satış ilanları geliyor. ana ekran izlediğim konuyu kaybediyorum. Mesela mümkünse tabi işin teknik tarafını bilmiyorum, satılıklar,alınıklar,hediyeler bölümünü disable yapalım. bu kategoride açılan ilanlar ana ekrana yansımasın ürün almak satmak isteyen arkadaşlar ilgili bölümden takip etsin. şüphesiz cgtr'nin yeri belli. su götürmez bir gerçektir. Ben siteyi arkadaşlarımı seviyorum. Yani o kadar duyarlı bir yöneticimiz var ki buradan LW3D'yi teşekkürlerimi sunuyorum. foruma bir süre girmeyince başka forumlarda yapılan "şutlamak" yerine. Bir hatır mesajı geliyor. Kötü birşey yoktur diye temenni mesajları geliyor. Ki yöneticimizle yüzyüze karşılaşmadık bile. Ben bu tür konuları çok büyük sorun olarak görmüyor. Herkes fikirlerini açıkca beyan ederse en rahatsızlık duyulan konular en az zararlar çözüme kavuşturulu.

Amiga500,snes,xbox,ps2hdd
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2014, 16:59:26 ÖS »

Bu başlığı kaçırmışım İlgili yazıyıda, forumda şu anda yazılanlarıda detaylı okuyamadım... Sizlerden tek ricam, diğer forumlar ya da forumda olmayan (yazmayan) arkadaşlar konusunda eleştiri getirmekten elimizden geldiğince sakınalım... İlgili başlığa ve bu başlığada daha sonra birşeyler yazmaya çalışacağım (önce detaylı bir okuyayım

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 07, 2014, 18:20:32 ÖS »

Bir cok kisi su satilik ilanlari konusu uzerinde durmus. Ben bit pazarlari gibi, ikinci el satislarin retro dunyasinin onemli bir parcasi olduguna inaniyorum. Sonucta bu cihazlari artik bir magazadan veya sifir olarak satin alabilme sansimiz yok. Ancak her turlu kisisel alim-satim islerinde oldugu gibi retro cihazlarda da bir takim saticilarin daha durust ve mantikli, bazi digerlerinin de daha kurnaz ve ac gozlu olmasi da dogal. Sonucta insanlar cesit cesit.

O yuzden, alim/satim ilanlarinin acilmasi bence bir forum icin olumsuz birsey degil. Sanirim forumumuzun kullanicilarini asil rahatsiz eden sey yukarida venturis arkadasimin da dedigi gibi bu ilanlarin bir anda diger mesajlari sayica bastiriverip, geri plana itmesi. O yuzden bence de ana sayfada bir "Retropazar", "CGRT-Bit" vesaire tarzi, rahatca gorulebilecek bir buton olsa ve o link takip edilmek sureti ile forumun Alim/Satim sayfalarina ulasilsa, ancak ana sayfadaki guncel basliklar arasinda alim satim ilanlari yer almasa, icerigin derli toplu olmasi acisindan yararli olur diye dusunuyorum.

Ben sahsen retro bilgisayarlar hakkinda teknik/yazilim/donanim sohbetleri ve paylasimlarindan cok keyif aliyorum ama isin teknik olmayan sadece duygulara yonelik nostaljik tarafinin sohbetini etmeyi de seviyorum. Ornegin simdiki retro cihazlarimiz ile cocukken yasadigimiz anilari ve hatta resimleri paylasmak gibi. Ayni sekilde, birsey satin almayacak bile olsam, satilik ilanlarina bakmak hosuma gidiyor. Turkiyeye ne cihazlar girmis, hangileri kimlerin elinden gecmis, ne durumdalar, istenen fiyat makul mu yoksa fahis mi gibi seyleri gormek de bana keyif veriyor. Yillardir forumumuza uyeyim, henuz sadece site uzerinden 1 cihaz satin aldim ama ilanlarin hemen hepsine bakarim. Bu forumu guzel ve degerli yapan sey de bu cesitlilik ve hosgorulu, acik goruslu yaklasim bence.

Alt kategoriler olurturmak, bu alt kategorileri birbirinden mantikli bir sekilde ayirmak ama istendiginde kategoriler arasi gecis icin de kolay ulasilir linkler bulundurulmak sureti ile paylasimlar siniflandirilir, istenen icerige erisim kolay, istenmeyen icerigi filtrelemek de mumkun olursa bence bu cesitlilik cok guzel.

Yillardir bir cok uye ile sohbetlerimiz oldu. Bir cogunu artik nick'leri ile tanidim. Sahsen ben burada gayet keyifli ve olumlu bir deneyim yasadim. Basta LW3D olmak uzere hepinize de selamlar ve tesekkurler.
« Son Düzenleme: Ocak 07, 2014, 19:21:31 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
shadow of the beast
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 07, 2014, 18:27:17 ÖS »

peki venturis biz cihazların içine ne koyalım ..zate tüm şema grafikler her şeyler var indirip uygulayıp ben yaptım diyen oluyor.
yani kendi yapmış gibi yapan insanlar var hep uygulama...kendi ürettiği bişi yok tabii biz bilgin değiliz.

bence bu sitede hiç bir insanı küçümsememeliyiz boş ver gitsin de dememeliyiz. bunda çok şey var ucuz alalım dememeliyiz. neyse..

isterseniz amiga borduna sega makinesini ekliyelim ceryanı leğimleyelim anahtar yapalım bak icat yaptık deyelim işe yaramaz.

yada retro gen adaptör hazır alalım snesin üstüne takalım. a bak sega çalışıyor diyelim.

ben ps2 emü için snes usa europe ve japon olarak cdleri hazırladım.
tüm romlar mevcut 1 atari büyük kabinin içine koyalım mame sega gameboy cdlerini hazırlıyorum. en önenmlisi ps2 commodore type yüklemeli oyunlar hazırlıyorum ps2 de aptal aptal 5 dakkika bekliyorum. cd de diskler hemen açıyor. bumu yaratacılık.. hayır..

düşünsene koca kabin içinde sega ps2 büyük kasa..1 televizyon tüpü
ne matrak olur tüm oyunları oynamak ki aynı şey ps2  pc ve ps3 te mümkün ps4 te böyle oyunları oynamak istemem.

pc gibi tek makine zate emülerle hepsini yapıyor kısacası ama insan tek başına hiç bir şey yapamaz.

örnek biz izmirliler çoğul yazdım birbirimize yetiyoz. alış veriş değiş tokuş paylaşımcılık hepsi var.. sohbet var sevgi var saygı var..

diyoz ağbi bişi lağzımmmı  nasıl yaparız nasıl ederiz. diyebiliyoruz..  grupta değiliz.. usta diye birbirimize takılıyoruz..
en önemlisi sevgi saygı var içimizde..

makine kodu kodlamak demo yazmak yok. biz herkesi eşit görüyoruz.
3  5 kişi    şu tipinden kaynaklanıyor atalım şu bana bunu şunu vermedi atalım diyoruz. şu bana küfretti atalım diyoruz. şu bana taktı atalım diyoruz.

ama hiç dinlemiyorsunuz. ben şunu da alırım bunun kafasına da girerim diyorsunuz. ne mutlu türküm diyene deyip konuyu kapatayım. herkesten özür diliyorum şimdiden.yeni yıl yeni şanş demek..
venturis
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 07, 2014, 18:53:47 ÖS »

Ben yukarıda belirttiğim fikirlerimi kendi gözlemim sonucu sizlerle paylaşmak istedim. Üretmek derken illa Cihazlarin içerisine ekstra donanım yerleştirmek değil. Deluxe paint de bir çizim yapmak da ortaya somut birşeyler koymaktir. Herkes yavuzg üstadımız gibi bilgili ve tecrübeli değil. Ama birçok arkadasımızı da heveslendirip projeler icin on ayak oldu. Asil istenilen bu diye dusunuyorum.Zaten retrojen.org sitesindeki arkadaşların ve yoneticilerin beklentisi bu sekilde, anlayışla karşılıyorum. Satilik Bölümü'ye ilgili de bence olumlu eleştiri yaptığımı düşünüyorum. Herhangi arkadasımı baz almadım. Ama eminim benim gibi düşünen arkadaslarım vardır.

Amiga500,snes,xbox,ps2hdd
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 07, 2014, 20:53:30 ÖS »

Bu forumu guzel ve degerli yapan sey de bu cesitlilik ve hosgorulu, acik goruslu yaklasim bence.

Bende aynı düşünüyorum. Satılık ilanlarıyla ilgili küçük bir düzenleme aslında sıkıntıların çoğunu giderebilir, ama forum yazılımımız biraz eski kaldı. İstediğim düzenlemeyi kolayca yapmanın yolunu bulamadım. İş yoğunluğundan ağır düzenlemeleride bu aralar yapamıyorum üzgünüm...Ama aklımda 1-2 fikir var (SMF, wordpress vs.'de deneyimli olup yardımcı olabilecek arkadaşların desteğine her zaman ihtiyacımız var)...

Forumu bu denli renkli ve hareketli kılan tüm üyelerimize saygılar ve sevgilerimi sunarım... sağolun, varolun...

Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 07, 2014, 22:56:11 ÖS »

Merhabalar.

Öncelikle Tek bi form'u CGTR'yi takip ediyorum bunu belirtmek isterim, değişiminden önce Amigatürk'üde takip ediyordum.Hatta Amigatürk üyeliğim cgtr'den de önceydi diye anımsıyorum. değişimden sonra herşeye -0-başlamak zor geldi ve sadece CGTR formunda kaldım. Gerek Timur'u gerekse Ali abimizi şahsen tanırım.

Form'lar da yaşanan kişiler arası sorun sanırım sabit fikirli olmamız ve eleştiri kabul edememizden kaynaklanıyor. Kabul ediyorum o sabit fikirlilerden birisi de benim. Dünyaya daha fazla hoşgörüyle bakmamız gerekiyor.

Yukarıda da sıkça adı geçtigi gibi 1avuç kalmış dinazorlar olarak bende bölünmekten yana değilim. Zaten kısıtlı olan vaktimizi. Bir çok form'da bir çok konuyu takip etmeye çalışarak geçirmek çok zor olacaktır. Birde birtek konunun tüm form'larda ayrı ayrı açılması hem bilgi kirliligi hemde bilgi kaybıdır bana göre..

Mesala şuan buraya yazdıgım satırları birde CGTR'ye taşıyacagım ne gerek var?

Şu alışveriş ilanları konusuna gelince en genci bundan 20yıl önce üretilmiş cihazlardan bahsediyorsak alışveriş bu form'ların vazgeçilmezidir. Bende cgtr üzerinde hem alıcı hemde satıcı oldum. Elimde ki fazla ürünlerden kurtulmak sahip olmak istediklerime kaynak ayırmak için satış yapmak bana asla anormal gelmiyor. Satış ilanlarım var doğru, ama ben Tüccar değilim. 3kuruşa bir ürünü satacagım derken hiç bir arkadaşımı kırdıgımı hatırlamıyorum. Form'dan bir arkadaşım bir ürünü arıyorsa ve o ürün benim satılık/fazlalık listemde varsa fiyat konuşmadan o arkadaşa gider o ürün.İlanı bile yayınlanmaz özelden bir mesaj atarım. Fiyat bile söylemem.  Sattığım hiç bir üründe indirim takas yada hediye isteyen arkadaşlarımı asla kırmadım. Ya ben bunu çok begendim yazan arkadaşım olduysa o satış bitmiş o ürün o arkadaşa gitmiştir. Art  niyetli oldugunu düşündügüm işi ticaret olan kişilerin de yazdıklarına hiç cevap yazmam oda ayrı.

Sattıgımdan daha fazla ürünü hediye etmişimdir.  Çogu ürünün formlarda adı bile geçmemiştir.
Benimle alışverişi olan arkadaşlarım beni onaylayacaktır diye düşünüyorum.

Son olarak buradaki insalar ailedir ve bir çogunu artık yüz yüze tanıyorum.
İzmir'de olup 1hafta görmeyince özledigim görünce de delirtigim dostlarım var benim.

Ve ben bu ailenin içinde uzun zamandır varım. bu nedenle bilerek yada bilmeyerek kırdıgım insanlar illa ki vardır.Bu vesile ile Hepsinden ayrı ayrı da özür dilerim.

CGTR var olduğu sürece sağlığım el verdiği ömrümün yettigi sürece buralarda olacagıma emin olabilirsiniz.

Hepinize teşekkür ederim Bir arada kalmak bir arada olmak dileğiyle...

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
Murat Çileli
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Haziran 15, 2014, 19:03:50 ÖS »

Hortlatmak gibi olmasın ama...

Retro forumlara üye olalı henüz bir yılı geçmedi ama neyin ne olduğunu kısa zamanda anlayabiliyorsunuz. CGTR; buram buram ego kokan, içerik yerine sataşmaların cirit attığı benzer sitelerle karşılaştırılamaz bence. Başlık listesinde baktığımda dolu dolu "retro" görebildiğim, insanların (genel olarak) birbirine yardımcı olmaya çalıştığı tek forum burası.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: