Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]  (Okunma Sayısı 393118 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #105 : Eylül 13, 2014, 00:53:48 ÖÖ »

Orijinal pacman kabininin tasarımında kabinin arkasında bir sürü havalandırma deliği var. Bunları açmaya başlıyorum.

Yine önce plandaki ölçülerle panelin üzerine kesilecek yerlerin çizimini yapıyorum...

Ancak bu sefer delikler uzun kesimler gerektirdiğinden düz kesim için destek kullanıyorum...

Sonra köşelerin kıvrımları ve kısa kenarları elle free-hand yapıyorum...

Son olarak zımpara ucuyla deliklerin kenarlarını düzeltiyorum.

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:25:19 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #106 : Eylül 13, 2014, 01:01:04 ÖÖ »

Sıra geldi arka kapıya. Bu sefer orijinal tasarıma daha sadık bir proje yaptığımdan eski kabinlerimdeki gibi arka kapıyı gardrop menteşeleri ile yana doğru açılan bir kapı şeklinde değil takılıp çıkartılacak bir parça şeklinde yapıyorum. Bu da tabi ki daha fazla detay iş demek maalesef 

Önce kilit deliğini hizalıyoruz...

Sonra kilit deliği açmak için duvar matkabı ve "panç" tabir edilen delik açma ucunu kullanıyorum...

Ve tabii ki daha fazla havalandırma deliği  (Bu havalandırma delikleri bitirdi resmen beni). Arka kapı çıktı ortaya ama daha yapılacak işi bitmedi (ilerleyen bölümlerde devam edecek kapıyla olan dansım)...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:25:30 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #107 : Eylül 13, 2014, 01:14:31 ÖÖ »

Bu kabin modelinde bazı parçaların (kontrol panel, arka kapı v.s.) yerine oturabilmesi için kenarlarına kanal açılması gerekiyor. Bunun için Dremel Trio ve freze uçlarını kullanıyorum. Önce freze ucunun yüksekliğini ayarlayoruz...

Sonra yine plandaki ölçüye göre freze işlemine başlıyoruz...

Freze, matkap v.s. kullanarak bu tasarımdaki karmaşık parçaları (örneğin aşağıdaki resimdeki kontrol panelini ve monitörün üzerindeki koruyucu plexyglass'ı taşıyacak ana destek parçası gibi) tek tek çıkartıyorum.

Bu klasik model (70'lerin sonu 80'lerin başı) arcade kabinlerin tasarımları daha önce yaptığım kabinlerden farklı olarak daha detaylı parçalardan oluşuyor. Zamanında bu ilk modellerin işçiliğine oldukça fazla zaman ve bütçe ayırmaktan çekinmemişler belli ki... Daha sonraki modellerin daha basit tasarımları var, dolayısıyla üretim maliyeti daha düşük...

Bu işe meraklananlar için tavsiyem eğer marangozluk işinde yeniyseniz ilk projeniz bu tarz eski model bir tasarım (Pacman, Galaxian, Donkey kong v.s.) olmasın
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:25:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #108 : Eylül 13, 2014, 01:23:29 ÖÖ »

Detaylara devam ...

Jeton kapısı deliği...

Marquee alt panelindeki hoparlör deliği, ki Dremel Trio'nun daire kesim aparatını kullandım burada ilk defa...

Önce keseceğimiz daireyi çiziyoruz...

Sonra tam ortasını deliyoruz

Daire kesim aparatını bu ortay deldiğimiz deliğe geçiriyoruz ve yavaş yavaş kesiyoruz. Bu aparat sayesinde Dremel sağa sola kaymıyor...

İşte daire şeklindeki delik çıktı ortaya...

Bu Dremel trio güzel bir alet aslında. Yazıkki Dremel artık üretimden kaldırmış  :'(
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:25:58 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #109 : Eylül 13, 2014, 01:26:29 ÖÖ »

Üstad sizi izledikçe kabin satanlara pek sıcak bakmıyorum bak izle kendin yap hemde orjinal kabin mis gibi ellerie sağlık dert görmesin

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #110 : Eylül 13, 2014, 01:27:49 ÖÖ »

Detay kesimde son iş olarak minik minik bir sürü parçanın kesimi var. Bu parçaları plandaki ölçüleriyle önce 9mm'lik kontraplak'a çiziyorum...

Sonra kesim için bu sefer dekupaj testere kullanıyorum.

Dedim ya, daha önceki kabin projelerimde bu kadar detay parça kesmemiştim. Bu tasarımda bu detay kesimleri ancak 2 günlük seanslarda halledebildim...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:26:11 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #111 : Eylül 13, 2014, 01:33:04 ÖÖ »

Üstad sizi izledikçe kabin satanlara pek sıcak bakmıyorum bak izle kendin yap hemde orjinal kabin mis gibi ellerie sağlık dert görmesin

@AmigaMan, umarım bu yazdıklarım birilerine feyz verir. Gerçi ufak ufak başladı bu hoby Türkiye'de de. Bak sonytech ne güzel yaptı kabinini temiz temiz...

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #112 : Eylül 13, 2014, 01:39:00 ÖÖ »

Sadece kabin için geçerli değil. Diğer tasarım işlerinde de ilham verdiniz üstad teşekkürler. Devre tasarımı, protokoller, autocad kullanımı .... Gibi kendi açımdam örnekleri çoğalta bilirim

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #113 : Eylül 13, 2014, 01:41:04 ÖÖ »

Şimdi sıra orta panellerin yan panellere montajını sağlayacak olan çıtaların kesiminde. Arcade kabin yapımının vazgeçilmez parçası Bu iş için bir çok daha modern teknik kullanmak mümkün (L demir, gardroplarda kullanılan "minifiks" tabir edilen parçalar, dovel v.s.) ancak en satbil ve sağlam (ve en ucuz) çözüm çıta kullanmak. Unutmayın ki kabinin sağlamlığını sadece bu çıtaların montajında kullandığımız vidalar değil kullandığımız tutkal sağlıyor

Bu çıtaları Bauhaus dan aldım paket halinde...

Yine planı açıyorum önüme ve tek tek plandaki ölçülere göre çıtaları dekupaj testere ile kesiyorum.

Çıtaların da kesimi tamamlandı (Sol taraf Pacman, sağ taraf Galaxian )

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:26:27 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #114 : Eylül 13, 2014, 01:42:36 ÖÖ »

Sadece kabin için geçerli değil. Diğer tasarım işlerinde de ilham verdiniz üstad teşekkürler. Devre tasarımı, protokoller, autocad kullanımı .... Gibi kendi açımdam örnekleri çoğalta bilirim

ilham verebildiysem ne mutlu

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #115 : Eylül 13, 2014, 01:46:25 ÖÖ »

Eveet kabinin tüm "ahşap" parçaları kesildi. Eğer bu kabini İKEA mobilyası gibi demonte olarak paketleyecek olsaydık kutunun içinden çıkacak mallar bunlar olurdu  Kahkaha

Sanırım 50-60 parça kestim  Bu tasarımın kesimi beni biraz yordu itiraf etmek gerekirse. Ama olsun, işin zevkli kısmı şimdi başlıyor 
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:26:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #116 : Eylül 13, 2014, 02:03:57 ÖÖ »

Şimdi tüm bu yorucu kesim çalışmalarından sonra geldik işin zevkli kısmına; Montaj!!!

Şu ana kadar görene pek de bir şey ifade etmeyecek olan parça yığını artık bir araya gelecek ve kabinimiz hayat bulacak...

Önce çıtaların yan panellerde yerleşeceği noktaları tespit etmek için yine çizim yapıyorum.

Sonra çıtaları tek tek çizdiğim noktaların üzerine öylesine yerleştiriyorum ve duruma bakıyorum...

Bu noktada ölçülerde/çizimlerde sorun varsa zaten ortaya çıkar. Sorunları düzelttikten sonra işimize devam ediyoruz. Bu kısımda ihtiyacımız olan gereçler bunlar;

1) Panel tutkalı - Polidol (Güçlü bir beyaz tutkal)
2) 35mm uzunluğunda ahşap panel vidası (Amerikalı'ların "dry wall" vidası dediklerinden)
3) Şarjlı tornavida

Sonra öylesine yerine koyduğum çıtaları tek tek ele alıyorum. Çıtayı kaldırıp çok aşırıya kaçmadan polidol sürüyorum.

Sonra çıtayı ters yüz edip yerine hizalıyorum (çizdiğim çizgilere milimetrik dikkat ederek) ve klips ile sabitliyorum. Dikkat! Vidalamadan önce ince matkap ucuyla kılavuz delikler açmayı unutmuyoruz. Bu kılavuz delikleri açmazsak çıtayı çatlatırız...

Son olarak çıtayı vidalıyoruz. Bu sayede tutkal kuruduğunda çok sağlam bir destek ve bağlantı elemanı elde etmiş oluyoruz...

Tüm çıtaları bu şekilde yerlerine monte ettikten sonra aynı işlemi diğer yan panele de yapıyorum. Burada artık dikkat edilmesi gereken çıtaları diğer panele bu sefer simetrik olarak yerleştirmek. Dalıp iki tane sol panel yaparsak kabus olur!!!

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:26:49 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #117 : Eylül 13, 2014, 02:13:05 ÖÖ »

Şimdi orta panelleri tek tek yan paneldeki yerlerine monte etmeye başlıyorum. Ancak bundan önce kabinin montajından sonra yapılması sıkıntılı olan bir kaç küçük detay işi de halletmek için uygun zaman. Örneğin üst panelin el tutma deliklerinin arkasının kapatılması;

Orta panelleri tek tek tutkallayıp daha önce çıtalar ile hazırladımız montaj yerlerine yerleştirip vidalıyorum...

Bu şekilde kabini tek parça olarak stabil tutacak kadar panellerin bir kısmını (hepsini değil) monte ediyorum. Eğer bu aşamada tüm panelleri monte edersek;

a) Küçük "hoby" marangoz masam taşımayabilir
b) Masadan komple kabini gecenin köründe tek başıma gürültü çıkartmadan indiremem
c) Yukarıdakilerin hepsi

Bu yüzden sadece üst, alt ve bir kaş arka paneli monte etmek stabil bir kabin için yeterli...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:27:02 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #118 : Eylül 13, 2014, 02:27:36 ÖÖ »

Sadece üst, alt ve arka iki minik paneli yerleştirdiğim yapının üstüne (biraz ıkına sıkıla  ) diğer yan paneli de yerleştiriyorum...

Bu arada dikkat ettiyseniz bu sefer uyanıklık ettim kabinin tekerleklerini de bu aşamada rahat rahat monte ettim... (Geçen sefer - NeoGeo kabinde - bu tekerlekleri kabinin ilerleyen aşamasında kabini sağa sola yatırarak monte etmek zorunda kalmıştım)

Normalde orijinal Bally/Midway kabin tasarımında tekerlek kullanılmamış, sadece sabit ayaklar vardı. Ben kabini odada sağa sola kolay kaydırabilmek için diğer kabinlerimdeki gibi tekerlek kullanmayı tercih ettim. Arka tekerlekler sabit, ön tekerlekler sağa sola hareket edebilen cinsten. Ayrıca ön tekerlekleri "frenli" olan modelinden seçiyorum ki kabini rahatça park edebileyim ve oyun oynarken kabin sağa sola kaymasın

Evet, şimdi kabini masadan kaldırabiliriz artık  Kahkaha

Kalan panelleri de yavaş yavaş kabine monte ediyorum...

Aha, odamda bir Pacman kabin belirdi!!!  Kahkaha  Kahkaha  Kahkaha

Bu akşam itibariyle projede geldiğim son nokta bu, şimdi biraz dinlenmem lazım 
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:27:12 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

daruga_13
Deneyimli

Genesis Does What Nintendon't

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #119 : Eylül 13, 2014, 02:32:45 ÖÖ »

Büyüksün üstad;eline,diline sağlık.

Aradığım Orjinal Sega Mega Drive/Genesis oyunları:Bölge kodu farketmez...

-Snowbros
-Sunsetriders
-Mega Turrican
-Comix Zone
-Teenage Mutant Hero Turtles The   Hyperstone Heist
Nes/Famicom oyunları:
-Astyanax
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: