Adam üç beş parça cihaz buluyor bunları satıp para kazanıyor diye kimsenin gözü kalmasın.
Sorun o değil zaten. Yoksa her halde hepimiz en çok ikinci el bölümünü takip ediyoruz.
Sorun bunları koleksiyonundan çıkma parçalar gibi satanlar. İki gün sonra bu çöpten çıkan cihazlara normal ikinci el parası ödeyenlerin yaşadığı/yaşayacağı mağduriyetler.
Kendimden iki örnek vereyim, game gear toplayan biri olarak örneklerim de bu cihazlar üzerinden olacak. Bilen bilir, bu cihazların neredeyse tamamında kondansatörler değişmiştir. Kondansatörler kalitesiz ve oksitlenmeye çok açıktır.
Ben de 50 liraya ikinci el bir game gear aldım bir taksiciden. Vaktiyle çocukları için getirtmiş Almanya'dan. Ancak şu an bile orjinal kondansatörleri üzerinde ve sorunsuz çalışmakta. O kadar iyi korunmuş.
Ancak -adını vermeyeceğim- bir arkadaş, içinin açılıp açılmadığını bilmediğini söyledi ve işin içinde olan biri olduğu halde ben de inandım. En kötü ihtimal kondansatörlerini değiştirmem gerekir yada yedek parça olur diye düşündüm. Ama cihaz geldiğinde tüm yolların yandığını gördüm. Kondansatörlerin tamamı sökülmüş ve yenileri de takılmamış bile. Yollar yandığı için kondansatörlerin lehimlenmesi de zor oldu. Ancak başka sorunlar da vardı devrede, neticede çalışmadı (sırf bu cihazdan 20TL cihaz+20TL kargo zararım oldu, geri göndersem 20TL iade etse o zamanda kargolar bana kalacak)...
Geçenlerde yine 2 psp umd film aldım, disk koruma kutusu kırık. Ne yapacağım ki bu halde filmi ? Ya bir tane daha alıp (ingilizceleri 5 tl den satılıyor, kargo ile 15-20TL) kabını değiştireceğim, yada atacağım gidecek. Geri yollasam külliyen zarar.
Bizim kastettiğimiz bu arkadaşlar. Bit pazarından aldın tamam, ama temizle bari. Tamir etmeye çalıştın bu da tamam, ama kardeşim yaz adam gibi açıklamanı. Biz de ona göre fiyatına karar verelim.
Bir de çok temiz kavramı kafasında oturmamış, kılcal çizik ile oyuğu ayırt edemeyen arkadaşlar var. Siyah bir vidada iz olup olmadığını anlayamayanlara diyecek lafım çok ama söylemiyorum.