Evet Amigada da hatri sayilir muzik yazilimlari var ama Atari nin muzikte ileri olmasinin sebebi aslinda cok basit. Steinberg Atari ST icin cubase haricinde direkt St expansion portuna takilan Midex+ gibi yan urunler de uretmisti ayni zamanda. Bir kac midi cihazin -midi klavyeler, mixerler, hdd kayit arabirimleri- ayni anda kullanimini saglayan daha genis cozumleri vardi. Amiga nin video dunyasinda yaptigini Atari muzik dunyasinda yapiyordu.
97 yilinda surekli prova icin gittigimiz studyoda ST setup u tam takir vardi. Studyonun sahibi abimden -ki Grup Merdiven in kurucularindandir. Akdeniz aksamlarinin yaraticilarindan- rica etmistim ve bana setup u calistirip gostermisti. Ayni anda Midex+ e bagli 3 klavye, akai sampler, bir mixer ve hard disk kayit unitesini calistirmis ve bir kac calisma dinletmisti. O yillarda ben de windows altinda ev ortaminda midi kayitlarimi 16 bit Cubasis 1.0 ile yapiyordum. Cubasis, cubase’in bir nevi %80 i kirpilmis hali. En basit hali ile 16 kanal midi var sadece. Atari uzerinde benim Arr dosyalari da sorunsuz calismis, hatta kendi kayitlarimi o sistemden dinleyince bir garip olmustum sahane idi.
Derya koroglu nun PC world roportajini hatirlarim 96-98 arasi. Windows ortaminda cubase kullandiklarindan bahsediyordu, hatta cok da sentetik ses tercih etmemesine ragmen
Istanbul kanatlarimin altinda Yeditepe istanbul film muzigini yaparken kullandiklari Obua sample ini cok begendigini ve midi olarak calindigini itiraf etmisti.