fkamanliyi belkide hepinizden eski tanıyorum. Muhtemelen ilk nostaljik sistemide bana satmıştır. Zaman içerisinde kendisine çok kızdığım, darıldığım konular oldu. Bazen "- vay be bunuda bulmuş türünden içimden helal olsun" dediğim oldu. Forumlarda ve çeşitli platformlarda arkadaşlarla sohbet ettiğimizde kendisinin koleksiyon yapıyorum diyerek, iyi niyetli insanların "bir commodorcunun işi görülsün" türünden düşünceleriyle çok ucuza verdikleri cihazlar ve dergileri, yüksek fiyatla sattığını duydum. Bu hiç ama hiç hoşuma gitmedi. Ama bu haklı eleştirinin dışında, fiyatları ve GG satışlarına hiçbir yorum getirmedim..getirmemde.. Neden ?
Öncelikle bu cihazlar temel ihtiyaç maddesi değil. Keyfi takip edilecek sistemler. Eğer birinin fiyatını yüksek buluyorsanız, almazsınız olur biter. Ebay'dan alırsınız. fkamanli gibi saatlerinizi günlerinizi bu cihazları aramaya vakf edersiniz. Sabahın saat 05:00'de bit pazarına gidersiniz...vs.vs..
Ama bunların çok kolay olmadığını sizde biliyorsunuz. Sabah 05:00'de sıcak yatağı terk etmek kolay değildir (bilirim..yıllarca bit pazarına gittim.Bazen eşimle darıldık. Şikayetler oldu. Fkamanli içinde aynıları geçerli). Forumlarda aylarca araştırıp tarayıp cihaz bulmakta kolay değil. Ama kolay olmayan asıl ne biliyormusunuz? Fiyatlar sizce makul olacak seviyeye ineceği sırada birilerinin parayı bastırıp bu cihazları alması, sizin seyretmek zorunda kalmanız. Burda kızmanız gereken fkamanlı'mı? yoksa onun ürünlerine o parayı verenmi ? Bir düşünün.. Bunu düşünmek gerçekten zor değil... Fkamanlinin haksız olduğu, hatalı olduğu yerler vardır..Kendiside kabul ediyor. Ama günah keçisi olması bence haksızlık...
Örnekler o kadar çok ki.. Geçenlerde Sega Genesis sistem vardı.. daha öncede yazdım. Satıcıyla önceden alışverişimiz olduğundan özelden yazıştım. 80 YTL'ye veririm sana dedi..80 YTL kimine göre çok olabilir. Ama ben geri dönüp ok'dir diyene kadar iki kişi fiyatı 100'ün üzerine çıkartmıştı. Akşama ise sistem 250 YTL görmüştü. Şimdi kim diyebilir ki bu fiyat normal? Peki kim bu fiyattan dolayı satıcıyı suçluyabilir?
Fkamanlı ilk sıfır A500'leri 200 üzerinde fiyattan sattı. Aldığı kişi ona ucuz fiyattan vermişti. O da bu forum üyesi. Ama işin komik tarafı bu sıfır A500'ler forumdan 80YTL'ye satışa çıktı. Kimse rağbet etmedi. Alan belki 1-2 kişi oldu. Fkamanli bunlardan aldı ve GG'ye koyup 200-250 arasına sattı. Fkamanlıda belki satacağını düşünmüyordu ama birçok kişi 200-250 arasına cihazları aldı. Eğer o fiyatlar verilmese fkamanlı bugunki fiyata belkide ikinci haftasında inecekti. Sıfır A500'ler hala var.. Bugun 100 YTL civarı...Pahalı mı ? Kimine göre pahalı..kimine göre değil..Ama 40 YTL'yede A500 var.. Alan var mı? yok..Laf üreten..çok..
Eğri oturup doğru konuşalım.. Eğer bilinçli alıcı olursa, fiyatlarda zamanla belli bir seviyeye düşer. Ama piyasada az olan arzı, dengeleyecek düzgün ve bilinçli talep yok. Sorun buradan kaynaklanıyor. Satıcıların istedikleri fiyat tek başına belirleyici değil. Satılmayınca nasılsa fiyatı düşüyor. Ama sizin uçuk dediğiniz fiyatlardan alanlar var.. Ne yazık ki..
Bir diğer konuda Gittigidiyor sitesine ve fkamanliya kızan insanların, gün geldiğinde elindeki cihazları o değerden sattığınıda çok gördüm.
fkamanli, ahmet, mehmet, murat vs.. fiyatları yüksek olabilir. Ama bunların bir değer ürettiklerinide unutmayalım. mesela Fkamanlidan gecenlerde bir Memotech MTX 512 aldım. 80 YTL civarına verdi. Bit pazarında görseniz 2-3 YTL'ye alırsınız. Biri belki size hediye eder, belkide bir başkası çöpe atar. Ama bu cihaz bana gerekliydi. Bu cihazı ebaydan alabilirdim. Ama fkamanlı biryerlerden bulmuş ve bana sattı. Fkamanli olmasa belki kırılıp gidecekti. Biri parçalarına ayırıp metal fiyatına satacaktı. Fiyat çokmu az mı? tartışılır. Daha az olsa memnun olurdum

Ama kendi çabalarımla bulmamın zor olacağı bir cihazı aldığım için mutluyum. Yarın lazım olan bir başka cihazı fkamanlı bulur satışa koyar, bütçem ve ihtiyacım el verirse alırım. Yoksa almam..Alana hayırlı uğurlu olsun derim...