Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetherkesin keyfi ve maddi durumu yolunda sanırım
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: herkesin keyfi ve maddi durumu yolunda sanırım  (Okunma Sayısı 7955 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Mart 14, 2015, 00:21:18 ÖÖ »

Arkadaşlar döviz aldı başını gidiyor, öyle tirilyonluk A.Ş. ler var ki temelden sallanıyor battı gibi ama can çıkmadan ümit kesilmez misali (bir kısmının ilk kokusu halka açık ise borsadan gelecektir), döviz öyle bir duruma geldi, alıp pirim yapsın çıkarım diyorsun satıyosun daha fazla yükseliyor, bu sefer tekrar alınca miktar azalıyor. durum pek iç açıcı değil, umarım yanılıyorumdur, yıllardır her günün analizini yapıyorum her gün binlerce data ile ilgileniyorum, 2012 yılı tl değeri ile şimdiki paranın satın alma gücü arasında uçurum var, büyük şirketlerin buna karşın cirolarda azalma söz konusu, nereye gidiyoruz? tarihteki duyun-u umimiye zamanını anımsatıyor ancak o zaman ülke bu kadar kötü durumda değildi. Açıkçası gelişmiş ülkeleri kıskanmamak elde değil. kazancınızın günden güne eridiğini sizlerde düşünüyor musunuz ?
Birazda günümüz dünyası içinde bulunduğumuz durumdan karınca kararınca fikrimi paylaştım, suç işlediysek af ola.

this is amiga speaking.
eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2015, 00:26:11 ÖÖ »

Arkadaşlar döviz aldı başını gidiyor, öyle tirilyonluk A.Ş. ler var ki temelden sallanıyor battı gibi ama can çıkmadan ümit kesilmez misali (bir kısmının ilk kokusu halka açık ise borsadan gelecektir), döviz öyle bir duruma geldi, alıp pirim yapsın çıkarım diyorsun satıyosun daha fazla yükseliyor, bu sefer tekrar alınca miktar azalıyor. durum pek iç açıcı değil, umarım yanılıyorumdur, yıllardır her günün analizini yapıyorum her gün binlerce data ile ilgileniyorum, 2012 yılı tl değeri ile şimdiki paranın satın alma gücü arasında uçurum var, büyük şirketlerin buna karşın cirolarda azalma söz konusu, nereye gidiyoruz? tarihteki duyun-u umimiye zamanını anımsatıyor ancak o zaman ülke bu kadar kötü durumda değildi. Açıkçası gelişmiş ülkeleri kıskanmamak elde değil. kazancınızın günden güne eridiğini sizlerde düşünüyor musunuz ?
Birazda günümüz dünyası içinde bulunduğumuz durumdan karınca kararınca fikrimi paylaştım, suç işlediysek af ola.
Maalesef piyasanın durumu hiç iç açıcı değil döviz aldı başını gidiyor tabi bu gelişmeler bizim gönül verdiğimiz bu sektöre de balta vuruyor hayırlısı diyelim.

gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2015, 10:02:04 ÖÖ »

Genel piyasa ve hükümet politikalarındaki hatalara girmeye gerek yok. Sanırım bunun yeri bu forum değil.

Ama özet olarak değerlendirmem şu şekilde;

Benim gibi memur olanlar (sabit gelirliler) krizden etkilenmez. Durgunluk esnafı vurur. Sonucunda işletmeler kapanabilir ve işsiz sayısı artar. İşsiz kalmayan özel sektör çalışanları ise hak ettikleri/umdukları maaşları alamazlar. Zaten herkes yüksek maaş alsa piyasa dengesini ona göre kurar. Şöyle ki. Ben 160m² evde 500TL kira verirken, büyük şehirde bu evin kirası en az bin liradır. Burada kimse 1000TL kira veremeyeceği için ev sahibi de bu kirayı istemez. Ancak şehirde genelde karı-koca çalıştığından bu kirayı ödeyebilirler ve ev sahipleri de bunu bilir.

Aslında ev sahipleri de haklı. O da şöyle; Bir evin çok iyi yatırım olması için kira geliri ile kendisini 10 yılda, yatırım olması için 15 yılda, köyü yatırım olması için de 20 yılda amorti etmesi gerekir.

Emlak piyasasındaki gereksiz artış (gereksiz çünkü adam 100 bin liraya aldığı evi banka kredisi ile 170 bin'e mal edip evin ederini 170bin sanıyor. 2-3 kere el değiştirince piyasada balonlar oluşuyor) kiralara yansıyor. Adam zannediyor ki benim evim 300 bin eder. Bir kaç ay sonra göreceğiz bunun sonucunu...

Amerika faiz artırırsa dolarlar oraya döner. Bu durumda dolar yine pahalılanır. Bu doğal. Bizim hatamız yıllardır kullanılan ucuz dolar ile gelen sahte refah ortamında paraları adam gibi döviz getirecek yatırım yerine beton bloklara, telefonlara ve arabalara vs. aktarmamız (hane başına 2 araba düşmeye başladı, jeep ler havada uçuyor). Krizi ucuz atlatmak için döviz getirecek üretimimiz olmalıydı, bunlara yatırım yapılmalıydı.

Sabit gelirlilere dönersek; Bizi yıkan enflasyon. Zaten enflasyon tarafından yıllardır eritilen maaşlar, artan kiralar ve hayat pahalılığından fazlasıyla etkileniyoruz. Bekarların durumu nispeten daha iyi.

Genel olarak özet tespitim bu, hatalar olabiir. Sonuçta ekonomist değilim

Şimdi gelelim bizim piyasaya;

Cihazların fiyatlarının bir sene öncesine göre en az %100 arttığını görmemek imkansız. Fiyatlandırmada ebay baz alındığında doğal bir durum. Ayrıca güncel konsol sahiplerinin aksine, retro ürün alan kişiler satmak için almazlar. Bu da piyasayı daraltır. Ürün az olunca da fiyat artar.

Ancak maaşını dolar ile almayan sabit gelirliler için bu işi erteleme ve bırakma nedeni sayılabilir. Atıyorum; Geçen yıl 1000 dolar olan maaşı 600 dolara düşmüştür. Temel giderleri de 500 dolardan 750 dolara çıkmıştır. Yani geçim güçlüğüne düşmüştür. Kredisi vardır, taksiti vardır ve krizin geleceğinden haberi olmayanlar önlem de almamıştır. Kredinin döviz olmaması iyidir, ancak maaştan tam verim almasını engellediği ve zamlar enflasyonu karşılamadığında bu geçim güçlüğü kaçınılmazdır.

Ben kendi adıma önlemlerimi aldım. Elimdeki konsolların çoğunu sattım kredi borcum kalmadı. Bir yıldır çok önemli veya ucuz değilse pek bir şey almıyor/alamıyorum...
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 14, 2015, 10:53:43 ÖÖ »

3 kredi ödüyorum, ama dolarla işim yok. 2000'li yılların başlarında dolarla yatıp kalkıyorduk, dolarizasyon oranı %60'larda idi (şu anda ise bu oran %30 seviyesinde), maaşı alır almaz döviz ofisinde dolara çeviriyorduk. Yoldan geçerken bile gözümüz dolar fiyatlarına kayıyordu.

Petrol fiyatları şimdilik çok ucuz olduğu için bize yansımaları henüz fazla olmadı. Petrol varil fiyatı 100 doların üzerine çıkarsa işte o zaman şapa oturacağız.  Ayrıca doların, euro ve diğer para birimlerine karşı da değer kazanması nedeniyle Avrupa ile olan ticaretimizde fiyatlar fazla oynamadı. İthal otomobil fiyatları yine aynı seviyelerde. Dolar fiyatının yükselmesi dolar bazlı ihracat yapan kesim için bir rekabet avantaj olabilir ancak ülkemizdeki ihracat üretiminin katma değeri çok düşük ve ithalata dayalı olduğu için bu fırsattan da doğru dürüst faydalanamıyoruz ne yazık ki.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 14, 2015, 14:39:44 ÖS »

+1
Usta orjinalden ekonomistmisin,
yoksa, piyasamı seni ekonomist yaptı?

3 kredi ödüyorum, ama dolarla işim yok. 2000'li yılların başlarında dolarla yatıp kalkıyorduk, dolarizasyon oranı %60'larda idi (şu anda ise bu oran %30 seviyesinde), maaşı alır almaz döviz ofisinde dolara çeviriyorduk. Yoldan geçerken bile gözümüz dolar fiyatlarına kayıyordu.

Petrol fiyatları şimdilik çok ucuz olduğu için bize yansımaları henüz fazla olmadı. Petrol varil fiyatı 100 doların üzerine çıkarsa işte o zaman şapa oturacağız.  Ayrıca doların, euro ve diğer para birimlerine karşı da değer kazanması nedeniyle Avrupa ile olan ticaretimizde fiyatlar fazla oynamadı. İthal otomobil fiyatları yine aynı seviyelerde. Dolar fiyatının yükselmesi dolar bazlı ihracat yapan kesim için bir rekabet avantaj olabilir ancak ülkemizdeki ihracat üretiminin katma değeri çok düşük ve ithalata dayalı olduğu için bu fırsattan da doğru dürüst faydalanamıyoruz ne yazık ki.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 14, 2015, 15:39:51 ÖS »

@izmirmaster

Bu ülkede yaşayınca malesef gereksiz konulara da kafa yormak gerekiyor. Biz de isterdik İsviçre'de yaşayıp Alpler'de kayak yapıyor olmayı
sukru83
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 14, 2015, 16:22:58 ÖS »

Naçizane kişisel görüşüm olarak, şu son yıllarda oluşan ve emlak piyasasında fiyatları tavan yaptıran yapay bir balon var. Öyle ki, parası olan da olmayan da kredi çekerek ev alma derdine girmiş durumda. Bu durumda da en çok bankaların işine geliyor tabi ki. Her ne kadar yerli banka diye bilsek bile, bu bankaların çoğu da yabancı ortaklı veya sermayeli. Yani kendimize faydamız olmadığı gibi, bankaların kazancının çoğu başka ülkelere akıyor. Misal, denizbank rus bankası olan sberbank tarafından alınalı yıllar oldu. Yabancı bankaları zaten bilen biliyor. ( Çok üzülerek yazıyorum THY yani Türk Hava Yolları adlı kurumun da yıllar önce çoğunluk hissesi yabancılara satıldı. Kendimize ait doğru dürüst kurum da kalmadı hani. Ama neyse...)

Emlak için sadece gelecek olursam eğer, patlaması halinde çok büyük zarara neden olacak bu balon. Artık kısıtlama gelmesi gerekli.

Kendi çevremden veya haberlerden gördüğüm bir diğer büyük eksikliğimiz de, millet olarak cebimizdeki paraya veya gelirimize göre değil de, kartımızın limitine göre harcama yapmaya şartlandırıldık. Ne yazık ki, sanki çok gelişkin ve refahımız yüksekmiş gibi üretim yapacağımız yerde, sadece ve sadece harcamaya yapmaya çalışıyoruz. Şu kart olayı yüzünden arkadaş o kadar çok gereksiz ve lüzumsuz harcama yapmış ki, zor kurtardık bankalardan. Aile içinde çıkan krizleri de siz düşünün artık.

Düşüncelerimi yazıya dökme konusunda her zaman kötü oldum. Karışık oldu biraz. Affola...

ozgur106
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 16, 2015, 09:54:28 ÖÖ »

EMREZ ben bu foruma böyle konular olmaması sebebi ile kafa dinlemeye geliyorum....bence böyle sadece retro vs olması daha ıyı.....

Commodore ve Amiga Dergisi Oyun Yazarı.

C64 Mini, A500 Mini, Playstation Classic, Playstation 2, Playstation 5
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 16, 2015, 10:08:17 ÖÖ »

Burdacbir olayı atlamayalim fakir daha fakir zengin daha zengin türk lirasivda eriyip gidiyor

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 16, 2015, 10:36:55 ÖÖ »

Burdacbir olayı atlamayalim fakir daha fakir zengin daha zengin türk lirasivda eriyip gidiyor

Dünyada da durum pek farklı değil aslında. Yabancıların ülkemizde en çok şaşırdığı şeylerden biri sokaklarda yaşayan veya açlıktan ölen insanların ABD, Rusya gibi diğer ülkelere göre yok denecek kadar az olması. Bu övünülecek bir durum değil ama kapitalist sistem böyle işte. Çinde 1 milyar insan açlık sınırında yaşarken, 100 milyonluk aşırı zengin insana lüks tüketim malzemesi yetiştirilemiyor.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 16, 2015, 11:20:10 ÖÖ »

rahatlık bizi bozar gibime geliyor
uludağ moduna girelim yeter

@izmirmaster

Bu ülkede yaşayınca malesef gereksiz konulara da kafa yormak gerekiyor. Biz de isterdik İsviçre'de yaşayıp Alpler'de kayak yapıyor olmayı

Armakuni
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 16, 2015, 11:48:01 ÖÖ »

bence de bu forum bu tür konuların yeri değil.. fikir paylaşmak için bir sürü alternatif varken hemde..
ayrıca dolar başını alıp gitmesi memleketimize özel bir şey değil.. tüm dünya petrolden ve dolardan muzdarip.

Nomen est Omen
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 16, 2015, 12:57:21 ÖS »

Yıllardır aynı şeyi tekrar ediyoruz... Yıllardır aynı tartışmalarla uğraşıyoruz... Siyaset, inanç vs. taşımayın foruma... Diğer forumlarda ortamlarda yeterince tartışılıyor...

Biri bu tür bir başlık açtığında, yorum yapılmasa, cevap verilmese arada kaynayıp gider aslında... Üyelerden de ricamdır...

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: