Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c64 program hk  (Okunma Sayısı 14171 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 21, 2007, 15:46:10 ÖS »

Arkadaşlar diskten load ettiğimiz programı nasıl listeleriz. list deyince bir satırlık birşey çıkıyor. örnek batmani yüklüyorum list dediğimde birşey çıkmıyor. run yazınca çıktığına göre bunu nasıl listelerim. birde c64 ün sınır çizgilerini nasıl kullanıyoruz hani bu iç birde dış ekran varya o dış ekranıda kullanmak istiyorum sadece renk değişimi için değil yazı yazmak v.s. orada karakter basmak
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2007, 15:48:28 ÖS Gönderen: EMREZ » Logged

this is amiga speaking.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2007, 16:11:29 ÖS »

Alıntı
Arkadaşlar diskten load ettiğimiz programı nasıl listeleriz. list deyince bir satırlık birşey çıkıyor. örnek batmani yüklüyorum list dediğimde birşey çıkmıyor. run yazınca çıktığına göre bunu nasıl listelerim.

Bu konuyla ilgili daha önce aşağıdaki başlıkta görüşler dile getirilmişti.
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=80.0

İkinci soru konusunda arkadaşlar bilgi verecektir. Ama bildiğim kadarıyla o bölgeye karakter basılmıyordu. Spritelar kullanabiliyor ya da renk bandları türünden şeyler yapılabiliyordu. Ama şanslıyız ki bu konuda çok bilgili arkadaşlarımız forumumuzda

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2007, 16:12:58 ÖS »

emrez, "dış ekrana" ne yazacaksın mesela?

bir örnek verir misin?

EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2007, 16:13:24 ÖS »

teşekkürler. bunları hep merak etmişimdir.

this is amiga speaking.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 21, 2007, 16:15:51 ÖS »

Örnek amiga pclerde veya amigada ekranın tamamına istediğini yazıp çiziyordun ama c64 te sınır çizgisi vardı. Birde bir çok oyun yükleyip list ile denedim pek işe yaramadı. ne yüklediğini merak ediyorum

this is amiga speaking.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 21, 2007, 21:15:10 ÖS »

EMREZ: Her iki sorunun cevabi da makine dili ile ilgili.

1- Ilk sorunun cevabi icin LW3D'nin gonderdigi linkteki konuya bakabilirsin

2- Sinir bolgesinde (cerceve de diyebiliriz) gosterebildigimiz en onemli grafik ogesi spritelardir. Spritelar her biri 24 x 21 pixel buyuklugunde grafik parcalaridir. yani bunlari yan yana dizip iclerine bir yazinin harflerini cizerek cercevede yazi gosterebilirsin. Fakat bunu yapabilmek icin cerceve bolumunun bir trik ile kaldirilmasi gerekir. Bu trik hassas zamanlamali bir kod gerektirdigi icin BASIC dilinde bir programla yapilmasi neredeyse imkansizdir. Bu konulara ilgi duyuyorsan makine dili ogrenmen gerekiyor. Seni kendi sitemdeki makine dili tutoriallerine yonlendirmek isterdim fakat su an site gecici olarak kapali. Eger ingilizce biliyorsan internette pekcok kaynak bulabilirsin.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 21, 2007, 21:35:01 ÖS »

Seni kendi sitemdeki makine dili tutoriallerine yonlendirmek isterdim fakat su an site gecici olarak kapali.

nightlord'un tutoriallari gercekten okuma kolayligi ve bilgi acisindan super kaynaklar. Amiga dokumantasyon projesinde yer almalari cok iyi olurdu ama tabi amiga ile direk ilgileri yok. Peki Amiga dokumantasyon projesi varda neden Commodore dokumantasyon projesi yok ? bence nightlord'un tutoriallari, skate'in libleri, hades, wisdom'in katkilariyla cok genis bir havuz olusturulabilir diyerek kuyuya bir tas atiyorum (yoksa zaten varmi boyle bir olusum ?)

Retro Hincal Uluc
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 22, 2007, 00:18:23 ÖÖ »

Boyle bir site yapmak benim kafamda var. Butun yazilmis Turkce dokumanlari yazarlarindan izin alip toplayarak bir Turkce C64 dokuman sitesi olusturmak niyetindeyim. Boyle bir siteyi bayagi dolduracak kadar yazi var hali hazirda. Artik bol bol web alanim da var
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 22, 2007, 10:08:59 ÖÖ »

Bu konuda birşeyler yapmak benim aklımda da vardı. Çünkü Amiga dökümantasyon projesi olurda, neden commodore ya da spectrum ya da atari için olmasın ki?

@nightlord: bu konuda bizde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız. web alanı vs., hatta sizin için bir sakıncası olmazsa bu yazıları aynı zamanda yedek olması açısından, commodore.gen.tr altında bir kısımda da barındırabiliriz.

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 22, 2007, 13:40:26 ÖS »

2- Sinir bolgesinde (cerceve de diyebiliriz) gosterebildigimiz en onemli grafik ogesi spritelardir. Spritelar her biri 24 x 21 pixel buyuklugunde grafik parcalaridir. yani bunlari yan yana dizip iclerine bir yazinin harflerini cizerek cercevede yazi gosterebilirsin. Fakat bunu yapabilmek icin cerceve bolumunun bir trik ile kaldirilmasi gerekir. Bu trik hassas zamanlamali bir kod gerektirdigi icin BASIC dilinde bir programla yapilmasi neredeyse imkansizdir.

c64 kodlama hakkında pek birşey bilmiyorum, (google için çok üşengecim bugün ) hem bilenler de tatile çıkmamış, burdayken, buyrun soruyorum:
 c64 sprite'larını border üstünde gezdirebilmek için yine cycle mı saymak gerekiyor?

Yoksa donanım zaten bunu becerebiliyor ama normal komut setinde böyle birşey olmadığından dolaylı bir teknik mi kullanmak gerekiyor?

c64'deki sprite katmanı sabit çözünürlükte mi,  yoksa istediğimiz gibi değiştirebiliyor muyuz?

Bildiğim kadarıyla sprite'lar çok renkli (ama düşük çözünürlüklü) arkaplan üzerine hi-res olarak kullanılabiliyorlar c64'de. Bu bir tercih mi yoksa hep böyle mi?

EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 22, 2007, 13:44:39 ÖS »

Birde sabit olarak 16 renkmi sunuyor.  bazı demolarda farklı renklerde var sanki

this is amiga speaking.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Haziran 22, 2007, 18:05:49 ÖS »

16 renk sabit, seçim şansı yok. Ancak ekranı titretmek, üst üste farklı renkleri göstermek, yan yana birbiriyle uyumlu pixelleri uygun desenlerle basmak ya da PAL ekran modunun kendiliğinden yaptığı renk karışımlarından faydalanmak gibi yöntemlerle farklı tonlar elde edilebiliyor.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 22, 2007, 18:07:54 ÖS »

Mesela örümcekli bir demo vardı adı aklımda degil onda altın rengi vardı büyük olasılık reknler karıştırılıp yapılmış olabilir. ama bunu yapması bile süper.

this is amiga speaking.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Haziran 22, 2007, 20:53:21 ÖS »

lw3d: bence hicbir sakincasi yok. Zaten ben bu siteyi de yaoacagim siteden cilginlar gibi linklemeyi dusunuyorum

arda: cercevede sprite gostermek icin gereken iki adim var
1- cerceveyi iptal etmek (gorunmez kilmak)
2- sprite'i normalde cerceve olan alana yerlestirmek

1. adim icin hassas zamanlamali kod yazmak gerekiyor. ULA raster efektlerinde oldugu gibi. Ekranin belli bir bolgesi cizilirken VIC registerlerine bazi degerleri tam dogru zamanda yazarsak cerceveyi gorunmez kilabiliyoruz.

2. adim icin cycle saymak gerekmiyor. Her spritein kendisine has birer X, Y poziyon registeri var. Gostermek istedigimiz sprite'in pozisyon registerlerine normalde cerceve bolgesine denk gelecek sekilde koordinatlar yazmamiz yeterli. Eger 1. adimi yapmadan ikinci adimi yaparsak. sprite yine istedigimiz bolgeye yerlesiyor, fakat cercevenin arkasinda kaldigi icin goremiyoruz.

Sprite katmani: c64'te butun ekrani kaplayan tek bir sprite "katmani" yok. 8 adet kucuk sprite karesi var. bunlar ust uste getirilirse normal bitmap/char katmani ile beraber 9 katman + arka plan rengi seklinde 10 katmandan pixeller birbirinin arkasindan gorulebilir (yani bir katmandaki piksel kendinden onceki butun katmanlardaki piksel seffaf ise gorunebilir). 8 sprite'in her biri bagimsiz olarak tek renkli veya cok renkli olabilir. arkadaki bitmap/char grafiklerin renk modundan da bagimsizdirlar.

Yani her bir sprite tamamen bagimsiz sekilde bir renk modu, pozisyon, ve daha bircok ozellige sahip kucuk bir grafik parcacigidir.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 23, 2007, 19:11:14 ÖS »

c64 basit bir cihaz değil bunu iyi anlamda kullanmayı öğrenenlerin bir kısmı şimdi programcı veya crack işini iyi yapıyor. gizemli bir makine 64k olsa bile. aranızda buble buble oynamayan varmı c64 te. en sevdiğim oyundu ben hiç bitiremedim şimdiki pclerde ise bir oyunu bitirmek için 3-3,5 saat bile bazen yetiyor. gözünü sevdiğim c64 ü

this is amiga speaking.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: