Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Nintendo 64 Kartuşu  (Okunma Sayısı 6744 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 14, 2015, 20:55:02 ÖS »

Tamam biliyorum sıkıldınız Bu son kartuş tamiratım olacak, söz, en azından bir süre

@Retroman'ın kutusundan çıkan son kartuş bir nintendo 64 oyun kartuşu. Yeri gelmişken söyliyeyim N64 benim çok fazla hayran olduğum bir sistem değil ama optik medyaya geçmeden önceki son kartuşlu sistem (sanırım) olması açısından yine de gönlümde bir parça yeri var

Kartuşu direk PAL N64'üme takıp bir deneme yapıyorum ve sonuç kaput. TV'ye herhangi bir sinyal gitmiyor.

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:43:12 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 14, 2015, 21:02:25 ÖS »

İşe koyulup kartuşu açıyorum. Bir N64 kartuşunu açmak için iki tür tornavidaya ihtiyaç var. Birincisi kartuşun dış kabını açmak için 3.8mm'lik security bit ve içindeki metak koruyucu plakayı sökmek için de ince normal bir yıldız tornavida...

Kartuşun içinden çıkan PCB'yi mercek altında yaptıüım ilk inceleme sonucu bir bakır yolun korozyona uğradığını farkediyorum. Multimetre ile yaptığım test sonucu da bu hattın gerçekten tamamen erimiş olduğunu doğruluyor.

Hemen kynar wire ile bu hattı tamir ediyorum.

Ve kendi kendime "çok kolay oldu bu" diyerek mutlu mutlu kartı N64' takıyorum ve ...

Kaput

Retroda "kolay" tamirat vardır ama çok da sık olmaz
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:43:22 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2015, 21:19:40 ÖS »

Kartşun geri kalan tüm hatlarını inceledim, başka kopukluk varmı diye tüm pinlerini tek tek multimetre ile ölçtüm, başka kopukluk yok.

Şimdi biraz derine dalmamız gerekiyor. Bir sonraki adım olarak herhangi bir devre elemanı kısa devre yapmış mı diye incelemeye karar veriyorum. Bunun için kartuşa gelen (4) ve (-) voltaj hattını multimetrenin direnç ölçme ayarına getirip ölçüyorum.

250 Ohm oldukça düşük bir değer. Normalde bu tür digital elektronik devrelerde "giriş empedansı" denilen ve devrenin tüm elemanları ile oluşturmuş olduğu genel direncinin yüksek olmasını beklersiniz. Her devreninki farklıdır ama en azından KOhm veya MOhm seviyesinde olması beklenir. Bellki ki bir bileşen yanmış ve kısa devre olmasa da devrenin genel empedansını düşürmüş durumda. Bunun hangi eleman olduğunu anlamanın pahalı ekipmanlar kullanmadan pek pratik bir yolu yok maalesef. Dolayısıyla tüm elemanları tek tek söküp her seferinde empedansı kontrol etmem gerekecek... Bereket kartuşta çok fazla bileşen yok.

Lehim sökücü ile 15 dakikalık bir operasyondan sonra ...

Güzel bir çalışma oldu, sonunda arızalı elemanı da buldum. Neden mi sevinmedim? Çünkü arızalı eleman Mask ROM, yani kartuşun tek yenilenemeyecek bileşeni

Nintendo Matronix firmasına özel olarak yaptırmış bu ROM'ları. Üzerinde MX23L6402-35 yazıyor ama internette bilindik endüstri standardı bir bacak dizilimi olmadığı gibi içinde özel bir takım bileşenler de var sanırım. Çok N64 uzmanı değilim ama google'da ilk sayfada N64 ve bu çiple ilintili bir şey bulamadıysanız bilgi ya çok derinlerde ya da sadece birilerinin kafasındadır

Bir EPROM kulllanarak basitçe N64 kartuşu da yapılmazmış.

Kötü haberi @retroman'e verdikten sonra kartuşun zaten Zelda olmadığını öğrendim. Sonra bu çipin üzerindeki Nintendo'nun kodunu okuyunca kafamda başka bir ışık yandı. Bu kartuşun hala bir şansı olabilir miydi acaba?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:43:35 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2015, 21:31:35 ÖS »

@retroman'den bu kartuşun aslında Zelda olmadığını öğrenince daha önce dikkat etmediğim bir şeye baktım. Mask ROM'un üzerindeki Nintendo kodu NUS-NSMP-0 yazıyordu. Bu kod Zelda'nın değil bildiğimiz Super Mario 64'ün koduydu. Demekki bu çipin içinde Super Mario 64 kodu var.

@retroman'ın şansına elimde bit pazarında fi tarihinde bulduğum devre kartının önemli bir bölümü kırılmış bir Super Mario 64 kartuşu vardı

Bu kartuştan, eğer çalışıyorsa, @retromanın kartuşuna bir organ nakli yapmaya karar verdim...

Sağlam olacağını ümit ettiğim Mask ROM'u söküp ...

@retroman'In kartuşuna aktardım. Elbette elim değimişken ve sökmüşken kondansatörü de yenileyerek diğer elemanları da yerlerine geri lehimledim.

Çakma Zelda kabını bir kenara bırakıp bendeki devre kartı kırık kartuşun kabını kullanarak kartuşu paketledim.

Kartuşu N64'e hevesle ve heyecanla taktım

Veeee....

Bir kartuş daha kurtuldu.

Kıssadan hisse;

Bit pazarında bulduğunuz hurdanın ne zaman nerede işe yarayacağı belli olmaz
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:44:49 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2015, 23:01:37 ÖS »

Bravo yavuzg, eline sağlık,
kartuşun birinin çipi bozuk, diğerinin boardı kırık, yavuzg'nin yeteneği ile  biraraya gelince yine bir mucize olmuş 
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2015, 23:03:10 ÖS Gönderen: g 600 » Logged
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2015, 23:04:56 ÖS »

Yine mutlu son. (Yahu bu patron da hep mutlu son istiyor Kahkaha)

Üstad eline sağlık. Bu projeye de yine içindeki Sherlock holmes karakterinden bir şeyler katmışsın.  
Hani olmuyor diye atabilirdin bir köşeye.
Ama öyle yapmayıp en küçük ipucunu bile değerlendirip sonuca ulaşmışsın.

Tebriker

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2015, 23:29:06 ÖS »

Eline sağlık. Uyku öncesi masal gibi okudum hemen Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
brkemreoglu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2015, 00:19:11 ÖÖ »

kim sıkılmışş
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 15, 2015, 04:57:23 ÖÖ »

patron da hep mutlu son istiyor Kahkaha)

Yavuz abi, hakikaten harikasın!.. Uzun bir aradan sonra bu çok iyi geldi. Valla ne desek az. Az olan birşeyi yapıyorsun. Yani, hakikaten patron mutlu son olsun istiyor. Olmazsa olmaz yani. Hâni, son anda hayat kurtarır akılda bir ampûl yanması ve daha sonrasında bit pazarında bulduğum kartın içindekinin işe yaracak olması ihtimali...

Bu projeye de yine içindeki Sherlock holmes karakterinden bir şeyler katmışsın.

cdemir'in bu tabiri çok hoşuma gitti. Araştırmacı ruhun bize ilham veriyor abi. Senden yararlanabilmek umuduyla İnşaAllah. : )

Görüşürüz veya görüşemeyiz, Hepininiz bayramını şimdiden en içten dileklerimle kutlarım. Arada bunu söylemek istedim. : ) Tabi, yine bayram başlıklı konuda görüşürüz.. 

kaizen71
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 15, 2015, 09:36:08 ÖÖ »

Tek kelimeyle süper! Bu paylaşım için çok teşekkür ederim.
Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 15, 2015, 10:38:14 ÖÖ »

Yavuz Abi Yine Yemege Anne Sevgisi Katılmış Gibi Güzel Bir Çalışma Yapmışsın . O Yemek Tabagı Bitecek Misali Kahkaha Eline Saglık.Bu kaset ile ilgili bir mesaj gönderdim

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: