Evet, Projede 1. gün bitti.
Bakırlı delikli pertinaks üzerinde, TMS9928 ve çevrebirimlerini (SRAM, video out buffers, vb.) kurmaya karar verdim. Sadece CPU interface dışarı pin header yada kablo ile çıkacak. Bu sayede PIC yada benzeri CPU'lar ile görüntü üretilebilecek.
Daha önce i_r_on'un da bahsetmiş olduğu gibi aslında bu entegre DRAM ile çalışmak üzere tasarlanmış ama gerek çok sayıda RAM chipi gerektirmesi, gerek DRAM'ler için negatif voltaj ihtiyacı sebebi ile tek bir SRAM chipi ile kullanılması günümüz teknolojisine daha uygun. Hatta bu yönde çalışmalar da yapılmış. 3 adet latch ve bir logic kapı entegrasi ile DRAM yerine SRAM kullanılabiliyor. Ben de bu şekilde ilerlemeye karar verdim. İhtiyaç olan SRAM 16KByte ancak bulabildiğim RAM 32KByte. Yarısı boş kalacak...
Neyse lafı uzatmayalım, devreyi route etmeye başlıyoruz:

Üstten görünüş:
Burada sol üst kısımda SRAM, sağ üst kısımda TMS9928, aşağıda 3 adet latch ve hemen yanında NOT kapı entegresi...
Bu arada chip 10.7MHz kristal istiyor ama elimde yok. Denemek için elimde bulduğum 10.7MHz rezantör'ü bağladım. Ayrıca şimdilik CPU bağlamadan test edebilmek için bir adet reset butonumuz mevcut.

Routing tamamlandı, biraz karışık görünüyor:

Ve son kontrollerden sonra enerjiyi veriyoruz. 5V üzerinden 170mA çekiyor. O yıllarında teknolojisi için normal sayılır. TMS hafif ılık. Zaten MSX bilgisayarımdaki TMS üzerinde de küçük bir aliminyum soğutucu vardı.
Rezonatör iyi sonuç vermedi. Osilasyon var fakat frekans 1 MHZ kadar daha yüksek. biraz ayar yapacağız sanırım yada şu bluemavideki kristallerden sipariş etmek daha doğru olabilir:

Ve ilk günün sonucu. Reset sonrası RAS, CAS vb hatlar canlı. Chip birşeyler yapıyor. Tabiki CPU falan bağlı olmadığı için bir görüntü şimdilik yok. Bir sonraki aşamada PIC ile basit bir interface hazırlayarak görüntü almayı deneyeceğim.

Bugünlük bu kadar, herkese iyi haftasonları...