Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)MVS konsol için RGB encoder devresi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MVS konsol için RGB encoder devresi  (Okunma Sayısı 18017 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 25, 2016, 00:03:35 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar MVS konsol çalışması yapıyorum ve internetten elde ettiğim bir rgb encoderi yaptım ama renklerde sorun yaşıyorum devre ad725 ile yapılmış

Kendi yaptığınız ve çalıştığına emin olduğunuz şema paylaşırsanız sevinirim.

selamlar
crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2016, 00:22:07 ÖÖ »

Aynı şemadan istifade ile ben de yapmayı planlıyorum. Tüm parçalarını aldım ama henüz devreyi oluşturmadım. Şemadaki parçaların birebir aynısını mı kullandınız? yoksa muadil parça var mı devrede?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2016, 00:27:45 ÖÖ »

Bunu neden yapmak istiyorsunuz?

Bunu evlerindeki TV'lerde bizim gibi RGB SCART olmayan zavallı Amerikalılar yapıyorlar. Yani elbette yaparım ebay'de Amerika'ya satarım diyorsanız ayrı konu ama biz Avrupa bölgesi için tamamen gereksiz bir devre bu.

crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2016, 00:34:17 ÖÖ »

Bunu neden yapmak istiyorsunuz?

Bunu evlerindeki TV'lerde bizim gibi RGB SCART olmayan zavallı Amerikalılar yapıyorlar. Yani elbette yaparım ebay'de Amerika'ya satarım diyorsanız ayrı konu ama biz Avrupa bölgesi için tamamen gereksiz bir devre bu.

Dostum ben jamma çıkışlarından direk rgb sinyalini alıp vga dan monitörde ve scart üzerinden lcd tv'de denedim ancak çok sağlıklı bir görüntü alamadım açıkçası. Ben kendi adıma konuşayım bu devreyi daha net temiz görüntü alabilirim umuduyla yapmayı düşündüm. Kapalı balkonda birkaç adet mvs kaset ve birkaç adet arcade board var onları hem test etmek hem de arada sırada takıp oynamak maksadıyla yapmayı düşündüm ebay de satarım düşüncesiyle değil yani Bununla bağlantılı olarak lcd ekran ve mvs board kullanarak bartop kabin yapma planım da ayrı bir sebep 
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2016, 00:36:21 ÖÖ Gönderen: crowded » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2016, 01:13:16 ÖÖ »

@crowded, JAMMA çıkışından alacağın sinyali direkt olarak TV'de kullanmaman lazım zaten. O sinyalin voltajı normalde TV'nin beklediğinden 3-4 kat daha fazla.

Dolayısıyla, JAMMA R-G-B ve CSync (Composite Sync)pinlerinden gelen sinyal kabloları ile SCART'ın R-G-B ve Csync girişleri arasına ayrı ayrı 220-330 Ohm arası birer direnc bağlaman yeterli

Ha arada renk ayarı da yapmak isterim dersen bu sabit dirençler yerine 500Ohm'Luk pot'lar da kullanabilirsin.

Bu ara dirençler JAMMA'dan gelen 3 Vpp sinyal voltajı üzerinde TV'nin SCART girişilerindeki 75 Ohm'Luk iç dirençler ile basit birer "voltaj bölücü" oluşturarak sinyali 0.7-1Vpp seviyesine düşürmeye yararlar.

İhtiyacınız olan devre bu kadar basit

O AD725 devresi fıstık gibi RGB gelen sinyali encode edip çamur gibi Composite video'ya (ya da az çamur gibi S-Video'ya) çeviren bir devre. Üstelik internette dolaşan o şema tırt. Luma trap denilen kısmı hiç yapmamışlar. O yüzden görüntüde "muare" yani hareler oluşur.

Jester
Üye

MAX 330 MEGA       PRO-GEAR SPEC

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Eylül 25, 2016, 02:43:07 ÖÖ »

Dostum ben jamma çıkışlarından direk rgb sinyalini alıp vga dan monitörde ve scart üzerinden lcd tv'de denedim ancak çok sağlıklı bir görüntü alamadım açıkçası.

Görüntünün kalitesizliği birazda LCD'den de kaynaklanıyor olabilir sanki, LCD gelen RGB sinyali kendi içinde de process ediyor diye biliyorum, dolayısıyla LCD'nin RGB sinyali işleme kapasiteside denklemin içinde.

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 25, 2016, 05:23:06 ÖÖ »

@yavuzg dostum verdigin bilgiler isiginda bir deneme yapacagim en kisa zamanda. Tesekkur ederim

@Jester Haklısın dostum kullanilan cihaz da etkili olabilir gorüntü kalitesinde
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 25, 2016, 05:47:08 ÖÖ »

@yavuzg dostum verdigin bilgiler isiginda bir deneme yapacagim en kisa zamanda. Tesekkur ederim

Bu görüntüler araya sadece 500 Ohm potansiyometre koyarak (ayarlar hep ortada yani 220-250 Ohm civarı) hazırladığım "mini" devre ile SCART üzerinden alınıyor. Ekran CRT TV (Panasonic) tabii ki...

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 25, 2016, 11:27:50 ÖÖ »

@yavuzg ben sizin dediğiniz şekilde yapmayı deneyeceğim scart için rgb girişini 500 ohm trimpot koyacağım sync için birşeye gerek varmı yada bilmem gereken başka auar varmı
Yukarda yazmışsınız sync içinde direnç kullanacağız bunu gün içinde deneyeceğim
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2016, 11:33:28 ÖÖ Gönderen: Aykiri1 » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 25, 2016, 12:43:54 ÖS »

sync uzerinne 330 ohm luk sabit direnc koyabilirsin zira sync hatti voltaji biraz daha yuksek olur (4 Vpp)

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 25, 2016, 14:33:23 ÖS »

Aynı şemadan istifade ile ben de yapmayı planlıyorum. Tüm parçalarını aldım ama henüz devreyi oluşturmadım. Şemadaki parçaların birebir aynısını mı kullandınız? yoksa muadil parça var mı devrede?

birebir aynı parçalar kullandım. sadece 75ohm direnç yerine 0-470 trimpot kullandım belki ince ayar gerekebilir düşüncesiyle ama verimli olmdı
rgb girişlerini pot ile değiştirdiğim halde tam net senkron yakalayamadım
devrede eksik olan Y-Trap olayı var ama datasheet opsiyonel olarak belirtmiş
belkide bu sorunu ortadan kaldırabilirdi emin değilim 68uH bobin bulamadığım için deneyemedim. siz denemek isterseniz 12 nolu bacağa 68uH bobin ve 27pF capasitör. yada 0-40 arası trimmer kullanarak deneyebilirsiniz.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 25, 2016, 18:03:47 ÖS »

scart şeması olarak bunu yaptım
ekran siyah beyaz ve çok karanlık

RGB ve SYNC için araya trimpot koyarak ayarları denedim. pek değişiklik olmadı ekran karanlık renk yok
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2016, 18:11:17 ÖS Gönderen: Aykiri1 » Logged
crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 25, 2016, 18:06:16 ÖS »

Teşekkürler

birebir aynı parçalar kullandım. sadece 75ohm direnç yerine 0-470 trimpot kullandım belki ince ayar gerekebilir düşüncesiyle ama verimli olmdı
rgb girişlerini pot ile değiştirdiğim halde tam net senkron yakalayamadım
devrede eksik olan Y-Trap olayı var ama datasheet opsiyonel olarak belirtmiş
belkide bu sorunu ortadan kaldırabilirdi emin değilim 68uH bobin bulamadığım için deneyemedim. siz denemek isterseniz 12 nolu bacağa 68uH bobin ve 27pF capasitör. yada 0-40 arası trimmer kullanarak deneyebilirsiniz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 25, 2016, 20:31:16 ÖS »

ekran siyah beyaz ve çok karanlık

RGB ve SYNC için araya trimpot koyarak ayarları denedim. pek değişiklik olmadı ekran karanlık renk yok

Çünkü o şemayı internete koyanı bulum pataklamak lazım zira o şema yanlış/eksik. Neden mi?

1) Video GND bak. Nereye bağlamış onu? Hiçbiryere... SCART 5-9-13'e bağlamalısın.
2) SCART pin 16'ya direk 5V vermiş. 1-3V arası bişey vermesi lazım. O pin'in giriş empedansı 75 Ohm olduğundan araya 150 Ohm direnç koymak daha uygun olur.
3) Maşallah ses'i direk vermiş. Derhal o bağlantıyı sök zira oyun kartının ses amfisini yakarsın!!! (ya da TV'yi) Araya "volume attenuator" yani yğkseltilmiş sesi azaltacak bir şeyler (genelde 1/10Komh voltaj bölücü kullanılır)
4) SCART Şase pin'ine (21) GND bağlanıp bağlanmayacağını da bıraksın TV üreticisi karar versin zira bu kablonun etrafını saran (kaliteli ise) EMI koruyucu kaplamanın bağlı olduğu nokta. Genelde şase'de GND'a bağlanır ama başka şekilde de bağlanıyor olabilir. O yüzden onu GND'a bağlama...

Bunları yaptıktan sonra tekrardan yorum alalım...

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Eylül 25, 2016, 21:20:11 ÖS »

Birde bunu dene ben sorunsuz kullanıyorum yalnız kullanırken mvs slotun üzerindeki ses potunu minimuma getir 1-2 mm kadar aç

* rps20160423_211011.jpg (48.11 KB, 536x640 - Görüntüleme: 1463 kez.)
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: