Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dergileri ciltletmeli mi?  (Okunma Sayısı 12399 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Aralık 05, 2016, 23:51:02 ÖS »

İçindekiler sayfalarının fotolarını atarsan çok daha kısa sürede sana sayıları söylerim.Özelden mailimi yazayım.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Aralık 05, 2016, 23:52:56 ÖS »

Cilt çok kullanışsız oluyor ama iyi koruyor, ilerde tarama falan durumları için ciltletmemek en iyisi. Dış kapağı korumak için tavsiyem şeffaf defter kabı ile kaplamak

Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Aralık 06, 2016, 00:41:07 ÖÖ »

Bu tip dergileri ciltletmek bence pek doğru değil. Derginin orjinal kapağını ve görüntüsünü bozacağını düşünüyorum. Her şeyin orijinal olması taraftarıyım

Bendeki Commodore ve Amiga dergileri hala ilk günki gibi sapasağlam (bir iki tanesi zamanında arkadaşların hışmına uğramış.) Bu dergileri düzgünce saklayabilirseniz hiç bir şey olmaz. Zaten bu dergilerin kağıt kalitesi zamanına göre bile kaliteliydi.

Ciltlenen dergilerde, ciltlenen dergilerin sayfası çoksa, açıp okurken bir süre sonra cilt maalesef bozulabiliyor. Sürekli açıp bakacaksanız, böyle bir durumu göz önünde bulundurun derim.

Ben yaklaşık 20 yıllık mizah dergilerini bile özel poşetlerinde saklıyorum. Hala ilk günki gibiler.

İlla ciltleyip daha derli toplu olsun derseniz, işinin ustası birine yaptırmanızı öneririm. 40 yıllık Ustura dergisi kaliteli bir ustanın elinden günümüze kadar sapasağlam gelmiş bir vaziyette arşivimde duruyor.

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Aralık 06, 2016, 06:46:10 ÖÖ »

ODTÜ kütüphanesinde Commodore dergileri ciltli olarak vardı... Kullanması hiç hoşuma gitmemişti. Ciltleme için kenarlardan kırpılınca sayfalar güdük kalmış, ayrıca sıkı sıkı yapıştırılınca cildi yayıp rahat okumak mümkün olamamıştı.

Bendeki Commodore dergilerinin de sırtları kötü. Bir çözüm olarak acaba sırtlarına şeffaf sprey boya sıksam mı düşüncesi geldi şu an aklıma.

Byte dergilerinin bazılarını ise 6'şar sayı olacak şekilde ciltletmiştim. Bir kısmını ise 6'şar sayı olarak sırtlarından A4'e yapıştırmıştım. Kalın ve rahatsız ediciler bu halleriyle de.

Bir başka çözüm ise sayıları içinden rahatça çekip alabileceğimiz karton kutular hazırlamak olabilir.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 06, 2016, 07:21:01 ÖÖ »

Eski dergileri (sağdan soldan topladığınız, kondisyonu çok iyi olmayan) ciltletmek (özellikle Commodore dergileri, çünkü bunların kapakları sırt kısmından kolayca çatlama yapıyor) daha mantıklı gibi görünüyor. Ama ben zamanında sıfır kondisyonda olan Amiga Dünyası dergilerini kendi orijinal kapaklarıyla ciltletmiştim, tertemiz durmasına rağmen cilt bozulur diye çok rahat okuyamıyorum. O zamanlarda hemen herşeyi ciltletme hastalığı hasıl olmuştu bende, bunun temelini de fasikül fasikül haftalık yayımlanan ansiklopediler atmıştı (örneğin Bilim Teknik -Tübitak değil- bunlardan biridir).
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Aralık 06, 2016, 08:18:22 ÖÖ »

Fikirleriniz için teşekkürler. Bu durumda şu an için bu ciltleme konusunda aceleci davranmaktan vazgeçtim.

İkinci planım ise şu şekilde. Yorumlarsanız sevinirim.

3M'in kalınca bir transparan filmini bulup, 2-3cm kalınlığında şeritler halinde kesip, derginin kapak sırtına boydan boya yapıştırıp sırtı güçlendirmeyi düşünüyorum. Daha sonra zımbaları, bu kapaktaki filmi de içine alacak şekilde yanilemek ve belki sayısını arttırmak yönünde bir çalışma yapılabilir mi acaba?

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 06, 2016, 10:45:19 ÖÖ »

Fikirleriniz için teşekkürler. Bu durumda şu an için bu ciltleme konusunda aceleci davranmaktan vazgeçtim.

İkinci planım ise şu şekilde. Yorumlarsanız sevinirim.

3M'in kalınca bir transparan filmini bulup, 2-3cm kalınlığında şeritler halinde kesip, derginin kapak sırtına boydan boya yapıştırıp sırtı güçlendirmeyi düşünüyorum. Daha sonra zımbaları, bu kapaktaki filmi de içine alacak şekilde yanilemek ve belki sayısını arttırmak yönünde bir çalışma yapılabilir mi acaba?

Üstad aşağıdaki videoda bir kitabın cildinin onarımı ile ilgili video var. Bu videodaki kitabına başına gelen, dergilerin de başına geliyor. (Tel zımba kısmı hariç) İkinci planı uygulamadan önce bu video ve bulursan benzerlerine göz at derim.

3M ne kadar kaliteli de olsa, yanlış bir onarım bu güzel eserlere zarar verebilir. Yıllar evvel, nerdeyse tamamen yırtılmış bir Jack London kitabını onardım. Ama daha gençtik kafamız basmadı, defter bantı kullandım Gayet sağlam şimdi, ama sarardı ve yapış yapış oldu.

emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Aralık 06, 2016, 11:54:57 ÖÖ »

Arkadaşlar bilenler bilir, commodore dergileri konusunda zaafım var. Küçüklüğümde hem bilgisayarla bu dergiler ile tanıştım, programcılık temellerini öğrendim, hem de tekrar tekrar okuya okuya her bir sayfasında anılarım birikti.

Yıllar sonra tekrar zaman içerisinde kaybettiğim, yıpranmış ve dağılmış sayıları toplama yolunda ilerliyorum. 15-20 sayı kadar eksiğim kaldı. Onları da bir şekilde toparlayacağım.

Neyse konuya gelecek olursak, dergilerin en zayıf tarafı kapakları ve sırtları. Bir çok sayının sırtı yıpranmış ve kapak sayfları zımbalarından kopmuş ve hatta kaybolmuş durumda. Bu kaybolmuş olanları bulabilirsem yüksek çözünürlüklü taramalarından bastıracağım. Ama esas derdim acaba 12 şer sayı halinde her yılı hardcover ciltletmek mantıklı olur mu sizce?

Dergiler istiflenip keneara bırakılmayacak, okunacak. Bu sebeple yıpranmanın devam etmesini istemiyorum. Bir şekilde korumam lazım. Ama ciltlendikten sonra geri dönüşü yok. Acaba şu anki havasını tamamen kaybeder mi ciltelnince.

Bu konuda fikirleriniz nedir? Siz olsanız ne yapardınız?

Bence ciltlemek orjinalliği bozabilir; cihazı modifiye etmek gibi birşey olarak düşünüyorum. Tek tek de olsa korunaklı birşeyin içine konabilir. Zaten total 79 sayı.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: