Aslında netboot, ve hatta Raspi gibi küçücük bir sistemle netbook yapmak Naomi'de oyun oynamanın en pratik çözümü. Ancak ben hep elime alıp kolleksiyoner ruhumu da okşayabilecek diğer çözümü daha çok tercih ettim

O da oyunları Compact Flash (CF) kartlara atıp hem arşiv yapmak hem de aktif bir sistem olmadan kabini açtım mı takılı olan CF karttan oyunun otomatik olarak yüklenmesini istedim...
Bunun için size gereken ekstra yolu katetmeye değer mi, buna bu bölümü okuduktan sonra siz kara verin

Sega patlayan GD-ROM'lara çözüm olarak oyunları CF kartlara koyup bir de kart okuyucu üretip operatörlere dağıtmaya başlamış. Günümüzde bu sistem hala işliyor ve resmi Sega kart okuyucu ve oyunlar hala satılıyor (çok yüksek fiyatlara).
Bunun yerine 4.02 FW ile oyunların Sega'Nın resmi kart okuyucu sistemi yerine basit kart okuyucular yaparak oradan yüklenebilmesi sağlanmış. Bu kolaylık sağlanmış ama işin zaman alıcı tarafı gereken kart okuyucuyu yapmakta. İnternette bu tarz hazır kart okuyucuları da ilgili arcade hoby forumlarında ve zaman zaman ebay'de satılıyor bu arada...
Ben proje ruhunu bozmadan bu işi kendim yapayım dedim

İhtiyacınız olan şey buna benzer basit bir IDE-CF kart okuyucu.

Ancak Naomi 3.3V ile çalıştığından tavsiyem üzerinde 5V'u 3.3V'a dönüştüren voltaj regületörü olan bu tarz bir kart okuyucu kullanmanız. Bunların fiyatı çok az daha pahalı oluyor ama yine de bir kaç dolar seviyesinde. Üzerinde voltaj regületörü olmayan son derece basit CF okuyucularda bazı şeyler de ucuzluktan hiç kullanılmamış, örneğin bazı pull-up dirençler ve filte kondansatörleri gibi. Bu yüzden Naomi'de oyun yüklerken problem yaşanabiliyor...
Şimdi gelelim işin detaylarına...
Günün sonunda bu basit kart okuyucuyu Naomi NetDIMM'in üzerindeki 50 pin SCSI girişine bağlayacağız.

Bunun için tavsiye edilen orijinal Naomi GD-ROM kablosu. Ben bu iş için bit pazarından bulduğum SCSI kablosunu hacamat ederek yapmayı planladım.

Yanlız şunu belirteyim gerçekten SCSI kablo çok önemli. Bir çok denemem oldu. Sonunda kablo uzunluğunun çok önemli olduğunu anladım. Ben internetteki bir çok yöntemde kullanılmasının aksine dişi SCSI soketi kullanmadım, kabloyu kısa kesip direk CF kart okuyucunun ilgili IDE uçlarına lehimledim...
Tabi hangi SCSI ucun hangi IDE ucuna bağlanacağına dair bilgiye internette şu linkten ulaşılabilir:
http://wiki.pcbotaku.com/wiki/Sega_CF_boxBu sitedeki sayfaları bastırıp önünüze açmanızda fayda var zira 40 küsür kabloyu lehimlerken bir oraya bir buraya bakarsanız mutlaka hata yaparsınız

SCSI kablonun bir ucunu kesip açtım...

Sonra pcbotaku'daki tabloya göre kabloları IDE-CF kart okuyucuya lehimledim.

Kart okuyucu için gereken 5V'u (içerde 3.3V'a çevrilecek olan) Naomi filter board üzerindeki bir soketten (normalde GD-ROM beslemesi için kullanılıyormuş sanırım bu soket) aldım...

CF okuyucumuz hazır gibi...

Bu kablo yumağı çirkin şeyi bir proje kutusuna da gömebilirsiniz

ve sonunda ev yapımı CF okuyucumuz da hazır

Aslında bu kart okuyucu NetDIMM ile sorunsuz çalıştı ancak bazen sebepsiz yere yükleme sıkıntıları yaşadığım da oldu. O aşamalrı ve neleri denediğimi burada yazsam sayfalar yetmez. Ancak özetle bulduğum sonuçlar;
1) Dişi SCSI soketi kullanarak orijinal Sega GD-ROM kablosu kullanılması gerekliliği. Ancak herkes GD-ROM kablosu bulamayacağı için benim uyguladığım yöntem de işe yarıyor. Yine de kabloyu çok kısa (15-20 cm geçmeyecek şekilde) tutmanız lazım.
2) CF adaptörde kullanacağınız CF kartların markası önemli. İnternette hangisi çalışıyor hangisi çalışmıyor listeleri var. Ancak ben aliexpress'den ucuz çakma SanDisk CF kart kullandım. Bu ucuz kartlardan stabil okumayı CF kart okuyucusunun tüm data hatlarına 10K'lık pull-up dirençler koyarak sağladım...
Yine kıssadan hisse dersek, eğer CF kart ile oyun yüklemek benim gibi işin bir de kolleksiyon ruhunu okşamak isterseniz (ki RasPi'den şaşmayın derim) ya internette bu iş için yapılmış hazır satılan ve üzerinde dişi SCSI soketi olan CF okuyuculardan ve orijinal Sega GD-ROM kablosu edinin.
Ben dişi SCSI soketi ve orijinal GD-ROM kablosu buldum ancak onları kullanmayı içeren bir CF okuyucu PCB'si tasarlamaya nefesim yetmedi. Yaptığım kablo yumağı CF okuyucu da stabil çalışınca konuya bir daha dönmedim...