Çoklu sipariş vermek kendi başına bir problem zaten, gümrüğe takılma riski doğuyor. Üçer beşer sipariş edilirse takılma riski düşüyor, takılsa da sokağa atılacak para da daha küçük oluyor...
Çoklu bir sipariş için örneğin 100 adet, montaj yapacak kişininde bu işi ticari olarak görmesi gerekiyor. Zira kimse oturup da hayrına 100 adet kart dizmez bence.
Son olarak ben ilke olarak forumda para toplanıyor olmasına karşıyım. Projeleri bu bünyede ticaretten her fırsatta uzak tutmaya özen gösterdim. Sadece maliyeti karşılamak için bile para toplanıyor olması, benim gözümde bu felsefenin dışına çıkmak olur.
Eşref kardeşim, söylediklerine çok negatif yaklaşmış gibi oldum, kusura bakma biliyorum ki iyi niyetle yazdın hepsini...

Yüzyüze konuştuğum arkadaşlar bilirler, ben zaten elektronik ürün geliştiriyorum, hayatımı bu şekilde kazanıyorum. Eğer bu veya burada paylaşmış olduğum projelerden birini ticarete dökmek istesem bunun yolu belli;
- Parçaları güvenilir kaynaklardan sipariş edersin.
- Paşa paşa gümrük masraflarını karşılarsın.
- PCB'leri otomatik dizgiye gönderirsin. (Min. adet 500-1000)
- Dökümantasyon, kutulama ve matbaa işlerini olması gerektiği gibi tamamlarsın
- Gerekiyorsa web sitesi ve çeşitli platformlarda satış ve reklam organizasyonunu yaparsın
Tüm bu işler için gerekli olan finansman ve bu finansman maliyetini de hesapladığında, torba maliyeti 30eur olan kartı en az 100eur ya satıyor olman lazım. Üretilen kartların da hemen tükenmeyeceğini ve/veya elinde kalabileceği gibi riskleri de atlamamak lazım.
Ben şimdilik bunu istemiyorum, ha belki ileride olabilir ama şu anda forumda proje gelişirken fikir paylaştığım, birlikte yazıp çizdiğim arkadaşlara birer hatıra olarak kalması benim için yeterli.