Bir para biriminin arkasında devlet olmasının ne gibi bir avantajı var?
bunu az yukarda cevapladım ne demek istediğimi anladığını varsayıyorum zaten bunun cevabınıda biliyorsundur bu soruyu ciddi sormadığını düşünüyorum.
Soruyu gayet ciddi sordum. Bu soruda ciddiye alınmayacak bir şey yok. Ortaya attığın fikirlerin doğru olmadığını ve hatta zararlı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden üşenmeden uzun uzun cevap yazıyorum. Fikirlerinin doğruluğunu sorgulaman için sana soru soruyorum ama ciddiye almayacaksan yapabileceğim bir şey yok. Herkes kapasitesi kadar anlar der geçerim.
Bu arada bir önceki yorumda yazdığın açıklamayı okudum. Yazdıkların doğru değil. Özellikle "paranın arkasında devlet güvencesi olduğu" argümanı.
Hiçbir doğruluğu yok bunun. Mal ve hizmet diyorsun ya, sana mal ve hizmet örneklendireyim:
Diyelim ki Patagonyalı bir adam hasta ve kendi ülkesinde tıp yeterli olmadığı için Türkiye'de ameliyat olacak (
hizmet). Ameliyatın ücreti 15.000TL gitti bütün Patagonya Pezosunu bozdu 15.000TL aldı. Uçağa bindi geliyor Türkiye'ye.
Ve şans bu ya tam o uçaktayken Türkiye'de darbe oldu diyelim (zırt pırt olan bir şey zaten) ve TL dolar karşısında değer kaybetti. Türkiye'de ameliyatı yapan hastane de ameliyat malzemeleri (
mal) ithal olduğu için ve dolar üzerinden aldığı için zam yaptı ameliyat ücretine ve ameliyat oldu 20.000 TL.
Adam geldi hastaneye, ama güvenip bir gün önce aldığı TL yetmiyor, ameliyat olamıyor.
Ne yapacak şimdi adam? Bu paranın arkasında devlet desteği var mı diyecek? Devlet gelip, buyrun eksik olan 5.000TL'niz mi diyecek? Nasıl bir devlet güvencesidir ki bu para arkasındaki?
Yok öyle bir şey! Olmayan bir şeyin üzerine kuruyorsun argümanını.
Tamam. Diyelim ki göz yummuyor. Ne yapıcak? Yasaklayacak mı? Bu mümkün mü? Mümkünse nasıl? Bitcoin p2p çalışan bir sistem. Komple interneti yasaklaması falan lazım.
bak çok az düşününce sen bile hemen bir çözüm buldun iflas etme aşamasına gelirse yada yaklaşırsa sence yapmazmı yada başka şeyler yapmazmı bunu zaman içinde görücez abd dolarının yerin dibine girmesini bende isterim ancak sende biliyorsundurki esas olan paranın değerini belirleyen şey onunla aldığımız hizmet ve eşyalardır avrupa yada amerika hizmet ve eşya üretiminde önde olduğu sürece elindeki bitcoinde olasa dolarda olsa farzet yeni para bastılar adını molar koydurla oda olsa her zaman değerlenir abd den gidip cpu alıcam 100.000 adet dediğinde getir bana bu kadar molar derse oda değerlenir. neticede olay hizmet ve mal alma olayıdır
Neyi çözdüm ya? Yav neyse...

Paranın değerini belirleyen - senin de dediğin gibi - onunla alınan mal ve hizmet ise, TL ile de mal ve hizmet alınır, dolar ile de alınır, BitCoin ile de alınır, alınıyor. Eşya üretiminde Dünya lideri Çin'li üreticiler BitCoin ile çalışıyor. Yani senin baktın açıdan dahi alsında hiçbir sorun yok BitCoin'in değerliliği konusunda.
Birincisi BitCoin'i icat eden kişi Satoshi Nakamoto. Pek Yahudi adına benzemiyor bence. Ve lev ki Yahudi olsun, bu neyi değiştirir?
İkincisi, BitCoin sisteminin nasıl çalıştığı konusunda da bilgi sahibi olmadığın anlaşılıyor. Piyasada bulunabilecek azami BitCoin miktarı belli ve bu matematiksel bir sınır. Ayrıca sistem piyasa hiç yoktan BitCoin sürmeni de yine matematiksel olarak engelliyor. Bu söylediğin ihtimal dışı.
böylesine bir sistem icat eden birisi bu sistemin içine bir açık kapı koymamıştırmı diyorsun yani sen bu yazılımın kaynak kodlarını inceleyip kendinmi derledinde buna imkansız diyorsun ? bende diyorumki neden koymasın ?
BitCoin zaten açık kaynak kodlu. İstediğin zaman kodu açıp okuyabilirsin. Buyur:
https://github.com/bitcoinİndirip kaynak koddan da derleyebilirsin. Bunda da sorun yok. Binlerce insan hergün yapıyor bunu.
Şimdi diyorsun ki "neden açık kapı koymasın, bence koymuştur"?
Yahu! Neden böyle bir şeyin olup olmadığını bilmek mümkünken spekülasyon yapalım ki? Aç bak koda. Sen bakınca anlamıyorsan bile, Dünya üzerinde binlerce programcı bu kodu açıp okuyor, inceliyor (hali hazırda GitHub'da 26.6bin takipçisi var kodun). Böyle bir açık kapı olsaydı çoktan ana haber bültenlerine çıkardı herhalde değil mi?
Bireysel düşünürsek senin hayatını kolaylaştırmaya hizmet ediyor. Küresel düşünürsek de Amerikan dolarının hakimiyetinin zayıflatılmasına hizmet ediyor. Bunlara karşı mısın?
hayır değilim ama sadece güvenmiyorum ve mantığıma sığmıyor şimdilik gelecekte sanmıyorum ama belki
Mantığına sığmamasının nedeni şu anda doğru mantık yürütmüyor oluşun. Spekülasyonlar üretiyor onlar üzerinden argüman kuruyorsun. Sana git BitCoin al demiyorum. Sadece herhangi bir şeyin aleyhinde olmadık spekülasyon yapılması hoşuma gitmiyor, bunun toplum için zararlı olduğunu düşünüyorum. Hatta ülkece içinde olduğumuz hallerin birinci müsebbibi bu düşünce şekli.
O yüzden sana yardımcı olmaya çalışıyorum. Lütfen sen de biraz yardımcı ol, kapansın bu konu.
Tamam sen bildiğin gibi inanmaya devam et.
evet bu şekilde inanmaya şimdilik devam edicem

Neyse en azından "şimdilik" diyorsun. Umut var. Sabit fikirliliğin kimseye yararı dokunmaz.