Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Midway Wolf Unit  (Okunma Sayısı 11828 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 08, 2017, 01:17:03 ÖÖ »

Selamlar...

Başlık bu haliyle pek bir anlam ifade etmeyebilir o yüzden kısaca "wolf unit" hakkında bilgi vererek bu mini projeyi anlatmaya başlayayım.

Midway firması bildiğiniz üzere pinball ve arcade camiasında bir çok ürüne imza atmış bir Amerikan firması ama belki de bunların içinde en çok bilineni Mortal Kombat...

Midway, Mortal Kombat oyunlarını dönemsel olarak farklı donanım tasarımları üzerinde üretmiş. Bu dönemsel donanım tasarımlarına dayalı arcade sistemleri üzerinde de sadece Mortal Kombat değil başka, MK kadar çok popüler olmayan, oyunları da çıkartarak çeşit yapmış.

Bu mini projenin konusu olan Midway platformunun kod adı "Wolf Unit"

Bu platform üzerinde çalışan 7 oyundan bilinen en popüler olanları ise Mortal Kombat 3 (MK3) ve Ultimate Mortal Kombat 3 (UMK3). Midway bu oyunların değiştirilmemesi için de sistemde bir güvenlik çipi kullanmış. Bu çip Wolf Unit PCB'si üarinde "U64" olarak işaretleniş olan çip. Aslında bu güvenlik çipi bir PIC microdenetleyicisi. Midway bu sayede hem Ar-Ge ve üretim ekonomisi yapmış hem de oyunların tamamının Mortal Kombat'a kaçak yoldan dönüştürülememesini sağlamış.

Ref: http://www.system16.com/hardware.php?id=613

Peki bu kısa tanıtımdan sonra, ben neden bu kısıtlı oyun yelpazesine sahip bu platforma dair bir modifikasyon projesine giriştim derseniz, bir şekilde zaman içerisinde elimde 4 adet Wolf Unit birikti

Bunların hepsi UMK3. Bunların hepsi elime arızalı geçen Wolf Unit PCB'leriydi. Bazılarının tamirat yazılarını yazmışımdır, hatırlamıyorum. Bir kısmı pratik olarak tamir edilemeyecek şekilde özel çipleri arızalıydı bir kısmının sorunu ise piyasadan temin edilebilen malzemelerle (RAM, logic IC, DAC, opmamp vs) çözümlendi.

Uzun lafın kısası, özel çipleri arızalı olduğundan dolayı yedek parça sepetine attığım UMK3'leri bile zaman içerisinde tanıştığım arkadaşlardan temin ettiğim parçalarla tamir ettim.

Bu dört Wolf Unit'in kısa tarihçesi böyle

Peki 4 adet UMK3 ile ne yapılabilir? Normalde Birini tutup diğerini yedek yapıp diğer kalanları ise satar veya takas yaparsın.

2 sene öncesine kadar bunlarla yapılabilecek şey buydu ancak KLOV forumlarındaki bir eleman "nazerine" Wolf Unit'ler üzerindeki güvenlik mekanizmasını kırmayı başardı. Merak edenler konuyu kısaca buradan okuyabilirler:

https://forums.arcade-museum.com/showthread.php?t=328152

Bu çalışma sonrasında PIC kodunu yeniden üretebildi mi orasını bilmiyoruz. Ancak yaptığı ve camiayla paylaştığı kod bu güvenlik çipinin kodu değil, oyunların herhangi bir güvenlik çipiyle çalışabilmesi sağlanmış modifiye edilmiş program ROM'ları.

Bu işe "ANY-U64" modifikasyonu deniyor.

Bu ROM'lara aşağıdaki link'den ulaşabilirsiniz.

https://forums.arcade-museum.com/showthread.php?t=334749

Ben de bu mini proje kapsamında ANY-U64 mod'u yaparak elimdeki UMK3'lerden birisini daha nadir olan MK3'e dönüştürmeye karar verdim.

Daha nadir diyorum zira aslında piyasadaki UMK3'lerin hemen hepsi aslında zaman içerisinde Midway tarafından bir "upgrade kit" şeklinde sağlanan çiplerle UMK3'e dönüştürülmüş MK3'ler. Dönüştüre dönüştüre geriye pek bir MK3 kalmamış. 
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:01 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2017, 02:01:40 ÖÖ »

Dönüşüm için seçtiğim kart bu...

Bir UMK3'ü MK3'e dönüştürmek için yapmamız gerekenler kısaca şöyle;

Önce elimizdeki UMK3 kartının tam olarak ve sorunsuz bir şekilde çalıştığına emin olmamız gerekiyor...

Test ekranı tamamen yeşil olsa bile yine de oyunun açılmasını görmek, biraz oynamak ve hatta bu şekilde bir kaç saat açık bırakarak kartın ısınınca kitlenip kitlenmediğini test etmek akıllıca olur...

Bu kart bu testlerden başarıyla geçti ve dönüşüm için stabil bir örnek olduğunu ispatladı...

İkinci aşamaya geçmeye hazır...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:09 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2017, 02:13:32 ÖÖ »

Bir UMK3'ü MK3'e dönüştürmek için aşağıdaki EPROM'lara ihtiyaç var;

- Program ROM'ları için 2 x 27C040
- Grafik ROM'ları için 4 x 27C040 ve 4 x 27C801
- Ses ROM'u için 1 x 27C801

Bu EPROM'lardan bazıları mevcut UMK3 PCB'sindeki EPROM'ların silinerek yeniden yazılması suretiyle yeniden kullanılabilir ancak bir önceki mesajdaki ilk fotoğrafa dikkat ederseniz genellikle UMK3 PCB'lerinde daha önceki MK3->UMK3 upgrade'i sonucu silinip yazılabilir EPROM'lar yerine daha ucuz OTP ROM'lar yani "One Time Programmable" denilen tek seferlik yazılabilir ROM'lar kullanılmış.

Bu sebeple en kötü ihtimal yukarıdaki listedeki kadar EPROM bulmanız lazım.

Değişim için işe gereken EPROM/OTP ROM'ları PCB'den sökerek başlıyoruz...

Sökmemiz gereken EPROM'lar;

- Program ROM'ları: U63 ve U54 (27C040)
- Grafik ROM'ları: U110, U111, U112, U113, U118, U119, U120 ve U121
- Ses ROM'u: U2

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:18 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2017, 02:30:40 ÖÖ »

U54 ve U63'ü ilk mesajda paylaştığım ANY-U64 versiyonları ile yeniden yazıyoruz.

Geri kalan EPROM'ları ise normal MAME setindeki ROM dosyalarından kullanabilirsiniz. Ancak küçük bir detay var...

UMK3'de ROM yerleşimi ve tipi MK3'den biraz farklı. UMK3'de grafik ROM'ları 4 sıra dizili, 1 sıra atlanıyor bir sonraki son sıra dolu. Bu garip dizilimin sebebi ise atlanan sıranın 27C040 EPROM'ları için bırakılmış olması. Yani bu sıradaki EPROM'ların en üst adres hattı direk +5V'a bağlanmış. UMK3'ün grafik ROM'larının tamamı 27C801 yani Mk3'den daha fazla görsel içerdiği için kapasite daha fazla.

MK3'de ise ilk üç sıradaki EPROM'lar UMK3 ile aynı ancak 4'üncü sıra ve 5'inci sıradaki EPROM'lar farklı. 5. sıra 4 adet 27C040'dan oluşuyor ve atlanmadan direk ilgili sıranın soketlere yerleştiriliyor.

Ben 5. sıra için bu sıradaki EPROM'ların 27C040 olmaları gerektiğini bilmeden elimdeki 27C801'leri kullanmıştım. Bunun sonucu olarak test ekranında bu sıradaki ROM'lar hata verdi.

Neden sonra bunun sebebini araştırırken MAME'den indirdiğim MK3 ROM dosyalarında U114-U117 ROM'larının boyutunun diğerleri gibi 1024K değil de 512K olduğunu farkedince jeton düştü

Yine de bu bilgi elimde yeterince 27C040 olmaması gerçeğini değiştirmedi. Ancak elbette bir 27C040 yerine 27C801 kullanılabilir. Bunun sorunsuz olması için 512K'lık bu ROM dosyalarını daha büyük EPROM'a yazarken iki defa tekrar eder şekilde büyütmek gerekiyor. Bunun için basit DOS komutunu kullanabilirsiniz

Kod:

copy /b xxx.bin + xxx.bin buyuk_xxx.bin

Bu sayede 512K'lık ROM dosyaları kendi üzerine katlanarak 1024K'lık büyük bir dosya haline getirilir. Bu sayede yazdığım EPROM'ları kullandığımda test ekranındaki hata ortadan kalktı...

Ve UMK3 artık resmi olarak MK3'e dönüştü...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:28 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 08, 2017, 02:36:43 ÖÖ »

Dönüşüm teknik olarak tamamlandı ancak küçük bir detay var yapmazsam olmaz...

ROM etiketleri

Bir EPROM'u söküp tarayıcıya koydum ve orijinal Midway etiketini taratıp üzerinden vektör şablonunu çıkarttım. Bu şekilde yeni yazdığım EPROM'lara göre bir set "downgrade" etiket seti ürettim

Yeni etiketleri kabak gibi beyaz yapmayıp eski EPROM'larla renk uyumu olması açısından taradığım EPROM etiketinin "bej" renginde basmayı da unutmadım

Bu şekilde bu mini proje de tamamlanmış oldu...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:39 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 08, 2017, 02:40:54 ÖÖ »

Bundan sonra elimdeki 27C801'ler ve Wolf Unit PCB'lerden birisi ile bir NBA Maximum Hangtime ve belki EPROM kalırsa da Rampage World Tour yapmak istiyorum ama onlar için bütün EPROM setini yenilemek gerekiyor. Bu da 26 EPROM'un yeniden programlaması demek ki o işe muhtemel haftasonu girişirim gibi gözüküyor.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 08, 2017, 03:46:38 ÖÖ »

Elinize sağlık
Görüntü işlemcisi varmı bunda? Cpu ve iki tane ses çipi yazmışlar, görüntü yok.
Mame ile p2-350'de kasan oyunların ortak noktası bu donanımdı.
« Son Düzenleme: Haziran 08, 2017, 17:14:33 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Haziran 08, 2017, 09:17:19 ÖÖ »

Elinize sağlık
Görüntü işlemcisi varmı bunda? Cpu ve iki tane ses çipi yazmışlar, görüntü yok.
Mame ile p2-350'de kasan oyunların ortak noktası bu donanımdı, tms falan görünce hatırladım

Grafik çipi olarak 2 adet Altera FPGA kullanmışlar. Bunlar bahsettiğim şu meşhur arızalanan özel çipler. PCB üzerinde U45 ve U47 olarak belirtilen çipler. Arızalı Wolf kartlarında genelde fazla ısınmaktan veya yüksek voltajdan patlamış oluyorlar (gerçek anlamda üzerlerinde delik açılıyor). Bu çiplerin içeriği bilinmiyor, dolayısıyla yeniden programlamak mümkün değil. İnternetten "ucuza" arızalı olarak MK3/UMK3 veya benzer Wolf unit oyun almayı düşünenler için tavsiyem eğer yedek parça çekmecenizde bu çiplerden yoksa bu riske girmeyin

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 08, 2017, 13:16:22 ÖS »

mk3 ün pc ye çıktığı zamanı hatırladım bir an
deli gibi sabahtan akşama mk3 oynardım

bu arada eline sağlık yavuz hocam güzel bir paylaşım olmuş.
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 08, 2017, 16:43:25 ÖS »

Üstad can damarimizdan vurup durma artik...
« Son Düzenleme: Haziran 08, 2017, 16:47:54 ÖS Gönderen: Heroman » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 12, 2017, 01:12:44 ÖÖ »

Eveet, 26 adet EPROM'u da arkaplanda Arrow'un 4-5 bölümünü izlerken programladıktan sonra (arada fos çıkan 1-2 EPROM ve bir kaç tane boş olmayan EPROM'u 30'ar dakikadan silmeyi de eklersek) sonunda NBA Maximum Hangtime'da bitti

Tüm testlerin ilk seferde OK geçmesine de şaşırmadım desem yalan olur zira 26 EPROM'u programlarken arada birine yanlış ROM dosyası programladım diye şüpheye düştüğüm anlar olmuştu...

Oyun da sorunsuz açıldı...

90'lardan bir nostalji

Dennis Rodman o zamanlar pek bi meşhurdu

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:41:50 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 12, 2017, 02:48:57 ÖÖ »

Hayırlı olsun, güle güle kullanın

Hazır tekrar lafı açılmışken ben hala 2 grafik ve 2 ses işlemcisinde kaldım. Neden 2'şer tane kullanmışlar bir bilginiz varmı? Ses entegreleri farklı, aynı olsa stereo için diyeceğim. 2 ayrı grafik entegresi olması yine enteresan. Birisi ekran kontrolü birisi blit gibi birşey mi ki?

Use the brute force, Luke
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 12, 2017, 10:24:44 ÖÖ »

İki ses işlemcisi yok, sadece 1 tane var Analog Devices firmasının ADSP2105 işlemcisi. Ancak ses sistemi üzerinde bir çok pahalı bileşen var (örn. AD1851NZ 16-Bit DAC, 3 adet RAM, 4 adet 27C801 EPROM bir kaç opAmp ve ses amfisinin yanısra bir de kilitlenmiş PAL var - ki o arızalanırsa hiç ses çıkmıyor).

2 grafik işlemcisi sanırım bu oyunların basit spritelardan değil digitize edilmiş gerçek modellerden oluşmasından ötürü ihtiyaç duydukları bir şey. Bu sistemin tasarımı dönemin alışılagelmiş bilgisayar tasarımlarından (örn 68000 + Z80 tabanlı) çok farklı. Zaten MK serisinde hep Texas Instruments'ın TMS34010 işlemcisi kullanılmış. Belki de ilerleyen sürümlerde kod uyumu alması için bu işlemciyle devam edip eksiklerini kapatmak için özel grafik çipleri kullanmışlardır kim bilir...

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Haziran 12, 2017, 12:02:50 ÖS »

Bayağı bir rom yakmışsın...Bu romları eski kartlardan mı söküyorsun? Yoksa uygun fiyatlı/güvenilir alınabilecek bir kaynak var mı?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 12, 2017, 12:16:38 ÖS »

Bayağı bir rom yakmışsın...Bu romları eski kartlardan mı söküyorsun? Yoksa uygun fiyatlı/güvenilir alınabilecek bir kaynak var mı?

yok abi bu kadar adette EPROM'u sökecek kart stoğum yok aliexpress'den aldım toplu olarak.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: