Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeRetro Bilgisayarlar ve Güncel Fareler üzerine fikir teatisi (C64, Amiga)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Retro Bilgisayarlar ve Güncel Fareler üzerine fikir teatisi (C64, Amiga)  (Okunma Sayısı 48116 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ağustos 08, 2017, 18:24:46 ÖS »

...
C64 için örnek vereyim,

Menü programı çalıştırılır. Joystick üstündeki ateş tuşuna basılmasını ister...
Bu adaptör sadece o menü programında mı kullanılabilir bir şey olacak?

Alper
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Ağustos 08, 2017, 19:42:43 ÖS »

...
C64 için örnek vereyim,

Menü programı çalıştırılır. Joystick üstündeki ateş tuşuna basılmasını ister...
Bu adaptör sadece o menü programında mı kullanılabilir bir şey olacak?

Hayır pek tabii, bu sadece adaptörün ayarlarını yapmak için.
Adaptör üstünde bir programlama on/off switch'i olur. Bu on konumundayken bu şekilde davranır.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ağustos 09, 2017, 01:05:52 ÖÖ »

Dün lazer sensor elime ulaştığı anda içime düşen sensörü deneme isteğime artık daha fazla karşı koyamadım ve "Amiga Tank Mouse Laser Upgrade" tasarımına başladım. Evet nur topu gibi bir proje daha doğmuş oldu. Bu arada açılmış proje sayısı bu oturumda üçe çıkmış oldu. Scandoubler, USB2CBM ve bu ismi uzun modifikasyon projesi.

Hemen proje detaylarına geçmeden önce, bu optik veya lazer sensörlerin nasıl çalıştığına kısaca bakalım. Bir led yada lazer sensor mouse pad'i aydınlatıyor, bir CMOS kamerada sürekli fotograf çekerek iki frame arasındaki farklılıkları karşılaştırıp hareket var ise hangi yöne doğru ne kadar olduğunu hesaplıyor. Bu iş için sofistike bir DSP kullanılıyor. Çekilen fotograflar sensorden sensore değişmekle beraber, benim kullandığım ADNS9800 sensoründe 30x30 pixel.

DSP, CMOS kamera ve aydınlatma (lazer, led vb...) artık aynı kılıf içerisine girmiş durumda. Bir fotograf çekilmesi söz konusu olduğuna göre aslında bir de lens meselesi var. Bu çipin fotograf çeken kısmındaki açıklık 1mm civarı. Tam bu noktada, lensin çok hassas olarak konumlandırılması ve mouse pad ile arasındaki mesafenin çok hassas ayarlanmış olması gerekiyor. (Odak uzaklığı) Eğer odak uzaklığı kayık olur ise çekilen fotolar net olmayacak ve mouse performansı düşük olacaktır.

Bir fikir vermek adına kullandığım sensorün PDF'inden bir bölümü alıntılıyorum:

Göreceğiniz üzere optimum mesafe 2.4mm ve +-0.22mm marj var. Yani sensörü doğru ölçüp biçerek Tank mouse içerisine çok hassas yerleştirmeliyiz.

Bu arada ben ADNS9800 Sensor ve ADNS6190 Lens'i birlikte aldım. Mouse üreticileri genelde kendi lenslerini kendileri üretiyorlar.

Takım olarak bu sensor ve lensin görünümü şu şekilde:

Lens sensore uygun yapıldığı için tam olarak birbirlerine oturuyorlar. Sensorun SMD olmamasının sebebi ise, mouse içerisindeki PCB yüksekliğinin serbest bırakılabilmesi. Bu noktada tek dikkat edeceğimiz konu, lens'in alt noktası ile pad arasında tam 2.4 mm olmasını sağlamak. Hemen 3D tasarım programının başına geçerek, Tank Mouse'dan aldığımız ölçülere göre, hem mouse altındaki artık olmayan top yuvasını kapatacak, hem bu lensi tam 2.4mm de tutacak, hem de yapacağımız PCB'yi vidalayacağımız bir parçayı modellemeye başlıyoruz.

Yapacağımız parça bu:

Bu parça alttan Tank Mouse'a takılacak, üst kısma lens takılacak ve en son PCB en üste gelip vidalanınca, tüm parçalar sabitlenmiş olacak. Lens sandwich gibi arada kalacak. Tabiki bu parçayı çizerken hem 3D basılabilir olmasına, hem de lens altında tam 2.4mm kalmasına özellikle dikkat ediyoruz.

Soldan sağa 3D bastığımız parça, lens ve Tank Mouse alt kısmı.

Parçamız ve lens bir birlerine gayet güzel oturdu.

Son olarak Mouse'a yerleştiriyoruz.

Şimdi sensorun PDF'ini açıp, referans tasarımı inceliyoruz ve kendi devremizi bu tasarımdan uzaklaşmadan çiziyoruz. Elimde bol miktarda olduğu ve ucuz olduğu için gene PIC kullandım. 5V çalışabilen bir model olduğu için doğrudan Amigaya bağlayacağız. Level shifting vb derdimiz olmayacak. Kullandığımız ADNS9800 sensoru de hem 3.3V hem de 5V ile çalışabiliyor.

Bu tasarım Amiga için olacak. Tank mouse içerisindeki kabloyu soketinden çıkartıp doğrudan bu PCB'ye takacağız. Ama gene de eğer olur da PCB bastırırsam diye, C64 kısmını da test edebilmeye olanak kalsın maksadı ile POTX POTY hataları için de hazırlık yaptım.

PCB'ye dökünce aşağıdaki gibi bir tasarım ortaya çıktı. Eğer PCB bastıracaksam bu projeyi siyah bastıracağım. Zaten sensorun kendi PCB si de siyah, cool görünecektir.

Neyse, mavi kağıt, ütü, asit, peroksit, sıvı kalay derken protoip PCB hazır. Ortadaki slotu açmak biraz zorladı.

Zaten fazla bir parça yok, hemen diziyoruz. Bol miktardaki yeşil atlamalar tasarımdaki bir hatadan kaynaklanmıyor. Çift taraflı çizdiğim PCB'yi tek taraflı basınca, tüm şase hattını ve arka yüzdeki bir kaç yolu bu şekilde döşemem gerekti. Kahkaha

Yeni gelen PCB evine yerleşmeden önce eski sahibi ile birlikte çekilmiş bir son foto.

Evet, 3D parça, lens, sensor, PCB hepsi yerleşiyor ve vidalanıyor. Gayet güzel oldu.

Son olarak alt taraftan bir foto. Bu 3D basılan parçayı başka bir renk basmak daha güzel olabilir. Tam tutmaz ama bej yada açık gri bir filament var mı bakacağım.

Şimdi artık firmware yazımına başlayabiliriz.

Neyse bu gecelik bir nokta koymak gerekiyor sanırım, tüm projeyi de yarım günde bitirmek olmaz...
Uygun bir zamanda devam edeceğim.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Ağustos 09, 2017, 01:22:47 ÖÖ »

Bu kadar kısa sürede bu kadar ilerleme, maşallah dedirtiyor

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ağustos 09, 2017, 01:24:55 ÖÖ »

Bu kadar kısa sürede bu kadar ilerleme, maşallah dedirtiyor

Eksik olma sağol, kafayı takınca uyku tutmuyor herhangi birşeye...
Yazacak enerjim kalmadı ama PIC ile ilk denemeler de olumlu. En azından hareket ettirince x ve y deki hareket bilgisini alabiliyorum şu anda. İlk fırsatta Amigaya atıp deneyeceğim.

İlk izlenim çok hassas olduğu yönünde. 8200CPI !!!
Bun kesin bir dipswitch ayar koymak lazım...

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Ağustos 09, 2017, 09:22:42 ÖÖ »

8200 Dpi ellerine sağlık abi. Bu kadar kısa sürede temiz bir iş. Kısmet olursa CGTR buluşmasına gelebilirsen abi orda görme şansımız olabilir mi?

* Dramatic-Clapping-Crying-Meme-Face-Of-Citizen-Kane.gif (897.45 KB, 480x360 - Görüntüleme: 1300 kez.)

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Ağustos 09, 2017, 10:16:13 ÖÖ »

Müthişsin
bunca zamandır nerdeydin ? (Amiga olarak)

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 09, 2017, 10:25:16 ÖÖ »

Günaydın,

Sabah küçük bir PIC kodu yazıp laser mouse'u test ettim. Gayet iyi çalışıyor. Kahkaha

Şu an için fark ettiğim iki negatif durum var:
1- Çok hassas, hassasiyet ayarı yapılacak. Muhtemelen dipswitch vb ...
2- Top çıkarıldığı için mouse kasası biraz ele hafif geliyor. İçerisine ağırlık konulabilir.

Aşağıda bir kısa video:

Neyse, şimdi ben vakit kaybetmeden bu PCB ye hassasiyet ayarı için bir dipswitch ekleyerek sipariş açacağım. Eğer bu modu yapmak isteyen varsa lütfen şimdi haber versin. Muhtemelen bir ikinci lot açmayız. Eğer PCB ler yetişirse CGTR toplantısında toplarız mouseları. Talep durumuna göre PCB sayısını belirleyeceğim.

Maliyetler hakkında bilgi vermek gerekirse:

1- ADNS9800 laser sensör ve lensini ben aliexpress'den $9.5 a aldım. Gene scandoublerdaki gibi herkes kendi sensörünü sipariş edebilir yada bir kişi birden çok kişi için toplu sipariş verebilir. Ama ben toplu sipariş vermek istemiyorum.

2- PCB maliyeti adede göre değişecek ancak $2-3 civarında olacağını tahmin ediyorum. PCB'yi maliyeti karşılığında benden temin edebileceksiniz.

3- Kart üzerinde birkaç header, SMD kondansatör, direnç, PIC mikroişlemci vb mevcut. Herhalde tamamı 30TL yi geçmez. Piayasadan toplayabilirsiniz, elimde adetli olarak mavcut değiller.

4- Bir parçanın 3D bastırılması gerekiyor. STL dosyasını paylaşırım, bastırabilirsiniz. Belki makerhanede de basabiliriz. Eğer talep çok olmaz ise bir kaç adet ben de basabilirim.

Kiti normalde herkesin kendi toplayacağı bir formda ticari olmayan kısıtlı bir dağıtım olarak düşünüyorum. Eğer ben anlamam yapamam, eli lehim tutacak arkadaşım yok vb diyorsanız, bunu ayrıca değerlendirelim. Laser sensörünü kediniz temin etmeniz şartı ile komple dizilmiş programlanmış (lehimli ) bir paket de planlayabiliriz. Ama dediğim gibi şu an için bunu düşünmüyorum.

DIPNOT: Bir ricam olacak. C64 modu için de testlere devam etmek istiyorum ancak içerisinde 9 kablonun bulunduğu orjinal DB9 mouse kablosu yok elimde. Tahmin ediyorum ki 3 buttonlu mouselarda bu kablodan kullanılıyor. Çünkü eksik kablo orta tuş olarak kullanıyor. Elinde fazla bozuk vb halde bu tip kablo yada mouse olanlar varsa iletişime geçerlerse sevinirim.

Şimdi bu postun arkasından kimse vermek istemez ama bir de elinde fazla tank mouse kasası olan varsa aynı şekilde bir veya iki adet kendime lazer mod yapabilmem için ihtiyacım var.

Bu konuda da şöyle bir teklifim olabilir. Kasası kablosu düzgün durumda olan bir tank mouse yada 3 tuşlu amiga mouse hediye eden olursa, ikinci vereceği tank mouse'u ben hediye olarak modlayabilirim. Lazer sensör PCB 3D Print işçilik vb benden...

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Ağustos 09, 2017, 10:33:17 ÖÖ »

Şimdi bu postun arkasından kimse vermek istemez ama bir de elinde fazla tank mouse kasası olan varsa aynı şekilde bir veya iki adet kendime lazer mod yapabilmem için ihtiyacım var.

Bu konuda da şöyle bir teklifim olabilir. Kasası kablosu düzgün durumda olan bir tank mouse yada 3 tuşlu amiga mouse hediye eden olursa, ikinci vereceği tank mouse'u ben hediye olarak modlayabilirim. Lazer sensör PCB 3D Print işçilik vb benden...

Bende bolca fare mevcut (Hepsi amiga için 3 tank 3 te yan sanayi) bir tanesinde amiga/at switch var. Hepsi yazlıkta ve kurban bayramında oraya gideceğim.

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Ağustos 09, 2017, 11:08:53 ÖÖ »

Abi elimde bir tane kullanamadığım var. Ama durumunu paylaşayım uygun dersen yarın kargolarım.
Durumu
1- İç devresi ve kablosu harika durumda. Çalışıyor.
2- Kasa biraz problemli Temizliyim derken saç kurutucusunu fazla yaklaştırdığım için hafif deformasyon var fotolardan bakabilirsin. İçindeki pcb deformasyondan ötürü zorlayarak yuvaya oturuyor. Ama bir şekilde oturtabiliyorsun. ( Yamulma Mouse kasasında )
3- Kasa içinde pcb olmadığı zaman rahat kapanıyor. İçinde pcb varken sıfır kapanmıyor.
4- Topu var ama sensvitesi iyideğil değil bendeki mousların en kötü topu bu. Zaten mouse topun ihtiyacın olacağını sanmam.
Elimde fazladan temiz bir tank mousum da var onuda eğer uygun olursa senin tekniğinle lazer mouse yapmak istiyorum. Proje için feda edebilirim Kabul edersen bendeki sağlam mousu proje için göndereyim ekstra malieyetlerini de ödemem kaydıyla ( Pcb devre elemanları sensor maliyetlerini karşılamam kaydıyla) Kabul edersen 2'sinide gönderebilirim. Saygılarımla

* dis.jpg (287.49 KB, 1124x1086 - Görüntüleme: 1360 kez.)

* ic.jpg (330.16 KB, 1300x997 - Görüntüleme: 1350 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 09, 2017, 11:11:01 ÖÖ Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Ağustos 09, 2017, 11:12:13 ÖÖ »

Ben 2 adet rica ederim

A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|Mobo|A
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Ağustos 09, 2017, 11:15:29 ÖÖ »

Bu arada 4 adet tank mouse um var. Ben de yollarim. Retrobrightli 😁

A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|Mobo|A
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ağustos 09, 2017, 11:30:54 ÖÖ »

@AmigaEsref,

Teşekkür ederim ama bana kullanmak için bir tane temiz lazım, onun için kasası düzgün bir mouse tercih ederim. Sana 1 PCB ayırıyorum.

Tank Mouse Laser Upgrade Kit PCB İstek Listesi

0- deliMawi x2
1- AmigaEsref x1
2- Gökçe Bozkurt x2

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Ağustos 09, 2017, 11:34:26 ÖÖ »

3 tane de ben isterim

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Ağustos 09, 2017, 11:38:11 ÖÖ »

OK, @cemkaan, ilk mesajını kaçırmışım. Eğer kasa bulamamış olursam haberleşiriz. Sana da 3 PCB ayırıyorum, teşekkürler ...

Tank Mouse Laser Upgrade Kit PCB İstek Listesi

0- deliMawi x2
1- AmigaEsref x1
2- Gökçe Bozkurt x2
3- cemkaan x3

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: