Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Neo Geo MVH-MV2: 2 Slotlu MVS
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Neo Geo MVH-MV2: 2 Slotlu MVS  (Okunma Sayısı 23531 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 26, 2017, 18:59:23 ÖS »

Selamlar...

Bu tamir yazımızda Türkiye için nispeten "nadir" denebilecek bir başka arcade kartından bahsediyor olacağım; Neo Geo MVH-MV2

Nedir bu MVH-MV2 dersesniz aslında teknolojik olarak bir çoğunuzun bildiği tek kartuş takılan MVS slot'lardan çok farklı değil. Farklı olan ve onu nispeten daha nadir yapan ise 2 kartuş birden takılabilmesi. Bu ne anlama geliyor derseniz, bu arcade sisteminin ancak oyun seçimi yapılabilen orijinal bir Neo Geo kabinden çıkmış olması.

Tamire başladığım ancak yedek parça beklediğim Sega Mega-Tech kartını masamdan kaldırıp bekleme süresince ben de bu karta bir el atayım bari dedim. Ancak bu kartın bırakın tamirat masama koymayı eve sokulacak durumu yoktu.

Şimdi lütfen bu ve bundan sonraki fotoğraflara eğer yeni yemek yediyseniz bakmayın Kahkaha

Kartımızın durumu budur arkadaşlar...

"Paslı" tanımı az... Bu kartın kartuş girilen slotları fare tuvaleti olarak kullanılmış.

Üstündeki metal koruma plakasını kaldırıp bakalım mı bir de?

Bu adam olur mu dersiniz? Fareler yıllarca içinde parti vermiş anlaşılan...

Haa bir de bir dönem tamire gitmiş belli, bir tamirat etiketi var üzerinde. Traji komik bir retro tarihi bir hatıra diyelim o etikete ve pek de fazla önemsemiyelim

İşte genelde bu tür pisliklerle karşılaşıyoruz bu arcade tamirat/restorasyon işlerinde. Bu yüzden bu sefer bu resimleri biraz bolca tuttum ki Bu hobiye gönül verenler/verecekler için tarihi belge olsun dedim

Yani midesi kaldıramayacak arkadaşlar, yol yakınken bu işten vaz geçin, takın Pandora's Box'ınızı eliniz, mideniz temiz temiz rahat edin Kahkaha

euklides
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 26, 2017, 19:04:07 ÖS »

Deniz dibinden çıkmış heralde, kolay gelsin.

Amiga 500
Amiga 600
Amiga 1200
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 26, 2017, 19:11:13 ÖS »

Kartın metal koruma panelini garajda bıraktım. Genel olarak pisliğin temizlenmesine pek faydası olmasada avuç avuç fare pisliğini önce kompresör sonra da bahçe hortumuyla ilk tur bir saldırdım

Sonra kaba pisliğini eledikten sonra kalanı aldım soktum duşa...

Bol bulaşık deterjanı ve fırça ile temizliğe girişiyoruz.

Yanlız tüm bu pisliğe rağmen malum içimizde bu kartı tekrar hayata döndürmek gibi çılgınca bir umut var, dolayısıyla fırçayı öyle adam döver gibi değil yine de elden geldiğince özenli ve dikkat ederek kullanmak lazım.

Soketli çipleri altlarındaki böcek yuvalarını temizlemek için sökmeyi unutmuyoruz. Elbette ki kartın mevcut durumundan dolayı bu sökme işini de duşta yapmak zorunda kaldım

Vee rahat bir saat süren duş, fırçalama yeniden fırçalama ve yeniden fırçalama ve tekrar duş işlerinden sonra kartı 70 derecelik fırında 30-45 dk kuruttuktan sonra sonunda masama koyabildim...

Bu hali daha iyi gibi değil mi?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 26, 2017, 19:38:19 ÖS »

Bu karta elektrik verebilmek için can atıyorum. Sonuçta bu haldeki bir kartın pat diye çalışması oldukça büyük bir sürpriz olur ancak çalışsa da o kadar şaşırmam diyebilirim...

Yine de heyecanıma yenik düşüp kartı hemen mevcut JAMMA düzeneğime takmadım zira bu kart JAMMA standardına benzese de ufak ama önemli farklıları var. Bunlardan en önemlisi ses amfisi ve hoparlör bağlantıları.

Bu kartı normal JAMMA kabine takarsanız mevcut hoparlörlerin nasıl kablolanmış olduğuna bağlı olarak en iyi ihtimalle çok kötü parazitli bir ses gelir en kötü ihtimalle ise amfi entegresini yakarsınız. Bu kartın normal JAMMA soketinde çıplak mono hoparlör bağlantısı olan pinlere 2 adet (stereo) hoparlörler bağlanmalı ve hoparlörlerin ses geri dönüşü de GND'a yapılmalı.

Bu düzenek benim masamdaki JAMMA-supergun düzeneğinden doğal olarak farklı. Bu yüzden 1084 monitörüme giden normal ses bağlantılarımı sötüm (bu tür farklı kartlar durumu için zaten soketli yapmıştım) ve sisteme haricen bir hoparlör bağladım.

Taktım JAMMA soketimi, kartı yerleştirdim...

Nefesimi tuttum ve verdim power'ı Kahkaha

Ne bekliyordum ki

Neyse, pır pır kayan görüntüden ilk problemimizin basit bir senkronizasyon sorunu olduğunu anladım. Ancak elbette ki kaysa da arkadaki görüntünün pek hayra alamet olmadığı da ortadaydı.

Neyse, bu gibi senkronizasyon sorunlarında öncelikle video ground'a bakılmalı. Sorun orada değilse JAMMA ucundaki video senkronizasyon pininden başlayıp hattı takip etmek lazım.

Bu işlem beni farelerin pisliklerinde ön cephede olan açıklık bir alana getirdi ve senkronizasyon hattının eridiği yeri buldum ve yamadım (beyaz kablo). Burada ayrıca kartın üzerindeki tamirat etiketinden anladığımız üzere eski tamirattan kalan bir yama daha buldum (yeşil kablo).

Senkronizasyon hattını yamadıktan sonra bir daha denedim ve kayma sorununu hallettiğimizi gördüm. Ancak gelen görüntü sorunlarımızın daha başında olduğumuzu gösteriyordu...

Bu ekran görüntüsü periyodik olarak gelip gidiyor ve hoparlörümüzden klik-klik-klik diye sesler geliyor.

Bu durum klasik Neo Geo tamiratlarında sıkça karşılaştığımız ve yurt dışındaki forumlarda "Click-of-death" denilen yani "Ölüm kliklemesi" durumu...
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2017, 19:40:36 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 26, 2017, 19:42:11 ÖS »

Deniz dibinden çıkmış heralde, kolay gelsin.

fareler denizaltı olarak kullanmışlar bunu

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2017, 19:45:03 ÖS »

Fareler güzel hayvanlardır sevgi ve şefkat ile yaklaşmalıyız Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 26, 2017, 19:50:12 ÖS »

Fareler güzel hayvanlardır sevgi ve şefkat ile yaklaşmalıyız Kahkaha

Abi o senin dediğin çizgi film Miki fare Burada National Geographic çekimi yapıyoruz biz

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2017, 19:59:19 ÖS »

Yeri gelmişken, bu kartın önceki geçirdiği tamiratı da inceledim. Biraz garip bir tamirat gibi geldi bana. Ne yapmaya çalıştığını kabaca anladım ama sanki daha büyük bir soruna ezbere birşeyler uydurmaya çalışılmış gibi geldi bana.

Bir veri hattını (Tek çift pixelleri işlenmesini sağlayan sinyal hattı) kesmiş arkadaş... (Beyaz kablo benim kestiği hattı tamir ettiğim kablo. Via'nın yakınındaki falçata ile kesilen yeri görebilirsiniz)

Sonra yakınlardaki bir 74HC32'in (4'lü mantıksal OR çipi) boştaki bir OR kapısından beslemiş. OR'ladığı ise sinyali kestiği yerden getirdiği bir hat ve yakınlardaki bir kondansatörün bacağından çaldığı bir +5V hattı  Ney

Neyse, bu ezber gerilla tamiratını yok saydım ve kesilen biçilen hatları tamir edip yoluma öyle devam etmeye karar verdim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 26, 2017, 21:27:51 ÖS »

Esas konumuz click-of-death, yani Neo Geo'yu çalışmaktan alıkoyan ve CPU'ya devamlı reset gönderilmesini sağlayan durumu çözmek. Maalesef bu sorunun öyle nokta atış tek bir çözümü yok zira sorunun tek belirli bir sebebi de yok...

Bu sorunun kaynağı bir sebeple BIOS'da bulunan kodun çalışması ve CPU tarafından işlenmesi sırasında bir hata oluşması ve CPU'nun çakılması. CPU, daha doğrusu CPU'da çalışan kodun çakılması sonucu devredeki "Watch Dog" dediğimiz yapının (yani bekçi köpeği) CPU'ya reset atarak yeniden başlatmaya çalışması. Sorun anlık bir veri okuma/yazma probleminden kaynaklanıyor olsa bu reset sorunu çözebilir ancak kalıcı fiziksel bir sorun varsa bu reset sonsuza dek devam eder ve kartımız da "Click-of-death" durumunda kalır...

Bu sorunun başlıca olası kaynakları şu şekilde sıralanabilir;

1) BIOS: BIOS kodunun bulunduğu EPROM arızalanmış olabilir.
2) BIOS-CPU-RAM adres ve veri hatları üzerindeki bir kopukluk.
3) Work RAM: BIOS-CPU-RAM adres, veri ve kontrol hatları üzerindeki bozulması en muhtemel eleman. Bu eleman bozulması durumunda da BIOS kodu çalışmayabilir. Ancak bu durum çoğunlukla WRAM hatası olarak karşımıza çıkar. Yine de bozuk RAM çipi hatlardan birini kitlemişse program hiç çalışmayabilir.
4) CPU: İşlemci bozuk olabilir veya adres data hatlarından birisi veya bazıları bozulabilir.
5) Özel çipler: Bu en kötü senaryo. Aynı adres/veri hattına bağlı üzerinde NEO-XX yazan (XX yerine -D0, G0, F0 vs. yazar) özel görevleri olan özel çipler bozulabilir.

Bu tanım geniş bir tanım, biliyorum. Ancak maalesef bunların üzerinden tek tek geçmeden bu sorunu çözemeyiz.

İlk olasılık BIOS'u değiştirmek. Nispeten en kolay denecek şey. Yerine UniBIOS yazılmış bir 27C1024 koyarak denememizi daha da kolay yapabiliriz zira UniBIOS bazı BIOS testleri yapmadan da veya hatalı bitse bile programı devam ettirerek kimi zaman kartın en azından hatalı da olsa açılmasını sağlayabilir.

Kartı Unibios ile açmaya çalışsam da gelebilen görüntü maalesef bu. Yine de umut verici zira ekranın ortasındaki siyah kare normalde UniBIOS ekranının hata mesajını gösterdiği pencereye benziyor. Belli ki UniBIOS'un bile devam ettirmediği katastrofik bir arıza var...

İncelemelere devam ediyorum ve adres/veri hattınındaki sorunu daha iyi anlayabilmek için tüm adres ve veri hatlarını osiloskop ile kontrol ediyorum. Eğer bir kopukluk varsa bu şekilde ortaya çıkacaktır.

Bir kaç data hattında garip şekilli sinyaller alıyorum.

Ancak ekran bu şekilde karman çormanken sorunu anlamak güç. Bu sebeple bir an için odağımı ekran görüntüsünü düzeltmeye ayırıyorum. Tabi bu sorunu çözmek için CPU'nun zırt pırt reset atması hoş değil. Bunu engellemek için watch-dog'u devre dışı bırakmak lazım. Bunun için bütün MVS'ler üzerinde bir jumper var. Onu bulup bir parça lehimle kapatıyoruz.

Sonra artık click-of-death kalmıyor, yerine sabit bir ekran geliyor her açılışta...

Şimdi işe görüntüyü oluşturan VRAM'leri kontrol ederek devam ediyorum.

... ve data hattı üzerinde gayet garip bir sinyal alıyorum.

Normalde bu şekilde bir sinyal beklemelisiniz. 0-5V arası salınan bir kare dalga...

Bu RAM'lerin adres hatları birbirlerine bağlıdır, yani aynı bus üzerindedir. Ancak veri hatları farklıdır. Dolayısıyla VRAM'lerden birisinin arızalı olduğunu bu sinyale bakarak söyleyebiliriz. Hemen olası arızalı RAM'i söküyorum...

ve yerine yenisini takıyorum.

Sonunda UniBIOS ekranını görebildim...

Ancak sorunlarımız gördüğünüz gibi tamamen çözülmüş değil...

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 26, 2017, 21:32:25 ÖS »

Abi kolay gelsin ilgiyle takipteyiz. Sevgiler

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 26, 2017, 21:52:03 ÖS »

UniBIOS sorunlarımızı çözemiyor belli ki. Dolayısıyla yeni silahlarımızı devreye sokmanın zamanı geldi.

Bunun için UniBIOS EPROM'unu çıkartıp neo-geo forumlarından @smkdan nickli elemanın yaptığı Neo Geo Diagnostic BIOS'u kullanmaya karar veriyorum.

Kartı Diagnostic BIOS ile açtığımda okuması zor olsa da alışık olduğum bir hata mesajı ile karşılaşıyorum...

Hatırlamam biraz zaman alıyor ama burada okunamayan mesajda (ki bu yazıların okunamama sorunu ayrı) "karta reset atıyorum ama bir şey watch-dog'u engelliyor" gibi bir şey. Watch-dog'u engellediğim lehimi sökmem lazım diagnostic bios'un bazı testleri yapabilmesi için...

Lehimi kaldırıp watch-dog'u serbest bıraktıktan sonra yine okuyamadığımız bir hata mesajı getiriyor diagnostic BIOS

Bir süre sonra kart kendi kendine reset atmaya başlıyor ve daha değişik hata mesajları da alıyorum...

Bu fontların bozuk çıkma problemini biliyorum. Neo Geo standart karakter imajlarını SFIX ROM'unda saklar ve bu ROM ile interface işlemini NEO-I0 özel çipi (başkaca işlerin yanısıra) yapar. Bu sorunun 2 sebebi olabilir;

1) SFIX ROM'u bozuk veya NEO-I0 ile arasındaki hatlardan bazıları kopmuş olabilir.

2) NEO-I0 özel çipi bozulmuş olabilir.

Hatları kontrol ediyorum...

Hatlarda kopukluk yok ancak bazı adres hatlarında garip sinyaller var. Bir mantıksal devrede bu şekilde bir data sinyali olmaz. Ya 0 ya da 1 (5V) olması lazım. Belli ki ya SFIX ROM'unun ilgili hattınin iç devresi ya da NEO-I0 ilgili pinin arkasındaki devrede sorun var.

Önce kolay olanı seçiyorum ve SFIX ROM'unu söküyorum.

Sorun maalesef devam ediyor. Kortuğum ikinci çözüme yöneliyorum. NEO-I0...

Yedek parça kartların birisinden NEO-I0 söküyorum ve burada kullanıyorum...

Sonunda!!!

Okuyamadığımız hata mesajları da okunabilir hale geldi...

Sorunlardan birisini daha çözdüm diye sevindim ancak birini çözünce diğer sorunu görebilir hale geliyorsunuz sadece. Bu kartın tamiratı bitmeyecek mi diye soruyorum kendi kendime...

Neyse, devam...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 26, 2017, 22:29:10 ÖS »

Diagnostic BIOS'u yazan arkadaşa şükürler olsun ki azıcık bir kodla kartı çalıştırıp hatalarını sırayla test ediyor. Ancak takıldığı yerde duruyor ve diğer testlere devam etmiyor. İlk olarak takıldığı yer WRAM. Yani "Work RAM". NEO GEO kartı bir bilgisayara benzetirseniz WRAM, BIOS'dan sonra ilk kullanılan sistemin ana hafızası diye düşünebilirsiniz ve hex 10000'den sonra başlıyor. Bu hata mesajından da WRAM'e ilk erişiminde hata aldığını görüryoruz, adres 10000...

Bazen, kartı defalarca açıp kapatınca, bazen soğukken biraz farklı bir adres alıyoruz. Mesela 10002...

Ama genelde WRAM'e eriştiği ilk adreste hata alıyoruz. Bu mesajda arkadaş bir şey yazmaya niyet ediyor ama farklı bir şey okuyor. Demekki arada bir bir kaç byte yazdığı da oluyor (10002 adrese kadar gelebildiği durumlara bakılırsa). Bu ne anlama geliyor? Kontrol sinyalleri OK. Adresleme OK. Ancak data sorunlu.

Hatlar kopukmu bakıyorum...

Kopuk değil. O zaman işimiz kolay, "00 80" yazıyorum "00 00" okuyorum dediğine göre low byte'da sorun var yani Low WRAM sorunlu

Değiştiriyorum...

Sonuç? Maalesef RAM'i değiştirsem bile sorun devam ediyor. Elektronik devre elemanları tamamen bozulduğunda işimiz kolay. Ancak yarım yamalak bozulduğunda sorunun nereden kaynaklandığını anlamak zorlaşıyor.

Taktik değiştiriyorum. Başka bir şey deniyorum.

Eğer bir eleman tam bozulmadıysa kısmi bozulmuş demektir. Yani bazı giriş çıkış bacaklarında sinyal görseniz de aslında içerlerde başka sorunlar oluşmuş olabilir.

Bunu test etmek zor ancak şunu biliyorum ki genelde lojik devre elemanları (RAM, CPU v.s.) adres ve data bacaklarının giriş empedansı çok yüksek olur. Nedir bu giriş empedansı? Bacaklar ile GND arasındaki direnç diye basitçe tarif edebilirim. Aslında burada basit bir direnç yok. İç devre elemanlarının oluşturduğu kompleks yapının basit bir ohm metre ile ölçüldüğünde gördüğümüz "bileşke" direnç, yani empedans...

CMOS devre elemanlarında bu MegaOhm seviyesinde olur genelde. Tek tek adres ve data bacaklarını ölçmeye başlıyorum acaba kısa devre veya kısa devreye yakın sorunlu bir hat varmı diye...

Örneğin bu normal bir bacak. 8 MOhm (Mega Ohm) ölçüyoruz... (Not: Bu testi devrede enerji yokken yapıyoruz. Hatta güç kaynağından bağlantısını sökün.)

Ancak  mesela bu bacakta bir sorun var!!!

Burada 500 Ohm gibi bir direnç ölçüyorum. Bir kaç bacak daha var 200 Ohm civarında ölçüm aldığım.

Tamam sorunu bulduk diyebilirsiniz, ama maalesef işimiz o kadar basit değil...

Bu data hatlarına sadece bu RAM çipleri bağlı değil ki zaten bu çipi değiştirmiştik... Bu hatlara CPU, PPU (LSPC - NeoGeo'nun GPU'su diyebilirsiniz), NEO-G0 ve daha önce değiştirdiğimiz  NEO-I0 bağlı...

Bunlardan birisinin data pinlerinin içindeki devre zarar görmüş ve hatları aşağı çekiyor.

Çözüm?

Tek tek bu elemanları söküp yeniden ölçüm alacağız. 200-500Kohm'luk ölçümlerimiz yeniden 8-10Mohm seviyesine gelirse bileceğiz ki arızalı elemanı devreden sökmüşüz

İşe ne kolay yedek bulabileceğimiz elemanlardan başlamakta fayda var. CPU'dan başlayalım o zaman...

Tekrar ölçüm alıyorum ama maalesef yanmış eleman CPU değilmiş. Devam ediyorum...

NEO-I0'yu yeni değiştirdik o olamaz. NEO-G0'ya ise hiç dokunmak istemiyorum zira elimde yedeğim yok ama gerekirse eşlenik iç devresi internette var, iş oraya gelirse zor da olsa normal devre elemanları kullanarak sıfır bir NEO-G0 yapmak mümkün...

Neyse, devam ediyorum ve NEO-F0'a geliyorum. Bu eleman çevre birimleri ile (butonlar, kollar, kredi gösteren LCD paneller hatta marquee'lerin arkasındaki ışıkları yakan devrelere de sinyaller buradan gidiyor v.s.) iletişimden sorumlu. Dolayısıyla eğer bişeyler yanmışsa bu cephenin en önündeki çip diyebiliriz.

Ve ayrıca yedek parça olarak elimde var

Şansımı bu sefer NEO-F0'da deniyorum...

Çipi söküp bir kez daha o sorunlu pinleri ölçüyorum...

Aha! Bulduk data hatları yanmış olan çipi Kahkaha

Yerine yedek parça takıp yola devam ediyorum...

Eveeet... WRAM hatamız kalmadı, diagnostic BIOS bir sonraki teste geldi ve bu sefer de BRAM, yani Backup RAM hatası verdi...

Çıldırmak üzereyim. Arızaların ardı arkası kesilmiyor Kahkaha
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2018, 13:14:29 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 26, 2017, 22:49:32 ÖS »

Neyse Backup RAM hatası oldukça açık. Adres oldukça ilerlemiş, demekki sorun katastrofik değili sadece RAM çipleriyle ilgili gibi. (BIOS'un hemen sağındaki 2 adet smd çip)

"FF 00" yazmaya çalışıyorum ama "00 00" okuyorum dediğine göre de High BRAM çipi arızalı gibi. Zaten daha önceki ilk hata arama çalışmalarımda Low BRAM çipini değiştirmiştim. Kısmet High BRAM çipindeymiş...

Bereket Neo Geo'nun RAM çipleri piyasadan rahatlıkla bulunabiliyor. Mesela Work RAM ve Backup RAM çipleri piyasada "62256" olarak bilinen 256K (32K x Karizmatik Static RAM.

Neyse onu da yedek parçadan değiştirdim.

ve bir kez daha power veriyorum...

Ohhh beee! Diagnostic BIOS temel testlerini bitirdi. Kartımız tüm testlerden yıldızlı pekiyi alarak geçti.

Yine de listedeki testleri bir tur da ben manuel olarak yapıyorum...

Peki başka sorun kaldı mı daha?

Bir test daha var yapmamız gereken. Diagnostic BIOS'un bir de Z80 testi var. Ancak bu testi yapabilmek için bir oyun kartını feda edip içindeki program ROM'unu söküp Diagnostic BIOS'nu yazan adamın Z80 test programını yüklediğiniz bir EPROM takmanız lazım. Bende bu Z80 test kartı mevcut. @LW3D'nin taaa yıllar önce bana hediye ettiği ilk Neo Geo MVS ile birlikte gönderdiği Super Side Kicks oyunu

Bu kartla kimbilir kaç Neo Geo MVS kurtarmışımdır o ayrı. Dolayısıyla Super Sidekicks'den daha hayırlı bir iş için kullandım

Neyse, bu test kartını da takıp aleti "D" tuşuna basarak (yani neo geo'nun 4 numaralı tuşu" açmamız gerekiyor.

Offff.... Z80 kısmında da (yani ses kısmında) sorun var maalesef...

Diagnostic BIOS'un söküp yerine normal BIOS çipini takınca karşılaştığımız durum bu...

Bu kartın normal açılışta görmeye alışık olduğumuz boot ekranı...

Ancak hemen sonra acı gerçek suratımızda bir tokat gibi patlıyor

Z80 Error !!!

Bu kart bilinen tüm Neo Geo arızalarını karşıma sırayla çıkartmaya devam ediyor. Şaka gibi. Kendimi "Neo Geo MVS tamirat okulu" mezuniyet sınavında gibi hissetmeye başladım ama işin tadı kaçmaya başladı...

Tamam, bişeyleri tamir etmekten zevk alıyorum ancak bu kart akşamları bir kaç saat ayırabildiğim kıymetli hobi zamanımın tamanına çökmüş durumda...

Yani burada hızlıca yazdığım her mesajda hallettiğim her problemin en az bir geceme malolduğunu belirteyim...

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 26, 2017, 23:03:00 ÖS »

Üstad  nasıl bir motivasyon var ,nasıl bir sabır  var sende hayret edilecek bir şey. .Mutlu sonla biteceği kesin gene
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 26, 2017, 23:14:00 ÖS »

Z80 Error...

Google'da bakın. En çok rastlanan Neo Geo MVS hatası diyebiliriz. O bir klasik

Peki nedir bu Z80 hatası? Basitçe Z80 işlemcisinin bozulduğunu anlamına mı geliyor? Bilmeyenler için kısaca Z80'nin Neo Geo'da ne amaçla kullanıldığından bahsedeyim kısaca isterseniz...

Zilog Z80 80'lerde ve 90'larda bir çok arcade kartın (ve ev bilgisayarının) tasarımında kullanılmış popüler bir işlemci. Ancak 80'lerde tasarımlarda ana işlemci olarak kullanılan Z80 90'larda artık yan işlemci olarak kullanılmış. Genelde devrelerin ses katmanından sorumlu yardımcı işlemci olarak karşımıza çıkıyor.

Neo Geo'da da ana işlemci Motorola 68000 yardımcı işlemci ise Zilog Z80.

(Bu haliyle aslında Neo Geo Sega Mega Drive'a oldukça benziyor. Aslında kimileri "hormonlu mega drive" da der Neo Geo'ya )

Neyse, Z80 hatası genelde dijital ses katmanını oluşturan devre elemanlarının herhangi birisinde olan bir arıza veya birbirleri arasındaki hatlardaki bir kopukluktan oluşan hataya genel olarak verilen isimdir.

Bir Neo Geo'da Z80 hatası alıyorsanız aşağıdaki sırada kontrol yapmalısınız;

1) Hat kopukluğu
2) SM1 ROM: Z80 ses program kodunun depolandığı ROM.
3) Z80: Malum...
4) YM2610: Dijital ses sinyallerinin analog'a dönüştürüldüğü meşhur Yamaha 2610 çipi
5) NEO-D0: Tüm bu bileşenlerin bağlı olduğu veri yollarını kontrol eden özel neo çipi. "Glue logic" denilen şey yani.

Şimdi Z80 ile SM1 arasındaki hatları tek tek kontrol ettim. Kopukluk yok.

Bu arada UniBIOS kullanırsanız sizi Z80 hatasından atlatır...

Gördüğünüz gibi UniBIOS ile artık kartımız açılıyor. Ama Z80 hatamız hala devam ediyor. Sadece sorun basitse taktığımız oyunu sessiz de olsa oynatabiliriz.

Ama durum basit değilmiş ki oyun kartuşu taktığımda UniBIOS sistemde oluşan hatayı yine bir tokat gibi suratımıza vuruyor

SM1 ROM'u kolayca yedek parçadan değiştirip test ediyorum zira soket takılmış zamanında. Buradan da bir sonuç çıkmıyor maalesef.

Sıra geldi Z80'i değiştirmeye...

Sonuç?

Sorunumuz hala devam ediyor. Yamaha çipini pas geçiyorum zira bu çipler genelde çok ısınır falan ama bir defa bile bozulduğunu görmedim. O zaman tek olasılık kalıyor...

son şansımı deniyorum...

Yine yedek parçadan bir NEO-D0 kullanıyorum (Bu kart neredeyse elimdeki tüm Neo Geo yedek parçalarımı tüketti )

Veee veriyorum power'ı...

Ohhh beee! Klasik neo geo ızgara görüntüsünü aldık. Z80 sorunu kalmadı Kahkaha

Bu arada bir detay, genelde alışık olduğumuz MVS'lerde bu ızgaranın sınırlarının rengi koyu lacivert olur. Bu kartınki turkuaz. Turkuaz olursa bu Neo Geo'nun Amerikan bölgeden olduğu anlamına geliyor

Neyse, hevesle yine bir kartuş takıyorum. Bakalım ne olacak?

Heyoo oyun açılmaya başladı Kahkaha Kahkaha Kahkaha Oldu bu iş galiba diyorum. Kutlamalar, şlak sesleri v.s.

Ama o da ne     

Kutlamalar iptal!!! Çilemiz hala bitmedi. Normal menü yazıları, skorlar vs net ancak tüm sprite'lar Atari 2600 modunda. Yani devasa bloklar halinde...

Oy oy oy... Sabııır...

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: