Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Neo Geo MVH-MV2: 2 Slotlu MVS
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Neo Geo MVH-MV2: 2 Slotlu MVS  (Okunma Sayısı 23521 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 26, 2017, 23:18:01 ÖS »

Üstad  nasıl bir motivasyon var ,nasıl bir sabır  var sende hayret edilecek bir şey. .Mutlu sonla biteceği kesin gene

Sorma.

Tamiratı bitirene kadar uykularım kaçıyor. Şaka değil, uyuyana kadar ertesi gece deneyeceğim şeyleri kafamda sıraya sokuyorum.

Saplantı haline geliyor bir süre sonra maalesef...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Kasım 26, 2017, 23:32:12 ÖS »

Bu yeni sorunu biraz daha analiz etmek gerekirse;

Neo Geo'da genelde herşey sprite'lardan oluşur. Sprite neredeyse sonsuz olduğundan ve hazır arkaplan kaydırma vs gibi şeyler olmadığından tüm oyun programcıları sprite'lara dadanmış, arkaplanlar bile dev spritelardan oluşuyor.

Yanlızca kredi, skor, "insert coin" vs gibi yazılar sprite değil...

Demekki sorunumuz genel değil, oyunun sprite'ların verilerinin saklandığı yerde veya oraya erişen hatlar veya veri yolunda bulunan çiplerde.

Önce sorunun belli bir slot'ta olup olmadığını test ediyorum. Bunu anlamak için Metal Slug'ı ikinci slota takıp deniyorum. Belki de sorun basitçe fare tuvaletine dönüşen sokettendir diyorum kendi kendime (umut dğnyası )

Maalesef sorun her iki slotta da var gibi. Yani slot'tan bağımsız. Bu sebeple basitçe arızalı soket teorim suya düşüyor...

Gördüğünüz gibi yazılar OK ama geri kalan grafikler blok blok.

Her iki kartı da takayım diyorum... En azından oyun geçişleri falan OK'mi diye...

Oyun geçişleri normalde otomatik oluyor. Yani ilk slota takılan oyunun demo turu bitince Neo Geo diğer oyunun demosunu başlatıyor. Bu döngü öylece devam ediyor. Ancak 5. buton'a basarak (SELECT) oyunu siz de değiştirebiliyorsunuz...

5. buton benim JAMMA düzeneğime bağlı olan PS game pad'in O butonu bu arad

Oyunlar güzelce değişiyor bu arada.

Örneğin...

Bu ekranlar ne kadar güzel ancak sprite'lar gösterilene kadar... Ayrıca her oyunun başında çıkan FBI uyarısı bu kartın gerçekten de USA bölge olduğunun bir başka kanıtı.

Böyle bir süre Metal Slug ve Fata Fury demolarını izliyorum, dinliyorumi düşünüyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 26, 2017, 23:45:38 ÖS »

Neo Geo'da Sprite data ları kartuşlardaki C-ROM'larda bulunuyor. Bu data'lara erişim ise C-ROM veri yolundan sağlanıyor doğal olarak. Ancak PPU sprite verisine direk erişmiyor. Bu işi yaptırdığı bir başka özel çip var NEO-ZMC2

Bu çip PPU'dan gelen komutlarla kartuştaki C-ROM verilerini okuyup geri dönüyor. Eğer sprite'larda kısmi sorun varsa bu çipin adres ve data hatlarında kopukluk var demektir. Ancak eğer sorun sprite'ların tamamen bloklar halinde görünmesi ise tüm 16 data hattının aynı anda kopması söz konusu olmayacağına göre bu çipte bir arıza var demektir.

Yine de bu çip pilin yakınlarında olmasından ve bazı hatlarının bariz korozyona maruz kaldığını görmemden dolayı tüm hatlarını kopukluk var mı diye konmtrol ediyorum. Garip ama hiçbirinde kopukluk bulmaıyorum...

Son çare bu çipi de söküyorum...

ve yerine yine yedek parçalardan yenisini takıyorum. Bu çip hemen her tür MVS'de bulunduğundan yedeini bulmak kolay.

ve bir kez daha veriyorum power'ı...

Eveeet. Durum biraz daha netleşti gibi. Sorunlu ZMC2'yi değiştirdik. Artık sprite data'ları sisteme akıyor ancak gördüğünüz üzere dikey çizgilerimiz mevcut.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 27, 2017, 00:05:22 ÖÖ »

Şimdi yine biraz daha teorik bilgi aktarayım sizlere...

Herhangi bir retro sistemde (arcade kartı olması şart değil) eğer sprite'larda (veya arkaplan "tile" larda v.s.) dikey çizgiler görüyorsanız sorun adres değil data hatlarındadır.

Adres hatlarında sorun olursa bu sprite görüntüsünü yatayda bozar. Örneğin adamın bacakları kafasının olması gereken yerde gözükür vs.

Biz burada oldukça kalın dikey görüyoruz. Demekki birden fazla data hattında sorun var. Bu data hattına kısaca C-ROm bus diyebiliriz. Yani Kartuşun C-ROM'larından başlayıp ZMC2'de sonlanan hatlarda bir sorun var.

Ancak bu C-ROM bus diğer tek slot'lu MVS'lerin aksine ZMC2 çipine direk bağlı değil. Arada seçtiğimiz oyunu oynamamızı sağlayan bir özel bir multiplexer'dan geçiyor; NEO-257

NEO-257 çipi aslında SNK firmasının içine 16 adet 2x1 multiplexer tıkıştırdığı bir çip. İçeriğinde 4 adet 74LS257 yani 4'lü 2x1 multiplexer çipi var. (Artık LS mi HC mi kullanmışlardır bilmiyorum tam olarak)

Bu çipten data hattı üzerinde 2 adet var (16 x 2 = 32 bit C-ROM bus için 2 adet çip)

Bu NEO-257 çipleri ile ZMC2 çipi arasındaki 32 hattı da kontrol ediyorum...

Bu sabır isteyen yorucu iş için NEO-257'Nin bacak dizilimi ve fonksiyonlarını neo development wiki sitesinden bulup yazdırıyorum.

https://wiki.neogeodev.org/index.php?title=NEO-257

O an seçili olan slota ait normal bir veri yolunda görmeyi beklediğimiz sinyal bu.

seçili olmayan kartuştan gelen sinyal ise bu...

Bazı hatlarda gördüğüm sinyal ise ya sıfır...

veya bu şekil garip sinyaller...

Bu şekilde sorunlu olduğunu tespit ettiğim hatları işaretliyorum...

Bir adet kopuk hat buldum ve 9 adet de sorunlu hat.

Yani her iki NEO-257 çipinde bulunan 9 adet 2x1 multiplexer çekirdeği sizlere ömür

Haa bu arad bir tüyo daha benden. Bu tür analizleri yaparken oyun devamlı oynarsa sinyalleri yakalamak analiz etmek zor oluyor. Bu sebeple Neo Geo'nun ilginç bir özelliğini kullandım. Eğer DIP switcler'den 8 numaraları olanı indirirseniz Neo Geo durur. Yani o anki müzik/konuşma devam eder (o sıradaki melodi sonuna kadar) ancak görüntü "pause" edilir. Bu özelliği sayesinde sorunu net yakaladığınız bir anda DIP switch'i indirip analiz edebilirsiniz

Tabii sorunlu multiplexer'ları yakaladık ancak bu NEO-257 çipleri sadece MV2'lerde ve MV4'lerde kullanılmış. Yani yedek parçası elimde yok. Ne yapacağız?

Yenisini sıfırdan yapacağız tabii ki

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 27, 2017, 00:18:05 ÖÖ »

Dedim ya, SNK firması 74LS/HC257 çiplerini bu NEO-257'lerin içine tıkıştırmış. Malzeme çekmecemi karıştırdım ve bir kaç tane 74LS257 buldum ve NEO-257'lerin tamamını değiştirmek yerine sadece arızalı 9 adet multiplexer çekirdeklerinin yerine geçebilecek bir düzenek yapmaya karar verdim çılgıncasına Kahkaha

Bunun için 3 adet 74LS257 kullanmam gerekti. Çip başına 4 adet multiplexer çekirdeği var çünkü.

İşe önce 257'lerin bacakları açmakla başladım...

Sonra ince uzun fazlalıkları doğradım...

Daha sonra tek tek bu bacaklara karıştırmamak için farklı renklerde kynar telleri bağladım; birinci slottan gelen sinyaller için mavi, ikinci için beyaz ve çıkış için kırmızı gibi...

Çiplerin tellerini monte ettikten sonra sıra NEO-257'lerin sorunlu çekirdeklerinin bacaklarını temizlemeye geldi...

Sonra bu yeni 257'leri monte etmek için ısıya dayanıklı kapton tape kullandım. Silikon kullanmak istemedim zira ortalık batıyor genelde sıcak silikonla. Üstelik bir hata yaparsam sökmesi temizlemesi bir dert...

Tüm sorunlu çekirdekleri ev yapımı çiplerle değiştirdikten sonra durum bu oldu

Deli işi değil mi?

Bu işi yapmak neredeyse 3 saatimi aldı. Peki sonuç?

Hah! Şimdi büyük bir şlak sesi yankılandı işte odamda

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Kasım 27, 2017, 00:47:29 ÖÖ »

Tam ohh be tüm sorunları hallettik galiba derken Fatal Fury'de görmediğim ancak Metal Slug'da dikkatimi çeken bir başka sorun daha tespit ettim...

Bazı görüntülerde pixel seviyesinde arızalar vardı...

Bu soruna dair internette herhangi bir şey bulamadım ancak neo-geo development wikide tek satırda anlatıldığı üzere eğer pixel seviyesinde görüntü problemi varsa bu "internal bus timing" sorunu olduğu anlamına gelirmiş.

Yani veri yolundaki bir zamanlama hatası.

Bu sorunu direk bir çipe veya hatta bağlamak zor zira sorun öyle satırda sütunda değil, tek bir pixel'de.

Bu sorunla bir kaç gün uğraştım. Denemelerim arasında bazı veri hatlarına (örn ODD EVEN satır seçimi yapan sinyali taşıyan hatta) osiloskobun prob'unu değdirdiğimde sorun ortadan kayboluyordu.

veya biraz şans eseri de olsa, voltajı kıstığımda... (4.85V seviyesine çektiğimde mesela)

Sorun ortadan kalkıyordu geçici olarak...

Zamanlama olayını derinlemesine düşündüğümde ve development wiki'deki zamanlama grafiklerini incelediğimde NEO-D0 çipinin aynı zamanda sistemdeki tüm değişik frekanslardaki clock sinyallerini 24Mhz'lik harici kristal osilatör kısmından alıp ürettiğini okudum...

Bu model Neo Geo'da 24Mhz'lik hazır bir osilatör kullanmak yerine bu klasik kristal osilatör devresini oluşturmuşlar.

Sorun NEO-D='dan olabilirmiydi acaba? Bu çipi Z80 hatası sebebiyle değiştirmiştim. Sorun değiştirdiğim çipte de olabilirdi zira çok küçük bir hata ve çipin geri kalan işlevlerini etkilemiyor olabilirdi. Belki de 1 Mhz'den bile daha az bir sapmadan dolayı oluyordu...

Neyse elimde boşta başka bir NEO-D0 yok. Yani çalışan kartlarım var tabii ama bir kaç pixel için zaten çalışan bir Neo Geo'yu bozamam. Ayrıca hem sorun bundansa ne olacak? Bir kartı çalışmaz hale getirip bir kartı tamir etmek, sıfıra sıfıra elde var sıfır...

Sonra, du bakalım dedim bir de ana osilatör kısmını ölçeyim dedim, bakalım tam 24Mhz'Mi veya potansiyel sorunu görebilirmiyim diye...

kristal osilatör kısmında ben osiloskop probunu kristale değdirince de sorunun ortadan kalktığını gözlemledim.

Önce kristali değiştirdim ancak sorun devam ediyordu.

Peki osiloskop probunu değdirmem ne anlama geliyordu? Osiloskop probunun iç direnci 10 MegaOhm seviyesinde. Yani herhangi bir voltaj kaçağına sebep olamaz.

Sonra aklıma geldi. Bu probların sadece direnç değeri değil bir de pico farad seviyesinde de olsa bir iç kapasitansı vardır

Kristalin, dokunduğumda sorunun yok olduğu bacağına 22 pF'lık bir ek mercimek kondansatör daha bağladım.

Bu sayede mevcut kullanılan 20pF'lık kondansatörün değeri 40pF'a çıkmış olacaktı. Bu muhtemel osilasyon frekansında az da olsa bir sapmaya sebep olacaktı teorik olarak (Zamanında bir yerlerde Sega Mega Drive 60Hz modu yapınca renk sinyalinin TV'nin anlayacağı seviyeye getirilebilmesi için osilasyon kısmına bir ayarlı kondansatör bağlanan bir yazı okumuştum)

Sonuç?

Bu ek kondansatör pixel sorunumu da çözdü.

Bu şekilde iğreti bir çözüm yerine 20pF'lık kondansatörü söküp yerine 47pF'lık tek bir kondansatör taktım.

Sonunda bu kartın tüm arızalarını tamir etmiş oldum. Tüm süreç bir haftadan fazla sürdü.

Neyse, işimiz bitmedi, yapacak bir kaç ufak detay daha var

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Kasım 27, 2017, 00:54:59 ÖÖ »

Kartın tamiratına yönelik işler bitti. Şimdi bir kaç ufak detayla işlemi tamamlamanın sırasıdır...

Önce akan eski NiCd pili değiştiriyorum. Yerine NiCd pil bulmak zor ancak aynı voltajda NiMh pil kullandım. Bunların şarj prensibi benzer olduğundan genelde artık kullanılmayan NiCd piller yerine NiMh kullanılabiliyormuş.

Ayrıca, NEO-257'leri tamir etmek için kullandığım 74LS257 düzeneğini de kapton tape kullanarak sağlama aldım...

Ve diğer yama telleri de kapton tape ile koruma altına aldım...

ve bu şekilde tamiratı tamamladım. Artık 100% çalışan 2 slotlu bir Neo Geo MVS'im oldu. başım göğe erdi. Ölsem gam yemem

Haaa bir şey daha kaldı yapacağım....

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Kasım 27, 2017, 01:44:42 ÖÖ »

Son bir işim kaldı bu tamirata dair...

O da bu paslı metal kasası...

Bu kasayı da elden geçirmeden bu restorasyon tamamlı diyemem.

Bu metal kasa öyle paslanmış ki, metal fırça banamısın demiyor. Fırça ve kompresör ile yüzeyi gidiklayabildim sadece...

Matkabın ucuna takılan tel fırça da pek bir işe yaramadı. Sadece paslı yüzeyi paslı bir şekilde parlatmaya yaradı.

O yüzden ağır toplarla yapamadığımız işi şiddet içermeyen yöntemlerle yapmaya karar verdim. Pinball metal parçalarını pastan arındırmak için kurduğum elektroliz düzeneği aklıma geldi...

Hızlıca düzeneği yeniden ayağa kaldırdım ve maksimum voltajı vererek yaklaşık 2-3 saat sonra pastan eser kalmadı...

Elbette ki elektrolizden böyle pırıl pırıl çıkmıyor metaller. Sökülen pasın yerini daha yumuşak, sümüksü siyah bir madde alıyor. Bu maddeyi suyla temizledikten sonra kalanları matkap ucuna takılı tel fırça ile 10 dk'da kolaylıkla temizleyebildim.

Sonrasında kasanın hem pastan koruması hem de orijinaline en yakın hale gelebilmesi için Hammerite anti-pas metal boyası kullandım...

15'er dakika ara ile 3-4 kat hammerite attım kasaya önlü arkalı... Bu işlemi bu akşam yaptım.

az evvel de kuruyan kasayı PCB'ye monte ederek bu tamirat ve restorasyonu tamamlamış oldum...

Ve bir klasik Kahkaha

Öncesi...

Sonrası...

Hepiniz kalın sağlıcakla, bir sonraki tamirat günlüğümüzde görüşmek üzere...

solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Kasım 27, 2017, 07:19:49 ÖÖ »

Tam olarak, can çıkmadıkça umut kesilmezmişe bir örnek bu. Elektronik bilgim çok zayıf olmasına rağmen, anlarmış gibi satır satır zevkle okudum valla.

Hakikaten her yönden çok kıymetli bir çalışma. Tebrik ediyor ve sıradakini merakla bekliyorum.

CPC-C64-AMIGA
Amiga24
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Kasım 27, 2017, 07:43:16 ÖÖ »

Mükemmel bir çalışma olmuş.

Eline, emeğine, bilgine sağlık üstad...

Amiga 1200 HD 80MB + CF 8GB + Elbox 1200 / 4 + 68882 50Mhz CoP
Amiga 600 2MB
Amiga 500 + Amiga 590 HDP
Amiga 500 Plus
Commodore 1084S Montr
Hurşit
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Kasım 27, 2017, 09:17:27 ÖÖ »

Abi tam anlamı ile piskopatsın net Kahkaha

Vallahi bravo. Eline emeğine ve sabrına sağlık. Müthiş....
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Kasım 27, 2017, 09:40:07 ÖÖ »

Bu nasıl bir sabırdır abi. Tebrik ederim.

Bu tarz arızalı kartlar için çok kestirme bir tamir yöntemim var. Balyoz operasyonu. Sorunu 2 dakikada kalıcı olarak çözüyor Kahkaha İyi ki bana denk gelmemiş.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Kasım 27, 2017, 10:22:19 ÖÖ »

Abi ellerine sağlık. Gene harika bir iş çıkarmışssın.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Kasım 27, 2017, 10:43:38 ÖÖ »

Yine çok güzel şeyler olmuş. Elinize sağlık

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Kasım 27, 2017, 12:23:53 ÖS »

Empedansla iç hasar tespiti çok iyiymiş

Biz bu halde yüzüne bakmazdık herhalde bu donanımın, sen pırıl pırıl yapmışsın.

Mal eskicide olsa herhalde üstüne para verir elinden alsınlar diye

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: