Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımAmiga ile oyun geliştirmek.
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga ile oyun geliştirmek.  (Okunma Sayısı 20743 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 27, 2018, 04:47:00 ÖÖ »

Ocak 2019 'daki GGJ (Global Game Jam) 'e bir Amiga ile katılmayı düşünüyorum. Deluxe Paint ile spritelar çizip, çok basit bir oyun geliştirmek ya da en azıdan kendi çapımda bir demo yapmak niyetindeyim.

Asıl alanım 3d oyun görselleri üzerine. Visual scripting ile basit oyunlar prototipleyebilecek kadar algoritma bilgim var. High level dillerde okuduğumu anlayabilecek kadar da programlamaya aşinalığım var.

Kendimi geliştirmek adına uzun zamandır assembly öğrenmek istiyordum. Benim gibi bir amatör için AMOS ile bu işe girişmek mantıklı mıdır? Alternatif olarak ne önerebilirsiniz?

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2018, 09:29:41 ÖÖ »

14-15 yaşında elimde Amos kullanım klavuzu, bilgi olarak ZX Spectrum basic ve dağları delecek sabır ile Rick Dangerous'un grafiklerini araklayıp 4-5 ekranda geçen platform oyunu yazmayı başarmıştım. Ne internet var, nede bilgi alacak birileri var o zamanlar.

Diyeceğim kullanım klavuzunu okuyup, babadan kalma C64 veya Spectrum basic bilginiz varsa 1 hafta içinde ortaya birşey çıkartabilirsiniz.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2018, 09:31:59 ÖÖ »

Amos sprite editörü gibi yardımcı programları olan BASIC derleyicisidir.
assembly rutinleri de kabul ediyor.

Direkt assembly kullanmak Asm One, Resource (dissassembler için ), Masterseka programları var.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2018, 11:42:45 ÖÖ »

Ankara mı katılacaksın abi. Misafir kabul oluyo mu? Ya Da bende a1200 ve delixe paint getirsem çizsem sadece ekip olarak gitsek olur mu ki? Güzel bir anı olur Bu arada oyun yapabiliyor olmamıza forum olarak sevindim. Ufak bir bomberman tarzı bir karelik bir oyun yapsak ne tatlı olur

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2018, 12:21:46 ÖS »

Selam Fero...

Yıllarını Amos'a vermiş biri olarak şunları söyleyebilirim:
1) Amiga donanımının tüm özelliklerini kapsayan hazır komut setlerine sahip bir dildir. IDE'si ve dökümantasyonu çok çok güçlüdür (kafana takılan yerde Help tuşuna basıp, komutun detaylarını görebilir, hatta bir tıkla çalışan örnek koda ulaşabilirsin). Gelmiş geçmiş en iyi arayüze sahip.

2) Yavaştır. Özellikle algoritmanda tekrarlayan looplar varsa çok çok yavaş çalışıyorlar.

3) Bellek kullanımı çok iyi değil. Dinamik allokasyon yapamazsın (tabi inline Assembly falan kasmazsan) ve tüm değişkenler LONG dur (32bit). (0-255 arası) bir BYTE'lık bir değer için bile LONG bellek kullanır.

4) Kodların amos.library olmadan çalışmaz. Bu büyükçe bir dosyadır. Diskette yer kaplar.

Bunları hesaba katarak başla projene. Başarılar. Yardım gerekirse de buralardayım.

Alper
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2018, 12:54:25 ÖS »

Selam Fero...

1) Amiga donanımının tüm özelliklerini kapsayan hazır komut setlerine sahip bir dildir. IDE'si ve dökümantasyonu çok çok güçlüdür (kafana takılan yerde Help tuşuna basıp, komutun detaylarını görebilir, hatta bir tıkla çalışan örnek koda ulaşabilirsin). Gelmiş geçmiş en iyi arayüze sahip.

2) Yavaştır. Özellikle algoritmanda tekrarlayan looplar varsa çok çok yavaş çalışıyorlar.

3) Bellek kullanımı çok iyi değil. Dinamik allokasyon yapamazsın (tabi inline Assembly falan kasmazsan) ve tüm değişkenler LONG dur (32bit). (0-255 arası) bir BYTE'lık bir değer için bile LONG bellek kullanır.

4) Kodların amos.library olmadan çalışmaz. Bu büyükçe bir dosyadır. Diskette yer kaplar.

Bunları hesaba katarak başla projene. Başarılar. Yardım gerekirse de buralardayım.

Bunun birde compilerı vardı, hiç kullanmak nasip olmadı. Compile edince bir nebze hızlanma felan olmuyormu?

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2018, 13:02:24 ÖS »

Evet Amos Compiler (AmosPro ile gelmişti). Dişe dokunur hızlanma sağlar derleyince doğru. Hatta sadece derlemekle kalmaz crunch bile eder ayarlarsan.

Keşke geliştirilmeye devam edilseydi, AGA desteği falan gelseydi, optimize edilseydi, ne güzel olurdu. Tabi Commodore batınca kimse üzerine düşmedi haliyle.

Alper
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 27, 2018, 18:16:43 ÖS »

Öncelikle yanıtlar için herkese teşekkürler.

14-15 yaşında elimde Amos kullanım klavuzu, bilgi olarak ZX Spectrum basic ve dağları delecek sabır ile Rick Dangerous'un grafiklerini araklayıp 4-5 ekranda geçen platform oyunu yazmayı başarmıştım. Ne internet var, nede bilgi alacak birileri var o zamanlar.

Diyeceğim kullanım klavuzunu okuyup, babadan kalma C64 veya Spectrum basic bilginiz varsa 1 hafta içinde ortaya birşey çıkartabilirsiniz.

Spectrum yok ama Amstrad 'da basit bir infinite runner oyunu yapmıştım.

Ankara mı katılacaksın abi. Misafir kabul oluyo mu? Ya Da bende a1200 ve delixe paint getirsem çizsem sadece ekip olarak gitsek olur mu ki? Güzel bir anı olur Bu arada oyun yapabiliyor olmamıza forum olarak sevindim. Ufak bir bomberman tarzı bir karelik bir oyun yapsak ne tatlı olur

Valla aslında benim GGJ 'leri topluca sabote edip Demo Party 'lere çevirmek gibi gizli bir planım var. Ekip olarak tepelerine çökelim derseniz hayır demem. Zaten yeni teknoloji ile oyun geliştirme konusunda ciddi rahatsızlıklarım var.

Geçen yıllarda hep İzmir 'de katıldım ancak bu sene iş yoğunluğumu atlatırsam bir Ankara kaçamağı yapabilirim Misafir değil direk katılımcı olabilirsin. Bu etkinliklerin herhangi bir kısıtlaması yok. Oyun geliştirme ile ilgili herkes katılabilir. Bu arada "oyun yapabiliyor" olduğum platform pc deki Unity ve Unreal Engine 4 gibi yeni nesil oyun motorları Pek iç açıcı bir şey değil malesef. Ciddi bir deneyimim ve yazılım becerim yok.

Selam Fero...

Ben mem allocation olaylarını konsept olarak bilsem de, c 'de pointer konusuna bile hakim değilim. Amos 'un bu nedenle faydalı olacağı kanısına varmıştım. Tabi işin optimizasyonunu hiç düşünmedim. 48 saatlik bir maraton için sanırım AMOS bana istediğimi verecektir. Peki AMOS 'un assembly konusunda kendimi geliştirmem açısından bir faydası olur mu?

Amos sprite editörü gibi yardımcı programları olan BASIC derleyicisidir.
assembly rutinleri de kabul ediyor.

Direkt assembly kullanmak Asm One, Resource (dissassembler için ), Masterseka programları var.

Teşekkürler hocam araştırıyorum bunları. Assembly Routineleri kabul ediyor demişsin. Bu kısmı çok anlayamadım. AMOS 'un toollarını kullanarak, temel oyun mekaniğini AMOS 'un metodlarını falan kullanmadan assembly olarak yazmak mümkün müdür?

Bu arada, bu sorularımı google dan araştırıp bulmak yerine buraya yazıyor gibi görünebilirim ama asıl mesele AMIGA 'ya genel olarak yabancı olmamdan kaynaklanıyor. Zamanında sahip olamadığım bir cihazdı. Açıkcası nette bulduğum cevapların çoğundan pek bir şey anlamadım. Sabrınız için ayrıca teşekkürler

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 27, 2018, 19:18:14 ÖS »

Olur bana muhabbet olsun laptopu ve tablet kalemi alır gelirim olmadı Gerçi Amiga'da oyun yapma fikri beni çok heyecanlandırıyor. Pc ye ilgim yok ama  muhabbet olsun. Müracaat edeceğin zaman banada haber edermisin ? Kesinleşirse bende müraccatımı yapayım. Uygun olursa düzenim.

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 27, 2018, 20:31:07 ÖS »

Olur bana muhabbet olsun laptopu ve tablet kalemi alır gelirim olmadı Gerçi Amiga'da oyun yapma fikri beni çok heyecanlandırıyor. Pc ye ilgim yok ama  muhabbet olsun. Müracaat edeceğin zaman banada haber edermisin ? Kesinleşirse bende müraccatımı yapayım. Uygun olursa düzenim.
Tabi. Zaten en erken kasım ayında falan açılır başvurular. Ben kesin olarak amiga ile gitmeyi düşünüyorum. PC de zaten freelancer olarak tonla oyun projesine iş yapıyorum. Açıkcası Unity ve UE 'dan gına geldi.

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 27, 2018, 21:03:53 ÖS »

Ben de Unity ve UE4 (hatta Cryengine 3) öğrenmeye çalışıyorum, iki boyutlu oyun için veya daha fazla destek olduğunu düşündüğümden Unity ile devam etmeye karar verdim. Sizi gına getirecek kadar bu motorlardan nedir çektikleriniz merak ettim?

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 27, 2018, 21:48:15 ÖS »

Ben de Unity ve UE4 (hatta Cryengine 3) öğrenmeye çalışıyorum, iki boyutlu oyun için veya daha fazla destek olduğunu düşündüğümden Unity ile devam etmeye karar verdim. Sizi gına getirecek kadar bu motorlardan nedir çektikleriniz merak ettim?

Aslına bakarsanız motorlarla çok ciddi bir sorunum yok ancak bu motorları kullanan çalıştığım ekiplerden sıkılmış olabilirim Cryengine ile ilgili deneyimim yok, ancak Unity ve UE bağımsız geliştiricilere olayı yanlış lanse ederek onları imkansız hayallere sürüklüyorlar. O adamlar da gelip beni buluyor. Bu firmaların stratejileri de, gün geçtikçe bağımsız oyunların kalitesizleşmesinde önemli rol oynuyor. Teknik konulara gelince o kadar uzar gider ki, ayrı bir başlık altında ya da başka bir ortamda konuşmak daha uygun olur.

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 27, 2018, 22:09:18 ÖS »

Alıntı
Tabi. Zaten en erken kasım ayında falan açılır başvurular. Ben kesin olarak amiga ile gitmeyi düşünüyorum. PC de zaten freelancer olarak tonla oyun projesine iş yapıyorum. Açıkcası Unity ve UE 'dan gına geldi.
Tamam Üstad alırız amigaları gideriz kısmetse bende DP4 A1200 Tablet le gelirim.

Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 27, 2018, 22:57:09 ÖS »

Alıntı
Tamam Üstad alırız amigaları gideriz kısmetse bende DP4 A1200 Tablet le gelirim.

Tarih yaklaşınca bu konuda bir post açarız. Bakarsın başka gelmek isteyenler de olur. Hatta Oğuzhan(oguzog) 'da ufaktan niyetlenmiş gibiydi

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mayıs 27, 2018, 23:04:03 ÖS »

Ekran olayınıda bir çözmem lazım portatif bir tft ekran alayım olmadı.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: