Daha önce başka bir proje için HID sınıfı bir USB aygıt yaptım.
http://urun.gittigidiyor.com/Ayarlanabilir-Knight-Online-Pedali_W0QQidZZ19002169Microchip firmasının "USB Stack"ı sayesinde gerçek USB aygıtlar (dahili çevirici kullanmayan) tasarlamak zor değil. "USB Stack" gayet anlaşılır bir şekilde belgelendirilmiş. Projeniz için güzel bir başlangıç noktası oluşturup sizin hızlıca projenizin ayrıntıları üzerine odaklanmanızı sağlıyor.
C64TPC'ye dahili olarak USB/RS232 konvertör özelliği olan bir entegre eklemek ise bu tür entegreler DIP kılıflı olmadıkları için çok zor. En azından benim o kadar lehim becerim yok.
C64TPC'yi gerçek bir USB aygıt olacak şekilde baştan tasarlamanın ekonomik ve teknik açıdan faydası ise sıfırdır.
Teknik açıdan bakarsak; C64'ün IEC portu o kadar yavaştır ki seri portu bile hakkıyla kullanamaz. Daha ucuz seri kabloların kullanımını mümkün kılmak için C64TPC seri portu 19900 gibi düşük bir baud hızında kullanır. Buna rağmen vaktinin bir kısmını C64'ü bekleyerek geçirir. USB gibi daha hızlı bir port kullanmak sadece C64TPC'nin daha fazla çevrimi C64'ü bekleyerek geçirmesine yol açar. Yani USB versiyon da Seri versiyon da bir LOAD veya SAVE komutunu aynı zamanda gerçekleştirecektir.
Ekonomi açısından bakarsak; C64TPC şu an zaten USB/RS232 konvertörlerle beraber gerçek seri portu olmayan bilgisayarlarda kullanılabiliyor. C64TPC'nin USB versiyonunun maliyeti, şu anki seri versiyonun maliyeti (+) 1 adet USB/RS232 konvertör maliyetiyle hemen hemen aynı olacaktır. Yani USB tasarımın ekonomik olarak bir faydası olmayacağı gibi gerçek bir seri portu olan masaüstü bilgisayar kullanıcıları aslında ihtiyaç duymadıkları bir özellik için boşu boşuna daha fazla ödeme yaparak C64TPC sahibi olabilecekler.
Bir ürünün gelişimiyle ilgili kararlar alırken sadece yukarıdaki gibi soğuk düşüncelerle hareket etmemek gerektiğini biliyorum. Hatta şu sıraralar Steve Jobs hakkında bir kitap okuyorum:) Ancak C64TPC bir ürün değil, bir hobi projesi ve maalesef benim eskisi kadar serbest zamanım yok.