Dernek konusunda biraz araştırma yaptım... Bu tür bir derneği hayata geçirmiş ve faaliyetlerini sürdüren bir arkadaşımın deneyimlerini dinledim...
Bir derneğin kurulabilmesi için 7 gerçek/tüzel kişi, bir mekan ve giderleri karşılayacak bütçeye ihtiyaç duyuluyor. Faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi, makbuz vs. kesilmesi gibi konularla ilgilenecek muhasebe deneyimi olan bir arkadaşın dernekte olması da önemli...
Yılda 1-2 defa bir araya gelen üyelerimizin devamlı surette bir araya gelmelerini, sorunlarını ve çözümlerini paylaşmaları için böyle bir yapının faydalı olacağını düşünüyoruz...
Dernek mekanı kiralanabileceği gibi, bizim arkadaşın durumda olduğu gibi, dükkan/daire sahibi ücretsiz olarak kullandırabiliyor. Böyle biri aramızdan çıkarmı bilmem. Ama metroyla ulaşılabilecek, ulaşımı kolay olan bir yer en kötü ihtimalle haftasonları bile 3-5 üyenin bir araya gelebileceği bir mekan güzel olur...
Yapılması gereken olası mekan lokasyonlarını değerlendirmek. Kira vb. maliyetlerin karşılanması ve herkes için uygunluğunun hesabı ve varsa aramızdan muhasebe konusunda (işletme hesabı esasına göre defter tutuluyor - çok zor bir iş değil aslında) yardımcı birinin karamurat benim demesi güzel olur...
Dernek olmasının güzel tarafı, kendimize ait bir mekanımız olur. Sabit kurulu bilgisayarlarımız, ortak kullanacağımız, faydalanacağımız ekipmanlarımız (havya, matkap, hatta 3D printer vs.) limitsiz çay imkanı olur

Dernek olarak katılacağımız etkinliklerden ya da üretimlerden gelirinin bir bölümü derneğe bırakılmak üzere çalışmalar yapılabilir. Derneğinin büyümesi ve gelişmesiyle, ortak sıkıntılarımızı (misal gümrük, kargo vs.) yetkililerin karşısına bir STK olarak çıkmak faydalı olacaktır.
Dernek konusunu foruma ne zaman yazsak diye düşünürken, işten vakit bulamadım...Bir baktım Eşref yazmış..Bende bir anda aklımdakileri yazayım dedim...