partilerdeki maliyetler ile ilgili iki parti arasinda yaklasim farki oldugu icin biri ucretli iken digeri ucretsiz olabiliyor. 7d7'ler en basindan beri giderlerini elden geldigince minimumda tutup daha oldskool bir parti yaklasimina sahip benim gorebildigim kadariyla. arada 7d5 gibi cok buyuk capli tv'de falan yayinlanan ayaklari olmussa da ilk yillardaki bu yaklasimla yerlesen "ucretsiz giris" mevhumu daha sonra partinin onemlik "kimlik atribute" lerinden biri haline geldi sanirim. bu yuzden de organizator arkadaslar bu yaklasimi degistirmek istemiyor. Bu arada ortaya cikan ve minimize edilmeye calisilan giderleri de organizatorler sineye cekiyor
nightshiftler ise daha bir kisinin kafasinda bir fikir iken bile parali giris olacagina karar verilmis partilerdi. bunun amaci da maliyet karsilamaktan cok partiye rastgele giris cikis olmasi yerine gelenin geldigi organizasyona deger vermesini ve biraz daha uzun kalmasini saglamaya yonelik yapay bir itekleme idi. Bunun sonucu bir yan etki olarak bir para toplanmis oluyordu. Bu parayi da partide cesitli ekstra hizmetler olarak tekrar ziyaretcilere dondurmek temel amacti. ornegin almanyadan gelis gidisi karsilanan go64 dukkaninindan ns06'da insanlarin direkt gidip mmc64 falan alabilmesi, veya ortamda surekli cay, kahve, kurabiye vs olmasi, katilimcilara tisort verilmesi, vs...
Bu iki yaklasimin ikisinin de basarili oldugu ve basarisiz oldugu yillar tecrube etmis olmamiz bana konunun girisin ucretsiz olup olmamasiyla ilgisi olmadigini soyluyor. ama tabi bu benim gorusum. Bir diger unutmamamiz gereken konu da giris ucretli olursa ucretin ne olacagi. ilk yil tam bilet 10 ogrenci 5 ytl idi. ikinci yil tek fiyat 20 ytl olmustu. butun bunlar az cok etki ediyor olabilir bilemiyorum.
Burada ucretli partide organizatorler biraz daha buyuk bir risk almis oluyorlar. cunku harcamalar onceden yapiliyor, ve gelen sayisi az kalirsa daha buyuk batak patliyor organizatorlere. su an sanirim ns organizatorlerinin 7d7 organizatorlerinden daha karamsar olmasinin sebebi gecen seneki ciddi kisisel maddi kayiplar ve daha da onemlisi compolarda yasanan hayal kirikligi.
dolayisiyla ilk iki soruyu cevaplamis oluyorum
1- evet cekilebilir. ama ns'ler mailyet karsilamak icin ucretli degil zaten
2- bkz yukari
3- sebebi bence belli. uretim yapan zaten az sayida insan olmasi. ozellikle de konu coderlarin azliginda dugumleniyor. ulkede toplam 4-5 scene coder'i var. Bunlardan biri askere gider, oburu o gun evini boyar, digerinin cocugu olur, oteki memleket degistirir, birisinin finalleri bastirir falan tarzi uc bes seyin ustuste geldigi durumlarda demosuz partilerle yuzyuze kaliyoruz. daha da kotusu, insanlarin birbirinin urun yapmamasindan guc almasi. ilginc bir olay bu

bir kisinin birsey uretmesinin baskalarini gaza getirecegini hep on gorebiliriz, bu bizi sasirtmaz. ama ayni sekilde bir kisi birsey uretmeyince digerlerinin de uretmemeye yonelmesi ilginc yani etkilesimin terse dogru geri besleme dongusune girmesi normalde tahmin etmeyecegim birsey ise de su an bunun oldugunu dusunuyorum.
Peki cozum ne? bence her seviyeden insan sayisini artirmak.