Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genelc128 hakkında teknik bilgi istiyorum
Sayfa: 1 ... 3 4 [5]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c128 hakkında teknik bilgi istiyorum  (Okunma Sayısı 48396 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #60 : Şubat 02, 2008, 16:22:20 ÖS »

c64 ün renk paleti bir takım rutinlerle 128 renge kadar değişiyordu, bu cihazda daha fazla renk olacağını düşünüyorum, bunun üzerine pek düşmemişler nedense. c64 te her parçası yazılımla kontrol edebiliyor kasetteki verinin temiz okunmasına kadar ekrana geliyor, bir hata düzeltme olayı var sanırım kasetteki bantta yıpranma olduğunda yine bir yere kadar oyunları açıyordu. Bana hep ilginç cihaz olarak görünüyor c64 içinde bir çok sır var bence. 64 kb için fazla şey yapıyor. bir batman oyununu ben c64 te oynarken şimdi bu cihazın bunu yaptığına inanamıyorum. 1 mhz 64 kb için çok mu iyi bir cihaz yoksa şimdiki bilgisayarlar gerçeği yansıtmıyormu diye düşünüyorum.

this is amiga speaking.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #61 : Şubat 03, 2008, 23:35:14 ÖS »

r2d2, rutini denediğine sevindim. C128'de Commodore tuşuna basılı tutarak bilgisayarı açarsan direk C64 modunda açılır. PC üzerinde Emulator kullandığında sol CTRL tuşu Commodore tuşuna denk geliyor. Emulatör'ü ilk çalıştırdığında ya da reset attığında bu tuşa basılı tutman gerekiyor. Programı bu şekilde denersen çalışacaktır.

lda #<.c64text
ldy #>.c64text

ne anlama geliyor. Commodore 64 herkesin bildiği gibi 8 bitlik bir bilgisayar. Ancak hafıza adresleri 0'dan 65535'e kadar (hexadecimal olarak $0000 - $ffff) yani 16 bit. Burada .c64text etiketinin olduğu yer bir hafıza adresine denk geliyor. Biz de hafızanın bu bölümünden itibaren olan bölgeyi ekrana yazdırabilmek için 8 bitlik değişkenlerimize 16 bitlik adresi iki parçaya bölerek veriyoruz.

Diyelim ki bu etiket $0825 gibi bir adrese denk gelsin. Bu durumda a değişkenine $25, y değişkenine ise $08 vermemiz gerekir.

lda #$25
ldy #$08

şeklinde. Tabii etiket kullanımı bize esneklik sağlıyor. Bu durumda etiket pozisyonu değişse de düzgün bir şekilde alt 8 bit ve üst 8 biti alabilmesi için < > sembollerini kullanıyoruz. Bunlar Commodore 64'de kullanılan Turbo Assembler gibi programlarda da aynı standartta kullanılır.

Peki niye a ve y değişkenlerini kullanıyoruz? çünkü ekrana yazı yazdırmak için bu örnekte c64'ün BASIC hafızasında yer alan hazır bir rutini kullanıyoruz ($ab1e adresi) ve bu rutin hafıza adresinin alt 8 bitlik değerini a değişkeninden, üst 8 biti ise y değişkeninden okuyor. Peki ekrana ne uzunlukta bir yazı basıyor? Bu da PC'deki string mantığıyla aynı. 0 byteını görene kadar.

.c64text !text "THIS IS A COMMODORE 64",0

dediğimiz taktirde sondaki ",0" yazının sonuna bir 0 byteı ekleyerek bu noktada ekrana yazı yazdırma işleminin durdurulmasını sağlıyor.
MAG-2
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #62 : Şubat 04, 2008, 00:54:16 ÖÖ »

ühü ühü ühü

Bu videodaki c128 i kız satabilirmiş isteyen bağlantıya geçsin.
Ben 100$ önerdim en fazla vermio....

be.net/ozzy_
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Şubat 04, 2008, 01:48:20 ÖÖ »

İsteyince değere biner boşver

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #64 : Şubat 04, 2008, 02:04:22 ÖÖ »

canım kızın yaşı başı belli. bir şekilde garajında bulması da tesadüfi bir durum. aklıma gelen en basit senaryolar bir yılbaşında hediye olarak çocuklara aynı anda bir Commodore 128 ile bir Amiga 500 gelmesi. Bahsettiğim çocuk belki bu kızın babası ya da bir akrabası olabilir tabii ki. Bu durumda Commodore 128 garajı boylamış olabilir. Siz bu kızdan niye Commodore 128'e saygı bekliyorsunuz ki? Onun açısından ölmüş gitmiş bir bilgisayar. Şahsen garajımda Casio'nun en eski hesap makinelerinden birini bulsam aynı muameleyi yapabilirim. Casio hesap makinesi koleksiyoncusu kişiler buna tepki gösterse çok da haklı görmem onları. Satmaya gelince de "madem onlar için değerli..." şeklinde de düşünebilirim. Gelin görün ki hayatım boyunca hiçbir eşyamı satmadım henüz bu başka bir ayrıntı.
Sayfa: 1 ... 3 4 [5]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: