Evet mükemmeliyetçi bakınca cihaz ne parayı hakediyor, ne de kullanmayı. Ama herkes öyle bakmak zorunda değil.
Bu cihazla ilgili şunlar hoşuma gitmiyor:
- Klavye membran, öpücüklü sistem. Yaylı, mekanik değil. Eski donanımlara takılmıyor tasarım uygun değil.
- Gerçek joystick sadece USB dönüştürücü ile takılabiliyor, bu da gecikme (latency) demek.
- Cihazın kendisi zaten gecikmeli --> 90ms görüntü, 110ms ses. Ama 8-bit guy'ın yaptığı bu ölçüm klavye tuş basımı üzerinden yapılan bir test. USB joysticklerden verilen girdi üzerindne ölçse daha da fazla bir sonuç çıkması beklenir. 5 ile 40ms arası ilave bir gecikme daha. Kimbilir kaç.
Olumlu yanları ise
- Tak ve kullan olması.
- Modern ekranlara bağlanabilmesi.
- Modern controllerların takılabilmesi.
- Dekoratif, nostaljik görünümlü bir Vice emülatörü olması.
Gecikme konusuna gelince. Son 2 günde bu konuda birkaç ölçüm yaptım.
https://www.facebook.com/groups/commodore.gen.tr/permalink/2438758772918043/Raspberry pi'lara kurulan BMC64 emülatörü, gerçek donanım gecikmesine en yakın olan çözüm. Görüntüdeki gecikme 22ms! Bu emülatör ile Green Beret'i hilesiz bitirdim. Gerçek klavye gerçek joystick ve analog AV üzerinden CRT bağlanabildiği için en ideal modern C64 benim için. Pi zero versiyonunun gecikmeleri de hiç fena değil.

Bu gecikmelere bakarak diyebilirim ki The C64'ün video gecikmesi, yani 90ms, bir facia sayılmaz. The C64 Mini lerin ses gecikmesi update çıkmadan önce 360 milisaniye imiş. O bir faciaydı mesela. Fakat 100ms altında Green Beret gibi refleks oyunlarını bile oynayabilirsiniz.
Ayrıca gerçek c64'te video gecikmesi 0 ms fakat ses gecikmesi 40ms civarında. Sid process'i yüzünden sanırım. Bu da emülatörlere kadar yansımış. Sesler hep daha fazla gecikmeli.
Sonuç olarak "bence";
Maksat profesyonel kullanım ve performans ise,
Gerçek C64 > BMC64 > The C64
Maksat eğlenmek ve orijinal donanımın zorluklarından sıyrılarak C64'te oyun, demo yükleyip, disk işlemleri vs. yapmak ise,
The C64 > BMC64 > Gerçek C64
edit: PC'deki vice emülatörü hepsinden beter.