Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[Tamirat] Nintendo Game & Watch - Polarize film değişimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Nintendo Game & Watch - Polarize film değişimi  (Okunma Sayısı 3923 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 10, 2021, 19:05:24 ÖS »

Tekrardan selamlar...

Minik proje dedik elimizi bir Game & Watch'a atınca raftaki bakım bekleyen Game & Watch'lar çağırdı Bir tanesine daha el atayım bari dedim...

Bu sefer problemimiz diğer yazıda da ara ara değindiğim ekrandaki karakterlerin silik hatta kimi zaman belli belirsiz ve dahi neredeyse hiç gözükmemesi...

Bende de bu sorundan bayağı muzdarip olmuş bir Game & Watch vardı. Diğer yazımdaki Game & Watch ile aynı modelde olması tamamen tesadüf bu arada...

Bu Game & Watch'ın problemi bahsettiğim gibi karakterlerin silik olması...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 10, 2021, 19:11:14 ÖS »

Bu tür problemler seviye seviye oluyor. Öncelikle sorunun polarize filmden kaynaklı olduğuna emin olmanız lazım. Enerjisi bitmek üzere olan piller de benzer problemler oluşturabiliyor veya pil kontak yerleri belli bir seviyede oksitlenmişse cihaza giden voltajda az bir düşüklük olunca da ekran silik gözükebiliyor.

Bunu anlamının en iyi yolu kontakları temizleyip sıfır pil takmak tabii ki

Ama bu Game & Watch da sorun o kadar belli ki. Dİkkat ederseniz karakterlerdeki siliklik özellikle ekranın ortalarına doğru daha fazla kenarlarda daha az. Pil sorunu olsa tüm ekran silik olurdu

Ayrıca ekran belli çok yatay bir açıdan bakınca karakterler daha belirgin seçilebiliyor. Bu da polarize film sorunun bir başka ipucu...

Örneğin bu Game & Watch'ı neredeyse göze paralel açıyla tutunca karakterler seçilebiliyor...

O zaman başlayalım

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 10, 2021, 19:16:24 ÖS »

Önce sol ekrandan başlıyorum. Geçen yazımda da bahsettiğim üzere bu tarafı açmak için 4 adet kasa vidasını söküyoruz.

... ve ekranı parçalarına ayırıyoruz, sırasını karıştırmadan tabii ki

Aslında ekranın size bakan en yakın parçası polarize film ama en arkadaki gümüş yansıtıcı kartonun da üzerinde bir başka polarize katman var, buna da dikkat edin. Yani en arkaya herhangi bir yansıtı malzeme koyarsanız en ön tarafa uygun polarize film de koysanız görüntü alamazsınız. Dolayısıyla o parçayı değiştirecekseniz onun da önüne ayrı bir polarize film koymanız lazım. Bendekinin yansıtıcı karton durumu fena değil, o yzden onu değiştirmiyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 10, 2021, 19:23:54 ÖS »

Şimdi gelelim kullanacağımız polarize filme...

Farklı LCD ekranlar/oyunlar farklı tür polarize film kullanabiliyor. Genelde prensip aynı ama kullandığınız filmin polarize açısı farklılık gösteriyor. Öncelikle filmin doğrusal olması lazım. Yani kullanılan materyalin moleküler seviyede düz boyanmış olması gerekiyor asetat malzeme üzerine. Bunu pencerelerdeki jaluzilere benzetebilirsiniz, moleküler seviyede ama

Bu tür filmlere "Linear Polarizer Film" deniliyor (Aliexpress de bakarken bu şekilde arayın)

Diğer etken ise bu filmlerin polarizasyon açısı. Aslında açı önemli değil, siz filmi uygun şekilde kesin yeter. Ama 1 parça A4 polarize filmden en efektif sayıda parça çıkartabilmek için Game & Watch tamiri için almanız gereken filmin açısı 45 derece olmalı. Bu sayede filmi düz parçalar halinde kesebilirsiniz.

Ama benim elimde sadece Game Boy LCD'si için uygun olan açıda film olduğundan (0 sıfır derece) ben filmi 45 derece açılı parçalar halinde kesmek zorundayım.

Bilmem anlatabildim mi, biraz karışık oldu gibi ama...

Ha bir de bazı satıcılar değişik kalınlıkta film satıyorlar. Kullanmanız gereken kalınlık 0.17 mm. Daha kalını da olur ama ekran daha koyu gözükebilir...

« Son Düzenleme: Aralık 10, 2021, 19:26:24 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 10, 2021, 19:31:23 ÖS »

Filmi temin ettikten sonra tek yapmanız kesmek Elbette ki açıya dikkat ederek

Dediğim gibi ben 0 derece film kullandığım için parçaları 45 derece açıyla kesmem lazım. Siz 45 (veya 135) dereceli film kullanıyorsanız düz kesebilirsiniz.

Açıyı birebir tutturmanız gerkli değil ama özen gösterin. Açıyı değiştirdikçe alacağınız görüntü kontrastı azalır  

Bu şekilde parçamızı kesiyoruz. Çok milimetrik birebir aynısı da olması gerekmiyor. Çerçevede hatalarınızı kompanse edecek kadar oldukça fazla marj var

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 10, 2021, 19:35:31 ÖS »

Şimdi kestiğimiz polarize filmin her iki tarafında da olan koruyucu filmleri çıkartıyoruz.

... ve filmimize çok fazla dokunup parmak izi toz bırakmadan yerine yerleştiriyoruz. Önce bu parça girecek

Ama dikkat edin polarize filmin önü arkası da farklı!!! Ters yerleştirirseniz olacak durum bu (Aynen de yaptım bu hatayı )

O yüzden şu şekilde deneme yapabilirsiniz yerleştirmeden önce

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 10, 2021, 19:37:29 ÖS »

Bu şekilde her iki LCD'Nin de filmlerini değiştirdikten sonra bakın bakalım Game & Watch'a

Kalın sağlıcakla...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 10, 2021, 19:41:38 ÖS »

Bu arada ben bu satıcıdan aldım. Diğer satılan ürünlere göre daha pahalı ama satan da sadece bu işi yapıyor. Yani bir yanda mutfak malzemesi satıp da diğer tarafta konsol kasası satan garip aliex satıcılarından değil Kahkaha

Ha bir de unutmadan, yapışkansız olan filmlerden alacaksınız (Non-adhesive)

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 10, 2021, 19:47:46 ÖS »

İlk ellerine sağlık, benden gelsin üstad

Çocukken oynama şansım olmadı. Emulatörle oynamıştım bir kaç oyun. Basit görünmesine rağmen, zor gelmişti oynaması.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 10, 2021, 19:53:45 ÖS »

Teşekkürler cdemir, ben çocukken bir saatçi/kuyumcu vardı bizim orada, onun vitrininde dururdu Game Watch'Lar. Azımızın suyu akarak bakardık. "varlıklı" bir kaç arkadaş okula getirirdi arada, oynamak için sıraya girer, adamın bizi itip kakmasına göz yumar, gururumuzu içimize atar yine de bir tur Mario Bros, Oil Panic oynamak için bekler dururduk

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 10, 2021, 21:26:14 ÖS »

Üstadım özlemiştik.

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 11, 2021, 10:07:45 ÖÖ »

Zor ulaşıldığı için, keyfi de çok olmuştur.
Günümüzün popüler oyunları belki de Mario Bros, Oil Panic kadar keyif vermemiştir.

Teşekkürler cdemir, ben çocukken bir saatçi/kuyumcu vardı bizim orada, onun vitrininde dururdu Game Watch'Lar. Azımızın suyu akarak bakardık. "varlıklı" bir kaç arkadaş okula getirirdi arada, oynamak için sıraya girer, adamın bizi itip kakmasına göz yumar, gururumuzu içimize atar yine de bir tur Mario Bros, Oil Panic oynamak için bekler dururduk

Jax
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 13, 2021, 10:18:44 ÖÖ »

Elinize sağlık, Çok güzel görünüyor
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: