@Oğuzhan: asker kısmısı eski teknolojiyi kolay kolay bırakmıyor. Ama sebebi farklı. Eskisinin her durumda nasıl davrandığı çok iyi öğrenildiği için yeni bir teknoloji çıkınca öyle hemen yenisine geçelim falan öyle birşey olmuyor. Mesela şu: 5-6 yıl önce diyelim, F16'ların program güncellemesi için hala disket kullanıldığını duymuştum. Geçende ilgili bir arkadaşa sorma imkanım oldu, evet dedi, öyleymiş.
Bizdeki F16'ların üretim yılı 1996 olduğu için update'i de disketten olması normal

Güncel bir uçağın update'ini xp ile disketten yapmaları garip olurdu

Dostum konuları okudum. Makale tarihi 2021 de olsa makalede açıkça bir çok cihazın 2018'de Windows 10'a geçtiği yazıyor. ORdu 1 milyona yakın cihazı Windows 10'a upgrade etmiş 2018 başında (XP'den diye bir belirtim de yok aslında kimisini win 7 den de yapmış olabilirler)
Ama aslında konu şu. Sormamdaki sebep de buydu. Burada 2 kullanıma ayıralım bu client'ları.
1-) Masabaşı işindeki kişiler
2-) Çeşitli ordu donanımlarını yöneten makineler.
Şimdi bana sorarsan 1. kısma giren (ki toplam cihaz sayısının %90'ından fazlasını burası kapsar) herkes Windows 10'a geçti.
2. Kısımda ise önemli olan şu. Zaten bu cihazlar internete bağlı değiller. Windows 1.0 da koysan güvenlik açığın olmaz. Ama kullandıkları santral / telsiz / ateşleme / seyir / radar aklınıza gelecek bilimum cihaz 10-20 bazen 30 yıllık cihazlar. Bu cihazlar da genelde "kur ve unut" olduğu için ne update ister ne de sorun çıkarır. Ama aynı şekilde de windows 7 ile windows 10 ile çalışsın diye geliştirilmezler. %99'u 32 bittir. Bu sebeple XP'yi bırakmazlar.
Konu XP'nin iyiliğinden ziyade dönemdir. O dönemde son client yazılımı windows 7 olsaydı şu an windows 20 çıkmış olsaydı bu konuşmayı "Windows 7 kullanın amerikan ordusu bile windows 7 kullanıyor" şeklinde yapacaktık diye düşünüyorum.
Zamanında 2000'e girerken de bu endişe olmuştu. O zaman BIOS'lar bile yılı son 2 digit'e göre gösteriyordu. 1999'dan 1900'a geçecekti zaman.
Aynı şekilde o yazılım da son 2 dijit'e göre ayarlıysa sorun yok. PC ve işletim sistemi değiştirmedikleri sürece durduk yere füze atılmayacaktı

Ama birisi farklıysa nasıl tepki vereceklerini bilemediklerinden doğdu bu endişe.
Şimdi bu adama bakarak "rus ordusu halen 486 ve dos 6.22 kullanıyor " dersek bu 486 ve dos'un en stabil en iyi işletim sistemi olduğunu göstermez (Biz retrocular için halen öyle çaktırmayın)
Küçük bir örnek vereyim.
1980'lerden beri Grand Rapids Public Schools'da Havalandırma için Amiga 2000'ler kullanılıyor. Adam kısaca diyor ki "halen sorunsuz çalışıyor niye değiştirelim"
Konuyu güzel özetlemiş bence. Şİmdi sorsan o sistemi zaten daha güncel bir işletim sistemi tanımaz. Hatta o firma artık bu işleri bile bırakmıştır muhtemelen.
https://www.youtube.com/watch?v=oLERL4_SveIHerkesin görüşünü yorumumu beklerim. Böyle beyin fırtınaları çok güzel oluyor.
Rus yapımı antivirus kullanmadan önce 5 kere düşünmenizi öneririm. Özellikle beleşe koruma sağladığını iddia edenlerden uzak durun.
Ne yaptığınızı biliyorsanız antivirüs placebodan öteye geçemiyor.
Hemen yeni bir konu da buradan açayım

Neden rus yapımı av'lerden uzak durmalıyız?
98'den beri Kaspersky (AVP TOOLKİT PRO) kullanmaktayım. Çok başarılı olduğunu düşünüyorum.
Genel söyletilerin (virüsleri antivirüs üreticileri yapıyormuş daha çok satmak için vs.) de uydurma olduğunu düşünüyorum.
Ama senin sebebini merak ettim. Özellikle rus olması hususunda.
Bir de altını çizmek isterim. "Ne yaptığınızı bilmek" kısmına %100 katılıyorum. Dünyanın en iyi AV'sini de kursan başına bir ton bela gelebilir.