Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga adaptöründen gelen ses
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga adaptöründen gelen ses  (Okunma Sayısı 5143 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #30 : Şubat 09, 2024, 00:26:11 ÖÖ »

... bu gibi durumlarda trafonun zırıltısını kesmenin en sağlıklı yolu tekrardan trafoyu verniklemektir. İster bobin kısmına vernik uygulayın isterseniz komple trafoyu verniğe batırıp çıkarın; güzelce frındada kurutursanız sapasağlam bir trafoya sahip olacaksınız.

Rica etsem biraz detaylandırabilir misin? Bu iş için ne tip vernik kullanmak gerekir? Bunu fırça ile uygulayabilir miyiz? Aynı işlem zamanla kuruyup ses yapmaya başlayan flyback trafolara da uygulanabilir mi?

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Şubat 09, 2024, 01:09:42 ÖÖ »

https://shop.emtel.com.tr/emtherm-k501-hava-kurumali-bobinaj-vernigi

Linkteki verniği veya buna benzer vernikler olabilir. Belki sprey tipide vardır internetten bakınız. Yada yakınlarınızda bir bobinajcı varsa ona yaptırabilirsiniz.
Flayback trafoların bobinlerinede uygulanabilir.
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2024, 01:14:49 ÖÖ Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Şubat 09, 2024, 11:15:24 ÖÖ »

Commodore 1084 lerde en çok Flyback patlıyor. Murtek, Trafo sarma deneyimiz olmuş ve bu konuda bilginiz de çok var. Flyback trafoya insanların çok ihtiyacı var bu konuya da bir el atsanız da 1084 ler hurdaya gitmese.

Amiga Repair Service
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Şubat 14, 2024, 22:06:24 ÖS »

Mevcut multimetrelerim hatalı ölçtüğünü farkettim yeni bir tane edindim. Ancak yazabiliyorum.

+12V, -12V ve +5V değerlerini adaptörün pinlerinden cihaza bağlı değilken okuyabiliyorum. 12.01, 11.80, 5.00, 5.01 gibi.

* Asıl ölçüm cihaz yükte iken yani çalışırken mi yapmalı?
* Bu değerleri normal kabul edip sadece sesin nereden geldiğine dair adaptörü açıp bakayım mı?
* Everest marka 350W'lık mevcut volt değerleri ile çıkış sağlayan bir güç ünitesi almıştım uzun süre önce onu modifiye edip kullansam daha mı iyi olur?

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Şubat 14, 2024, 22:14:42 ÖS »

Edit: Yani yükteyken ölçmekte fayda var. Boşta aldığın değerler fena değil. kabul edilen seviyelerde. Yine de yük altında voltajların ne kadar düştüğünü yani psu'nun watt değerini ne kadar karşıladığı hakkında fikir sahibi olmak açısından isabetli olur. Bu PSU kullanılabilir tabi. Kaldı ki bu giriş seviye PSU'lar bile şu sıralar ateş pahası.
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2024, 01:47:44 ÖÖ Gönderen: Tonyukuk » Logged
alidereli
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Şubat 15, 2024, 01:37:54 ÖÖ »

Merhaba Tonyukuk, temel düzeyde elektronik bilgim var ve merak ettiğim şey 9VAC gerilimini C64 için şekildeki Everest marka psu'nun neresinden alacaksınız?
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Şubat 15, 2024, 01:46:35 ÖÖ »

Yok doğru söylüyorsun. Onu hiç hesaba katmadan konuştum. Tabi 9VAC alacağı bir yer yok. Yanlış yönlendirme yapmışım. Pardon. Onun için yine ayrı bir trafo kullanmalı. O tamamen boşluğuma gelmiş. Diğer konu ile alakalı kafam karışmış hemen düzenleyeceğim mesajı. Sağol uyardığın için. Herkesten özür dilerim orada yazarken kafam karışmış. Bilgi karışıklığı olmasını istemem. Amiga için PC PSU kullanılabilir. Ancak Arkadaşın belirttiği gibi C64'de 9V AC gerilim var. Onu maalesef bu PSU'lar vermez. O yüzden C64 için kullanılamaz.
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2024, 01:50:31 ÖÖ Gönderen: Tonyukuk » Logged
Oğuzhan
Uzman

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Şubat 15, 2024, 09:41:43 ÖÖ »

Mevcut multimetrelerim hatalı ölçtüğünü farkettim yeni bir tane edindim. Ancak yazabiliyorum.

+12V, -12V ve +5V değerlerini adaptörün pinlerinden cihaza bağlı değilken okuyabiliyorum. 12.01, 11.80, 5.00, 5.01 gibi.

* Bu değerleri normal kabul edip sadece sesin nereden geldiğine dair adaptörü açıp bakayım mı?
* Everest marka 350W'lık mevcut volt değerleri ile çıkış sağlayan bir güç ünitesi almıştım uzun süre önce onu modifiye edip kullansam daha mı iyi olur?

Ustalar yanıt versin ama yine ustalardan anımsadığım bilgiyi paylaşayım;

switching mode PSU'larda (attığın everest gibi) yük olmadan da ölçüm yapabilirsin ama C64 veya amiga gibi eski tip psularında yük olmadan yapacağın ölçümler bir şey ifade etmez.

İfade etmez derken tabi ki de önce yük olmadan ölçmekte şu fayda var. Diyelim bir psu geçti eline ve ölçtün baktın ki 9VAC rail'de 25VAC var. Bunu takıp yükte denemek olmaz

Amiga 500/500+/1200
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88/SB-55/MT300s
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 20"/9"
Sega SMS1-2/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GB Color/GBA SP
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Şubat 15, 2024, 13:28:02 ÖS »

Commodore 1084 lerde en çok Flyback patlıyor. Murtek, Trafo sarma deneyimiz olmuş ve bu konuda bilginiz de çok var. Flyback trafoya insanların çok ihtiyacı var bu konuya da bir el atsanız da 1084 ler hurdaya gitmese.

@Def Leppard trafo sardığım zamanlar 80-90 lar, aradan yıllar geçti. Eskiden trafo bulunmazdı sarıyorduk sonraları herşey bulunur oldu sarma işi bitti. Ama elime bir numune geçerse deneyebilirim; bir tutturursak devamıda gelir Kahkaha

DO-IT-YOURSELF
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Şubat 15, 2024, 13:41:17 ÖS »

*PSU ları yükte ölçmek herzaman daha sağlıklı olur. Elimde elektronik yük var her elime gelen PSU ları Elektronik yüke bağlayarak öncelikle test ederim. Akım değerlerinde Gerilim düşümlerine bakarım. Birçok kez boşta çok normal gösteren PSU ların yüke bindiklerinde gerilim değerlerinin sapıttığına denk geldim.
*Sesin nereden geldiğine bakmanda fayda var herhangi bir gevşekliktende kaynaklanabilir arıza var anlamına gelmez. Gevşemeleri giderirsen düzelebilir.
*Yeni teknoloji PSU lar daha kararlı ve güvenli olabilir kullanmanda fayda var ama ben herzaman orjinalinin bozulmamasından yana olduğumdan arızasını giderip devam etmeyi tercih ediyorum.
 Sana kolaylıklar dilerim.

DO-IT-YOURSELF
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Şubat 15, 2024, 14:08:58 ÖS »

Murtek; Örnek Commodore 1084ST HR7495 şema ve fotosu.

* 53414571116_506352b64d_z.jpg (73.47 KB, 640x580 - Görüntüleme: 53 kez.)

* hr_7495-1.jpg (123.34 KB, 800x600 - Görüntüleme: 51 kez.)

Amiga Repair Service
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Şubat 16, 2024, 00:51:18 ÖÖ »

Bu tip trafoların bobinlerine müdahale edemeyiz, kapalı tip protolinlenmiş trafolar. Bunlarda ve kaskat larda delinme olduğu zaman izelatörün delinen yerine yalıtım maddesi yapıştırılarak geçici çözüm sağlanıyordu bobinlere ulaşmak olanaksız. Ney

DO-IT-YOURSELF
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: