Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bıkkınlık hissi  (Okunma Sayısı 5759 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mart 15, 2025, 23:06:40 ÖS »

@CaiSSoN sende benim gibi dertliymişsin abi baya yazmışsın eline sağlık

Yapay zekadan endişem sadece mesleki açıdan değil abi. Ülke ekonomilerini de etkiliyor olması. (Bu arada bunlar kendi yorumlarım tabi Kendi bakış açımın sığ yansımaları diyebiliriz. Tümünü kapsamak bu kadar bilgi dağarcığı ile imkansız.)

Birde düşüncelerimiz zamana, duruma ve yaşananlara göre değişkenlik gösterebilir. Yani bu doğrudur bu yanlıştır demek bence zaten çok mantıklı bir şey değil.

Şunu demek istiyordum Yani Yapay Zekanın sadece görsel sanatlar üzerinden etkisi değil abi. Global pazardaki etkisi ile savrulan ekonomiden de endişeliyim. Yapay zekanın getirdiği yeni teknolojilere çok fazla yatırım yapılıyor ve bu alan için yer açılmaya başlanıyor bence

Eee mesleğini nasıl etkiliyor o zaman diyeceksin, şöyle abi firmalarda artık küçülmeye ve verimli hareket etmeye başladılar. Elinden geldiğince az bütçe ve kolay yolla işlerini çözmeye gayret ediyorlar. Yani benim müşteri çevremde ciddi bir daralma var. Çokta kapatan yer oldu. (İflas eden )

Birde bu yapay zekayı çok basite almamak lazım. Şuan mevcutta olanın ben göstermelik olduğunu düşünüyorum. Bizden çok daha fazlasını yapacağı günler çok uzak değil. Bir pirimat olarak kendimizi çok büyüttüğümüzü düşünüyorum.

Tabiii bunlar benim küçük fikirlerim. Kimseyi kırmak için yazmadım. Bu arada tatlı tatlı tartışmak güzeldir. Herkes fikirlerini beyan ediyor sonuçta gerçekler sadece bizim gerçeklerimiz Tekrar emeğine sağlık abi. Keyifle okudum.
« Son Düzenleme: Mart 15, 2025, 23:10:35 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Oğuzhan
Uzman

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 16, 2025, 11:31:38 ÖÖ »

Keza Merlin Murat; topladı topladı, mis gibi müzesini de yaptı etti, ama ne oldu sonra? Devamı geldi mi gelmedi mi bilmiyorum. Kadıköy antika pazarında tezgahı var, süper mesela, ama müzedekileri tezgaha koyup vazgeçtiyse, e yazık günah değil mi? Ne içindi o kadar efor?

Müze Projesi hiç bir zaman gerçekleşmedi diye biliyorum.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mart 16, 2025, 13:06:36 ÖS »

Herkes çok güzel konulara değinmiş içini dökmüş, keyifle okudum.
Uzun uzun yazmaktansa ben de aklıma geleni şu şekilde ifade edeyim:

Tekrar ulaşmamızın imkansız olduğu çocukluğumuzun peşinden koşmakla başlıyor herşey.
Bir ümit aldıkça alıyoruz. Belki şu cihazı ve oyunu da alırsam o eski günlerdeki heyecanı biraz yaşabilirim diye ümit ediyoruz ama işin sonunda o hissin anca kırıntılarını toplayabildiğimizi fark ediyoruz.
« Son Düzenleme: Mart 18, 2025, 16:02:37 ÖS Gönderen: Theoden (CYON4D) » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mart 16, 2025, 13:10:41 ÖS »

Satacağım hepsini şaka şaka. İnsanın satasıda gelmiyor.

Ben o kadar olumsuz değilim. Yanımda olmaları da hoşuma gidiyor. 3.5 bir diskete dokunmak arada açıp üflemek Kahkaha

Bende aldım tüh bitti (pişmanlıktan ziyade) rafta güzel duruyor be oluyor Kahkaha Yani çok elleşmiyorum cihazlara.

Bu durum herşeyi alayımdan ziyade, değer verdiğim şeyleri alayıma döndü bende ilk zamanlarda tabi bir abandım oda olsun buda olsun diye:)
« Son Düzenleme: Mart 16, 2025, 13:15:00 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Mart 16, 2025, 13:19:56 ÖS »

Ben de sadece benim için özel anlamı olan şeyleri toplama taraftarıyım.
Arada ipin ucunu biraz kaçırsam da elimdekileri satmak beni çok üzer.
Belki ilerde fikirlerim değişir ama kendimi daha çok anı topluyormuş gibi hissediyorum

CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 17, 2025, 02:04:40 ÖÖ »

Yapay zekadan endişem sadece mesleki açıdan değil abi. Ülke ekonomilerini de etkiliyor olması. (Bu arada bunlar kendi yorumlarım tabi Kendi bakış açımın sığ yansımaları diyebiliriz. Tümünü kapsamak bu kadar bilgi dağarcığı ile imkansız.)

Yo hayır, kesinlikle sığ bir yansıma değil, fakat; ülke ekonomilerini etkilemesi seni rahatsız edebilir ama, bunu çok düşünüp hayatına negatif etki ettirmemelisin, çünkü bu durumu kimse kontrol edemez ya da engelleyemez, sadece bu durumun verdiği çıktıya göre kendi yaşamını/şartlarını günceller.

Şunu demek istiyordum Yani Yapay Zekanın sadece görsel sanatlar üzerinden etkisi değil abi. Global pazardaki etkisi ile savrulan ekonomiden de endişeliyim. Yapay zekanın getirdiği yeni teknolojilere çok fazla yatırım yapılıyor ve bu alan için yer açılmaya başlanıyor bence

Peki, bununla ilgili ne yapabiliriz? engelleyebilir miyiz?, değiştirebilir miyiz? yok edebilir miyiz? HAYIR! Dolayısıyla endişeyi minimalde tutup yukarıda yazdığım şekilde yeni sonuçlara göre kendi yaşantımızı, şartlarımızı güncelleyebiliriz. Neticede hayat seçimlerden ibaret, değil mi  

Birde bu yapay zekayı çok basite almamak lazım. Şuan mevcutta olanın ben göstermelik olduğunu düşünüyorum. Bizden çok daha fazlasını yapacağı günler çok uzak değil. Bir pirimat olarak kendimizi çok büyüttüğümüzü düşünüyorum.

Buna da peki ama sen şu an doğmamış çocuğa (göstermelik dediğin için bu şekilde betimledim) bez biçme derdindesin, haberin olsun. Tamam, göstermelik olsun, bizden çok daha fazlasını yapacak olsun, hatta yapsın. En fazla ne olabilir? O dönemde biz var mıyız? Olacak mıyız? Sanmam. Ama şu an böyle bir şey var mı? YOK. Haliyle beynini kurcalayıp, karıncalandırarak gözlerine perde indirme derim

Tekrar ulaşmamızın imkansız olduğu çocukluğumuzun peşinden koşmakla başlıyor herşey. Bir ümit aldıkça alıyoruz. Belki şu cihazı ve oyunu da alırsam o eski günlerdeki heyecanı biraz yaşabilirim diye ümit ediyoruz ama işin sonunda o hissin anca kırıntılarını toplayabildiğimizi fark ediyoruz.

Çocukluk herkesin içerisinde farklı imprint'ler ile kodlanmış bir şey... Duyu organları ile yakalandığında beyne iletilen bir sinyal ile anı dolabınızdan zihne yansıtılan görüntü öbeği, kimyasal bir reaksiyon, elektriksel aktivite vb. ama bunun da bokunu çıkarmamak lazım sanki. Mesela benim için;
- kaseti kalemle sararken çıkan ses,
- çift kaşarlı sandviç tost ile şişede schweppes mandalina,
- sonbahar ve kış döneminde havadaki kömür/nemli kükürt kokusu, kar yağışı öncesi gelen koku.
- Belirli looney tunes çizgi filmleri
- c64/1541/action replay/oyunlar, diye liste uzar gider.

Sonunda aradığımız o hissi veremeyen onlarca cihaz ve oyun ile dolu bir odada buluyoruz kendimizi.

Önemli olan, bu gerçek ile yüzleştikten sonra ne yapıldığı? Halen aynı sisteme devam ediyorsanız, çok büyük sıkıntı... ki bazılarımız gördüğüm kadarı ile bunun peşinde, abi müptezel misiniz? yapmayın etmeyin

Belki ilerde fikirlerim değişir ama kendimi daha çok anı topluyormuş gibi hissediyorum
Anıları zaten zamanında topladık, görevlerini yerine getirdiler ve sonlandı. Asıl dert bence anı değil, o anıların içerisindeki mutluluğun (eşyadan bağımsız, çünkü eşyaları toplayarak bunun yakalanmadığı fark edilmiş) peşinde koşarak tekrar bu şekilde mutlu olmak istemek..

Eğer durum bundan ibaret ise bu tehlike arz ediyor kanımca, çünkü;

"bizi mutsuz eden şey nedir?" sorusunun cevabını bularak (ki o cevaplar o kadar basit değil, eşeledikçe neler çıkıyor neler) sorunlar ile yüzleşmek ve şartlar/imkanlar el verdiğince durumu lehimize çevirmeye çalışıp adapte olarak hayata devam etmeye çalışmak yerine buraya kaçmak istenmesi hafiften "acaba artık profesyonel bir destek alma zamanı mı geliyor/geldi?" sorusunu sordurur...

Ha bu halinden memnun olanlar varsa, yapacak bir şey yok, aynı şekilde devam edebilirler, ama o zaman da "memnunsun madem, niye şikayet ediyosun?" diye sorarlar. Paradoksa girmeden çözülecektir diye ümit ederim en fazla

Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mart 17, 2025, 10:44:23 ÖÖ »

AI ile ilgili ufak bir eklenti yapayım.

Yakın bir tarihte Elon Musk'ın şu şekilde bir açıklaması oldu: “The cumulative sum of human knowledge has been exhausted in AI training. That happened basically last year,”
Yani şöyle diyor: "AI eğitiminde kullanılan toplam insan bilgi dağarcığı tamamen tüketildi. Bu geçen sene gerçekleşti."

Makalenin orijinlanili okumak isteyenler için link: https://www.theguardian.com/technology/2025/jan/09/elon-musk-data-ai-training-artificial-intelligence

İnternette bedavaya yüklenen her kaynak izin alınmadan şirketler tarafından çalındı ve AI eğitimi için bedavaya kullanıldı. Günümüzde daha gelişmiş AI training işlemleri için daha fazla ve daha nitelikli "big data" ihtiyacı var ancak bunu elde etmenin bir yolu yok. Kullanılan bütün veriler internetin ilk yıllarından günümüze kadar biriken verilerdi. Bu boyutta verilerin kısa sürede oluşturulması imkansız. Makalede sentetik data ile eğitilen AI sistemlerinin yaşayacağı büyük engellerden de bahsediliyor.

AI neural networklerinin karşısındaki iki büyük teknik problemden bir tanesi bu gerçek data ile training problemi, ikincisi de AI sistemlerinin harcadığı elektrik enerjisinin astronomik boyutlara ulaşması.

Özellikle training konusunda bir yavaşlama yaşanması bekleniyor ancak AI artık göz ardı edilemez bir gerçek ve gelecekte AI'yı yöneten şirketler ve devletler dünyayı da yönetecektir.
« Son Düzenleme: Mart 17, 2025, 10:47:55 ÖÖ Gönderen: Theoden (CYON4D) » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Mart 17, 2025, 13:00:38 ÖS »

Tekerleğin icadından bu güne kadar, her teknolojik gelişme insan emeğinin kullanımını azaltmakta.
Metallerin işlenmesiyle kesici aletler yapılması, Hayvanların evcilleştirilmesi, buhar tribünü, benzinli motorlar, bilgisayarlar... insan kas ve beyin gücünün yerini aldı.
Yapay zeka da bu gelişmelerden sadece birisi, daha fazla insan işsiz kalacak, belki yeni iş alanları açılacak...
Mesela taksi ve dolmuş şöförlerinin otonom yapay zeka olduğu bir dünya benim açımdan daha güzel olurdu ama birçok iş kolu bundan etkilenirdi.

Bence asıl sorun; emeğin yerini alan teknoloji ve insanın yerini alan makinalar ihtiyaçların üretimini yaparken, tüketimde adalet nasıl sağlanacak?

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Mart 17, 2025, 13:14:14 ÖS »

@Theoden (CYON4D) Onun içinde girişimler var abi. Baya bir kaynak akıyor ai'ye gelecek onda bence kokusunu aldı firmalar. Bence yavaştan insan kaynağı azaltılacak.

Microsoft ai belicek ve daha az karbon salınımı yapacağını düşündüğü nükleer santral kurulumu için araştırmalara başlamıştı 2023'te muhtamelen bu projede hayata geçecek.

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/microsoft-yapay-zekayi-desteklemek-icin-nukleer-enerji-ekibi-kuracak,qa5RuUuCekeKKcqNwL5-_Q

Eğitim konusunda mesela nvidia şöyle yapıyor. Bu dünyanın ikinci bir kopyasını oluşturuyor dijital olarak. Bunu nasıl yapıyor. Cihazlardaki sensör ve kamera datalarını (Örneğin araç kameraları, elektrikli süpürge sensörleri aklınıza ne geliyorsa.) Mevcut dünyanın birebir kopyasını oluşturuyor. Gerçek zamanlı olaylar ile simülasyonda olan olayların sonuçlarını eşleştirip. Yapay zekayı fizik yasalarını öğretiyorlar.

@CaiSSoN Korkmaya gerek yok tabi akışa bırakmak lazım. Bu tarz olaylara fazla takılırsanız anksiyeteniz tetiklenir. Hayatı bütüncül akışı ile kabullenip, önümüze bakmak tabiki de yapabileceğimiz bizim için en sağlıklı şey.

Ama durum şu olacak ileride nasıl Afrika kabileleri kendi içinde bir hiyerarşide yaşıyorsa mutlu mutsuz. Bizde kendi hiyerarşimizde aynı şekilde yaşayacağız. Dengeleri bozacak bir güncellemeden bahsediyoruz. Atıyorum ai'ye sahip olan ülkeler dna analizi yapıp sorunu ilaçsız çözerken biz ilaç almaya devam etmek durumunda kalabiliriz. Ya da biz eşek gibi sırtımızda tuğla taşırken adamlar robotları ile işçilik problemini aşabilir.

Yoksa bende rahatım elden ne gelir
« Son Düzenleme: Mart 17, 2025, 13:16:46 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 17, 2025, 13:34:07 ÖS »

@AmigaEsref

Nvidia'nın yaptığı simülasyonlar Elon Musk'ın kastettiği sentetik data kategorisinde zaten.
Gerçek nitelikli etkileşimin yerini tutabilecek tek şey gerçek veri.

Ama sonuç değişmez, eninde sonunda AI bütün alanları ele geçirip yoluna devam edecek biz de arkasından bakacağız

CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Mart 17, 2025, 14:39:07 ÖS »

Saygısızlık yapmak istemem ama, Musk benim için Jet Fadıl'ın Amerika versiyonundan hallice olduğu için, yazının sonrasını okumadım

Düşüncelerinizi, kaygılarınızı anlayabiliyorum fakat hiç kafaya takmamak lazım. hayvan gibi data var evet, bu sürede bu data toplandıysa bi de bunun ayıklaması var, iyice eşleşmesi var, o var bu var şu var. Geçirsin ele, gelsin bana da soksun kabloyu ağzımdan kıçımdan çıkartsın Negzel işte, matriks ahah. keza konumuz zaten Ai değil "Bıkkınlık hissi" bunun üzerine gidelim, karakterlerimizi masaya yatıralım eğer çözmek ya da bi nevi rahatlamak istiyorsak, ne dersiniz?

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 17, 2025, 14:56:33 ÖS »

Kaan karar verebildin mi   Kahkaha

C64 ve A500 gerisi teferruat
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mart 17, 2025, 14:56:56 ÖS »

"Bıkkınlık hissi" bunun üzerine gidelim, karakterlerimizi masaya yatıralım eğer çözmek ya da bi nevi rahatlamak istiyorsak, ne dersiniz?

Evet konuya dönelim. Burada amaç birşeyleri çözmek mi emin değilim ama paylaşıp ortak noktaları görmüş oluyoruz en azından
Sizde bu eşya toplama durumları nasıl?
« Son Düzenleme: Mart 17, 2025, 14:59:41 ÖS Gönderen: Theoden (CYON4D) » Logged

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Mart 17, 2025, 17:02:58 ÖS »

Ne oldu piyasada alacak malzeme mi kalmadı? Deli danalar gibi saldırıyordunuz 3 kuruş etmeyecek cihazlara, ilanlara, bit pazarlarına vs. vs.
Odalar dolusu cihazın insanı mutlu etmeyeceğini yeni mi anladınız yoksa?
İstifleyin turşusunu kurun ama sakın kullanmayın, sakın paylaşmayın yoksa gururunuz incinir.
Benim bıkacak bir durumum yok. Çoğunuzun görmediği cihazlar elime geçti kullandım. Bundan sonra da keyfime bakarım. Yakında seri ilanlar başlar anladığım kadarıyla . Ben kaçar...

CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Mart 17, 2025, 18:21:22 ÖS »

Evet konuya dönelim. Burada amaç birşeyleri çözmek mi emin değilim ama paylaşıp ortak noktaları görmüş oluyoruz en azından

Aslında çözmekten önce durumu tespit etmeye çalışıp onunla yüzleşmek olabilir. Çözülebilirse ne ala tabii ki, de zannetmiyorum bu olgunlukta olunduğunu. Dürüst olup kabullenmek, kendine itiraf edip, başkalarının da bunu görmesini sağlamak, şeffaf olabilmek her babayiğidin yapabileceği ya da amiyane tabir ile kıvırabileceği bir şey değil açıkçası.

Sizde bu eşya toplama durumları nasıl?

Ben sadece c64 orijinal kutulu disk oyunları topladım zamanında, 80-90 tane var, duruyordu dolaplarda. Sonra bazı finansal durumlardan ötürü elimden çıkartmak istedim, anlaştım yakın bir arkadaşımla da, bir süre geçti bununla ilgili ama sonuca bağlayamadık açıkçası, ben de o sırada durumu toparladım. Şimdi kolide duruyorlar. Halen aradığım 5-6 oyun var, bulursam alırım durur, ama onun dışında abartmaya gerek yok.

Ne oldu piyasada alacak malzeme mi kalmadı? Deli danalar gibi saldırıyordunuz 3 kuruş etmeyecek cihazlara, ilanlara, bit pazarlarına vs. vs.
Odalar dolusu cihazın insanı mutlu etmeyeceğini yeni mi anladınız yoksa?
İstifleyin turşusunu kurun ama sakın kullanmayın, sakın paylaşmayın yoksa gururunuz incinir.
Benim bıkacak bir durumum yok. Çoğunuzun görmediği cihazlar elime geçti kullandım. Bundan sonra da keyfime bakarım. Yakında seri ilanlar başlar anladığım kadarıyla . Ben kaçar...

ooo sinir püskürmesi, güzeeel saygımız var tabi her türlü düşünceye. benim ilk mesajımdaki durumun bir tık daha agresyonlu versiyonu, yakışır.. Başka yazanlar da olursa, bakalım onun üzerinden devam ederiz...

Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: