Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: AT Sisteme ATX Güç Kaynağı Takmak  (Okunma Sayısı 840 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 25, 2025, 18:13:53 ÖS »

Selamlar. Zamanında @sad_face05 'in verdiği kasa+psu vardı. Atıl durmasın diye Soket 7 sistem toplamaya karar verdim.  Ancak yine eşekliğim sonucu PSU'yu kontrol etmeden 115v'da çalıştırdığım için PSU'yu kaybettim. Uyguna yeni bir AT Güç Kaynağı mı bulmam daha iyi olur yoksa ATX güç kaynağını dönüştürücü ile takmak mı? Eğer 2. yolu deneyeceksem bu dönüştürücüyü nereden bulabilirim?

Anakarta bir zarar gelmiş midir?

Ek olarak uzun lafın kısası acele işe şeytan karışırmış bunu öğrendim Kahkaha .
« Son Düzenleme: Kasım 25, 2025, 18:21:27 ÖS Gönderen: Tengrist » Logged
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 26, 2025, 01:49:44 ÖÖ »

İcabında doğrudan AT güç kaynağı kablolarını ATX güç kaynağına lehimler, yeşil ucu 0v'a bağlar devam ederim diyordum ki... soruyu görünce bir bakayım dedim, iyi ki de bakmışım, şu çıktı:

https://x86.fr/atx2at-smart-converter/

Sayfada açık kod/donanım/firmware ile bir kablo dönüştürücü, bir tür hızlı bir elektronik sigorta sistemi var. Anlaşılan böyle birşey kullanmak eski ve muhtemelen bir kez daha bulunamayacak sistemler için daha doğru olacak.

Bunsuz pasif kablo dönüştürücü de normalde çalışır tabii.. ta ki sorun çıkana kadar. Proje sayfasında yeni atx güç kaynakları bu durumda yüksek akım verebilmeleri sebebiyle daha fazla zarar verir denilmiş

Elektronik mühendisiyim. Doğrusu bu güç kaynakları konusunda biraz da hassasım. Güç kaynakları osiloskop ekranında dümdüz DC veriyormuş gibi düşünüyoruz belki ama değil aşırı durumlarda 5v ucunda 10v 20v 50v gibi voltaj zıplamaları/iğneleri olabiliyor. Geçen 1-2 yılda elimdeki güç kaynaklarının voltajlarını gürültülerini tek tek ölçüp biçip kendimce en iyilerini kullanıma aldım. Ama linkteki gibi bir koruma güç kaynaklarının bazılarında belki var belki çoğunda yok. Hazırı da denk gelmişken kendi açımdan zamanla elimdeki her kasaya böyle birşey eklemeyi düşünmeye başladım.

ek: anakart sağlamdır inşallah. güç kaynağının düşük voltaj tarafının sağlam kaldığını, sadece trasformatör ve mosfetin uçtuğunu düşünmek istiyorum
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2025, 01:55:44 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 26, 2025, 11:41:17 ÖÖ »

ATX güç kaynakları -5v veremedikleri için, bazı ISA ses kartlarında sorun yaşama ihtimaliniz var diye biliyorum. Eğer illa ki -5v gerektiren bir ses kartı kullanacağım diyorsanız, AT güç kaynağı kullanmanız gerekebilir.
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 26, 2025, 18:59:14 ÖS »

"
İcabında doğrudan AT güç kaynağı kablolarını ATX güç kaynağına lehimler, yeşil ucu 0v'a bağlar devam ederim diyordum ki... soruyu görünce bir bakayım dedim, iyi ki de bakmışım, şu çıktı:

https://x86.fr/atx2at-smart-converter/

Sayfada açık kod/donanım/firmware ile bir kablo dönüştürücü, bir tür hızlı bir elektronik sigorta sistemi var. Anlaşılan böyle birşey kullanmak eski ve muhtemelen bir kez daha bulunamayacak sistemler için daha doğru olacak.

Bunsuz pasif kablo dönüştürücü de normalde çalışır tabii.. ta ki sorun çıkana kadar. Proje sayfasında yeni atx güç kaynakları bu durumda yüksek akım verebilmeleri sebebiyle daha fazla zarar verir denilmiş

Elektronik mühendisiyim. Doğrusu bu güç kaynakları konusunda biraz da hassasım. Güç kaynakları osiloskop ekranında dümdüz DC veriyormuş gibi düşünüyoruz belki ama değil aşırı durumlarda 5v ucunda 10v 20v 50v gibi voltaj zıplamaları/iğneleri olabiliyor. Geçen 1-2 yılda elimdeki güç kaynaklarının voltajlarını gürültülerini tek tek ölçüp biçip kendimce en iyilerini kullanıma aldım. Ama linkteki gibi bir koruma güç kaynaklarının bazılarında belki var belki çoğunda yok. Hazırı da denk gelmişken kendi açımdan zamanla elimdeki her kasaya böyle birşey eklemeyi düşünmeye başladım.

ek: anakart sağlamdır inşallah. güç kaynağının düşük voltaj tarafının sağlam kaldığını, sadece trasformatör ve mosfetin uçtuğunu düşünmek istiyorum

@Levent kesinlikle. Benim soruyu sorma sebebim biraz da güç kaynaklarına güvenmiyor olmam. "Failproof" birisi de değilim, birinci iletideki gibi basit hatalar yapmaya çok müsaitim. Sağlam, modern bir ATX güç kaynağı ile sorunu çözmem daha garanti olur diye düşündüm. Tabii linkteki cihazın 50€ olması şu anlık o fikri rafa kaldırdı. Sorunu zaten şansıma AT güç kaynağı bularak çözdüm @phoenix sağ olsun. @Foxbat da sağ olsun denemelik AT güç kaynağı getirdi bugün. Çok şükür PSU hariç hiçbir devreye bir şey olmamış.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 27, 2025, 08:47:32 ÖÖ »

ATX güç kaynakları -5v veremedikleri için, bazı ISA ses kartlarında sorun yaşama ihtimaliniz var diye biliyorum. Eğer illa ki -5v gerektiren bir ses kartı kullanacağım diyorsanız, AT güç kaynağı kullanmanız gerekebilir.

Bu sorun ATX 2.0 ve sonrası için geçerli, eski ATX PSU'larda -5V var.

Olmayanlar için de -5V üretebilen değişik çözümler mevcut, ben Voltage Blaster kullanıyorum örneğin.  Elimde fazlası ile var, ihtiyacı olan varsa kargo ücreti karşılığı bir tane gönderebilirim.

Sonuç itibariyle ATX - AT dönüştürücü ile daha güncel bir anakart kullanmanızda bir sıkıntı olmaz.  Yani gördüğüm tek sıkıntı birkaç sene önce 10 TL olan bu aparatlar nedense 500 TL olmuş..  Belki de ATX PSU kabul eden AT Socket 7 anakartlara yönelmek bir fikir olabilir..

Çeşitli sebeplerden gereksiz yere yüksek wattage'lı bir PSU kullanmayın, bu sistemlerin 150W vb. ile çalıştığını hatırlatmak isterim.  200-250W bir ATX PSU işinizi fazlası ile görecektir.

* Voltage Blaster.jpg (135.71 KB, 1280x961 - Görüntüleme: 69 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 27, 2025, 08:51:54 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 27, 2025, 15:35:53 ÖS »

appiah4 hocam mümkünse sizden bir adet Voltage Blaster rica edeyim.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 27, 2025, 19:59:43 ÖS »

Voltage Blaster'lar rekor hızla bitti Kahkaha Gelecek hafta içi kargolarını yaparım.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: