Merhaba,
Türkiye'deki PS3 fiyatlarının yüksek olması sebebiyle yaklaşık 1-2 ay önce ABD'den bu konsolu almaya karar verdim ve 2 hafta önce aleti aldım dolayısıyla 2 hafta kadar aleti inceleme ve oyunlarını oynama fırsatım oldu. ABD'den aleti almadan önce kafamda bazı soru işaretleri vardı, internette komple şekilde bu konuda bir yazı bulamadım bende kendi deneyimlerimi ve yaşadıklarımı yazayım dedim.

Başlayalım bakalım;
Konsol: Resimlerde görünenle gerçeği arasında pek fark yok sadece benim tahmin ettiğimden daha ağır 4-5 kilo var sanırım, üzerine nasıl bir boya sürdülerse sanki cilalanmış gibi bir izlenim veriyor mat durmuyor hafif bir parlaklık var, konsolun üst kısmı dikkat edersek düz değil bir bombelik var, internette okuduğun kadarıyla bu üzerine herhangibi şişe veya bardak konmasını engellemek ve su dökülmelerine mani olmak için düşünülmüş.
JoyPad: Oyunları oynadığımız kollar(Sixaxis) PS2'nin kollarının görüntü olarak aynısı sadece 3 tane fark var, birincisi kollar kablosuz, USB porttan kablo aracılığıyla şarj ediliyor ve kablosuz oyun oynanabiliyor(bluetooth), ikincisi kollar harekete duyarlı
örn. sağ sol yapınca oyunda da araba o yönlere gidiyor, ve üçüncüsü kollarda titreşim yok.(son çıkan DualShock3'lerde titreşim varmış). Sixaxis'ler Dualshock3'lere göre çok hafif bunun nedeni titreşim olmaması fakat Sixaxis'lerin üretimi artık durdu yerini Dualshock'ler alacak...
Sixaxis ve Dualshock3:
http://www.dabbledoo.com/ee/images/uploads/gamertell/dualshock3_and_sixaxis.jpgNTSC ve 110v sorunu: PS3'ü türkiye'den veya avrupadan alırsak sorun yok çünkü sistemler tamamen aynı fakat ABD'den alırsak 2 tane büyük sorun var, birincisi görüntü sorunu ikincisi elektrik sorunu.
Elektrik sorununu bi tane çevirici kullanarak çözüyorum alet 380Watt dolaylarında elektrik tüketiyor bu yüzden çevirici alırken dikkat etmek gerekli(bazı yerlerde artık PS3 için hazır çeviriciler satılıyor, direk bir tane alıyorsunuz herşeyi ayarlanmış), bazı sitelerde PS3'ün içinde evrensel PSU olduğu söyleniyor yani herhangibi çevirici kullanmadan hem 220v hem de 110v ile çalışıyor deniliyor, doğrudur ama ben denemedim!!! elektrik konusu kafaya takılcak bir sorun değil rahat çalışıyor ve sorun yaratmıyor. Diğer önemli konu olan görüntü sistemine gelirsek, biz PAL kullanıyoruz ABD NTSC-U sistemini kullanıyor, aletide ordan aldımız için NTSC sisteminde oluyor(PS3'un altında aletin PAL'mı NTSC'mi ve kaç Volt ile çalıştığı yazıyor)kutunun içinden çıkan kablo standart AV kablosu yani ucu üç renk olan(sarı beyaz kırmızı) bununla NTSC olmayan TV'ye bağladığımda aleti siyah beyaz görüntü elde ettim çünkü TV'de NTSC desteği yoktu, salona geçip aynı kablo ile NTSC desteği olan TV'ye bağladığımda renkli ve sorunsuzdu, internette ufak bi araştırma yaptım ve sorunu TV bağlantı kablosunu değiştirerek çözdüm AV bağlantı kablosu yerine PS1'de kullanılan gri renkte(renk önemli

yoksa olmaz) RGB kabloyu kullanarak NTSC desteklemeyen ayrıca tüplü(CRT) olan TV'den renkli ve cam gibi görüntü elde ettim.
Kutunun içindekiler: Bu paketine göre değişiyor ben en ucuzunu aldığım için benimkinin içinden; konsol, 1 adet kol, elektrik kablosu, AV kablosu ve birde tanıtım CD'si(aslen Bluray'de burda CD yazdım yabancı değiliz, içinde ne mi var? 20 tane falan oyun demosu ve 3-4 tane bluray film fragmanı, oynancak oyun yok) gibi birşey çıktı. NTSC desteklemeyen TV'de aleti kullanmak için görüntü kablosunu değiştirmek ve yukarda da bahsettiğim gibi bir RGB kablo almak şart !!
AV Kablo:
http://img248.imageshack.us/img248/7299/hpim5004bo8.jpgRGB kablo:
http://img248.imageshack.us/img248/8633/hpim5005qq7.jpgTüplü TV Randıman: En iyi randıman HD TV olan bi LCD'den elde ediliyor fakat tüplülerde fena değil, tabii TV değişince kabloda değişiyor mesela HD-TV için HDMI denen bir kablo gerekli ayrıca aletin görüntü menüsünde bu bağlantı seçilmeli yani RGB'mi yoksa AV'mi yoksa HDMI'mı hepsinin opsiyonu var...
Internet: 2 yolla nete bağlanabiliyor, 1. yol kablosuz olarak bağlanmak, 2.si ise standart kablolu internet bağlantısı. Şu anda lap topta kullandığın wireless ADSL bağlantısı ile PS3 ile internete girip sayfalarda gezinebiliyorum.
Sürüm Güncelleme: zaman zaman güncellemek gerekli. 2 yolla oluyor; birincisi PS3 ile nete bağlanıp download etmek, ikincisi dosyayı bilgisayara download edip daha sonra USB memory'ye atıp manuel olarak PS3'e yüklemek(PS3 üzerinde 2 adet USB port var zaten kollarda burdan elektrik alıp şarj oluyorlar), ben bu 2. yolu kullanarak sürümü 2.10'dan son sürüm olan 2.41'e çıkarttım. PS3 ile yüklemenin sakat yanı şu, yükleme esnasında elektrikler giderse alet sakata gelir, bende ne garanti belgesi var ne de fatura !!!! büyük kumar...
Sixaxis Şarj kablosu:
http://www.shoxx.com/catalog/images.products/p/PS3022-1_pic1.jpgOyun fiyatları: beni en çok düşündüren şey buydu, carrefour, real gibi yerlerde satılan fahiş fiyatlar insanın dudağını uçuklatıyor ama işin aslı böyle değil tabiki, 2 tane adres var bunun için adres bir klasik kadıköy yazıcıoğlu işhanı çevresi, adres 2 Tahtakale Türk telekom sokağı, oyunlar 90-100 ytl arasında satılıyor orjinal ve 0km. faturasız satıldıkları için yarı yarıya fiyatlar. Takas olayıda var mesela bende Call od Duty 3 vardı bunu Assasin's Creed ile takasladım üzerine 40ytl verdim. Nası fena değil dimi
Region Free Oyun: PS3'te bütün oyunlar bölgesiz yani oyunu nerden alırsanız alın (örn. ABD, Türkiye, Avrupa, Vietnam, Kuzey Kore, Afganistan) ayrıca konsoluda nerden alırsanız alın(NTSC olsun veya PAL olsun) oyunlar hepsinde çalışır demek, oyundan yana sorun yok.Internette okuduğum kadarıyla ne kadar doğru tam bilmiyorum yeni çıkan Metal Gear Solid 4 oyununu ONLINE oynarken bu region dolayı bir sorun çıkıyormuş ama aynı oyun offline\single player oynanırken sorun yokmuş, yani single'larda sorun yok ama bazı oyunlar Multiplayer'da sorun çıkıyormuş farklı bölgeden dolayı.Benim alet NTSC bununla 1. bölge 2. bölge 3. bölge oyunu oynadım hiçbir sorun yok hepsi aynı...(oyun kapaklarının arkasında veya köşesinde hangi bölge oldukları yazar)
Oyun genel değerlendirme: Oynadığım oyunlar sırasıyla COD 3, COD4 Modern Warfare, FIFA 98, Assasin's Creed, oyunlar güzel ve oynaması zevkli fakat hatalar var örneğin Assasin's Creed'de donma problemi var bazen oyun donuyor yama fala yayınlamışlar bu sorun için.GTA4'tede böyle bir sorun varmış... !!!
Sonuç: Alet güzel oynaması zevkli iyi vakit geçiyor ama hataları yok değil, kusursuz değil, oyunlardaki donma bilgisayarlara özgü bir problem sanırdım ama PS3 gibi bir makinada bile oluyor(sadece Assasin's te oluyor ama olmamalıydı aslında, o zaman millet gider bilgisayar alır gibi geliyor bana, Gerçi PS3'te bilgisayara benziyor).
kısaca benim tarafımda durum böyle, donma problemine gelince enderde olsa bazı oyunlarda yaşanan bir durummuş, PS3'ü olan ve Assasin's Creed oynayan(bana bu oyunu önerenler) arkadaşlarımla bu konuyu konuştum onlarında başına gelmiş, bazı yamalar çıkmış falanda filan, kusursuz oyunlar yok mu? bence var örneğin COD4 modern warfare gerçekten bana müthiş zevk veren ve bana göre hatasız bir oyun.
...