Alpyre ,aslinda amerikalilarin yaptigi cok insancil bir sey
Bu dangalakligi dunya uzerinde yapabilecek tek tur biziz ne yazik ki.Hatta aklimda kaldigi kadariyla soyle bir tespit yapmis yazarin biri ,ozel bir yere koymus bizi ; Insan ,savasan turler arasinda kitle katliamcisi tek turdur. (bunun gibi bir seydi)
Tabii teorik olarak teknoloji gelistirebilecek her tur'un kendini en az bir kez yok olusun esigine getirecegi soyleniyor.Bu zeki olmanin bedeli gibi bir sey.Pek evrensel anlamda gecerliligi kanitlanmasa da teknoloji gelistirebilecek zekaya sadece "avci" turlerin ulasabilecegi var sayimi da var.Bastan lanetlendik yani.
Insan ,avlanip kan dokmeye basladigi gun bunun karsiliginda muazzam bir hediye alir ,daha efektif bir sindirim sistemi.Eskiden ot gibi zor sindirilir besinleri sindirmek icin kullanilan ve ne yazik ki enerji rezervinin buyuk kismini kullanan bu organ toplulugu daha kolay sindirlen "et" ile tanisinca daha az talepkar olur.Artik eskisi kadar kompleks ve enerji kullanimi yuksek bir organ degildir ,diger organlar icin kullanilabilir daha fazla enerji kalmistir.Ama et'e ulasmak ot'a ulasmak kadar kolay degildi.Avcilik toplayiciliktan daha karmasik teknikler gerektirdigi icin basit anlamda av'dan daha avantajli olmamiz gerekiyordu.
Dogal seleksiyon burada devreye giriyor,mumkun olan en hesapli evrimsel donanimi aliyoruz .Ne daha hizli kosabilmek icin evrimlesmis bacaklar ,ne daha iyi gorebilmek icin buyuk gozler ,ne de daha guclu olabilmek icin kilolarca kas.Icinde zekayi barindiran "beyin" bizim hediyemiz oluyor.Yasamak icin oldurmek zorunda olan insan bu sayede penceleri yerine mizrak kullaniyor ,pesinden kosmak yerine tuzak kuruyor.Bu gun ise vucudumuzda en fazla enerji tuketen organ beynimiz ,en onemli donanimimiz.Iste bize mizrak tasarlama yetisi veren o organ bu gun otonom olum makinalari tasarliyor.Aslinda degisen tek sey kapasitesi ,yapmak icin tasarlandigi seyi yapiyor hala.
Gozlerimiz hala kafa tasimizin onunde ,pek bariscil bir fizyolojik ozellik degil galiba ,avci gibi bakabilmek.Ayrica bir once ki etkili baskin tur olan dinazorlar ile kiyaslayinca da cok toy bir tur oldugumuz gercegi ortaya cikiyor.Zekiyiz evet.Ama durtulerimizi yok sayabilecek kadar deneyimlimiyiz ?
Zeka ,o yok etmek icin gelsti ,o yasatmak icin gelisti.Bu ironik durumun tek sebebi ise durtu dedigimiz baska bir gereklilik aslinda.Belki zekadan daha onemli ,belki daha baskin ama kesinlikle hukmedemedigimiz tek gercek.Genc turumuzun karanlik tarafi.Bence durtu denilen sey kendimizi yok edene kadar yakamizi birakmayacak.
Ama skynet ayridir yav.Candir ,cigerdir.Yaratma kompleksimizin olasi sonucudur ,gelecege dair milyonlarca olasiliktan biridir ,hayatimda gordugum en dangalakca dogum kontrol yonteminin prospektusudur ,fizik kurallarina aykiri zaman yolculuklarinin otobanidir ,biricik endoskeleton'un anasidir.Skynet acilarimizi dindirecek merhemdir
Saka bir yana 4. film geldi geliyor.Rapciler icin muzik klibi ceken bir yonetmenin elinden cikiyor olmasi beni olesiye korkutsa da ,jonathan mostow (bakin ,adinin bas harfini kucuk yazdim ,yerin dibine soktum adi herifi) gibi birinin elinin degmedigini bilmek rahatlatici.Bir fiyaskoya daha kalbim dayanmaz. Ben kendimi t-800 oncesi donemi izlemeye cok pis bir bicimde hazirladim ,statulerimi ,bustlerimi falan aldim ,skynet t-shirt'um var ,ps3 blu-ray oynatiyor ,abur cuburumuz hazir ,tv'nin tozunu aldim ,koltukari ayarladim ,ust katta ki komsulari oldurdum ,telefonun fisini cektim.Hazirim ,4'u bekliyorum !
Not : Arda bey ,T-1000 likit.Satasma yapmayalim lutfen.