Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: M.U.G.E.N Nedir?  (Okunma Sayısı 6905 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 06, 2009, 13:50:04 ÖS »

M.U.G.E.N, tasarımına Elecbyte tarafından 1999'da Allegro oyun programlama kütüphanesi kullanılarak başlanan, 2 boyutlu bir dövüş oyun motorudur.
Alıntı : tr.wikipedia.org/Mugen, en.wikipedia.org/M.U.G.E.N

Peki aslında nedir M.U.G.E.N. Ney
10-15 yıl kadar önceye dönelim. Kankanızla Atari Salonuna gittiniz. Arkadaşınız Mortal Kombat'da tek jetonla oyun bitiriyor, siz ise Street Figther'da... Sonra aranızda bir iddia oluşuyor, sen mi iyisin ben mi? Ama bir türlü adil bir kapışma sağlayamıyorsunuz. Çünkü o Liu Kang'in ustası, siz Ken Masters'ın... Kimin daha usta olduğuna karar veremiyorsunuz...

Bu sorunun doğurduğu talep Capcom ve SNK firmalarını anlaşmaya ve iki oyunun karakterlerini bir oyunda toplamaya itmişti. Bu anlaşma Capcom vs SNK serilerinin çıkmasını sağladı. Ancak bu sizin kankanız ile aranızdaki sorunu çözmeye yetmedi, çünkü işin içinde hala Midway karakterleri yoktu.

İşte tam o yıllarda küçük bir yazılım firması, bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyordu: "Elecbyte". Herşeyin mümkün olabileceği bir oyun motoru yazdılar... Ve bu yeni oyun motorunun en çarpıcı özelliği ise, tüm kaynakların Wav, MP3, PCX gibi bilindik formatlarda ve tüm verinin Ascii formatında olmasıydı.

2003'de bilinmeyen bir sebeple projeyi tamamlamadan bırakan Elecbyte, Windows beta sürümleri dağıtmayı ihmal etmedi. Bu sürümler Beat'm Up tutkunlarını çılgına çevirdi. Favori oyunlarının, en favori karakter spritelarını ve ses kliplerini, mame romlarından rip'lemeye başladılar. Çünkü bunları elde ettikten sonra tek yapmaları gereken birkaç sayfa kod yazıp, ASCII formatında kaydettikten sonra M.U.G.E.N. klasörüne kopyalamaktı.

Olay gerçek anlamda çılgınlık boyutlarına ulaştı. Internet dünyanın dörtbir yanından, ev kullanıcıları tarafından hazırlanmış, Mugen karakterleri ile doldu.

Artık kullanıcılar, M.U.G.E.N motorunu, istedikleri karakter(char) ve arenaları(stage) internetten indirip aynı klasör içinde uygun yerlere kopyalayarak, istediği karakterle istediği karakteri kapıştırabiliyor. Hatta biraz uğraşmayı göze alabilirlerse kendi fotoğraflarından bir dövüşçü bile yaratabiliyorlar. Motor öylesine esnek ki, açılış menüsü, karakter seçme ekranı, animasyonlar dilendiği gibi değiştirilebiliyor, story board'lar, bonus stage'ler yaratılabiliyor. Sadece bu motor'u, Photoshop'u ve NotePad'i kullanarak evde kendi dövüş oyununuzu bile geliştirebilirsiniz. Yetmezmiş gibi VirtualTek isimli bir firma bu işleri daha da kolaylaştırmak için Windows üzerinde çalışan bir Char Editör'ü hazırlamış : Fighter Factory. Hem de ücretsiz.

Karakterleri internetten bulmak için tek bilinmesi gereken ise Google'ı iyi kullanmak Kahkaha

Artık bazı ekipler (conversion teams) ünlü oyunların birebir Mugen sürümlerini hazırlamaya çalışıyorlar. Bu konuyla ilgili çok faydalı bilgi ve kaynak sunan Türkçe bir forum sitesi bile var : TRFighters

Ben M.U.G.E.N'le tanıştıktan sonra, Beat'mUp oynamak için Mame'yi kullanmayı tamamen bıraktım... Bu tarzı seven herkese şiddetle tavsiye ederim.

Alper
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 06, 2009, 15:17:37 ÖS »

Ninja Tospağa Mikelanceloyla RYU'yu kapıştırmak..
Çok zevkli

Hala MUGEN'e bulaşmamış olanlar varsa şiddetle tavsiye ediyorum...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 08, 2009, 13:42:11 ÖS »

İki ay kadar önce tanıştım M.U.G.E.N denilen bu inanılmaz yazılımla. Boş vakit buldukça, aklıma gelen sevdiğim karakterleri ekleyip buglarını temizlemeye çalıştım. Birbirleriyle uyumlu hale getirmeye çalıştım. Zaman içerisinde bir baktım ki 1 GB'lık arşiv olmuş.

Karakterlerin bazıları çok nadir bulabileceğiniz karakterler. Örneğin SF2 Ryu, Mortal Kombat karakterleri vs... Bunları Conversion Team'lerin özel sürümlerinden çoraladım, ve kodlarının büyük bir kısmını düzenledim.

Buyrun birkaç ekran görüntüsü:

Canı çeken varsa internete upload edeceğim, ama şimdiden söyleyeyim RAR ile sıkıştırıldığında bile 450 mb kadar oluyor.
ve bana sakın Rapidshare demeyin, Rapidshare bitmiştir benim için, bi daha da upload etmem.
Kahkaha

Alper
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 08, 2009, 14:48:41 ÖS »

IK+ karakterini de ekle de tam süper olsun

Bu arada hiç incelemedim ama karakter dengesini nasıl kuruyorsun, kolay mı?

Zahmet olmazsa bir yerlere upload edebilirsen (veya ed2k'da filan paylaşıma açabilirsen) fazlaca kafa yormadan unpack'leyip play edelim (tam tembelleştik yahu).
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 08, 2009, 18:41:54 ÖS »

Şu resimdeki kadar kolay, açıklama bile istemediğini düşünüyorum. Komutlar oldukça sade, basit ve anlaşılır.

Inter Karate karakterlerini bulursam ekleyeyim. Büyük ihtimal bulurum da Ryu'nun karşısında pek şansları yok bence Kahkaha

Alper
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 18, 2009, 17:29:36 ÖS »

Inter Karate charlarını bulamadım, ama Internette aranırken şunu buldum... 
commodore.gen.tr/Street Fighter IV

Bu arada elime bir Mugen DVD'si ulaştı ki içinde 1000'e yakın karakter var. Şimdi hepsini benim oyunda birleştirmeye çalışacağım. Artık 2 GB filan olur benim oyun. Sonra da nasıl upload edeceğimi düşünür dururum
Kahkaha
« Son Düzenleme: Mart 18, 2009, 17:43:15 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: