Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCompact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Compact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun  (Okunma Sayısı 56989 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Mart 15, 2009, 14:28:11 ÖS »

anladıgım kadarıyla kapesitesi dısında kimse cd lerden hosnut degil caresizlıkden kullanıyormusuz gibi geliyor usb lerin gözünü seviyim.....
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mart 15, 2009, 16:38:24 ÖS »

Witchdoctor'un link verdigi urun sayfasinda, urun bilgilerinin altinda "Ürün düşük kalitededir." yazmasi da ilginc. Yani resmen "bozulursa karismayiz" demis adamlar!

Tam bizim gibi "arşivcilere" göre biçilmiş kaftan yani

10 sene sonra baktığımızda "bu disk okunmuyor yahu" deyip geçiştiririz, paramız da cebimizde kalır
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Mart 15, 2009, 16:42:07 ÖS »

anladıgım kadarıyla kapesitesi dısında kimse cd lerden hosnut degil caresizlıkden kullanıyormusuz gibi geliyor usb lerin gözünü seviyim.....

CD'leri sadece CD player'da kullanmak için kullanıyorum. Zaten DVD fiyatları ile CD fiyatları arasında da pek fark kalmadı.

USB diskler ise arşivleme için pek de "şık çözümler" değil, daha çok dinamik ve pratik kullanım için uygun (veya bana öyle geliyor). Zaten arşivleme için de boyutları pek yeterli değil. Ayrıca yanınızda taşıdığınızda kaybolma riskleri de yüksek. Bunun dışında virüslerin taşınmasında da internet dışındaki en büyük risk faktörü bunlar.

Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Mart 15, 2009, 20:59:29 ÖS »

CD'leri sadece CD player'da kullanmak için kullanıyorum. Zaten DVD fiyatları ile CD fiyatları arasında da pek fark kalmadı.
USB diskler ise arşivleme için pek de "şık çözümler" değil, daha çok dinamik ve pratik kullanım için uygun (veya bana öyle geliyor). Zaten arşivleme için de boyutları pek yeterli değil. Ayrıca yanınızda taşıdığınızda kaybolma riskleri de yüksek. Bunun dışında virüslerin taşınmasında da internet dışındaki en büyük risk faktörü bunlar.

Arşivleme için boyutları nasıl yeterli değil? 32 GB'lıklar baya yaygın duruma geldiler, 64 GB'ların fiyatları ucuzlayıp duruyor, yakında 128 GB'lar çıkacak. Bence baya yeterli.

"The user is an important input hardware of a computer system"
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Mart 15, 2009, 21:08:29 ÖS »

@Diabolic_Wizard

Ne arşivlediğinize bağlı. Bir MiniDV kaset aşağı yukarı (1 saat için) 12GB yer kaplıyor, sadece bunu orijinal halinde yedeklerseniz 3 DVD kadar yer tutuyor. Yeni fotoğraf makinelerinde fotoğraflar RAW saklarsanız 10MB'dan büyük, jpg ile 5-8MB arası yer alabiliyor. Onun dışında film ve arşivine girerseniz terabayte'lar bile hızla tükenebiliyor. Bu arada 64GB flash disk fiyatını bilmiyorum ama 16GB'ların fiyatları bile 70-80TL'den aşağı değil. Ayrıca yanınızda taşıyıp gündelik kullanacaksanız zaten kaybolma, silinme, bozulma riskini de beraberinde taşımış oluyor. Eğer kayıt yapıp bir kenara koyacaksanız da oldukça pahalıya geliyor. Örneğin 23TL'ye 10 adet Verbatim DVD9 aldığınızda, bu paraya 85GB veri kaydetmiş oluyorsunuz.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Mart 15, 2009, 22:11:11 ÖS »

Burada benim ilgimi ceken anahtar kelime miniDV oldu. Daha once de bahsettigim gibi, elimde 1993'ten kalma Hi8'ler var. Kasetleri karanlik, kuru bir dolapta, kutularinda sakladim. Gecenlerde birisini denedim. ilk gunku gibi calisiyor. Digital8, miniDV, HDV gibi kaset formatlari da asagi yukari ayni veya daha yuksek kalitede MP veya ME bant kullaniyor. 1993'ten 2009'a 16 sene gecmis. Acaba 16 senelik CD'lerimizin, DVD'lerimizin kacta kaci sorunsuz calisiyor ve bu kasetlerin sergiledigi uzun sureli arsivleme performansini sergiliyior? Bu kasetleri optik/dijital ortama aktarayim da omur boyu muhafaza edeyim diye dusunen cok kisi var. Hatta eski 8mm/super8 sessiz filmlerini VCD veya DVD'ye cektirenler var. Buraya kadar sorun yok. Orijinal kaset veya filmleri ATMAMALARI sarti ile. Cunku orijinalin isi bitti artik DVD'de kopyasi var diye dusunenler 16 yil sonra aile hatiralarinin sonsuza kadar kayboldugunu gorebilirler. Matrix filminin DivX'inin bozulmus olmasina benzemez

Yine de analog kayitlarin kopyalamada jenerasyondan jenerasyona hizla kaybolan kaliteleri, her kullanimda fiziksel olarak yipranmalari ve Random Access olmamalari sebebiyle REW/FF bekleme sureleri ve realtime islem yapma zorunlulugunu hic ozlemiyorum.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Mart 15, 2009, 22:41:37 ÖS »

@memrah

Tabi ki DV kasetlerin orijinallerini atmıyorum. Ama eninde sonunda birilerinin izleme durumunda da kamerayı oradan oraya taşıma mecburiyeti vb nedeniyle HDD'ye atıyorum ve DVD video formatına dönüştürüyorum. Kafamı en kurcalayan şeyler de eskiden beri manyetik ortama maruziyet nedeniyle olabilecek bozulmalar (belki de evham olarak kabul edilebilir). DV formatında zaten analog kayıt olmadığı için kopyalamayla kalite kaybı olmuyor ama şu veya bu şekilde olan problemler 'frame' kaybına yol açıyor. Allah'tan her frame ayrı ayrı saklanıyor da (DivX, MPEG, H.264'deki gibi) zincirleme bir bozulmaya yol açmıyor. Bu arada DV kasetler için ayrı (standalone) player'lar var mı bilmiyorum.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Mart 16, 2009, 02:33:10 ÖÖ »

Bu gune kadar optik dijital kayit ortamlarinda en kotu tecrubeleri (tekrar yazilabilir) CD-RW ve DVD-RW ile yasadim. Hep iki uc silmeden sonra bir suru sorun cikarttilar. Bir suru uyumsuzluk sorunu yasadim. Disklerin bir cogu verification'lari gecemedi. Bazilarini bastan formatlamak mumkun olmadi. Benim icin bir fiyasko oldular cogu zaman.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Mart 16, 2009, 03:28:11 ÖÖ »

vay be 30 yıl oldumu??? ne zaman, ne çabuk oldu??? noldu???
kaptan akgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Mart 16, 2009, 10:25:40 ÖÖ »

Bluray ler DVD ve CDlere göre çiziklere göre daha dayanıklımıdır?
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Mart 16, 2009, 10:34:05 ÖÖ »

Hiç sanmıyorum.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #56 : Mart 16, 2009, 12:14:53 ÖS »

Biraz araştırma ile edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Standart, tekrar yazılamayan CD'ler şu katmanlardan oluşuyor.

A) Verinin yazılı olduğu katman. Bu saydam katman (neredeyse) saf polikarbonat'tan oluşuyor. (PVC değil)
Veri bu katmana açılan mikro çukurlar sayesinde lazerin geçiciliğinin düşürülmesiyle işleniyor.
B) Yansıtıcı katman. Bu metal yüzey ayna görevi görüyor ve lazeri optik okuyucuya geri yansıtıyor.
C) Yansıtıcı katmanın oksidasyonunu engellemek için bir lak (bir tür vernik) tabakası.
D) Artwork'ün basılı olduğu yüzey.

Bu teknoloji, (A) yüzeyini aşırı derecede çizmediğimiz sürece güvenilir. Bu yüzden orjinal Müzik ve Oyun CD'leri çok daha uzun ömürlü.

Gelelim CD-R teknolojisine:
CD-R'larda veri polikarbonat (A) yüzeyine yazılmıyor. Bu CD'lerde (A) ve (B) yüzeyleri arasında verinin yazıldığı organik bir katman daha var. Bu katmana Dye (boya) adı verilmiş (Polikarbonat yüzeyde sadece zamanlamayı belirleyen önceden açılmış izler bulunuyor).

Zaman içerisinde CD-R üreticileri kullandığı Dye bileşiğini değiştirmiş :
1. Cyanine : Açık yeşil renkte. Taiyo Yuden firması tarafından geliştirilmiş ilk CD-R'larda kullanılan formulasyon. Kararlı olmadığı ve zamanla dekompoze olduğu için önce metallerle stabilize edilerek (SuperCynanine) kullanılmış. Fakat hala UV ışığına karşı çok hassas.
     @Memrah : Eski CD-R'lerımızda oluşan hava kabarcıklarının sebebi bu formulasyon.

2. Phthalocyanine : Gümüşi, altın sarısı veya uçuk yeşil renkte. Mitsui and Ciba Specialty Chemicals firmaları tarafından geliştirilmiş. Kendiliğinden kararlı bir bileşik. Cyanine göre UV ışığına karşı daha kararlı. Ancak yazma lazerinin yoğunluğuna karşı çok daha hassas.
     Bazı CD-R'lerin CD Writer seçmesinin (başarıyla yazdıktan sonra okuyamamızın) sebebi de bu bileşik.

3. Metal Azo : Koyu mavi renkte. Mitsubishi Chemical Corporation tarafından geliştirilmiş. UV ışığa karşı çok daha kararlı. Üretim maliyeti Cyanine ile Phthalocyanine arasında. Çok güvenilir ancak bu formulasyon ise yüksek hızlı yazmada başarısız. Bu yüzden daha pahalı olan, SuperAzo (açık mavi) formulasyonu geliştirilmiş.

4. Formazan : Açık yeşil. Kodak tarafından geliştirilmiş. Cyanine and Phthalocyanine'in karışımı. Üretim maliyeti Azo ile Cyanine arasında. Kararlılğı Phthalocyanine kadar.

Okuma yuzeyi simsiyah olan CD-R'lar var ya. Karbon CD diyor bazilari. Onlarin daha dayanikli olduklari soylentisi geldi kulagima, ama ne kadar dogru bilmiyorum. Belki de uydurmadir.

Karbon CD yanlış bir isimlendirme. Siyah CD diye anılıyorlar. Bu CD'lerde (A) katmanıyla Dye katmanı arasına yarı saydam, siyah bir tabaka daha eklenmiş. Bu siyah tabaka IR Lazeri geçirirken, görülür ve UV ışığın Dye tabakasına ulaşmasını engelliyor. Böylece direk gün ışığına maruz kalmaya karşı çok daha dayanıklı bir CD-R elde edilmiş.

Boş CD-R satın alırken rengine dikkat etmeliymişiz bunu öğrenmiş olduk. Ancak bazı uyanık CD üreticileri, kararsız Cyanine CD-R'larını satabilmek için DYE formulasyonuna boyar madde ekliyorlarmış. Yani her gördüğünüz Mavi CD-R, Azo olmayabilir.

Ayrıca bazı CD-R üreticileri de maliyeti ucuzlatmak için Lak tabakasını kullanmıyorlar yada çok az kullanıyorlar. Bu da öncelikle metal olan yansıtıcı (B) yüzeyinin okside olarak (paslanarak), yansıtıcılığını kaybetmesine ve CD yüzeyinden ayrılmasına neden oluyor. Ayrıca Lak'ın eksikliği veya kötü uygulanmış olması CD'yi, organik bir bileşik olan Dye tabakasının bakterilerin hucümuna uğramasına karşı savunmasız bırakıyor. Bu tür bozulmanın genellikle CD'nin dış kenarlarında başlıyıp içeri doğru yayılığını da hatırlatayım (çünkü CD'leri çizilmesin diye - bakteri dolu ellerimizle - kenarlarından tutuyoruz).

Sanırım burada tek çaremiz güvenilir markaları tercih etmek.
« Son Düzenleme: Mart 16, 2009, 16:12:10 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Mart 16, 2009, 12:40:19 ÖS »

Alpyre detayli ve guzel bir anlatim olmus, bilgi paylasimi icin tesekkurler.
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Mart 16, 2009, 15:57:37 ÖS »

Yaklaşık 6-7 sene önce Trakssdatanın gold modelleri vardı. Hatırladığım kadarıyla 8x, 16x hızları vardı.
Onlar Alpyre arkadaşın bahsettiği CD türlerinden hangisine giriyor bilmiyorum, ama ozaman kayıt ettiğim veriler ve müzikler bu CD lerde hala sorunsuz çalışıyor.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Mart 16, 2009, 16:09:24 ÖS »

Phthalocyanine'e giriyor. Altın renginde olanı da varmış. Çeviride atlamışım. Düzelttim.

Alper
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: