Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genel10 geçerliliğini yitirmiş ama unutulmamış işletim sistemi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 10 geçerliliğini yitirmiş ama unutulmamış işletim sistemi  (Okunma Sayısı 19839 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 26, 2009, 14:58:28 ÖS »

http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9129459

GEOS ve AmigaOS'dan da bahseden güzel bir makale.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 26, 2009, 15:09:37 ÖS »

AmigaOS geçerliliğini yitirmiş bir işletim sistemi değildir!!!

Alper
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 26, 2009, 15:16:59 ÖS »

Duygusal değil, ticari yönden yaklaşmış bir makale bu. Öyle algılayacaksın
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 26, 2009, 15:49:14 ÖS »

Ekim 2008'de son versiyonu "piyasaya sürülmüş" olan bi işletim sistemi için ticari olarak geçerliliğini yitirmiştir demek abeste iştigaldir.

Al bi sopa da sana!

Alper
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 26, 2009, 16:35:22 ÖS »

Commodore 64 için hala üretimi süren cihazları satın almak için sırada bekliyoruz. Ama bu Commodore'u geçerliliğini yitirmiş olmaktan kurtarmıyor. Ticari olarak AmigaOS'un satış rakamları commercial güncel herhangi bir OS satış rakamlarıyla kıyaslanınca sence ne durumdadır?

Herhangi bir OS usage statistics sitesini inceleyebilirsin. AmigaOS'un tek başına geçtiğine rastlamadım. Çoğunda artık "diğer" bile olmuyor. Çünkü %0.01 civarlarına tekabül ediyorlar.
« Son Düzenleme: Mart 26, 2009, 16:37:31 ÖS Gönderen: Skate » Logged
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 26, 2009, 17:43:24 ÖS »

Olabilir... Ama geçerliliğini yitirmiş diyince "Abandoneware" gibi bişey algılıyorum ben o bakımdan itiraz ettim... AmigaOS hala güncelleniyo, hala yeni sürümü çıkıyo, hala destekleniyo ve hala satılıyo.

Az kullanılması yitip gittiği anlamına gelmez bence...

Alper
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mart 28, 2009, 02:30:14 ÖÖ »

forth olbilirmi?
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mart 28, 2009, 12:38:09 ÖS »

Bence workbench (68k) ile Amiga OS (PPC) farkli sistemler. Hyperion Amiga OS'u yazarken workbench API'sinden biraz kopya cekti ama temeli sifirdan kendileri yazdilar (yazmak zorunda kaldilar) diye biliyorum (En azindan dava dokumanlarinda oyle diyordu).

Retro Hincal Uluc
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mart 29, 2009, 02:24:29 ÖÖ »

Bence workbench (68k) ile Amiga OS (PPC) farkli sistemler.
Wikipedia yazarları seninle aynı fikirde değil...
Alıntı sahibi: Wikipedia
AmigaOS is the default native operating system of the Amiga personal computer. It was developed first by Commodore International, and initially introduced in 1985 with the Amiga 1000. It runs on the Motorola 68k series of 16-bit and 32-bit microprocessors, except for AmigaOS 4 which runs on PowerPC microprocessors.

Türkçe meali:
AmigaOS, Amiga kişisel bilgisayarlarının işletim sistemidir. Önce Commodore International tarafından geliştirilmiş ve ilk olarak 1985'te Amiga 1000 ile birlikte sunulmuştur. 16 ve 32bit mikroişlemcilerin Motorola 68k serileri üzerinde çalışmaktadır, PowerPC mikroişlemciler üzerinde çalışan AmigaOS 4 hariç.

Alper
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 29, 2009, 16:14:14 ÖS »

Wiki'nin kaynak olarak gosterilmesi cogu yerde tartisilan bir konu.Hatta cogu kisinin bilgi konusunda basvurdugu ilk kaynak olmasi bakimindan durum daha vahim.Salt okunur ve denetlenir (kim tarafindan) olmayan bu kaynak ne yazik ki cogu kisi tarafindan referans olarak kabul edilmiyor.

Fakat bu cok bariz zayifligi gidermek icin "veropedia" adinda bir olusum gundemde.Ilk surumu madde sayisi bakimindan gayet kisitli ,ikinci surumu daha zengin olacak bu web tabanli ansiklopedinin isleyis prensibi cok basit.Wiki uzerinde bulunan maddeler egitim kurumlarina bagli ya da kurumlar tarafindan onaylanmis guruplar tarafindan elden gecirilecek ,dogrulugu onaylanacak ,veropedia uzerinde yayinlanacak.Cok daha onemlisi ,salt okunur olacak.Sanirim bu proje dahilinde turk akademisyenlerde var.

Sonucta veropedia'nin tek kusuru madde sayisi , wiki'den daha az olacak.Fakat soz konusu bilgi olduguna gore nitelik cok daha muhim.

Aklima gelmisken size de soylemek istedim.
 http://www.veropedia.com/
« Son Düzenleme: Mart 30, 2009, 01:08:43 ÖÖ Gönderen: max_damage » Logged

Bu kadar mi ?
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 29, 2009, 19:28:45 ÖS »

Hyperion ve Amiga Inc dava dokumanlarini incelersen bir yerlerde Hyperion'un kernel'i bastan yazdigi yaziyordu.

http://dockets.justia.com/docket/court-wawdce/case_no-2:2007cv00631/case_id-143245/

Retro Hincal Uluc
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 30, 2009, 12:25:49 ÖS »

@Coze : Çok doğal değil mi? PPC üzerinde çalışacak yeni "AmigaOS" yazmak istiyorsun. Kerneli yeni baştan yazmandan daha doğal ne olabilir?

Ayrıca Haage&Partner'ın 68k için OS3.5 ve OS3.9 sürümleri var... Hangi OS? Tabii ki "AmigaOS"

Bence workbench (68k) ile Amiga OS (PPC) farkli sistemler.

Bu durumda "68k için olanlara Workbench, PPC için olanlara AmigaOS" denir diye bir ayrım yapmak, hiç de mantıklı gelmiyor bana. (lakin AmigaInc. OS4'ün yapımında baz alınan 68k işletim sistemini de "AmigaOS 3.1" diye anıyor.)

Sonuçta bu firmalar AmigaOS ismini kullanabilmek için AmigaInc'ten lisans hakları satın alıyorlar ya da ticari sözleşmeler yapıyorlar.

Gelelim ilgili davaya:
Tamamını değil ama bir kısmını okudum ve bu davanın AmigaINC'in bir ayıbı olduğu kanısına bir kez daha vardım. Özetle:

Davayı AmigaINC. açıyor.
Kurallarına riayet etmediği için Hyperion'la sözleşmelerinini fesh ettiğini, bu yüzden Hyperion'un artık Amiga ismiyle satış yapamayacağını ve OS4'ün tüm kaynak kodlarını kendisine yollaması gerektiğini söylüyor. Bu kaynak kodlar için Hyperion'a sözleşme gereği 25.000 USD ödediğini belirtiyor.

Hyperion ise böyle bir ödeme yapılmadığını, kendisinin ise sözleşmenin tüm maddelerine uyduğunu iddia ediyor ve bu iddialarının hepsini resmi belgelerle de kanıtlamış.

Ayrıca AmigaInc. bu 25.000$'ın faturası veya makbuzunun olmadığını da peşinen itiraf etmiş. 25.000$'ı, Belçika'daki bir şirkete elden nakit olarak nasıl ödedi acaba!??? Zaten son önergesini desteklemesi için gereken süreyi de zaman aşımına uğratmış AmigaInc.

Sonuçta bu davayı kim kazanırsa kazansın, vahim olan, AmigaINC'in böyle çamur işlerle uğraşarak, Amiga'nın saygın ismine leke düşürüp durması.

@max_damage:
Daha iyisi çıkıncaya kadar (Veropeida vs...) Wikipedia'ya devam. Bununla birlikte internet kullanıcılarının Wikipedia'ya oldukça iyi sahip çıktıklarını düşünüyorum.

Alper
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 30, 2009, 14:57:06 ÖS »

Dava konusundaki goruslerine katiliyorum.

Bence degisik platformlarda degisik kerneller uzerinde calisan isletim sistemleri degisik isletim sistemleridir. Farkli goruslerde olabilir tabi. Bu baglamda benim gorusum 68k AmigaOS'lar (kolaylik olmasi acisindan Workbench diyorum) gecerliligini yitirmis bir isletim sistemidir. PPC (OS 4 ve sonrasi) ise bir sure daha gecerliligini koruyabilir.

Retro Hincal Uluc
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mart 30, 2009, 18:00:20 ÖS »

evet, farkında olmadan dilimize yerleşen bir jargon da var:

WB3.1 diyoruz, ama OS3.5 yada OS4 diyoruz.

Şimdiye kadar WB4 diyen görmedim. Yada WB3.9 da görmedim. demekki uzun zamandır bu tür bir marketing çalışması yürütüyorlar. bunun tesadüf olduğunu hiç sanmıyorum.

ayrıca şu 25.000$ konusunda. Eheh, ne saçma iş bu ya. Yani bu pazar küçüldü küçüldü cebime mi girdi? 40 milyar para için mi bu dalavere sat arabanı amiga OS'u satın al desene

çok güldüm ya...
« Son Düzenleme: Mart 30, 2009, 18:04:13 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 31, 2009, 11:23:59 ÖÖ »

Amiga ilk çıktığı zamanlarda işletim sistemini workbench olarak bilirdik ve ismini bu şekilde söylerdik. 3.9 çıktığı zaman Amiga ismini daha iyi vurgulamak ve bilgisayar ismi ile aynı olmak üzere işletim sistemini daha da duyulur hale getimek için Amigaos işletim sistemi diye çıkarıldığını düşünüyorum. 3.9 a kadarda işletim sistemi geliştirilmiş ve bildiğimiz workbench yada amigaos aynı şey yani.
   Amigaos4 ise tamamen farklı ppc için üretilmiş bir işletim sistemi doğrusu ben devamı olmasını tercih ederdim çünkü 68k uygulamaları çalışmıyor örneğin bi wordworth veya photegenics kuramıyorsunuz. e-uae ile amigayı amiga ya emule etmek gerekiyor çok saçma bir durum. Tabi Amigaos4 Amigaone için çıkarılmış bir işletim sistemi olduğunu da unutmayalım.

Amiga Repair Service
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: