Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genel10 geçerliliğini yitirmiş ama unutulmamış işletim sistemi
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 10 geçerliliğini yitirmiş ama unutulmamış işletim sistemi  (Okunma Sayısı 19837 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 01, 2009, 08:12:20 ÖÖ »

Amiga'da OS isimlendirme karmaşası her zaman olmuştur. Asıl OS kernel'i Exec (Carl Sassenrath), GUI altyapısı Intuition (RJ Mical), Intuition temelli hazırlanmış kullanıcı arabirimi Workbench, aygıt ve dosyalama arabirimi ise AmigaDOS (Metacomco firmasına ait BCPL temelli bir sistem) idi. Bu karmaşayı ortadan kaldırmak için Commodore firması AmigaOS2/Workbench2 ile birlikte AmigaOS ifadesini ön plana çıkartmaya çalışmıştır.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Nisan 01, 2009, 14:30:55 ÖS »

Amigaos4 ise tamamen farklı ppc için üretilmiş bir işletim sistemi doğrusu ben devamı olmasını tercih ederdim çünkü 68k uygulamaları çalışmıyor örneğin bi wordworth veya photegenics kuramıyorsunuz. e-uae ile amigayı amiga ya emule etmek gerekiyor çok saçma bir durum. Tabi Amigaos4 Amigaone için çıkarılmış bir işletim sistemi olduğunu da unutmayalım.

Bu metin bende nihayet bir "ayma" yarattı. Amiga68K ile PPC tabanlı amigalar aslında aynı firmanın iki farklı ürünü gibi. Aralarında hiçbir uyumluluk yok. Yazılım ile bir dereceye kadar uyumluluk getirilmeye çalışılıyor.

PPC tabanlı amigalar, PS2 oyunlarını destekleyen PS3'ler gibiler. Daha sonra bu desteği de çıkardın mı içinden, oldu sana yeni playstation sistemi, standard ps3 oluyor. Yalnız eski amigalar okadar büyük bir kullanıcı kitlesine sahip ki (sayısız oyun var ve amiga aslında bir oyun bilgisayarı), burda bu dönüşüm bir türlü gerçekleşemiyor, amiga olduğu yerde yapışıp kalıyor. Dandik bir PPC desteği ve ne kadar iyi olursa olsun işlemci ve ram yüzünden yerinde sayan bir 68K havuzu.

Tabii bunu herkes söyleyip duruyor ama şu anda söze dökemediğim "imajsal" bir değişim geçirdi kafamdaki amiga konsepti.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Nisan 01, 2009, 15:29:43 ÖS »

AmigaOS3.1'den sonraki (belki 3.5 ve 3.9 da katılabilir) OS4.0 ve üstü bende pek Amiga heyecanı uyandırmıyor. Amiga ile uğraşacaksam 3.1 bana o nostaljiyi tattırmaya yetiyor. Zaten 4.0 ve üstü zaten iyice azalan userbase nedeniyle belli bir marjinal kesime (PPC kartları bulunan klasik Amiga'cılar veya Amiga diyemeyeceğim yeni sistemler ile kullanılabilen) hitap ediyor. Bunlar bana pek uymaz ama yine de eski günlerin hatırına çıkan haberlere şöyle bir bakmadan edemiyorum, kalkıp da OS5 çıktı diye yeni bir donanım almayı da düşünmüyorum, çünkü bu sistem ile benim 20 yıl önce kullandığım sistem + o zamanın halet-i ruhiyesi ile uzaktan yakından alakası yok. Kişisel tercih yani.

Aslında WinUAE'yi Windows'a veya Linux'a tam entegre etseler, Windows/Linux desktop'ı üzerinde eski Amiga uygulamalarını şeffaf  bir şekilde emülasyonla çalıştırabilsek OS5'e göre daha mutlu olacağım.

Bunun dışında OS4, OS5 gibi sürümleri x86'ya uyarlasalar ve fiyat etiketi olarak da $50'yi aşmasalar legal olarak sanal makinelerde veya kıyıda köşede kalmış eski sistemlerimde kullanmak da isterim o başka.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Nisan 04, 2009, 02:47:02 ÖÖ »

@witchdoktor, Arda
Bernd Meyer Amithlon'dan Custom Chipset emulasyonunu neden çıkardığını aşağıdaki cümlelerle ifade ediyor...
Alıntı sahibi: Bernd Meyer
This is going to be for serious people, doing serious stuff... who cares about games?
If you want to play old games, you probably want to play them because you know them, which probably means that you have the hardware to do it. So, why would you want to play them on here?
Türkçe tercümesi:
Alıntı
Bu ciddi işer yapan, ciddi insanlar için olacak... oyunları kim takar? Eğer eski oyunları oynamak istiyorsanız, muhtemelen bu oyunları bildiğiniz içindir. Bu da muhtemelen onları oynayabilmek için gerekli donanıma sahip olduğunuz anlamına gelir. Öyleyse neden bu oyunları burda oynamak isteyesiniz ki?

Burda değindiği noktanın, aynıyle, AmigaOS4 ve üzeri için de düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim.

Eski Amiga oyunlarını oynamak nostalji olabilir. OS3.1 üzerinde takılmak da... (Bunları WinUAE ile de yapabilirsiniz)
Ama günümüz teknolojisi donanımların üzerinde AmigaOS'in neler başarabileceğini görmek istiyorsanız tabii ki AmigaOS4... ve bu nostalji ile ilgili değildir.

x86 desteği olsa pek tabii ki tadından yenmez... Ancak modeswitch'ler ile hem 68k, hem x86 kodunu çalıştırabilen Amithlon'umuz zaten var gül gibi... (ah bi babayiğit şu linux kernelini güncellese var ya!)

Eski Amiga oyunlarını bir Windows penceresinde emule etmeye çalışmak ile, AmigaOS5'in amaçladığı gayelerin birbirinden oldukça uzak olduğunu düşünüyorum.

Geçerliliğini yitirmiş kısmına katılmadığım, ancak unutulmadığına katıldığım işletim sistemlerinden bahsedilirken, ağırlıklı olarak AmigaOS'den bahsedilmesi bir rastlantı değil. Hayatında bir defa bile olsa AmigaDOS script'i yazmış bir insanın AmigaOS'u unutması mümkün olabilir mi? İşte AmigaOS4'ler 5'ler bunun için çıkıyorlar... Unutulmasın diye ve geçerliliğini asla yitirmeyeceğini tüm Dünyaya göstermek için.
« Son Düzenleme: Nisan 04, 2009, 08:15:44 ÖÖ Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: