Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetGoogle Chrome OS (Evet Sonunda işletim Sistemini duyurdular)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Google Chrome OS (Evet Sonunda işletim Sistemini duyurdular)  (Okunma Sayısı 24687 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Temmuz 08, 2009, 13:03:22 ÖS »

Google, işletim sistemini duyurdu...haber bomba etkisi yaptı

http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

http://www.techcrunch.com/2009/07/07/google-drops-a-nuclear-bomb-on-microsoft-and-its-made-of-chrome/

Not: Amiga'da çalışması için ne yapmak lazım çalışmalara başlanmalı..

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 08, 2009, 15:28:13 ÖS »

...The software architecture is simple - Google Chrome running within a new windowing system on top of a Linux kernel...
yani...
Alıntı
Yazılım mimarisi basit - bir Linux kerneli üzerindeki, yeni bir pencere sistemi içinde çalışan Google Chrome.

Tüm arayüzünüz Chrome, tüm uygulamalarınız ise web tabanlı uygulamalardan ibaret olacak... Bilgisayarın kaynaklarına bir işletim sistemi arayüzüyle değil, WebBrowser'la ulaşacağız.

Buna bir işletim sistemi denilebilir mi aslında bunu tartışmak gerek... Ancak Internet ve özellikle Web teknolojilerinin iyice geliştiği bir dönemde çok akıllıca bir ticari hamle olduğunu da göz ardı etmemek lazım.

Alper
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 08, 2009, 15:46:51 ÖS »

Hızlı olursa free uygulamalar ve disk alını program yükleme v.s olursa çok tutar, mükemmel bir hamle.

this is amiga speaking.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 08, 2009, 16:08:55 ÖS »

Cloud computing'e geçiş için iyi bir hamle. Eğer herşey browser üzerinden çalışırsa yerel bir programla internet tabanlı bir programın arayüz bakımından farkı kalmayacak. Böylelikle son kullanıcı farkında olmadan kurulum ve bakım gibi uzmanlık gerektiren işlerden uzak durabileceği internet tabanlı uygulamaları tercih eder hale gelecek.

Medya oynatıcı programların  yerini youtube tarzı siteler, Outlook'un yerini web mail programları gmail, yahoo, şirket mailleri için web outlook access vb. alacak yavaş yavaş.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2009, 16:18:12 ÖS »

Eğer web tabanlı olursa Türkiye' de pek tutmaz.
1 mbps lerle işletim sistemi kullanmaya kalkarsak işimiz var.
Hadi 8'e geçtik diyelim. Adamlar 8 Mbps 'e 15 GB sınır koymanın hesabını yapıyorlar. Kahkaha

Bakalım 3G neler getirecek eğer hız ve fiyat bakımından uygun olursa Telekomun başı çok ağrıyacak gibi.
Telekom astığım astık kestiğim kestik yapamayacak karşısında ciddi rakipler olacak.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 08, 2009, 16:24:23 ÖS »

Hadi 8'e geçtik diyelim. Adamlar 8 Mbps 'e 15 GB sınır koymanın hesabını yapıyorlar. Kahkaha

Bakalım 3G neler getirecek eğer hız ve fiyat bakımından uygun olursa Telekomun başı çok ağrıyacak gibi.
Telekom astığım astık kestiğim kestik yapamayacak karşısında ciddi rakipler olacak.

Paniğe gerek yok Google'ın Cloud Computing hakkındaki planları çok daha uzun vadeli. Şimdilik sadece web teknolojisini masa üstüne taşıyarak local ve web tabanlı yazılımların arasındaki farkları azaltmaya çalıştıklarını düşünüyorum.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 08, 2009, 16:36:22 ÖS »

En güzel tarafı da Bill Gates'in Windows 7'ye yaptığı bunca yatırımdan sonra dizlerini dövecek olması.

Çünkü proje Google'dan geliyo. Sahip olduğu parasal gücün yanısıra, dünya çapında milyonlarca internet kullanıcısının hergün defalarca kullandığı yegane arama motorundan...

Microsoft Windows'un bu seferki rakibinin duyulmama ve denenmeme ihtimali yok. Desteklenmeme gibi bir ihtimali de yok. Google öyle bir hamle yaptı ki, herkesi kapsıyor...

Gelmiş geçmiş en hızlı WebBrowser Chrome'u ücretsiz olarak önden göndererek neredeyse tüm internet kullanıcılarının gönlünü fethetti bile...
Kaynak kodları yayınlayarak büyük bir samimiyet sergiledi ve böylece tüm amatör yazılım geliştirenlerin dikkatini çekti...
Anti-Microsoft'çu ve/veya Linux'çu kitlenin de bu işe bayılacağı kesin. Hatta yayınlandığı gün belki de tüm download portlarını kitleyecekler...

Üzerinde tekrar düşününce, olay çok ciddi... Sanırım Microsoft'un çoğumuzu yıldıran hegemonyası sonunda tarih oluyor... 2010'da yazılım sektörü bir tür "Clash of the Titans"a sahne olacak gibi...

@cdemir:
Bağlantı hızıyla işletim sisteminin hızı arasında bir orantı olacağını sanmıyorum... Web uygulamaları "Çevrimdışı" da çalışabiliyor çünkü. Ayrıca işin içinde HTML 5 de var. Yani çevrimdışı çalışmalarımız ilk çevrimiçi olmamızda eşitlenebilecek...

Alper
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 08, 2009, 18:34:44 ÖS »

Aslında biraz iyileşme de yok değil, 3G'nin etkisiyle fiyatlar daha da düşerse güzel olacak. Geçenlerde VDSL2'nin bizim bölgede kullanılabildiğini, 32Mbps/1Mbps/sınırsız aboneliğin 130TL/ay olduğunu, 24 aylık abonelik taahhüdü ile 300TL'lik 4port/kablosuz/VDSL2 modemin ücretsiz verildiğini öğrendim. Aslında bu abonelik türü önümüzdeki yıl ucuzlar ve asimetri de azaltılırsa (1Mbps yerine örneğin 4Mbps upload) ChromeOS vb işler için gayet uygun olur.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 08, 2009, 18:55:18 ÖS »

@witchdoktor:
Çevremin tüm korkutmaları (yok kesiliyomuş, bağlantı gidiyomuş 3 gün gelmiyomuş, yavaşlıyomuş vs.) kulak asmayarak UyduNet'e (Türksat'ın kabloTV üzerinden internet hizmeti) geçtim. 1Mbps sınırsız. Asimetri yok. Modem hediye 36YTL/Ay... Çok memnunum... bilgilerinize arz ederim

Bu arada kral öldü (MS) yaşasın yeni kral (Google)... ehehe!

Alper
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 08, 2009, 22:31:10 ÖS »

@cdemir:
Bağlantı hızıyla işletim sisteminin hızı arasında bir orantı olacağını sanmıyorum... Web uygulamaları "Çevrimdışı" da çalışabiliyor çünkü. Ayrıca işin içinde HTML 5 de var. Yani çevrimdışı çalışmalarımız ilk çevrimiçi olmamızda eşitlenebilecek...
Hocam o durum aklıma gelmemişti de ama eğer çevrimdışı da çalışabilecekse web den çalışmasının ne mantığı olacak yani bir sürü programı vb yine HDD' e saklı tutacaksak diğer sistemlerden pek bir farkı kalmaz gibi geliyor bana

Ayrıca Bilecik'te kablotv olmadığı için 3G çıkada kadar telekoma mahkumum hocam.

Aslında biraz iyileşme de yok değil, 3G'nin etkisiyle fiyatlar daha da düşerse güzel olacak. Geçenlerde VDSL2'nin bizim bölgede kullanılabildiğini, 32Mbps/1Mbps/sınırsız aboneliğin 130TL/ay olduğunu, 24 aylık abonelik taahhüdü ile 300TL'lik 4port/kablosuz/VDSL2 modemin ücretsiz verildiğini öğrendim. Aslında bu abonelik türü önümüzdeki yıl ucuzlar ve asimetri de azaltılırsa (1Mbps yerine örneğin 4Mbps upload) ChromeOS vb işler için gayet uygun olur.

Hocam 130 TL benim için epey yüksek internet için maksimum 50-60 civarı ayırabilirim sanırım.

Aslında 3G geçiş yapsam evdeki telefonuda kapatırım. 5 dakika konuşsak bile 20 TL civarı fatura geliyor. Eğer 3G de 70 TL civarında uygun bir paket olursa sanrım geçmeyi düşünebilirim. Ayrıca internetimi yanımda taşımak gibi bir avantajımda olacağı için 3G daha iyi olacak gibi ama bekleyip göreceğiz.
Kimbilir Telekomda daha farklı bir şeyler yapar ve yine telekomda kalabilirim. 

Bu arada Vodafone 3G testlerinde 28 Mbps hızlarına çıkılmış sanırım. Upload nasıl bilmiyorum ama download için bence gayet tatmin edici bir hız.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 09, 2009, 13:04:47 ÖS »

Mutlaka çevrimdışıda çalışabilecek şeklide olacaktır. Populer olabilmesi için bu şimdilik şart.

3G paketlerin fiyatlarının da şimdiki tarifelerden farklı olacağını zannetmiyorum. Sadece daha hızlı olacaktır. Örneğin Vodafone 3GB'ı 50YTL'ye satıyor. Bunda indirim yapacağını zannetmem.

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 09, 2009, 15:23:24 ÖS »

bence de 3G'den iyi para yiyor amerikadaki provider'lar. burdakiler de bire bir aynı modda olacaktır. üstelik hükümete milyon dolarları ödedikten sonra bu para bir yıl içinde amorti etmezse rahat etmezler...

haa bir de büyük haber, büyük olasılıkla microsoft bu pazartesi Windows7'yi rafa çıkaracakmış. Bundan dolayı GoogleOS'un böyle apar topar duyurulduğu söyleniyor. ve pazartesi duyurulacaklar arasında windows'un yeni browseri Gazelle'de var diyorlar.

edit: acaba nightlord bize bir bilgi verebilir mi bu konuda? )

bir iki link ekleyeyim:
http://www.readwriteweb.com/archives/introducing_microsofts_gazelle.php
http://research.microsoft.com/pubs/79655/gazelle.pdf
« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2009, 15:48:33 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 09, 2009, 16:08:16 ÖS »

ve pazartesi duyurulacaklar arasında windows'un yeni browseri Gazelle'de var diyorlar.

Tabloya bakılırsa m$ kendini aşmış Kahkaha

* gazelle.jpg (38.24 KB, 700x200 - Görüntüleme: 1396 kez.)
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 09, 2009, 16:30:07 ÖS »

eheh, ben de buna bakıp, ya ie'den daha *oktan bir browser'ı ancak MS yazar demiştim.

ama sonuçta Gazelle'de bir browser tabanlı OS, ve asıl amacı web application çalıştırmak. Ayrıca geçen yıl microsoft Office'in web üzerinde çalışan bir türü üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Google çalışır da MS boş durur mu? durmaz.

galiba netbook'ların oluışturduğu yeni pazar ortalığı kızıştıracak... baksanıza, atom çıktı, GOS çıktı, Gazel çıkıyor, her marka netbook üretiyor, daha ne olsun?

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 09, 2009, 16:50:36 ÖS »

ama sonuçta Gazelle'de bir browser tabanlı OS, ve asıl amacı web application çalıştırmak.

Yukardaki tablodan açıkça görülüyor ki, Gazelle'in asıl amacı NetBook'unuzu pencereden dışarı fırlattırıp daha hızlısını satın aldırtmak...

Bence ChromeOS söylentileri ve resmi açıklamasından sonra tutuşan Microsoft olmuştur. Windows 7 sürüm tarihini de erkene alması ancak bununla açıklanabilir. Zaten 100bin bug vardır yine muhakkak, SP2'si gelinceye kadar da Chrome piyasayı siler süpürür... (inşalllaaah...)

Microsoft hariçten "Gazel" okumaya devam etsin bakalım... nihahahahah!

Alper
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: