Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga ölmez...  (Okunma Sayısı 76212 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #60 : Eylül 15, 2017, 14:41:47 ÖS »

@emarti:

Bak şimdi:
1) Ben şimdi A1200'ümle 1998'de çevirmeli modemle internete bağlanıyordum.

2) Bugün ise PCMCIA üzerinden bir ethernet kartıyla ADSL internete bağlanıyorum.

Senin düşünce şekline göre 1 retro ama 2 retro değil.

Alper
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #61 : Eylül 15, 2017, 14:44:01 ÖS »

Benim sizi ikna etmem gerekiyormuş, etmezsem argümanım geçersizmiş gibi saçma bir hava yaratmanıza da gerek yok.

Agümanın zaten geçersiz.

İkna etmeye niyetin yoksa ne diye yazıp duruyorsun? Sinirlendim!

Alper
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #62 : Eylül 15, 2017, 14:48:08 ÖS »

Benim sizi ikna etmem gerekiyormuş, etmezsem argümanım geçersizmiş gibi saçma bir hava yaratmanıza da gerek yok.

Agümanın zaten geçersiz.

İkna etmeye niyetin yoksa ne diye yazıp duruyorsun? Sinirlendim!

Pardon bu panoyu bir tek sizin okuduğunuzu unutmuşum..

Not: İnsanlar illa birbirlerini ikna etmek veya fikir empoze etmek için tartışmaz; öyle olunca tepkiler sizinki gibi olur, sinirler gerilir.  Fikir teatrisinin amacı paylaşımdır.  Katılmasanız bile farklı fikirler insanı besler.  Ben sizin fikrinizden beslendim şahsen.  Sizin sinirlenmenize üzüldüm.
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2017, 14:51:49 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #63 : Eylül 15, 2017, 14:48:41 ÖS »

@emarti:

Bak şimdi:
1) Ben şimdi A1200'ümle 1998'de çevirmeli modemle internete bağlanıyordum.

2) Bugün ise PCMCIA üzerinden bir ethernet kartıyla ADSL internete bağlanıyorum.

Senin düşünce şekline göre 1 retro ama 2 retro değil.

Aynen öyle

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #64 : Eylül 15, 2017, 14:51:29 ÖS »

Hadi gerginlik kalksın ortadan. Niçin bu platformdayız.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #65 : Eylül 15, 2017, 15:00:11 ÖS »

Appiah: seninle demagoji savaşına girecek değilim.

Kendi içinde çelişen önermeler yazdığının farkında değilsin.

Önce "Vampire bir accelerator board değil" diyorsun...
...sonra tutup "klasik anlamda bir hızlandırıcı değil" diyorsun.

Sen "PPC accelerator board'ur" demedin...
...ben de "Vampire klasik anlamda bir hızlandırıcıdır" demedim.

Gel gör ki Vampire PPC'li boardlara göre çok daha seamless bir uygulama.

PPC'den hız arttırımı sağlamak için işletim sistemi tarafında dünya kadar değişiklik yapmanız gerekiyor.

PPC'leri daha kabul edilebilir görüp, Vampire'ı silip atmanın tutarlı yanı yok.

Ayrıca Vampire'nın Amiga anakartından hiçbir şeyi kullanmadığı da doğru değil.

Bu öyle olsa floppy sürücüye nasıl erişecek? Klavyeye nasıl erişecek?

Alper
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #66 : Eylül 15, 2017, 15:11:06 ÖS »

Ayrıca aynı örnek üzerinde gidersek...

Ben bozuk bir A1200 alıp içine Raspberry Pi'lı bir emülatör toplasam, disket sürücüsünden, klavyesinden, RGB çıkışına kadar her şeyi bağlasam ve stok A1200 hızında çalışacak şekilde ayarlasam, içini açıp bakmadan hiç kimsenin farkı fark edemeyeceği ortada.

Yani kullanıcı deneyimine yansıyacak bir yanı yok bu FPGA takıntısının. Tamam retrocuyuz, duygusal bakıyoruz bu cihazlara falan... anlıyorum.

Ama artık aşmak lazım böyle şeyleri.

Alper
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Eylül 15, 2017, 15:16:18 ÖS »

Vampire board'ları klasik anlamda bir 'hızlandırıcı' değil.  Sonuçta cihazın anakartı üzerindeki neredeyse hiçbirşeyi kullanmayan ve onların hepsini FPGA üzerinde emüle ettiği yeni entegreler ile değiştiren bir cihazdan bahsediyoruz.  İşin geldiği noktada A600'e Vampire takmakla A600'ü tamamen devreden çıkarıp MIST kullanmak arasında fark YOK.  Kİ, Vampire takımı da böyle düşünmüş olmalı ki Vampire V4 'te orjinal donanımı TAMAMEN devreden çıkartmışlar - artık gerekmiyor bile.

Piyasadan bulacağınız neredeyse bütün turbo kartlar için geçerli olan bir durumdan bahsetmişsiniz. Turbo kart taktığınız andan itibaren o makinenin ses ve CIA entegreleri ve anakart üzerindeki RAM dışında kullandığınız bir şeyi kalmıyor.

Kaldı ki söylediğiniz şey ile imzanızın çeliştiğini belirtmek isterim. Kullandığınız A500'ü "o günlerdeki şartlar altında kullandığınızı" söylemeniz mümkün mü? Değilse o da A500 değil o zaman?!..

Kaldı ki FPGA denilen şey sayesinde günümüzde, Jay Miner gibi adamların zamanında yaptığı gibi özel entegreler tasarlamak çok daha kolay olabilmektedir. Yani kullandığınız, daha doğrusu imzanızdaki sistemde kullandığınızı iddia ettiğiniz HxC'li ACA500+'lı vs vs A500 üzerindeki özel üretim entegreler ile FPGA arasında pek de fark olmadığını sizde göreceksiniz.

Buradan yola çıkarak sizin bu platformu yeterince bilmediğiniz söylenebilir mi? Görüldüğü üzere söylenebilir. Peki neden söylemiyorum(z)? Bazı şeylerin söylenmesi gereksizdir de ondan. Yanlış anlamayın, Alpyre'i tanımam bile.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
Next Color Cube - SGI O2 - Sun Ultra Enterprise 1
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
Atari 1040 STE Amstrad CPC4
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #68 : Eylül 15, 2017, 15:49:28 ÖS »

ACA500+'ın üzerinde bir FPGA yok gerçek 68EC00 işlemci var, mantık olarak da donanım olarak da taktığınız donanımın döneminin orjinal hızlandırıcıları ile aynı şekilde çalışıyor, A500'ün orjinal OCS/ECS chipset'ine el koyup onun yerine FPGA üzerinde emüle edilmiş entegreler kullanmıyor.  Vampire ile alakası olmayan bir kartı aynı kefeye koymaya gerek yok diye düşünüyorum.  Örneklemek gerekirse, bugün bir Dreamblaster MIDI aygıtı alıp eski ses kartınızla kullanmak ile bir iphone'a Roland Sound Canvas kurup usb kablosu ile PC'nize bağlamak arasındaki farktan bahsediyoruz - ikisi aynı şey değil.

Ama bundan da önemlisi ben dönemine 1-e-1 uygun bir A500 kullanmanın peşinde değilim.  Ben kendimce en uygun tecrübenin peşindeyim, bunu yapan herkese de saygı duyuyorum.  Sadece herkesin kendince bir çizgisi var, ve benimki bu diyorum.  FPGA'li bir emülatör alacaksam, amacım donanımın bence otantikliği değil de istediğim hızda ve modern kolaylıklarda bir Amiga kullanmaksa, bir MIST alır koyarım.  Bu benim yaklaşımım.

Bu arada yukarda MIST'in fotoğrafı paylaşılmış ama eski modeli paylaşılmış.  MIST buna benziyor:

http://amigastore.eu/en/358-mist-13-plus-midi-fpga-computer.html
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2017, 15:59:54 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #69 : Eylül 15, 2017, 15:54:53 ÖS »

Bence herkes kendi fikrinin dogru oldugunu savunacaktir ve gayet normal bir durum. Benim retro amacim eskiden c64 um ve a500 vardi onlari eskiden kullandigim sekilde kullanmak ve o gunlere geri donmek bir bakima. Cocukken c64 umun ledi yesildi simdiki kirmizi ben onu bile takiyorum kafama dusunun. Yani herkesin bakis acisi tabi ki farkli olacak

C64 ve A500 gerisi teferruat
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #70 : Eylül 15, 2017, 15:58:44 ÖS »

Tüm bu tartışmalar
Amiganın ölmediğinin göstergesidir deyip,
Konu başlığına bir gönderme yapsam ?

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #71 : Eylül 15, 2017, 15:59:37 ÖS »

Ben kendimce en uygun tecrübenin peşindeyim, bunu yapan herkese de saygı duyuyorum.  Sadece herkesin kendince bir çizgisi var, ve benimki bu diyorum.

Sen uyurken odana girsek. A500'ünü açsak, ACA500+'ını, ACA500+ hızına düşürdüğümüz bir FPGA'lı hızlandırıcıyla değiştirsek, ertesi gün cihazı çalıştırdığında değişikliği nasıl fark edeceksin?

"Tecrübende" ne gibi bir fark olacak?

Alper
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #72 : Eylül 15, 2017, 16:01:42 ÖS »

Yahu amma tartıştınız.

Öncelikle retro cihazların endüstriyel olarak işi bitmiş cihazlardır.
PC donanımları ise retro bile değildir, bize duygusal bir şeyler katmazlar. Çok fazla üretilmişlerdir ve çoğunlukla çocuklara değil ticari işletmelerde kullanılmışlardır.
Biz değer vermediğimiz sürece durum böyle. Bunları değerli kılan bizleriz.

Amiga 600 farklı bir cihazdır. Aslında en kötü hilkat garibesi amigalardan biridir. Amiga 500 dönemi çıkan oyunlarda sorun çıkartır. A1200 dönemi oyunlara da hızı yetmez zaten AGA çipseti de yoktur. Ama en küçük ve en şirin amiga'dır. laptop çantasına bile sığar.

FPGA, Turbo Kart, GOTEK v.s. v.s. olaylarına sıcak bakıyorum, neden diyeceksiniz. Kardeşim yedek parça yok. Sinclar ULA yok, Amiga custom çip yok, SID yok SID. 5.25, 3.5 floppy kalmadı piyasada, mekanik olarak bitmişler.
Bu şartlar altında geçmişiyle bir bağ kurmak isteyen adam mevcut cihazına her tür eklemeyi yapar, buna kimse karışamaz.

Önemli olan benim Voodoo 50000'üm, yok terminatörüm var değil. Memlekette kaç kişide vardı. 386sx ile pc spekarda oynuyorduk kardeşim.

Hoşça vakit geçirmek önemli. Vampire alınca mutlu oluyor musun, hemen gir al kardeşim.

Yıllar önce bite gidip harcadığım 3-5 kuruşa üzülüyordum. Abim: "3-5 TL'ye mutluluk satın alabiliyorsan git al." demişti.  Çünkü mutluluğun çok pahalı bir
şey.

Ha ben bunlardan hiç birini satın almayacağım. Benim belirli bir bütçem var onla en fazla haz elde etmeye bakarım. Bana zamanında lazımdı şu an olmasa da olur.
Telefonda Another World oynuyorum, Emulasyonda Another World oynadım hatta PS2'de de oynadım. Hiç de gocunmuyorum.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #73 : Eylül 15, 2017, 16:02:19 ÖS »

ACA500+'ın üzerinde bir FPGA yok gerçek 68EC00 işlemci var, mantık olarak da donanım olarak da taktığınız donanımın döneminin orjinal hızlandırıcıları ile aynı şekilde çalışıyor, A500'ün orjinal OCS/ECS chipset'ine el koyup onun yerine FPGA üzerinde emüle edilmiş entegreler kullanmıyor.  Vampire ile alakası olmayan bir kartı aynı kefeye koymaya gerek yok diye düşünüyorum.  Örneklemek gerekirse, bugün bir Dreamblaster MIDI aygıtı alıp eski ses kartınızla kullanmak ile bir iphone'a Roland Sound Canvas kurup usb kablosu ile PC'nize bağlamak arasındaki farktan bahsediyoruz - ikisi aynı şey değil.

Ama bundan da önemlisi ben dönemine 1-e-1 uygun bir A500 kullanmanın peşinde değilim.  Ben kendimce en uygun tecrübenin peşindeyim, bunu yapan herkese de saygı duyuyorum.  Sadece herkesin kendince bir çizgisi var, ve benimki bu diyorum.  FPGA'li bir emülatör alacaksam, amacım donanımın bence otantikliği değil de istediğim hızda ve modern kolaylıklarda bir Amiga kullanmaksa, bir MIST alır koyarım.  Bu benim yaklaşımım.

Bu arada yukarda MIST'in fotoğrafı paylaşılmış ama eski modeli paylaşılmış.  MIST buna benziyor:

http://amigastore.eu/en/358-mist-13-plus-midi-fpga-computer.html

Abov bu ucubeyi ben eve sokmam Kahkaha Kahkaha Kahkaha

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #74 : Eylül 15, 2017, 16:03:12 ÖS »

Bence herkes kendi fikrinin dogru oldugunu savunacaktir ve gayet normal bir durum. Benim retro amacim eskiden c64 um ve a500 vardi onlari eskiden kullandigim sekilde kullanmak ve o gunlere geri donmek bir bakima. Cocukken c64 umun ledi yesildi simdiki kirmizi ben onu bile takiyorum kafama dusunun. Yani herkesin bakis acisi tabi ki farkli olacak
Değiştiriz kardeş ayıp ediyorsun Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: