@Arda
MSX bir M$ ürünü ama onunla tanıştığımda (1988) ne ben bir Amiga fanatiğiydim, ne de Bill Gates'e kin ve nefret besleyecek kadar (

) bilgisayar dünyasından haberdardım. Belki Gates de o sıralar bugün geldiği noktayı hayal bile edemiyordu. MSX dünyadan bihaber, kendi halinde bi 8bit bilgisayar idi o sıralar. Pek bir sevişiyorduk açıkçası...
Gel zaman git zaman derken MSX'im bozulup bilgisayarsız kalınca (1991) yeni arayışlar içine girdim. İşte o zaman Amiga gelip ruhumu çaldı.

MSX'i kısaca şöyle tanıtabilirim size:
* CPU'su 3.58 Mhz Z80 dir (ki zamanında rakibi olan C64'ten hızlı bi alettir ayıptır söylemesi)
* 64 KB ram ve 16 KB vram'i vardır.
* 256x192 pixel ekran çözünürlüğü ve 16 renkli grafiklere sahiptir. (Grafik kalitesi de 64'ten iyidir)
* Ses konusunda 64 karşısında çuvallar (C64'ten bu yüzden tam anlamıyla kopamamıştım belkide)
* MSX Basic benim programcılıkla tanışma nedenim olmuştur. Oldukça kolay ve eğlenceli bir basic dili vardı aletin. (AMOS'u andırır azıcık)
Bir de 64 için hiç oyun kartuşu görmedim ancak MSX oyun kartuşları çok yaygındı 80'lerde. Kasetlere göre azıcık pahalıydılar ama bilgisayarı açar açmaz oyunun karşınıza çıkması muhteşemdi. Ağlayıp sızlayarak aileme 2 adet oyun kartuşu aldırabildiğimi hatırlarım.
(Birkaç yıl önce bir MSX oyun kartuşuna sahip olabilmek için istediğiniz herşeyi verebilecek bir adamla karşılaşmıştım gavuristan merkezli bi forumda. MSX'in de delileri var)
Daha önce C64 ile tanışıp çok sevmiş olmama rağmen MSX'in bana ait ilk bilgisayar olması ona olan aşkımın nedenidir. Tabi hem 64 hem de MSX için çıkmış oyunların MSX versionlarının daha güzel olması da bir etkendir diye düşünüyorum.
http://www4.airnet.ne.jp/makuta/tagoo/grp/355.png