Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 64 kartuşu yapabilirmiyiz?
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 kartuşu yapabilirmiyiz?  (Okunma Sayısı 83638 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #60 : Temmuz 30, 2010, 18:21:12 ÖS »

aeymur, iş yaş derken 16 serisi PIC olayını kastetmiştim Yoksa kurutmaya kuruturuz Kahkaha Neler kuruttuk

Bence bu iş için 24 serisi PIC'ler çok uygun olabilir. Bunlar DIP kılıfta da bulunabiliyor, hız olarak da hiç fena değiller ve de 16-bit olmaları da önemli bir avantaj.

Eğer yeterince büyük flash'lı bir PIC kullanılırsa, flash içine bir default kartuş imajı konabilir. Böylece hem açılışta direk olarak boot olayı mümkün olur, hem de o default imaj üzerinden menü gösterilip oyun/uygulama seçimi falan yapılır.

Edit: PIC32'nin DIP paket versiyonu yok maalesef.
« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2010, 18:27:51 ÖS Gönderen: tolga abaci » Logged

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #61 : Temmuz 30, 2010, 19:47:45 ÖS »

Baktım biraz 24 serisine de, hakikaten olabilir gibi... 8KByte ram 128KB Flash içeren modelleri var... 40Mhz ile işin angarya kısmı C'de bile yazılabilir.

http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en534550

Öncelikle sadece pic ile kartuş emülasyonu yapılırsa gerisi gelir.

Gerilim seviyelerini ayarlamak için araya ekstra devre elemanları sokmak gerekecektir muhtemelen, işin en sevmediğim kısmı

ps: Kötü tarafı benim pic programmer desteklemiyor :p

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #62 : Temmuz 30, 2010, 20:34:29 ÖS »

@iron: Keşke Pic Kit 2 alsaymışsın. Ben C64TPC üzerinde çalışırken Pic Kit 2 almıştım. Şimdi desteklenen cihazlar listesine baktım, 24 serisi entegreler var. Bu arada Pic Kit 3 çıkmış.

C64TPC|Dingoo A-330
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Temmuz 30, 2010, 20:49:30 ÖS »

Şimdi 24 serisini biraz daha inceledim de... 40-pin'lik DIP olanlarından lazım bize, onlarda da pek uygun olanı yok gibi. Ayrıca 3.3V - 5V çevirim olayı da bir handikap... O yüzden belki de 18 serisine tekrar göz atmakta fayda var.

Bende hem PicKit2 hem de PicKit3 var... Ama şu an kullanım kolaylığı ve özellikler açısından PicKit3 PicKit2'nin çok gerisinde. En son seri PIC32'leri ile program/debug işiniz yoksa PicKit3'ün pek anlamı yok.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #64 : Temmuz 30, 2010, 21:33:57 ÖS »

DIP olanlar içinde max io port 21 gibi gözüküyor. Adres bus'ın 13 hattı kullanılıp 8 de data bus için kullanılsa zaten 13+8=21 bütün io portları kullanılmış oluyor... onunla da ancak 8k adreslenir...

İki pic kullanılıp yapılabilir belki ama o zaman da senkronizasyonu nasıl yapılır bilemem.

ps: ha bu arada bende pickit yok Universal USB Pic Programmer diye bir nane var 16F'lerle basit devreler yapmıştım sadece, size göre oldukça amatörüm.
bu zımbırtı 12F, 16F, 18F ve dsPic30F'leri destekliyor sadece.
« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2010, 21:39:36 ÖS Gönderen: I_R_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #65 : Temmuz 30, 2010, 21:40:22 ÖS »

Şimdi ben de baktım. Kare kılıflı olanlardan altlık kullanarak kolay lehimlenebilir hale getirebileceklerimiz var mıdır acaba? Çünkü 18 serisininde ram'leri az.

Bence, bir PIC en ucuzundan 16 serisi, bir ram 8 veya 16 KB, bir tane de seri eeprom kullanalım. RAM entegreleri kolay bulunuyor, DIP kılıflı ve çok ucuz oluyorlar. Daha önce 1-2 TL ye 8KB Ram aldığımı hatırlıyorum. Sistemin nasıl işleyeceğini bir kaç önceki mesajımda söylemiştim.

C64TPC|Dingoo A-330
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #66 : Temmuz 30, 2010, 21:54:36 ÖS »

External RAM kullanılırsa RAM direkt olarak C64 bus'ına bağlanabilir. Böylece PIC'in sürekli olarak adres hatlarını izleyip data'yı bus'a koymasına gerek kalmaz. PIC'in tek fonksiyonu Serial EEPROM'dan okuyup RAM'ı doldurmak olur, sonra aradan çekilir.

Zaten 16 serisi PIC'in C64 bus'ını direk takip edebilmesi mümkün değil, önceki mesajımda da yazdığım gibi.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #67 : Temmuz 30, 2010, 22:00:30 ÖS »

@aeymur : sen diyorsun ki hiç kartuşu emule etmeye çalışmayalım biz sadece ram'e aktarım yapalım, ram ile de expansion port'u entegre edelim. doğru anlamış mıyım? ram'i de başlangıçta seri eeprom'dan kullanıcının seçimine göre dolduralım. ram'e hem expansion port hem de pic erişeceği için araya bir sürü buffer mı deniyor onlardan koymak gerekecek sanırım. pic'in sahip olması gereken ram'in boyutuna göre data bus+address bus+ıvır zıvır port sayısı kısıtı yine değişmiyor ama hız, flash boyutu gibi pic özellikleri önemsizleşiyor.

Tabii bir de kullanım kolaylığından da feragat etmiş oluyoruz bir yerde, kendi beslemesi olacak, kullanıcının önce kartuşu açması gerekecek.

twitter | blog
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #68 : Temmuz 30, 2010, 22:17:40 ÖS »

Doğru anlamışsın @iron. Fakat aşağıdaki düzeltmeleri yapayım:

Bir sürü Buffer'a falan gerek yok. PIC işi bitince destekleyen portları yüksek empedansa geçirir, desteklemeyen portlarını Input yapar öyle beklemeye başlar. Böylece hat çekişmesi olmaz. Hatta PIC uyku moduna geçirilir. PIC sadece her resetten sonra bir kaç sn. çalışacak.
PIC'in RAM'i de önemsiz olur. Çünkü External RAM'a yazma işlemini istediğimiz büyüklükte tamponlayabiliriz.

Besleme ve önce kartuşun açılması konusu yukarıda yaptığımız tasarım değişikliği ile ilgili değil. Onlar önceki tasarımda da sorundu. Bunlar için düşünmeye devam edebiliriz.

C64TPC|Dingoo A-330
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #69 : Temmuz 30, 2010, 22:21:22 ÖS »

Normalde kendi beslemesi olmasına gerek yok sanırım. PIC RAM'i doldurana kadar C64'ü RESET'te tutar... RAM dolunca RESET'i kaldırır ve kartuş boot eder. RAM'ın dolması uzun sürmez zaten.

Tabii bana kalırsa oyun kartuşu için basit bir CPLD + FLASH memory kullanmak çok daha basit ve temiz bir tasarım olur aslında.

Aslında 18 serisi PIC kullanılırsa USB portu da konabilir kartuşa. O zaman USB üzerinden C64'ü freeze etmek, C64 ve kartuş RAM'ini incelemek hatta değiştirmek bile mümkün olabilir herhalde. Sesli düşünüyorum

aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #70 : Temmuz 31, 2010, 13:45:06 ÖS »

Normalde kendi beslemesi olmasına gerek yok sanırım. PIC RAM'i doldurana kadar C64'ü RESET'te tutar... RAM dolunca RESET'i kaldırır ve kartuş boot eder. RAM'ın dolması uzun sürmez zaten.
READY.

Tabii bana kalırsa oyun kartuşu için basit bir CPLD + FLASH memory kullanmak çok daha basit ve temiz bir tasarım olur aslında.
Maalesef CPLD ve FPGA konularında hiç bilgim yok.

Aslında 18 serisi PIC kullanılırsa USB portu da konabilir kartuşa. O zaman USB üzerinden C64'ü freeze etmek, C64 ve kartuş RAM'ini incelemek hatta değiştirmek bile mümkün olabilir herhalde. Sesli düşünüyorum
İşi büyüteceksek şu sevimsiz seri EEPROM'u da çıkaralım aradan. Kartuş imajlarını SD/MMC kartta tutalım. 16 veya 32 oyun değil, binlerce oyun olabilsin. SD/MMC kullanmak için 18 serisi PIC'ler üzerinde koşturulabilecek hazır bir kitaplık var. 1541/III projesinde kullanılmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam GPL lisanlıydı.

C64TPC|Dingoo A-330
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #71 : Temmuz 31, 2010, 14:33:29 ÖS »

SD/MMC işi kolay, benim zaten o işte tecrübem var UFE'den gelen.

Bu durumda, SD/MMC'den oyun seçme menüsünü içeren default kartuş imajı da SD/MMC'de tutulur. Tabi böyle bir çözüm olacaksa o zaman C64 ile PIC'in bir şekilde haberleşebilmesi lazım. Eğer bu zor olursa o zaman kartuşun kendi üzerinde LCD'li falan bir user interface'i olur.

Tabi bu çözüm ile yapılamayack bir şey daha var: Bankswitching kullanan oyunlar.

aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #72 : Temmuz 31, 2010, 16:25:08 ÖS »

Benimde USB tecrübem var. Geçen yıl bir proje için 18F2550 ile USB HID sınıfı custom bir cihaz yapıp onunla haberleşen bir Win programı yazmıştım. O konuda da Microchip'in USB Stack'ı var. Firmware'in hazırlanmasına çok yardımcı oluyor.

C64TPC|Dingoo A-330
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #73 : Temmuz 31, 2010, 16:30:35 ÖS »

Evet, Microchip USB Stack oldukça kolaylaştırıyor işleri... Gerçi sanırım SD/MMC port olduktan sonra USB'ye çok gerek olmaz, eğer Serial EEPROM kullanmış olsaydık o zaman onu programlayabilmek için de faydalı olurdu...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #74 : Temmuz 31, 2010, 17:39:29 ÖS »

Ne yaptınız arkadaşlar, sd/mmc, usb falan
Bunlar da dahil olursa herhalde biz bir iki breadboardda falan kolay kolay bunun prototipini inşa edemeyiz.

Bir de şunu düşünmek lazım, bu aletin farkı kartuşun da farkı olan herhangi bir io aparatından yüklemeyi ortadan kaldırması. Kendi adıma böyle bir zımbırtıyı oyunlardan ziyade daha çok programlar için kullanmak isterim.

Sd kart / usb kullanabilmek falan güzel özellikler ama bana sanki bu şekilde ilk amaçtan biraz uzaklaşıyoruz gibi geliyor. Ama son kullanıcı düşünülerek bir şeyler yapılırsa pek tabii sd kart ya da usb eklenebilir...

twitter | blog
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: