Yaz sezonu yurtdışından en çok cihaz aldığım dönem oluyor. Yurtdışında birçok kişi evinin deposunu, tavan arasını temizleyip cihazları elinden çıkarıyor. Bu sene biraz peş peşe geldiklerinden açıkçası gümrüğe 2-3 defa gitmekten çok zevk almadım...
Bugün aldığım paket aslında geleli bir süre olmuştu. Ama gidip alacak vaktim olmadı. Cuma günü gidip paketi almak istediğimde, gümrük memuru paketi inceledi ve birşey demeden masasına oturup, belgeyi mühürledi imzaladı. Bu sırada, ben paketin düzgün kapatılması için diğer görevliye yardımcı oluyordum... Kutuda Atari800XE ve oyunları vardı.
Belgeyi alıp, vezneye gittiğimde 32TL gümrük ödememi istediler... 32 TL açıkçası pek önemli bir ücret değildi ve hemen ödeyip, fazla da memurlarla muhatap olmadan uzaklaşmak en akıllıcasıydı... Ama bu konularda çok akıllı olduğum söylenemez... Memura dönüp, bu 32TL'nin ne olduğunu sorma cüretini gösterdim

Görevli belirtilen değerin, ürünün gerçek değerini yansıtmadığına inandığını bu nedenle de vergi kestiğini söyledi. Bana hiç sormadan, hiç birşey demeden, koyunmuşum gibi ödemeye yollanmış olmak canımı sıkmıştı. Aynen yazanın değeri olduğunu ispat ederim dedim... Bir nevi olay, iddiaya bindi.. Bende ücreti ödemeyeceğimi, pazartesi gerekli ödeme bilgileriyle geleceğimi söyledim...
Bugün gümrüğe gittim...Önce oradaki görevliye, durumu anlatıp ne yapmam gerektiğini sordum. Görevli paketi tekrar inceleme için depodan çıkartmaları gerektiğini, çıkınca da ilgili memura gidip belgeleri göstermemi sağlık verdi. Öyle yaptık...Paket depodan tekrar çıktı. Belgelerle memura gittim. Olayı anlattım ve paypal, banka ekstresi vs. olan belgeleri ibraz ettim. Memur hiçbirşey demeden, Muaf mührünü bastı, paketimi aldım, büroya döndüm ve bu mesajı yazıyorum

Sözün özü, bir önceki notumda belirttiğim gibi, gümrükte paketiniz varsa ve almaya gidecekseniz, paypal ödeme bilgilerini, yazışmaları ya da ebay sayfasının yazıcı çıktısını yanınızda götürün. Ne olur ne olmaz...