Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Spectrum+ nın başına gelenler  (Okunma Sayısı 41646 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ekim 21, 2012, 00:13:43 ÖÖ »

http://www.ebay.com/itm/ZTX650-ZTX651-Transistors-Sinclair-Computers-x5-/260726072829?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item3cb47c25fd

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ekim 22, 2012, 08:32:23 ÖÖ »

Dükkanı tarif ederseniz. Karaköyde çalışıyorum, yarın sorarım transistörleri.

alt katta dipteki bir dükkan dan almıştım
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Aralık 13, 2012, 15:34:27 ÖS »

internette arızalı olarak satılan spectrum+ bilgisayar ilanını gördüm ve satın alarak bu sayfada yazılan tamir usullerini denemeye karar verdim, kimbilir belki bir spectrumu kutarabiliriz
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 13, 2012, 16:15:51 ÖS »

Bilgisayar dün geldi, hemen elimde mevcut olan spectrumun adaptörünü taktım ve televizyona bağladım, kanal aramasından bir sonuç çıkmadı, arızalı olduğu kesinlik kazandı, vidalarını açtım, 7805'i ölçtüm, girişte 8.95 volt çıktı, çıkışta -0.95 volt gibi bir değer çıktı.Bu demektirki giriş voltajı var çıkış votajı 5 volt yok yani 7805 arızalı değişecek. Tavsiye edildiği üzere ULA çipini soketinden çıkardım bir kenara koydum. tr4 ve tr5 transistörleri ölçtüm tr4 arızalı çıktı bunun yerine muadili olduğunu karşılık tablosundan gördüğüm ss 8050 transistörle değiştirdim, ayrıca hoparlöre yakın bulunan tr7 transistör patlamıştı bunu da söktüm.                                      Büyük ihtimalle cihaz ters voltaj yemiş,7805 yenisini taktım  voltajlar düzeldi. 4116 ram üzerinden 5v,12v,-5volt değerlerini okudum.ULA çipini yerine taktım ve cihazı çalıştırdım

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 13, 2012, 16:31:27 ÖS »

Kısa bir aramadan sonra UHF bandında görüntü siyah beyaz olarak geldi, siyah ekranda karelenmeler mevcut, burada takılıp kalıyor, sanki ram hatası gibi, metallic'in verdiği  Repairing spectrum &spectrum plus linkinde   faulty screen design   başlığı altında ram ile ilgili birşeylerden bahsetmiş ama ingilizce olduğu için pek bir şey anlamadım acaba ingilizce bilen bir arkadaş bu paragrafı türkçeye çevirebilir mi (google çevirisi bazen hiç anlaşılmıyor)
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Aralık 16, 2012, 02:56:04 ÖÖ »

g600 selam. Bahsettiğin başlık, kalın siyah/beyaz dikey barlar (aralarda yanıp sönen bloklar da olabilir) diye başlıyor, "IC2/z80'in düzgün takıldığını ve kesilmiş olan bacakların yeniden lehimlendiğini kontrol et, ayrıca IC5/rom'u da kontrol et" diye devam ediyor.

Bu mekanik kontrollerden pek birşey çıkacağını sanmıyorum. Yazının başından itibaren okudum ama z80 ve rom kontrolü hakkında bir açıklama göremedim. O zaman şöyle yapıyoruz; bu ikili çoğunlukla soketsiz olduğuna göre önce ic'yi söküp yerine soket takıyoruz sonra sokete sağlam olduğunu bildiğimiz bir ic takarak deniyoruz, ya da piggyback yapıp sağlam olanı mevcut olanın üzerine bindirerek deniyoruz. Piggyback çok hızlı bir yöntem. Bende bozuk bir z80 var, hemen bir deneme yapıyorum. Sağlam z80'i çıkartıp (soketlemiştim) bozuk olanı sokete takıyorum ekran belirtilen şekilde oluyor. Ardından sağlam olanı bozuk olanın üzerine bindiriyorum (üstten bastırınca yanlardan sıkma yaparak yerinde sabit kalmalı) ve spectrum çalışmaya başlıyor. Rom'da ve ram'lerde de aynısı yapılabilir. Kolay bir teknik ama bazı riskler var, üstten bindirilen ic'nin tüm pinlerinin temas ediyor olması lazım, ayrıca bozuk eleman sayısı birden fazlaysa bu teknik işe yaramaz.

Yazı "TR6 ve TR3'ü test et ve değiştir, eğer sağlamlarsa IC6-IC13 (4116) ram'lerinin 2. ve 14. pinlerini yeniden ölç" şeklinde devam ediyor. 4116 ölçümleri birkaç önceki paragrafta anlatılmış. Yalnız bu ölçümleri elimdeki bozuk bir 4116'yı taktığım pcb'de deniyorum ama işe yaramıyor. Yazının devamındaki birkaç ölçümü de yaptım ama bozuk ram tespit edilemiyor, yani aradan kaçan bozuk bir ram çıkabilir. Taktığım bozuk 4116'nın üzerine sağlam olanı piggyback bindiriyorum spectrum açılıyor =)

Piggyback iyi hoş ama dediğim gibi sağlam bir arızada pek işe yaramaz. Bence cpu, rom ve ram kontrolu için daha pratik birşey düşünelim. Bu arada senin spectrum'un ekran görüntüsünü konuya eklersen iyi olur, daha iyi konsantre oluruz =)
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 17, 2012, 12:42:44 ÖS »

selam Metallic, düzgün çaışan spectrum ilk açıldığında 4adet dikey barlardan oluşan yanıp sönen pikseller gibi renkli bir ekran çıkıyor,bunun ardından beyaz çerçevede siyah karelerden oluşan siyah bir ekran çıkıyor,  daha sonra bigisayar bu karelerden oluşan ekranı    siliyor  ve beyaz ekranda sinclair research yazsı çıkıyor ve komut bekliyor tuşa basılınca komutları yazmaya başlıyor. (Bütün bunlar çok hızlı bir saniye içinde oluyor)

Bendeki spectrum ise beyaz çerçevede karelerden oluşan ekranda takılıp kalıyor, ekranı silmiyor.
  spectrum+ İssue 6A bir board var 74ls.. çipleri bir arada  ve z80 nin yanında bulunan tek bir çipe toplanmış, denemek için bu çipi söküp çalıştırdım bilgisayar bu sefer çizgili barlardan oluşan ilk ekranda kaldı, barlar sürekli yanıp sönüyordu, ULA çipini söküp denediğimde televizyona hiç görüntü gelmedi.
  Ekran görüntüsünü eklemeye çalışacağım.   
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 17, 2012, 12:50:38 ÖS »

Eklemeyi unuttum yan tarafta reset tuşuna basınca ekranda bir kıpırdama oluyor yine aynı ekranda kalıyor reset yapıyor gibi
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Aralık 17, 2012, 17:59:21 ÖS »

ok, reset yapıyor gibi göründüğüne göre z80 sağlam gibi. Ram'lerde ısınan var mı diye kontrol ettin değil mi. U6-13 lower 16k ve U15-U22 upper 32k ram'lerini parmağınla kontrol et. 1-2dk çalıştıktan sonra ateş gibi yanan bir tane bulursan garanti bozuktur, yalnız o ram'in üzerine sağlamı piggyback yapıp takarsan çalışmaz, pcb'den söküp, soketleyip sağlamı takman lazım. pcb'yi çalıştırdığın süre boyunca 7805 de ısınacağı için soğutucusunu sabitlemeyi unutma.

Bende de normal açılıp sonradan takılan bir 48k var, upper 32k ram'lerinden şüpheleniyorum. İçlerinde ısınma yapan ram yok, akşam evde üzerlerine piggyback deneyeceğim bakalım ne olacak. Aslında bize expansion port'tan takılan bir tester lazım.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Aralık 17, 2012, 19:49:32 ÖS »

ramları kontrol ettim ısınan yok, yalnız cihaz rankli görüntü vermiyor siyah-beyaz görüntü veriyor
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Aralık 17, 2012, 21:51:15 ÖS »

Isınan bir ram bulsan iyi olurdu ama bozuk olanların hepsi ısınma yapmıyor maalesef. Senin sağlam spectrum'dan o tv'de renkli görüntü alıyorsun değil mi, fine tuning / ince ayar yaparak denedin mi, ntsc seçilmiş olmasın. Yoksa LM1889 gidik gibi görünüyor. Neyse önce 1982 Sinclair Research ekranı gelsin bakalım, sonra renkle uğraşırsın.

Benim sonradan takılma yapan spectrum korkudan çalışmaya başladı. Isınan bir eleman var da havalar soğuk diye mi düzeldi nedir bilmiyorum, şimdilik uğraşmaya gerek kalmadı =)

Ram tester olarak Paul Farrow'un sitesindeki ZX Spectrum 128 RAM Tester olur gibi geldi bana, 48k spectrum'larda da çalışıyor. Biraz inceleyelim.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Aralık 18, 2012, 15:35:49 ÖS »

Güzel haber; ram tester'ın rom imajını zxspin'de denedim gayet iyi çalışıyor (emulator'daki spectrum'ların ram'leri sağlammış he heh). Ram tester'ı illa ki zx interface 2 üzerinden takılabilen bir kartuş olarak yapmamıza gerek yok, doğrudan expansion bus'ı kullanalım, sonuçta gerekli sinyaller orada fazlasıyla mevcut. Ram tester için Standard 16K ROM Cartridge devresi yeterli. Ama bence işin içine ZX Spectrum ROM Tester'ı da dahil edelim. Yalnız rom tester, spectrum rom'unu kontrol etmek için kendi rom'unu page out yapacak bir mekanizmaya ihtiyaç duyacağı için Software Bank Paging ROM Cartridge devresini yapmamız gerekecek.

Expansion bus'a takmak için bir anakarttan söktüğüm isa slotum var, eprom programlayıcı var, bir iki parça için Çankaya'ya gitmem lazım. Akşama imalata başlarım. Bu kartuş arıza tespitinde çok yardımcı olabilir. Kartuşu önce ram tester olarak çalıştırıp, bozuk ram'leri tespit edeceksin. Sonra rom tester olarak çalıştırıp spectrum rom'unu kontrol edeceksin. Ardından kartuşu çıkartıp bismillah deyip spectrum'u açacaksın =)
AmonR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Aralık 19, 2012, 10:24:01 ÖÖ »

g600 ve Metallic,

Yazdıklarınızı ilgi ile takip ediyorum.
Pratik olarak ölü Spectrumları hayata döndürmek için yaptıklarınız taktire şayan doğrusu. Kahkaha

Yalnız merak ettiğim bir nokta var; acaba mesleğiniz elektronikle mi ilgili, yoksa bunu "hobi" olarak mı yapıyorsunuz?

Selamlar, sevgiler

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Aralık 19, 2012, 11:49:53 ÖÖ »

Evet, ben de ilgiyle izliyorum Bakalim ne olacak Speccy'nin akibeti
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Aralık 19, 2012, 12:10:08 ÖS »

yaa birisi el atsada şu arızalı canavarları bir hayata geçirse,tamir edip,çalışır hale getirse,masrafı neyse vereyim,bende 6-7 tane bozuk board var,şimdi okadar tamir için para vereceğine satış sitelerinde sağlamları var demeyin,benim derdim bunları bir şekilde çalışır hale getirmek,yoksa çalışan speccy var bende.
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: