Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek
Sayfa: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek  (Okunma Sayısı 272074 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #135 : Eylül 07, 2013, 04:02:08 ÖÖ »

Detaylar bitti mi dersiniz? Çoook küçücük bir detayımız daha var. Bu konsolun ayakları eksik. Bir kasaya "ayak" yapmazsak ona ancak bir "kutu" diyebiliriz değil mi

Kasaya istediğim gibi hazır ayak bulamadım. Bu yüzden küçük bir eforla yine akrilikten küçük ayaklar yapmaya kara verdim. Herşey bittikten sonra süngerli sticker'lardan yapıştırılabilecek boyutta...

Bunun için artık akrilik parçalardan arcade kabinlerin kontrol panellerine buton deliği açtığım matkap ucuyla küçük diskler kesiyorum.

Sonra bu diskleri yine kloroform ile kasanın ölçtüğüm 4 yerine yapıştırıyorum.

Diğer ayaklar da yerlerinde yapıştı

Sonunda kasa tamamlandı!  Karizmatik Herşeyi yerinden söküp kasayı çıplak bırakıyorum.

Artık kaporta tamam, şimdi sıra boyada...

Arkası yarın

Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #136 : Eylül 07, 2013, 17:18:47 ÖS »

Detay üzerine detay. Bu işlerde delik delme işlerinden çok korkuyorum. Üstelik böylesi küçük lale jack girecekler delikler ise. : ) Hadi lale jacka matkap ucu belki bulunur, ama scart girişi deliği yapmak tam bir kâbus.[Benim için]

Geriye sadece boya kaldı. Tebrik ediyorum Yavuz abi, bitti gibi birşey..

Şu kloroform işini epey kolaylaştırdı değil mi Yavuz abi? Yani, birde yapıştırıcı kullandığınızı düşünseniz, işiniz gerçekten zor olurdu. Hiç olmazsa bu sıvı, kimyasal tepkimeyle materyali eritiyor. Malzemeyi birbiriyle buluşturunca da her iki tarafın malzemeleri birbirine karışıp kenetleniyor. Süper bir yöntem. Kaynaktan daha sağlam bir yöntem yoktur herhalde.. : )

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #137 : Eylül 08, 2013, 01:46:44 ÖÖ »

gene bir konuda bilgilendik ,plastiğe şekil vermek.Yavuz bey size retro'ya şekil veren adam desek yanlış olmaz herhalde daha çok projeler.

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #138 : Eylül 08, 2013, 01:48:11 ÖÖ »

Şimid artık kasamız bittiğine göre sıra onu boyamaya geldi. Akrilik boyama işinin de detaylarını maket ve PC kasaı modlayanların sitelerinde araştırdım. Doğal olarak akrilik levhayı akrilik boya ile boyuyormuşuz  Kahkaha (hadi ya)

Ancak, akrikik boyanın 3 fazı varmış;

1) Astar
2) Boya
3) Parlatma

Astarlamanın ve daha sonra boyanacak katların sağlam olması için öncelikle akrilik yüzeyin zımparalanması gerekiyormuş. Bu sayede astar yüzeye daha iyi tutunuyormuş.

Zımparaya başlamadan önce kasamızın ek yerlerini kalın kloroform ile ekstra bir tur "macunluyorum" ve biraz kurumaya bırakıyorum. Bu sayede zımpara sonrasında ek yerlerinin kaybolacağını düşünüyorum.

Şimdi biten kasamızı aynen ahşap yüzeyde olduğu gibi zımparalıyorum. Bu iş için yine zımpara makinamı ve 400'lük zımpara kullanıyorum.

Yuvarlak köşelerin özürlerini bir lazer kesici ile kesilmedikleri için zımpara ile düzeltiyorum.

Kasamızın zımparası bittikten sonra buzlu bir görüntü oluşuyor. Bu halini camsil ve kağıt havlu ile silerek boya öncesi zımpara talaşından kurtuluyorum. Artık kasamız ilk kat astar'a hazır hale geldi.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #139 : Eylül 08, 2013, 01:53:54 ÖÖ »

şuan refreshlemek ile uğraşıyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #140 : Eylül 08, 2013, 01:54:47 ÖÖ »

Ufak tefek düzeltmeler için son şans. Örneğin arka paneldeki skart deliğinin kenarı  ve ön paneldeki buton deliklerinin "hafif" düzeltilmeleri gerekli. Bunun için yapı marketlerde kolaylıkla bulunan ucuz eğe setlerinden kullanıyorum.

Yuvarlak delikleri açmak kolay ancak SCART soketinin ve ön paneldeki DB15'lerin delikleri el emeği göz nuru şeklinde açıldı.

Bu proje bir prototip. Yani malzeme ile nasıl çalışabileceğimi öğrenmek için kendi kendimi işli güçlü ettiğim bir iş. Bu tarz bir projeyi yarı seri üretim haline getirmem gerekirse kesinlikle lazer kesim yapan bir yer bulmam lazım onu öğrendim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #141 : Eylül 08, 2013, 01:55:04 ÖÖ »

şuan refreshlemek ile uğraşıyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #142 : Eylül 08, 2013, 01:55:47 ÖÖ »

galiab bu akşam sonuna kadar gideceğim. "beni refreshlemeye devam ediniz" Kahkaha

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #143 : Eylül 08, 2013, 01:57:14 ÖÖ »

aboneniz oluruz nedemek yavuz bey refleshlemeye devam.Saygılar

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #144 : Eylül 08, 2013, 02:02:15 ÖÖ »

Boyaya başlamak için herzamanki gibi odayı atölyeye çevirmem lazım. Bunun için de en azından bir nebze korumaya ihtiyacım var. Boya işini terasta yapmak aslında en doğrusu olurdu ancak bizim ev 15. katta ve 7/24/365 rüzgarlı. Sprey boya kullanacağım için rüzgar sorun oluyor. Bu sebeple kendimce bir "boya atölyesi" yapıyorum.

Kasamızı oda içi mini boya atölyeme koyuyorum.

Akrilik boyayacaksanız "akrilik esaslı" sprey boyaları kullanmanız gerekli. Boya alırken "ne esaslı" olduğuna bakıp alın. Artık parçalar üzerinde yaptığım ilk denemelerimde elimde mevcıut bulunan bir sprey boya ile denemeler yapmıştım. Akrilikte "erime/kabarma" yapmıştı. Meğer akrilik esaslı değilmiş. Bu yğzden astardan son kat boya ve verniğe kadar akrilik esaslı sprey boya kullanıyorum.

Bu sprey boyalar genellikle araba boyalarının bulunduğu rafta oluyor...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #145 : Eylül 08, 2013, 02:11:44 ÖÖ »

Sprey boya uzmanı değilim. Ancak okuduğum ve belgesellerden seyrettiğim kadarıyla (History channel seyden varsa bilir - American Restoration serisinin hastasıyım) sprey boyayı sabit hızla, duraksamadan ve keskin bilek hareketleriyle sıkmanız gerekiyor. Kutunun üzerinde de yazdığı gibi çapraz 2-3 kat ince tabakalar halinde uygulanması gerekiyor. Biz de elimizden geldiğince bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Boyanın akmaması için yüzeyi hep yere paralel tutun. Bu sprey sonlarına yaklaştığında sorun oluşturuyor ama yine de tecrübe ettiğim durum bu. Aslında akacak kadar boya sıkmamış olmanız lazım ama ben ne kadar as boya sıkarsam sıkayım yine de eğer yüzeyi yere dik tutarsanız hafif boya damlacıkları oluştuğunu gördüm. Belki maketçiler daha ustaca yöntemler önerebilir burada...

Kasamızın alt parçasını da boyuyoruz.

Ve kasanın parçalarını kuruması için bir köşeye bırakıyoruz. Akrilik sprey boyanın iyi tarafı 10-15 dakikada ikinci katı vuracak kadar kuruyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #146 : Eylül 08, 2013, 02:24:24 ÖÖ »

Kasaya 2 kat akrilik astar atıyorum ve katlar arasında 15 dk bekliyorum. Son kat sonrası 30 dk kadar bekliyorum. Bu sırada biraz foruma yazı yazıyorum

Kasanın astar atıldıktan sonraki hali

Şimdi gerçek boya zamanı. Yine akrilik bazlı mat bir boya seçiyorum. Kasaya en son parlak vernik atacağım ama öncesinde yüzeye daha iyi yapışması açısından mat boya kullanmaya karar veriyorum.

Sprey boya olarak AKÇALI marka boyayı tavsiye ediyorum. Yerli diye küçümsemeyin reyonda diğerlerine göre en pahalı boya bu. Mod forum sitelerinde de AKÇALI tavsiye ediliyor.

İlk katı atıyorum.

Kasanın içini boyamıyorum, ki gerçekten gereksiz boya ısrafından başka bir şey değil. Sadece ince de olsa kenralarını boyuyorum ki dışarıdan farkedilmesin.

Bu da ikinci kat sonrası kasanın görünümü

Yine 15 dakika kurumaya bırakıp bir kat daha boyuyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #147 : Eylül 08, 2013, 02:42:56 ÖÖ »

Kasaya son kat olarak parlak sprey boya ile 2 kat daha atıyorum. Buna gerek varmıydı bilmiyorum ancak sprey boyayı çok ince katlar halinde vurduğumuz için zaten en az 2-3 kat atılması öneriliyor. Neyse, neden parlak boya derseniz, boyanın sağlam olmasını istiyorum. Parlak boya içerdiği vernikten ötürü her zaman mat boyay nazaran daha sağlamdır.

Şimdi atraksiyonumuza gelid sıra. Son kabin projemde kullandığım "vinil folyo kesim" tekniği ile SEGA'nın ST-V logosunu bastırdım.

Bu basit bir şeffaf sticker değil, vektör formatında olan tasarım önce vinil folyo malzemeye basılmıyor bir lazer cutter tarafından kesiliyor. Sonra fazlalıklar maket bıçağı ile temizleniyor ve en son olarak üzerine tranfer folyosu yapıştırılıyor. Yaptırmak isteyenler "Folyo kesim" diye arayabilirler.

Sticker'ı kasanın tam ortasına ölçerek hizalıyorum ve kenarlarını bantla geçici olarak sabitliyorum (Stresli bir an. Yanlış yapılırsa hem sticker gidiyor hem de sticker'ı çıkartmak için muhtemel kasanın taze boyası çizilir.)

Transfer kağıdının altından sticker'ın mumlu kağıdını hafif kıvırıp sol tarafı da bantla geçici olarak sabitliyorum.

Sonra transfer folyosunun üzerinden sticker'ı sıvazlayarak hava baloncuğu oluşmadan yüzeye iyice yapışmasını sağlarken diğer yandan altta kalan mumlu kağıdı sıyırıyorum.

En son bir tur daha vinil folyo'nun üzerinde geçiyorum

İlk aşama tamamlandı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #148 : Eylül 08, 2013, 02:59:16 ÖÖ »

Şimdi sticker'ın üzerindeki transfer folyosunu çıkartmaya geldi sıra. Transfer folyosunu sticker'a neredeyse paralel olarak sıyırıyoruz ki çıkarken folyoyu da kaldırmasın.

işte logomuz da oldu

Şimdi son hareketimizi yapıyoruz. Tüm kasaya ve logonun da üzerine son kat olarak parlak şeffaf vernik atacağım. Bu vernik iyice taşlaştıktan sonra parlatılacak ve tüm kasanın hem havalı gözükmesini sağlayacak hem de darbelere karşı koruyacak (tabii üstüne çıkıp tepinirseniz değil ufak vuruk ve çiziklerden koruyacak)

Bunun için de yine akrilik esaslı bir vernik kullanıyorum. neden AKÇALI değil derseniz elimde polisan vernik vardı onu kullandım.

Aman diyim, tekrar tekrar hatırlatıyorum ama sprey boya/vernik alırken mutlaka içindekileri kontrol edin. Akrilik esaslı olduğunu kontrol edin. Yoksa malzemenizi veya son kat vurulan boayayı eritir ve kabartır.

Verniği kasaya vurduktan sonra gözlerim yaşarıyor  :'( Hem kasa çok havalı oldu diye hem de vernik kapalı ortamda gerçekten gözlerinizi yaşartıyor.

Gözlerimin neden yaşardığını bu fotoğrafta yakaladığım ilginç görüntü ile anlayabilirsiniz. Fotoğrafta duman/sis gibi gözüken şey aslında sadece flaş patladığında fotoğrafta gözüken verniğin buharlaşması. Gerçekte görülmüyor. İlginç...

Son kat verniği logo'yu yapıştırdıktan sonra atmak istememin esas sebebi işte bu efekti yakalamaktı.

Kasanın boya olayı resmi olarak bitmiştir...

Ek yeri gören var mı?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #149 : Eylül 08, 2013, 03:04:46 ÖÖ »

Kasaya ekipmanları tekrardan yerleştirmeden önce küçücük bir detayı da halletmem gerek. Kasanın ayağı olarak kestiğim akrilik diskleri hatırlıyormusunuz? İşte son hareket onların gerçekten bir ayak haline gelmesini sağlamak.

Bunun için şunları kullanıyorum.

Kendinden yapışkanlı süngerleri ayaklara yapıştırıyorum.

Sayfa: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: