Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı  (Okunma Sayısı 186720 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Mart 05, 2014, 01:59:21 ÖÖ »

PCB'yi Eritme (PCB Ething):

PCb görüntüsünü bakır plakette güzelce oluşturduktan sonra şimdi esas amacımız olan istenmeyen bakırlardan kurtulmak.

Bunun için ben HCL (Hidroklorik Asit) ve H2O2 (Hidrojen Peroksit) karışımını tercih ediyorum. Fe(III)Cl (Demir üç klorür - Ferric Cloride) çözeltisi de kullanılabilir ama bana nedense pek bir pis geliyor görünümü hiç kullanmadım...

Bu eritme işi sürecin en TEHLİKELİ aşaması!!!

Alet edevatımız şu şekilde ve MUTLAKA eldiven ve koruyucu gözlük kullanmanızı tavsiye ederim. Sonra türk filimlerindeki klasik yüzüne kezzap (HCL) atılan Türkan Şoray olayı yaşamayın

Önce eritme işini yapacağımız plastik kabımıza yine 250 ml musluk suyu koyuyorum.  Sonra 20 ml HCL ölçüp suya boşaltıyorum (Sanırım %30'luk bir çözelti bu - bu şekilde almıştım elektronikçiden. Bir dahaki sefere hem daha ucuza hem de oranı belli olacak şekilde oksilab'dan alacağım)

Sonra bu karışıma 40 ml H2O2 (Bu da sanırım %3'lük olması lazım) ölçerek ekliyorum. Kısaca HCL - H2O2 oranımız 1:2

Bu arada bu işi havalandırması olan bir yerde yapmalısınız. ben banyo'nun havalandırma fanını açarak yaptım bu sefer. Geçen sefer odada yaptım gece gece, 1. Dünya savaşında siperde klor gazı yemiş alman askerine döndüm!!! Boğazınızda "tatlı" bir tat oluşuyor yutkununca. Daha sonra acımaya başlıyor...

Neyse, plaketimizi çözültiye bırakıyoruz. Dikkat ettiniz mi ya da daha önce anlattım mı hatırlamıyorum ama çözeltinin plaketin her iki tarafında da etkili olabilmesi için plastik kutunun iç tabanına küçük silikon pabuçlardan yapıştırmıştım. Bunlar plaketi hafif yükseltiyor ve diğer yüzeyin kabın dibine yapışmayarak asit ile temas edebilmesini sağlıyor...

Gördüğünüz üzere bu çıkan klor gazı...

Bu oranlarla hazırladığınız asit çözeltisi ne çok hızlı ne çok yavaş. Çok hızlı olması bir anda çok ısı çıkmasına sebep olup izleri oluşturan Positiv 20 (veya toner v.s.) erimesine sebep oluyor.

Kabı hafif hafif salayarak işlemi kontrollü bir şekilde hızlandırabilirsiniz.

5 dakika sonra: Plaketin "epoksi kısımları" görülmeye başlıyor.

10 Dakika sonra: PCB'nin istenmeyen tüm bakırları tamamen eridi...

İşte sonuç.

Sonuçtan oldukça memnunum. İstediğim tutarlı sonucu elde ettim...

PCB'yi muslukta iyice yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurutuyorum.

Şimdi, PCB'yi bu şekilde bırakabileceğinizi söyleyenler de var. Yani delip montaja başlayabilirmişsiniz. Kullandığımız Positiv 20 aynı zamanda bakır hatlar için bir çeşit pastan koruma etkisi yapıyormuş.

Olabilir, ama benim başka planlarım var...

Bu yüzden görevini tamamlamış olan Positiv 20'den aseton yardımı ile kurtuluyorum...

Büyütecimi alıp hatları kontrol ediyorum...

Şimdi bu plaketi alıp bir başka sıvıya sokacağım (sürpriz karışım )

1 dakika sonra:

Anaaa!!! 1 dakikada kalay kaplama yaptık

Arkadaşlar hatırlarsanız bir önceki projemde bakırları korozyondan korumak için krem lehim kullanmıştım. Bu nispeten zahmetli bir işti ve bu incelikte hatları olan bir PCB'de işin açıkçası o riski almak istemedim ve internette "liquid tin" diye bir araştırma yaptım.

Sonuç yurtdışında kalay kaplama için bu tarz sıvılar var evet ama Türkeye'de bulamadım. Sonra Ulustaki bir kimya dükkanına sordum "liquid tin (sıvı kalay)" varmı diye. Oradaki arkadaş "sen soğuk kalay" arıyorsun dedi. Hah dedim evet var mı? Öyle hazırda olmaz yapacaz dedi... ben de hadiii beklicezmi şimdi haftalarca derken yok 10 dakika otur sana yapalım dedi ve kara kaplı defterini açtı (bu arada harbiden kara bir defterde yazıyordu formülleri)...

10 dakika sonra geldi ve maalesef gereken en önemli maddenin (kalay bilmemne) bitmiş olduğunu söyledi. Neyse uzun lafın kısası 1-2 hafta git gel o maddenin gelmesini bekledim. Kendimin yapacağı bir şey değil zira o kalay bilmemne çok pahalı. Kutusu 500 küsür TL...

Neyse, son gidişimde uğradığımda kalay bilmemne'nin geldiğini söyledi arkadaş ve 1 Lt "soğuk kalay" yaptı bana. 1Lt'si 40 TL bu arada... Ama kullandığım kadarını bir başka şişede saklayabileceğimi, kalay kaplanmamaya başlayıncaya kadar yeniden kullanabileceğimi söyledi. Ben de öyle yaptım. Az bir sıvı kullandım (100-150 ml) ve bunu ayrı bir şişeye koydum...

Bir sonraki mesaj esas konu, delikleri delmek!!! Acaba hizalamayı tutturabilmişmiyiz (tüm bu maceranın esas amacı)
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:28:01 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mart 05, 2014, 02:32:48 ÖÖ »

Delikleri Açalım Artık!!!

Şimdi, bir kaç proje önce @tolga abacı bahsetmişti. Eğer delik deleceksem bir sütun  matkap düzeneği kullanırsam daha verimli sonuçlar alabileceğimi... Ben de tavsiyesine uyarak dremel için bir istasyon almıştım...

Bu tavsiye özellikle bu çift taraflı PCB üretme konusunda MUTLAKA şart zira elle deldiğiniz taktirde arka tarafı ıskalama olasılığınız çok yüksek. Ayrıca via'lar için kullanacağım (ön ve arka yüzeyler arası elektriksel geçişi sağlayacak delikler) 0.5 mm'lik uç dremel için bile çok hassas bir uç. En küçük açıda çıt diye kırılır...

ucumuzu istasyona yerleştirdiğim dremel'e matkap ucu mandreni kullanarak takıyorum. Direk dremel uyumlu PCB delme uçları da varmış. Bir ara aliexpress'den böyle bir set de almak lazım...

Sonra dremel'in mesafe ayarını da yaptıktan sonra heyecanlı bekleyiş başlıyor. Gözüme bir via kestirip yavaş yavaş yaklaşıyorum...

Ve deliyorum.

Bakalım sonuç ne oldu? Bu birinci yüzeydeki delik...

Bu da arka yüzeyi. TAM İSABET diye buna deniyor sanırım!

Bu iş burada bitmiştir! Ben kendi adıma toner transfer v.s. tekniğini tarihin tozlu sayfalarına gömüyorum arkadaşlar...

İyi geceler...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:28:26 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #47 : Mart 05, 2014, 02:56:45 ÖÖ »

Ütüden kurtulduk, oleeeeey.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Mart 05, 2014, 07:42:03 ÖÖ »

üstat sen naptın,pcb üreten firmaları kapattırmaya niyetin mi var Kahkaha
yaptığın işi tanımlamak için cümle kuramıyorum,yani öyle işte.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Mart 05, 2014, 08:31:24 ÖÖ »

Yavuz, bu kalay kaplama işi de süper olmuş... Ben de zamanında liquid tin aramış ama bulamamıştım. Demek ki senin yaptığın gibi kimyacılara sormak lazımmış. İsmini de öğrenmiş olduk, soğuk kalay.

Yalnız tabii bence soldermask buna göre daha elzem bir olay. Eğer soldermask olursa kalay kaplamaya çok gerek bile yok, benim tecrübeme göre soldermask ayrıca board üzerindeki bileşenlerin statik elektrikten korumasını da belirgin oranda arttırıyor.

üstat sen naptın,pcb üreten firmaları kapattırmaya niyetin mi var Kahkaha

Abi kapansın gitsin onlar da, bu kadar senedir bu işle uğraşan ama tek taraflı kart yapmanın ötesine geçememiş, yol kalınlığı 1mm'den az olursa yapamayız diyen saçma sapan adamlar var piyasada. İnsan biraz yaptığı işe saygı duyup kendini geliştirmeye uğraşmaz mı?  Bak sinirlendim yine Kahkaha .

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Mart 05, 2014, 15:36:56 ÖS »

pcb nin güzelliği hayranlık verici derecede güzel ancak uygulama için gerekli alet edavat fazla gerekiyor . ama kalite 10 numara helal olsun yavuz
« Son Düzenleme: Mart 05, 2014, 15:38:33 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Mart 05, 2014, 16:14:42 ÖS »

pcb nin güzelliği hayranlık verici derecede güzel ancak uygulama için gerekli alet edavat fazla gerekiyor . ama kalite 10 numara helal olsun yavuz

Bu düzeneği kurma amacım da bu. Birisinin yapması lazımdı. Varsa basmak istediğiniz pcb bana en az 600 dpi kalitede imajını gönderin ben de basayım göndereyim. Tek bir pcb basacaksanız mesela 40 tl verip soğuk kalay alamayacağınız ortada. Veya tek bir pcb için ticari olarak kimse uğraşmaz. Ben uğraşırım

Öte yandan da kendi niyet edenler için de bir referans olsun bu yazdıklarım.

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Mart 05, 2014, 17:32:23 ÖS »

yavuz demo part de bi sunum yap pcb nasıl yapılır
« Son Düzenleme: Mart 05, 2014, 17:41:34 ÖS Gönderen: ozkano » Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Mart 05, 2014, 17:40:23 ÖS »

YavuzG, bu çalışman bence tüm çalışmalarını aşacak güzellikte, kalitede, bilgi ve deneyim içeriyor... Senin gibi bir arkadaşla forum üzerinden de olsa tanıştığım, tanıdığım için çok mutluyum... Helal olsun...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #54 : Mart 05, 2014, 18:14:06 ÖS »

Abi inşallah vaktin olur da 7DX'e gelebilirsin.

Daha olmadı Ankara'ya eğitime gönderdiklerinde (arada sırada oluyor) yakana yapışıcam tanışmak için. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Mart 05, 2014, 19:35:22 ÖS »

Bu düzeneği kurma amacım da bu. Birisinin yapması lazımdı. Varsa basmak istediğiniz pcb bana en az 600 dpi kalitede imajını gönderin ben de basayım göndereyim.Ben uğraşırım

Acayip gaza geldim şimdi. Hemen pc'deki bitmemiş projeleri gözden geçireyim.
Ama bir sorun var. Ben Dosbox ile tarih öncesinden kalma Board Maker kullanıyorum. Güncel çizim programlarını deneyip öğrenmem lazım.
Neyse en azından bir ustamız var artık.

Kolay gelsin.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Mart 05, 2014, 20:00:37 ÖS »

Bu düzeneği kurma amacım da bu. Birisinin yapması lazımdı. Varsa basmak istediğiniz pcb bana en az 600 dpi kalitede imajını gönderin ben de basayım göndereyim.Ben uğraşırım

Acayip gaza geldim şimdi. Hemen pc'deki bitmemiş projeleri gözden geçireyim.
Ama bir sorun var. Ben Dosbox ile tarih öncesinden kalma Board Maker kullanıyorum. Güncel çizim programlarını deneyip öğrenmem lazım.
Neyse en azından bir ustamız var artık.

Kolay gelsin.

selam, tasarımı hangi yazılımla yaparsanız yapın önemli değil. önemli olan PCB imajını bir resim dosyası halinde çıkabilmeniz.

Örneğin ben ExpressPCB kullanıyorum (Eagle öğrenmem lazım) ve ExpressPCB sadece printer'a çıkabiliyor. Ne yaptım, ExpressPCB'yi kandırdım ve ImagePro diye bir yazılım yükledim. Bu yazılım kendini bir  printer gibi gösteriyor sisteme ve üzerine atılan işleri istediğiniz formatta bir imaj dosyası haline getiriyor... Bedava sürümünü kullanıyorum, A4 çıktının üzerine mesaj yazıyor ama tam ortasına değil., kurtarıyoruz Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Mart 05, 2014, 20:08:12 ÖS »

YavuzG, bu çalışman bence tüm çalışmalarını aşacak güzellikte, kalitede, bilgi ve deneyim içeriyor... Senin gibi bir arkadaşla forum üzerinden de olsa tanıştığım, tanıdığım için çok mutluyum... Helal olsun...

@LW3d, rica ederim, forum zaten kaliteli. potansiyeli ise katılımcıları. katılımılarda veya sadece ziyaretçilerinde amatör ar-ge ruhu yeniden ateşlenip, tozlu raflara kalkmış projeler yeniden masaya iniyorsa ne mutlu bana

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Mart 05, 2014, 20:08:56 ÖS »

Abi inşallah vaktin olur da 7DX'e gelebilirsin.

Daha olmadı Ankara'ya eğitime gönderdiklerinde (arada sırada oluyor) yakana yapışıcam tanışmak için. Kahkaha

Sizin genel müdürlük bizim ofise çok yakın zaten, beklerim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Mart 05, 2014, 20:11:00 ÖS »

yok canım, o kadar değil. Bu işi gözünüzün önünde öğrendik işte, daha dün bir bugün iki, sunum munum ne haddimize...

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: