Yazıya devam...
En son "Yarın PCB'leri pozlayacağım" demiştim, sanırım 2-3 gün önce

Problem PCB'leri pozlamak için gereken "güncel" PCB şablonum olmadığını farkettim. PCB tasarımında bir kaç değişiklik yapmıştım, bir de şablonu uzun ömürlü olsun diye bir koruma tekniği geliştirmem gerekti (bunun için malzeme bekledim 1-2 gün).
PCB tasarımını harici via kullanmak yerine dahili via yani gerçek "delik içi" via'ları kullanacak şekilde değiştirdim. Ayrıca hatları 15 mil'den 12 mil ölçüsüne çektim (0.30 mmm).
PCB asetat şablonu'nu uzun ömürlü yapmak için bir teknik kullandım demiştim, onu anlatayım isterseniz. Önceki denemelerimde PCB şablonunu 2-3 defa kullanınca çizilmeye hatta lambaların ısısından dolayı positiv 20 ile kaplı bakır plakete yapışmaya ve bu sebeple mürekkebin dökülmeye başladığını görmüştüm. Eğer "yarı seri üretim" tarzında bir şeyler yapacaksam buna bir çare bulmam gerekiyordu.
Daha önce asetatı "ters" çevirip bakır plakete mürekkepli kısım değil de, arkasını temas ettirerek pozlama denemelerim olmuştu. Sonuçta evet mürekkep bakırlı plakaya temas etmediği için çizilme/yapışma sorunu ortadan kalkmıştı ancak bu sefer de "bulanık görüntü" problemi yaşamıştım. Sebebi, siyah izler ile positiv 20 kaplı yüzey arasında yaklaşık 0.5 mm uzaklık olmasından dolayı "focus" kayıyordu.
Bu sefer aklıma başka bir şey geldi. Şablona neden "laminasyon" yapmıyordum? Hani şu kimlikleri kaplarlar ya... Zaten elimde patlamış bir laminasyon aletim de vardı. Ancak kullanacağım laminasyonun çok ince olması gerekiyordu. Bu yüzden hem A5 boyutlarında poşet şeklinde, hem de çok ince bir laminasyon filmi aradım.
Ve bunu buldum...

Bu laminasyon filmi hem poşet şeklinde A5 boyutlarında kesilmiş hem de 42 micron (piyasada satılanlar genelde 80-125 micron)

Yeni PCB tasarımımı her yüzey için 2'şer adet basarak işe başladım.

Daha sonra her yüzeyin 2 kat olan filmini hizalamaya geldi sıra. İşte işin bu aşaması çok zahmetli, 1-2 defa kullanılıp atılacak bir şey için neredeyse 2 saat uğraşıyordum...

Büyüteçle her köşeye bastığım registrasyon işaretlerinin TAM denk gelmesi için milim milim uğraşıyorum.

sonra asetatın sadece bir kenarına sürdüğüm tutkal kuruyana kadar biraz beklemem gerekiyor. Bunu en iyi pozlama kutusunun içine koyarak sağlayabildiğimi farkettim...