Vay be yavuzg'nin de vaz geçtiği oluyormuş demek ki diyerek bir gaz vermeyi denesem.

Evet o vazgeçtiğim board. Ancak aynı hatadan kurtardığım bir başka MVS'i kullanıyorum şu an kabinde. İşin açıkçası elime daha sorunsuz bir MVS geçmedi

Şimdi demin gülücük göndermemin sebebini anlamışsındır

Neyse, sorununun kısa bir analizini yapayım önce;
1) Sorun: Ana CPU'nun (Motorola 68000) board'da yaşanan bir sorundan dolayı devamlı reset yemesi. Reset atan ise hemen tüm bilgisayar sistem tasarımlarında olan "Watch dog" (bekçi köpeği) devresi. Bu bekçi köpeğinin görevi, CPU belli bir süre bir iş yapamamışsa CPU'ya reset atmak, yani havlamak (Watchdog barking - der gavurlar). MVS her reset yediğinde boot sürecine girer ve aynı şey tekrar eder. Bu da eğer hoparlörler bağlıysa veya ses devresi de bozulmamışsa hoparlörlerden "klik klik klik" diye ses gelmesine sebep olur. NeoGeo forumlarında "click-of-death" denmesinin sebebi de bu...
Peki sorun bu anladık da, sebebi?
İşte sıkıntı orada. Watchdog'u havlatan bir çok sebep olabilir. Basitten karmaşığa kadar bildiklerimi listeliyeyim de kontrol et;
1) BIOS yerine iyi oturmamışsa, ters takılmışsa CPU sistemi boot ettiremez. Bu bakılacak en basit şey. Hemen kontrol edebilirsin. BIOS'un (PCB üzerinde SP1 yazan büyük uzun çip) çentiği sola bakmalı. Olmadı mı? Devam...
2) BIOS'un bacakları paslanmış olabilir. Çıkartıp temizle tekrar yerine tak.
3) BIOS soketi paslanmış olabilir. Kontak spreyi ile temizleyebilirsin. Soketi de değiştirebilirsin istersen (Çok zor alet edevat lazım)
4) DIP Switch 8'e bak. Bu board'u pause eden switch. Yukarıda olmalı.
5) JAMMA edge'e bak, yanık veya lehim izleri var mı? Board daha önceki sahibi tarafından kötü kullanıldığının izleridir bunlar.
Bunlar kolay kontroller. Bunların sonucunda bir şey değişmediyse alet edevat ile devam edebileceğin kısıma geldik... Kolaydan zora doğru...
6) JAMMA edge konnektörünün power pinleri (ilk 6 sıra) hem alt hem üst bakırları duruyor mu, PCB'ye bağlandıkları noktalar OK'mi? (Multimetre ve büyüteç ile kontrol et)
7) Multimetre ile board çalışırken 5V'u ölç. Eski bir PC'nin power supply'ını kullanıyorsun sanırım. Board çalışırken voltajı ölç ki akım çekilirken voltaj çok düşüyormu anlayabil. Normalde 4.8-5 V görmen lazım PCB çalışırken.

Doğru kablolardan doğru voltajı verdiğine emin ol! PC power supply'ın kablolarının renklerine güvenme. Eğer 5V pinlerine yanlışlıkla 12V verdiysen RAM'ler, power amfi entegresi, ve işlemciler dahil olmak üzere bir çok bileşen tost olmuş olabilir (%99.99).
9) Eline büyüteçi alıp PCB'nin hem alt hem üst tarafındaki ince yolları incele. Özellikle CPU'ya giden address ve data hatlarındaki herhangi bir kopukluk (1 tane bile) bu soruna sebep olabilir, özellikle adress hatları...
Eğer sorun hala çözülmediyse...
Şimdi büyüteç ve multimetreden daha ileri alet edevat'a gereksinimin var.
10) Logic probe veya logic analyser veya osiloskop ile 68000'in Clock ve Reset pinlerini, address ve data pinlerini kontrol et.
11) Tüm DIP switch'leri aşağı indirip PCB'yi öyle aç. WORK RAM TEST yazan bir ekran geliyor mu? Bu ekranda 10-15 dakika bekle. Hala aynı yazı yazıyorsa work RAM/Backup RAM sağlam demektir. Değilse zaten bu ekranı bile göremezsin

12) Work RAM ve Backup RAM pilin hemen yakınındaki 2 sıra RAM dir (RAM 1,2 ve RAM 3,4) Logic probel ile bunların /CE /OE pinlerini kontrol et. Bunların 0 olması veya kıpraşması lazım.
Tüm hatları, RAM'leri vs kopuklukları kontrol ettikten sonra hala sorun devam ediyorsa koy bi kenara gitsin, daha fazla uğraşmaya değmez.
Simon bunları sana söylüyormuşum gibi konuşuyorum ama genel olarak okuyan benzer problem ile karşılaşmış olanlar için konuşuyorum aslında;
Arcade PCB alırken, özellikle elinizde alet edevat, ortamınız sisteminiz yoksa ve sadece "gerçekten" kolleksiyon ve eğlenmek amacıyla alıyorsanız, çalıştığını gözlerinizle görmeden almayın...
Bu durumdaki MVS'i kurtardım evet ama ne pahasına? Benden önceki sahibi her kimse, muhtemel yanlış voltaj vererek hemen herşeyi yakmıştı. Bu aletin en son ana işlemcisini (68000) değiştirdim o zaman açıldı. Sonra arızalı olan diğer bileşenler gözükmeye başladı, Video RAM, Palette RAM, Sound RAM, Z80 işlemcisini ve ses amfisini değiştirdim. Bana yaklaşık 150 TL'ye maloldu sanırım.
gerek var mı?
Bu arada "MVS Diagnostics BIOS" bu durumdaki bir MVS'de bir işe yaramaz. UniBIOS ile denemekte fayda var. UNIBIOS bazı hataları pas geçmesini sağlayabiliyor (örn Calendar Error).
Bir de UNISBIOS ve bir de kartuş takarak dene. O zaman açılabilir, sorunları daha net görebilirsin...