Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Basit Jeton Mekanizması Yapımı  (Okunma Sayısı 37208 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 14, 2014, 00:37:35 ÖÖ »

Sipariş verdiğim malzemelerin gelmesi için daha fazla bekleyemedim ve bu akşam kabin projeme tersten, jeton mekanizmasından başladım. Mekanizma pleksiglas'tan imal olacak ama bu akşam mekanizmanın çalışıp çalışmayağını görmek için kartondan bir maketini yapıyorum. Biraz iş teknik dersi gibi olacak. İdare edin.  Kahkaha

İlk olarak mekanizmanın ölçelkli çizimlerini yaptım. Bunun için DraftSight kullanıyorum. Hem PC hem MAC versiyonu olan bir yazılım. Hem opensource. Hem Autocad ile aynı komutları kullanıyor. Hem de dwg kaydediyor. Süper bir program. Yaptığım çizimi şimdilik yayınlamıyorum. Çünkü hala eksikleri var.

Önce birebir ölçülerle A4'e aldığım çıkıtıyı şablon alarak aşağıdaki gibi mukavva parçalarını kesitim.

Çıta olarak tasarladığım parçaları üst üste koyup bantla birleştirerek jaton kanolını oluşturdum.

Son parçayı da ekleyerek zımba marifetiyle kanalı kapattım.

Microswitch'i önceden hazırladığım parçaya taktım.

Aslında mekanizmanın çalışmasına dair video'da ekleyecektim ama kalibrasyonla ilgili sorunlarım var. Jeton bazen switch'i tetiklemeden kanaldan geçiveriyor. Bazen'de tel yoldan çıkıyor. Zaten bu tip şeyleri test etmek için maket yapmıştım. Biraz daha uğraşmam lazım.

to be continued...

guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2014, 02:45:15 ÖÖ »

buna ne atarsan olur mantikda mi calisiyor yoksa agirlik olcen mekanizma olacak mi, yani orn. dugme attin, bunu bir yay ile agirligi hafif diye geri verme yoluna yonlendiren opsiyon olacak mi?
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2014, 09:20:53 ÖÖ »

Sadece switch'i tetikleyecek mekanizmayı yapıyorum. Kabini ticari olarak kullanmayacağım için bahsettiğin coin selector cihazına ihtiyacım yok. Ama kanallı jeton alacağım ve girişe de şekilli bir oyuk yapacağım için düğme falan atılamayacak. Aslında bu sistem bizim atari salonlarında kullanılan, telle kandırılabilen sistemin aynısı.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 14, 2014, 09:31:31 ÖÖ »

Aslında bu sistem bizim atari salonlarında kullanılan, telle kandırılabilen sistemin aynısı.

iyi oldu söylediğin,ben teli hazırliyim şimdiden
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 14, 2014, 10:16:02 ÖÖ »

wizofwor, ne güzel olmuş ya bu .

Yolun genişliği fazla geldiği için mi tetiklemeden geçiyor acaba para?

Bu DraftSight'a da bakayım bir ara . Böyle şeylerle pek uğraşmıyorum gerçi ama.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 14, 2014, 11:36:05 ÖÖ »

Zippy'nin web sayfasına göre switch'in tel yataya yakın konumdayken çalışması lazım. (link) Benim aldığım switchler çakma olsa gerek, bayağı bir aşağıda çalışıyorlar. Teli nötr pozisyonda yuvanın en üstüne dayadığım halde devrenin kapanması için çizimde görülen şekilde bayağı aşağı gitmesi gerekiyor.

Bir de mukavva esnek bir malzeme olduğu için açıları sabit tutamıyorum. Milimetrik oynamalar sorun oluyor. Mekanizma iki elimle tutunca çalışıyor. Video için kameraya göstereceğim derken açılar bozuluyor, tel kanaldan çıkıyor vs. bir sürü saçmalık oluyor.

Kıvrık bir yuva yapıp, switchi de açılı yerleştirmeyi düşünüyorum. Ama önce jeton satan bir yer buldum. Kanallı jetonlarımı alayım. O şekilde denemek istiyorum.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mart 14, 2014, 11:40:14 ÖÖ »

Bunun aynısı bendeki kabinde var. Olur bu.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 14, 2014, 11:51:55 ÖÖ »

Bendede var ne tesaduff

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 14, 2014, 12:06:30 ÖS »

wizofwor, kitap ciltlemekte kullanılan kapak kartonları var onlar oluklu mukavvadan daha sağlamdır, fazla esneme de yapmaz, iç tarafına da kuşe kağıt /takvim-dergi kağıdı yapıştırsın, (jeton kolay kayması için) fikir olsun diye   :
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 14, 2014, 13:49:39 ÖS »

cok guzel, kenarlarina kopuk sik sabitlesir...
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 14, 2014, 14:25:53 ÖS »

Benim kabinin kendi mekanizması da bunun metali. 2 tane köşeli metali birbirine kaynaklayıp dirsek yapmışlar ucunda da switch var. Sanırım zamanında ataricilerde gördüğümüz tüm kabinlerdeki jeton sistemi bu kadar basitti.

Yalnız senin fotoları görünce aklıma geldi, bendeki jeton haznesinin içinde bir de mekanik sayaç var, hemen hemen c64'teki counter sayacının aynısı. Kabini ilk aldığımda dikkat etmiştim, yıllar önce bağlantısı 5 haneli sayılara gelince iptal edilmiş. Çalışıyorsa kaç voltla çalıştığını ve sayma mekanizmasını öğrenirsem sayacı sıfırlayıp aktive edeyim

Bir garip COMMODORE fanatiği...
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 14, 2014, 14:35:14 ÖS »

Bu tarz bir şey mi?
http://www.aliexpress.com/item/5-pcs-of-Clip-Style-Coin-meter-Coin-counter-For-Arcade-Game-Machine-Arcade-Parts-Spare/443373670.html

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 14, 2014, 14:37:05 ÖS »

Evet aynen böyle, nedense daha önce hiç ilgimi çekmemiş  Ney

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 14, 2014, 16:08:57 ÖS »

... yıllar önce bağlantısı 5 haneli sayılara gelince iptal edilmiş

senin kabin zamanında ne para kazandırmış desene

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 14, 2014, 16:32:52 ÖS »

senin kabin zamanında ne para kazandırmış desene

İşte beni cezbeden zaten bu "yaşanmışlıklar". Ne muhabbetler dönmüştür o makinanın başında "abi burayı ben geçiim"ler, "kaptan komandoyu seç o daha pis vuruyo"lar neler neler Kahkaha Zaten kabini aldığım mekanı düşününce bu muhabbetlerin üzerine ansiklopedi bile yazılabilir.

Bu arada tuhaf bir takıntımı da paylaşayım sizinle madem konu ticariden açıldı, kabini ilk kurduğumda eşimden toplu jeton satın alıyordum O dönem deli gibi motosiklet hevesim vardı ama annem ve o zamanki kız arkadaşım (şimdiki eşim) durmadan karşı çıktıkları hatta yerine göre -strateji gereği- ağladıkları için ben de elimde para durmasın istiyordum çünkü her an vitesli bir motosiklet alacak psikolojideydim (nelerle uğraşıyoruz abi). Buna çözüm olarak sağlam ve kilitli bir kumbara alıp anahtarını ve kabin jeton haznesinin anahtarını eşime vermiştim, böylece 20 liralık jeton alıyordum, ertesi gün 30 falan derken ay sonunda değil motosiklet, maketini bile alamayacak duruma geliyordum tabi bunda oyun oynarken içilen şarap ve biraların da payı yok değil, o dönem sigara da var fosur fosur Kahkaha Neyse artık bu uygulamaya son verdik ama itiraf edeyim o dönem oynadığım oyunlar daha çok keyif veriyordu çünkü jeton değerliydi, şimdi jeton pul oldu a dostlar  Bu sefer de başka bir amaç için kendime jeton satabilirim ama kasa bende olursa o iş yalan olur 

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: