Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Yazılımc64 te load edilen programı nasıl list ederiz?
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c64 te load edilen programı nasıl list ederiz?  (Okunma Sayısı 31815 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MagicAmiga
Deneyimli

O n L y A m i g A

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 04, 2007, 23:18:54 ÖS »

vallahi ben vardım Kahkaha Kahkaha heheheh

A 500 HD8+ GVP
Silencer
Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : Mayıs 04, 2007, 23:19:49 ÖS »

Kahkaha Kahkaha
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #17 : Mayıs 04, 2007, 23:37:52 ÖS »

eee itiraf ediyorum, ben sol ayağımın baş parmağı ile once shift-lock'a sonra run'a basar sonra shift-lock'u açardım.

Ama ne yapayım oturduğum yerden uzanmak zor geliyordu ve tembel bir çocuktum
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mayıs 05, 2007, 00:47:53 ÖÖ »

load"xxx",8,1

programı yükler ancak run etmez, yine basic'den "run" yazmak gerekir. autorun için bu satırın sonunda return'e basmak yerine shift+runstop'a basmanız gerekir. böylece yükleme bittikten sonra program otomatik run edecektir.

Hah tamam sen deyince hatırladım bak

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 05, 2007, 02:05:39 ÖÖ »

load"xxx",8,1

programı yükler ancak run etmez, yine basic'den "run" yazmak gerekir. autorun için bu satırın sonunda return'e basmak yerine shift+runstop'a basmanız gerekir. böylece yükleme bittikten sonra program otomatik run edecektir.

Hah tamam sen deyince hatırladım bak

Yaw, şu anda detayları tam hatırlayamıyorum, hatırlayabilen bir arkadaş varsa açıklamasını dinlemekten memnuniyet duyarım.

Datasette'den yüklenen programların hemen hepsi SHIFT+RUNSTOP (yani LOAD sonrasında otomatik olarak verilen RUN komutu) kullanılmasa bile autorun ediyordu (ki çoğu tape turbo kullanmaktaydı). Sanırım ilgili vektörlerin üzerine yükleniyordu ve bu şekilde autorun yapıyordu. Detayları bilen?

Disket sürücüden yüklenen programların %99'unda autorun yoktu. Neden kasetten yüklenen oyunlarda olduğu gibi autorun kullanılmıyordu? GEOS gibi bazı nadir programlar autorun edebiliyordu, demek ki bu mümkündü. Bu konuda açıklaması olan?

NOT: Autorun ile otomatik boot'u kastetmiyorum (C128'de, floppy boot sektöründe CBM80 kodu ile otomatik açılış yapılması vb bir durum değil yani). Yükleme komutu verilen bir programın otomatik olarak çalışmasını kastediyorum.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mayıs 05, 2007, 11:18:26 ÖÖ »

Datasette'den yüklenen programların hemen hepsi SHIFT+RUNSTOP (yani LOAD sonrasında otomatik olarak verilen RUN komutu) kullanılmasa bile autorun ediyordu (ki çoğu tape turbo kullanmaktaydı). Sanırım ilgili vektörlerin üzerine yükleniyordu ve bu şekilde autorun yapıyordu. Detayları bilen?

Datasetten yuklerken Turbolu oyunların eğer kendinden turboluysa dediğin gibi otomatik olarak çalışıyordu. LockyJR, ya da LuckyJr adında bir program vardı. kasete atarken bunla atılır ve bunla atılan oyunlar renkli şeritler çıkararak yükler ve otomatik çalışırdı. Sonra ben unlokyjr diye bişey bulmuştum. Onunla bu oyunları otmatik run etmeden durdurabiliyordum.

Birde turbosu kasetin başında olanlar vardı. hani <-L komutuyla yüklediğimiz (umarım yanlış hatırlamıyorum. Kasetin başında turbo yüklerdik, sonra oyuna gidip bu komutla yükleme yapardık sanırım Yaşlanmışız hakikaten. Onlarda ise otomatik RUN olmazdı. Dediğim gibi komutun sonuna ben :RUN yazardım.. Otomatik çalışırdı.

Bunun dışında turbosuz kaset oyunları ya da açık oyunlar LOAD yazılıp, Return tuşlarına basılarak yüklenirse ayrıca RUN yazmak gerekirdi. Ama Shift+Runstop ile yüklenirse aynı oyun otomatik çalışırdı.

juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mayıs 05, 2007, 11:53:37 ÖÖ »

istek üzerine olaya son noktayı koymaya geldim
oyunların çok küçük bir orandaki istisnalar haricinde hepsi assembly dilinde yazıldığı için basic list komutu işe yaramaz, kaldı ki ben basic ile yazılan programlarda bile list komutu verdiğimde nadiren de olsa ekrana garip karakterler basıldığına şahit olmuşluğum vardır.
bu iş için tek bir yol izlenebilir: uygun bir kartuş ile (multi ice, freeze frame, action replay vb.) makineyi freeze edip assembly kodlarını listelemen. başka pratik bir yolu yoktur, olmadı, olmayacak.
load "$",8 komutunun açıklaması:
bu komut 8. sürücü (8 9 10 ve 11 disket sürücüye ayrılmıştır) içindeki disketin directory yapısını ram'e yükler ve "list" komutu ile onu listeler. içinden seçeceğimiz herhangi bir programı yüklememizin en kolay yoludur.
load "blabla*",8,1 komutunun açıklaması:
8. numaralı sürücüdeki disketin içindeki blabla ile başlayan ilk programı yükler sonra "run" komutunu girerek çalıştırırsınız.
burada neden ",1" yazılma ihtiyacı var hiç bilmiyorum ama ,1 yazmadan hiç denemediğimi de söylemek isterim. isteyen deneyebilir.
load "blabla",1 komutunun açıklaması:
kaset sürücüdeki kasetin içindeki blabla adlı programı yükler ve çalıştırır. "run" komutu girmenize gerek yoktur.

load":",8,1
8 numaralı sürücüdeki disketin ilk dosyasını yükler.

http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Lab/1767/64/basref.html

bu adreste geniş bir basic referans bilgisi bulunabilir.

Ayrıca Load ile kullanılabilecek sürücülerin arasında printer load "bilmemne",4 gibi), monitör (tam hatırlamıyorum ama 2 olmalı) gibi cihazlar da var ama nedense onlarla ilgili kimse bir bilgi paylaşmamış. benim de aklımda fazla birşey kalmadı onunla ilgili.

başka sorusu olan?

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
Next Color Cube - SGI O2 - Sun Ultra Enterprise 1
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
Atari 1040 STE Amstrad CPC4
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 05, 2007, 12:00:17 ÖS »

ayrıca bir İlker Fıçıcılar adında C64 gurusu var, İlker'in sitesinin adresi
http://cbm.ficicilar.name.tr/

kendisiyle irtibata geçerek gerekli ve doğru bilgiyi alabilirsiniz.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
murmuro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mayıs 05, 2007, 12:47:36 ÖS »

sadece 8 ile de load ediliyor ve run ile oynanıyor. yani bu sonuna yazdığımız 1 in bir anlamı yok mu o zaman?
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mayıs 05, 2007, 12:48:33 ÖS »

aslında var.. ama biraz araştırma

Cuore Sportivo
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Mayıs 05, 2007, 14:24:07 ÖS »

zombinin dediği gibi 1read 2write 3append falan olsa baştaki LOAD komutuyla çelişiyor gibi geldi bana. Ama comodor bu, olur olur.

Spectrumda kayıt ederken save "xyz" line 1  şeklinde kaydettiğiniz programları load ile yüklediğinizde otomatik olarak 1.satırdan run edilir. burdaki 8,1 de bende ilk o düşünceyi uyandırmıştı. load "x",8,1 yazınca 8 diskten x'i yükle, 1 satırdan başlat gibi. Ama değil imiş. Ankarada bir arkadaşımda c64 oynarken Runstop ile yüklediğimizi hatırlıyorum ama. Ne güzeldi evde kasetlerle boğuştuktan sonra disketten oyun yüklemek... Neredeyse kaset kadar yavaştı ama olsundu

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mayıs 05, 2007, 16:38:04 ÖS »

istek üzerine olaya son noktayı koymaya geldim
...
başka sorusu olan?

Heyy, benim sorularımı kaynatma bakalım
Onları da yanıtlayın da son noktayı koyalım

Özetle:
1) Teypten yüklenen oyunlarda kullanılan autorun mekanizması
2) Floppy'den yüklenen oyunlarda neden bu mekanizmanın kullanılmadığı
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mayıs 05, 2007, 19:39:02 ÖS »

",8,1" deki ilk parametre device number. 8 9 10 11.. şeklinde o anda kullanılan disk drive'ı gösteriyor. sondaki "1" parametresi ise yanlış hatırlamıyorsam dosya yüklerken open close komutlarında kullanılan dosya numarasıdır. 255'e kadar herhangi bir değer verebilirsiniz, sonuç değişmeyecektir. ancak "Iron Lord" gibi bazı oyunların orjinallerinde ,8,1 ile yükleme yapılamıyordu. ,8,2 ile yüklenebiliyordu oyun ancak. bunu da orjinal oyun kitapçığında yazıyorlardı ki basit de olsa bir kopya koruması olsun, ,8,1 deneyen dumur olsun diye.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Mayıs 05, 2007, 20:10:56 ÖS »

hmm...ben ikinci rakkam makina kodu ya da basic ile alakalı diye hatırlıyorum. Basic olan dosyalarda yazmaya gerek yok, makina kodu 1 eklemek gerekiyor gibi. Hatta sanki yüklenecek kodun başlangıç adresini bile, bir şekilde belirtmek mümkündü (Dediğim gibi hiç disk sürücüm olmamıştı, sanki böyle kalmış aklımda)

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mayıs 05, 2007, 20:56:15 ÖS »

Bende zamanında 1987-1990 arasında c64'ümün teybiyle uğraşır dururdum.Kafa ayarı olayına kendimce çözüm bulmuştum,her kasetin üstüne tornavida devir sayısını yazmıştım,mesela yarım sol,2 sağ gibi.Sonra daha geçen sene ilk disk sürücüm oldu,şimdide mmc64'üm var.Disk sürücü bile eziyet gibi geliyor artık.Ama işler kolaylaştıkça alınan keyifde azalıyor gibi geliyor bana.Konu biraz alakasız oldu ama kusura bakmayın,yine nostaljim tuttu.
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: