Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjesararan retrolarınızı ucuz ve kolayca beyazlatın yöntem
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: sararan retrolarınızı ucuz ve kolayca beyazlatın yöntem  (Okunma Sayısı 95894 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #60 : Haziran 25, 2014, 09:34:15 ÖÖ »

kirkoryan, tam bu konu üzerine ben de bi çalışma yapıyordum Geçen hafta retrobright malzemeleri aldım ben de ancak bir türlü elim deyip düzeneği oluşturamamıştım...

Yanlız tabii, sadece peroksit, gerçek "ABS yenileme" etkisini göstermeyecektir diye düşünüyorum. Yine de zaten gözden çıkartılmış bir kasa üzerinde yaptığın deneyin sonuçlarını da merakla bekliyorum...

Kolay gelsin...

Teşekkür ederim yavuzg sonucu bende merak ediyorum senin almış olduğun malzemeler nelerdir sonuç beklediğim gibi olmazsa farklı malzemelerle tekrar denemek isterim
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #61 : Haziran 25, 2014, 10:05:59 ÖÖ »

Sadece peroksit ve güneş ışığı süreçte yeterli olmayabilir...

Burada amaç plastik molekülüne bağlanmış olan Bromin atomlarının aktive edilip oradan kopartılarak (UV ışık yardımı ile) peroksit'teki boşta oksijen atomu ile birleşmesinin sağlanması.

Burada süreç çok yavaş işlediğinden hızlandırmak için karışıma bir "katalizör" katılması lazım. O da "kosla oxsi" gibi bir aktivatör.

Bir de karışım akıp/uçup gitmesin diye biraz "kıvamlı" hale getirmek için "xantam gum" (Ksantam Gam diye biliniyor yerli literatürde) ve gliserin katılarak yüzeye tutunan bir "jel" haline getiriliyor...

Bakalım senin kasa ne olacak. Olmazsa bir defa daha bir defa daha yapabilirsin...

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #62 : Haziran 25, 2014, 10:32:49 ÖÖ »

İşlemi yapalı henüz 2 saat oldu (bu arada iş yerinde yapıyorum) ama merakımdan dolayı 10 kere çatıya çıkmışımdır şu anki durumu gayet iyi gidiyor harika bir beyazlama var öğlen saatlerinde işlemi sonlandırıp yıkayıp öyle bir bakıcam duruma göre tekrarlayıp akşama kadar beklicem
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Haziran 25, 2014, 10:41:52 ÖÖ »

Bu işlere tamamen yabancı olduğumdan,merak ettiğimden soruyorum:
Bu işlem,zaten plastik özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş malzemeye zarar vermezmi.

Yani bu cihazlar,gerek komponent gerekse plastik aksamları olsun,son demlerindeler.Sanki bu işlemle plastiğin ömrünü iyice kısaltıyoruz gibi geliyor bana.Yakında elimizde un gibi dağılacak Kahkaha

Tabii bunlar tamamen benim uydurmam.Herhangi bir teknik bilgim felan yok
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #64 : Haziran 25, 2014, 10:52:20 ÖÖ »

joker_, bu iş plastiğe daha fazla zarar vermiyor diyemeyiz. bir çok retro "restorasyon" scene'inde retrobright (peroksit + kosla + UV ışık) metodu bir retorasyon tekniği olarak görülmüyor.

kısaca, zamanında plastiğe alevlenmeye/yangına karşı dayanıklılık sağlasın diye katılan bromin aslında görevini yapıyor. yani çok uzun zaman dilimi içinde (20-30 yıl) gerçekleşen yangını (oksitlenme) söndürüyor

Biz burada ne yapıyoruz, plastiğe tutunarak yangını söndürmeye çalışan bromin'i plastikten "bir şekilde" ayrımaya çalışıyoruz.

Temelde bu işlem teoride plastiği "zımparalamıyor". Bu açıdan bakıldığında plastiğe bir zararı yok denilebilir.

Ancak tabi süreç sırasında özellikle peroksit'i veya UV ışığı aşırı miktarda kullandığımızda düzensiz beyazlanmalar (kırçıl kırçıl renk açılmaları), retro cihazın üzerindeki yazı/logo'ların solması v.s. gibi yan etkiler de görülebilir...

Kısaca dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalı...

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #65 : Haziran 25, 2014, 11:11:51 ÖÖ »

Ben Dreamcast'in kasasına da bu uygulamayı yaptım.Önceki sayfada deneme amacıyla Dreamcast modemi üzerinde %9 luk Hidrojen Peroksit ve 12 saat güneş ışığı ile çok iyi bir sonuç elde etmiştim.Dreamcast kasasına da aynı uygulamayı yaptım ve sonuç yine çok iyi oldu.Resimleri de iş çıkışı ekleyeceğim.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #66 : Haziran 25, 2014, 12:04:18 ÖS »

ya nedendir anlam veremediğim bir şekilde acaba olmazmı yada yetersiz kalırmı vs diye yanaşılıyor konuya buna anlam veremiyorum. açtığım konuda yazdığım hiç bir şey abartı yada yalan değildir öncelikle bunu belirtiyim

2 ayrıca resimler ortadadır alıcağınız sonuç aşağı yukarı bu olur

3 benim amacım burda ucuza özellikle belirtiyorum ucuza bu işi çıkarmak  vede mümkün mertebe kimya labaraturı oluşturmadan kolayca yapmak

lütfen yaptığım paylaşım sebebi ile pişman olmamı sağlıyıcak şeyler söylemeyiniz keza kasıtlı söylenen bi şey olmayabilir ama kasıtsız söylenen bazı lafların ucu bana dokunuyor. üstelik denemeden sonucu görmeden yazılıyor bunlar.
« Son Düzenleme: Haziran 25, 2014, 12:10:25 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
Cydonian
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Haziran 25, 2014, 12:06:03 ÖS »

ya nedendir anlam veremediğim bir şekilde acaba olmazmı yada yetersiz kalırmı vs diye yanaşılıyor konuya buna anlam veremiyorum. açtığım konuda yazdığım hiç bir şey abartı yada yalan değildir öncelikle bunu belirtiyim

2 ayrıca resimler ortadadır alıcağınız sonuç aşağı yukarı bu olur

3 benim amacım burda ucuza özellikle belirtiyorum ucuza bu işi çıkarmak  vede mümkün mertebe kimya labaraturı oluşturmadan kolayca yapmak

lütfen yaptığım paylaşım sebebi ile pişman olmamı sağlıyıcak şeyler söylemeyiniz keza kasıtlı söylenen bi şey olmayabilir ama kasıtsız söylenen bazı lafların ucu bana dokunuyor. üstelik denemede sonucu görmeden yazılıyor bunlar.

hocam sen üzülme, ben de senin yöntemi denicem çok yakında, önce şu koleston renk açıcıdan bulmam lazım %9'luk olanından. deneme öncesi ve sonrası foto.larını burada paylaşırım, önceki foto.lardan görünen o ki gayet işe yarar bir metot

It is difficult to say what is impossible, for the dream of yesterday is the hope of today and the reality of tomorrow.
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #68 : Haziran 25, 2014, 12:33:00 ÖS »

Evet 3.5 saatlik beklemenin ardından sonuç bu bence gayet güzel oldu süre daha uzun olursa ve cimrilik yapılmadan hidrojen peroksit bol kullanılırsa ortaya daha güzel sonuçlar çıkacağı kesin zaten ibo1973 te gayet güzel bir şekilde anlatmış ve uygulamış ayrıca kendisine teşekkür ederim birazdan uygulamayı tekrarlıcam bu sefer akşam 6 ya kadar bekleticem bakalım sonuç ne olacak

* 20140625_122448.jpg (117.89 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1240 kez.)

* 20140625_122454.jpg (110.11 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1474 kez.)

* 20140625_122541.jpg (111.22 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1511 kez.)

* 20140625_122527.jpg (114.67 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1247 kez.)
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #69 : Haziran 25, 2014, 12:44:43 ÖS »

Böyle daha anlaşır oldu galiba

* PhotoGrid_1403689373333.jpg (237.98 KB, 490x735 - Görüntüleme: 1496 kez.)
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #70 : Haziran 25, 2014, 13:29:21 ÖS »

vay be a-500 ışıldamış resmen,

ne zamandır aklımda retr0bright bugün reddit ve burada karşılaşmam iyice teşvik etti beni.

%10-15 volüm 40 olan bi açıcı krem ile girişeyim test için boştaki gameboy kasasına.

merak ettiğim retr0bright'ın önerdiği uv lambalar bizim bu bildiğimiz dolmuşçuların kullandığı mor ışık mı?

sahte para ışığı olarak da bilinen black light mı yani? yoksa ona benzer fakat farklı birşey midir.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #71 : Haziran 25, 2014, 13:40:13 ÖS »

İkinci resimde DEL ve HELP tuşlarının üzerindeki alanda biraz dalgalanma görüyorum. Acaba kremi eşit dağıtamamış olabilir misin? Anladığım kadarıyla bir kaç tekrar daha yapacaksın. Son halini merakla bekliyorum.

venturis
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #72 : Haziran 25, 2014, 13:43:31 ÖS »

joker_, bu iş plastiğe daha fazla zarar vermiyor diyemeyiz. bir çok retro "restorasyon" scene'inde retrobright (peroksit + kosla + UV ışık) metodu bir retorasyon tekniği olarak görülmüyor.

kısaca, zamanında plastiğe alevlenmeye/yangına karşı dayanıklılık sağlasın diye katılan bromin aslında görevini yapıyor. yani çok uzun zaman dilimi içinde (20-30 yıl) gerçekleşen yangını (oksitlenme) söndürüyor

Biz burada ne yapıyoruz, plastiğe tutunarak yangını söndürmeye çalışan bromin'i plastikten "bir şekilde" ayrımaya çalışıyoruz.

Temelde bu işlem teoride plastiği "zımparalamıyor". Bu açıdan bakıldığında plastiğe bir zararı yok denilebilir.

Ancak tabi süreç sırasında özellikle peroksit'i veya UV ışığı aşırı miktarda kullandığımızda düzensiz beyazlanmalar (kırçıl kırçıl renk açılmaları), retro cihazın üzerindeki yazı/logo'ların solması v.s. gibi yan etkiler de görülebilir...

Kısaca dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalı...

Yavuzg, peki bu restorasyon yüzünden yüzeyde kaybolan bromin'i herhangi madde ile tekrar oluşturabilir miyiz?  Bahsettiğin olasıklıklar karşışında plastiğinin yüzeyini işlemden sonra herhangi bir madde ile koruyucu tabaka yapabilir miyiz?

Amiga500,snes,xbox,ps2hdd
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #73 : Haziran 25, 2014, 13:56:37 ÖS »

İkinci resimde DEL ve HELP tuşlarının üzerindeki alanda biraz dalgalanma görüyorum. Acaba kremi eşit dağıtamamış olabilir misin? Anladığım kadarıyla bir kaç tekrar daha yapacaksın. Son halini merakla bekliyorum.

İlk defa böyle bir şey yaptığım için biraz acemilik var tabiki, streçten çıkartıp yıkayıp kuruttuktan sonra bazı yerlerde dalgalanmalar olduğunu bende fark ettim o yüzden az önce tekrar bir uygulama daha yaptım ve güneş ışınlarına teslim ettim sonucu bende merak ediyorum ne gibi farklılıklar olacak bu sefer h.p biraz daha bol miktarda sürdüm sonućları tekrar paylaşıcam

Bu arada wizofwor hatırladığım kadarıyla senin bartop kabinde kullanmış olduğun A500 baya bir sarıydı bence sende bu uygulamayı onda bir dene ve önceki sonraki fotoları bizlerle paylaş
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #74 : Haziran 25, 2014, 15:18:30 ÖS »

Yavuzg, peki bu restorasyon yüzünden yüzeyde kaybolan bromin'i herhangi madde ile tekrar oluşturabilir miyiz?  Bahsettiğin olasıklıklar karşışında plastiğinin yüzeyini işlemden sonra herhangi bir madde ile koruyucu tabaka yapabilir miyiz?

@venturis, bu konuda daha fazla yorum yapmak istemiyorum zira naçizane tavsiyelerim "kimya dersi" olarak algılandı her nedense...

bu arada fotolardan gördüğüm kadarıyla değerli retro ekipmanlarınızın üzerinde oluşan o kırçıl kırçıl beyazlıkların da geri dönüşü yok. sebebi de ABS üzerinde direk peroksit uyguladığınızdan plastik mokellülerini bırakan bromin'in yerine hidrojen peroksit'in bağlanması...

neyse, kimya dersine döndük yine, özür dilerim

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: