Bunu hiç deneyen oldu mu acaba?
Eğer henüz denemediyseniz DS1307'yi hiç denemeyin, yerine DS3231 kullanın diye haber vereyim diye konuyu hortlattım

Şimdi olay şöyle gelişti:
Kullanılabilir bir C64/C128 ortamı oluşturma hedefine doğru adım adım ilerlerken sıra takvim/saat konusuna gelince geçen gün bir tane DS1307 Tiny RTC modülü siparişi vermiştim.
Bağlantıları gayet basitti: User Port'ta 6526'nın PB0 ve PB1'ine (C ve D) saat modülünün sırasıyla data (SDA) ve vuruş (SCL) uçlarını lehimliyoruz, user port 1 ve 2'den de GND ve +5 veriyoruz; ds1307rtc.prg programını çalıştırıyoruz, saati ayarlıyoruz ve olmuyor!..
Program inatla günü ayı yılı ve saati 165.165...165.. diye veriyor. Douglas Adams'ın Otostopçunun Galaksi Rehberinde buldurduğu hayatın anlamı 42 gibi, bu DS1307 Tiny RTC modülü için de zamanın anlamı 165.
İnternet'te biraz araştırınca, sorunu tek yaşayanın ben olmadığımı gördüm. Çözüm önerileriyse farklı farklı. Örneğin kimi pili çıkarınca çalışmış, kimi +5V'u çıkarınca, kimi ayrı bir beslemeden güç verince, kimi CR2032 değil de LIR2032 kullanınca, kimi D1 diyotunu ve saz arkaaşlarını sökmüş, kimi R2 R3 pull-up'ları... Başarılı bir sonuç elde edense az. Sebebini ise sonradan şu yoruma denk gelince anladım:
https://forum.arduino.cc/index.php?topic=177297.msg1960382#msg1960382Özetle, bu modüllerdeki DS1307 çipinin kendisi çoğunlukla çakmaymış. Maxim'in üretimi bir taneye denk gelmek şans işiymiş...
Dün gece epeyi inatlaşıp, iletişim olup olmadığına bakıp (vardı), voltajları vs. ölçüp (doğruydu), hatta o 1-2 mm'lik R2, R3'ü vs. de söküp hâlâ zamanın anlamı 165'in ötesine geçemeyince alternatif arayışına girdim.
Bu arada, 165 sayısı DS1307'nin zamanı BCD olarak tutmasından geliyor. Bir byte'ın her iki yarısı da 1111 olunca, 15*10+15 değerini alıyoruz bu sayı gösterim formatında.
Alternatifimizse DS3231 modülü. Akşam, uğrayıp aldım. Benzer şekilde lehimledim, ama +5V'u bağlamadım (üzerindeki şarj devresi CR2032'yi şarj etmeye kalkıp ısıtarak patlatmasın diye).
Gene aynı ds1307rtc.prg ile saati ayarladım. Neyse ki bu kez saat an'ı yaşamaya başladı

Ardından GEOS'a geçip, Convert programıyla ilgili setrtcgeos ve rtcgeosload programlarını GEOS'a uygun biçime getirip rtcgeosload'a tıkladım... Ve yeni bir mutlu son...
Fotolar aşağıda.
Bağlantı ise şu şekilde:
C64 user port DS3231 Modül
--- --------- ------------
GND 1 GND
PB0 C SDA
PB1 D SCL